Aanraken van gezicht en acne

12 tips om acne door aanrakingen te voorkomen

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
aanraken van gezicht en acne

Wist je dat het aanraken van je gezicht funest kan zijn voor acne? Door je gezicht aan te raken met je handen of voorwerpen kan namelijk acne ontstaan en erger worden. Het is daarom van belang op de hoogte te zijn van de dingen die acne en puistjes kunnen veroorzaken.

Misschien is het jouw gewoonte je kin op je hand te laten rusten of met je handen in je gezicht te wrijven. Op je handen kunnen echter vele bacteriën zitten die na aanraking van je gezicht op je huid achterblijven. Vervolgens kunnen deze verontreinigheden in je poriën en haarzakjes terecht komen en ontstekingen veroorzaken. Door wrijving in je gezicht kan dit nog sneller gebeuren.

In dit artikel ga ik je dan ook vertellen welke factoren van het aanraken van je gezicht meespelen bij het ontwikkelen en erger worden van acne.

Waarom mag je je gezicht niet aanraken?

Op je handen, vingers en nagels kunnen zich allerlei bacteriën en ziektekiemen bevinden. Als jij vervolgens met je handen aan je gezicht komt, kunnen bacteriën een verstopte talgklier in je huid laten ontsteken. Vervolgens worden de puistjes en acne zichtbaar.

Als je last hebt van acne is het nooit verstandig je gezicht aan te raken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je de bacteriën verspreidt naar andere plekken, waardoor er puistjes over je hele gezicht zullen ontstaan.

Knijp nooit puistjes uit

Veel acne patiënten hebben de drang hun gezicht aan te raken en aan elk puistje, korstje of ander plekje te knijpen of te krabben. Het is immers verleidelijk direct een nieuw puistje uit te drukken. Dit is echter het slechtste wat je kunt doen als je last hebt van acne op je gezicht. Bacteriën kunnen namelijk makkelijk verspreid worden over de rest van het gelaat. Daarnaast wordt een puistje vaak slechts voor de helft uitgeknepen, waardoor het resterende gedeelte opnieuw naar boven komt zetten en je dus weer een puistje hebt.

Ook ontstaan er vaak juist meer puistjes als je besluit ze aan te raken of zelfs uit te knijpen. De verontreinigheden zullen namelijk uit het puistje stromen en terecht komen op andere delen van je gezicht. De kans is dan groot dat je de volgende dag ziet dat er nog 2 nieuwe puistjes bij zijn gekomen.

Nog erger is dat er littekens kunnen ontstaan door aan puistjes en korstjes te krabben. De huid kan namelijk flink beschadigt raken door het uitdrukken van een puistje. Veel acne patiënten lopen daarom rond met littekens. Het erge van acnelittekens is dat deze nooit meer weg zullen gaan. Ze kunnen alleen minder zichtbaar worden gemaakt.

Let ook op voorwerpen

Veel mensen weten niet dat zij ook puistjes kunnen krijgen als hun huid in aanraking komt met voorwerpen. Er zijn echter tal van voorwerpen die in aanraking komen met je huid en verontreinigheden kunnen overbrengen, zonder dat je dit zelf door hebt. Men noemt dit acne mechanica.

Denk bijvoorbeeld eens aan je mobiele telefoon. De hele dag zit je hier aan met je handen en vervolgens druk je de telefoon tijdens een telefoongesprek tegen je wangen en oor aan. Niet gek dus als op deze plekken weleens puistjes ontstaan.

Den ook aan je beddengoed. Overdag verzamelt een hoop vuil op je gezicht. Vervolgens belandt dit op je kussenslopen, matras en dekens. De verontreinigheden kunnen op andere dagen opnieuw op je gezicht belanden en in je poriën terecht komen.

Er zijn nog veel meer voorwerpen die in aanraking kunnen komen met je gezicht en onzuiverheden kunnen laten ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld een vies make-up borsteltje zijn of agressieve cosmetica die de poriën laten verstoppen. Bovendien kun je bijvoorbeeld puistjes op je gezicht krijgen door de aanraking van petten, fietshelmen, zweetbanden en hoeden.

aanraking gezicht met voorwerp acne
Puistjes door aanraking van fietshelm

Hoe kun je het aanraken van je gezicht en acne voorkomen?

Hopelijk besef je nu dat het niet goed is voor de acne op je gezicht om deze aan te raken met je handen of andere voorwerpen.

Je kunt een aantal dingen doen om acne door aanraking te voorkomen. Een aantal manieren zijn onder andere:

 1. Maak regelmatig je smartphone schoon met een desinfectiemiddel of gebruik een koptelefoon als je gaat bellen.
 2. Verschoon regelmatig je beddengoed.
 3. Gebruik make-up en cosmetica die de poriën niet laten verstoppen. Deze producten kun je herkennen aan het label ‘niet-comedogeen’.
 4. Maak je make-up reinigingsborstel schoon met een make-up reinigingsdoekje.
 5. Droog je gezicht af met een schone handdoek na een douche.
 6. Verschoon regelmatig je yogamat.
 7. Knijp nooit je puistjes uit en zit ook niet met je handen aan je gezicht.
 8. Gebruik een hydraterende crème om je gezicht vochtig te houden. Hierdoor voorkom je een droge huid of jeuk, zodat je minder snel de neiging krijgt aan je gezicht te komen.
 9. Gebruik een haarspeld om je haren uit je gezicht te houden.
 10. Gebruik een tissue in plaats van je handen als je je neus of mond wil afvegen.
 11. Raak je gezicht alleen aan als je je handen hebt gewassen.
 12. Overweeg jezelf een gezichtsmassage te geven, zodat je met een goede reden je gezicht mag aanraken en tegelijkertijd je acne kan verbeteren.

Door je gezicht niet meer aan te raken, kan verergering van de acne worden voorkomen. Het is wel goed om te weten dat er huidverzorgingsproducten moeten worden ingezet om sneller van acne af te komen. Dit kan bijvoorbeeld met een reinigingsgel en een anti-puistjescrème. Bovendien kun je letten op andere factoren uit je levensstijl die bijdragen aan de ontwikkeling van acne. Als je hier meer over wil weten, kun je het beste even mijn gratis e-book downloaden.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *