Acne aanval

Wat je nu wel en niet moet doen!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
mm
een aanval van acne

Een acne aanval kan enorm vervelend zijn. Er kunnen namelijk opeens veel puistjes ontstaan, en daar wordt niemand blij van natuurlijk.

Sommigen gaan van de schrik aan hun puistjes zitten friemelen of besluiten allerlei vreemde producten, zoals tandpasta op hun puistjes te smeren. Helaas maken veel mensen door dit soort foutieve tips hun acne aanval alleen maar erger en laten zij het onnodig langer duren.

In deze blog leg ik uit hoe een acne aanval ontstaat en wat je er tegen kunt doen. Nog belangrijker: ik ga je ook vertellen wat je vooral niet moet doen om verergering van de problemen te voorkomen. Je kunt deze blog dus het beste helemaal en van het begin tot einde lezen, zodat je direct de juiste stappen gaat zetten. Op deze manier raak je het snelste verlost van je huidige acne aanval.

Hoe ontstaat een acne aanval?

Het krijgen van een acne aanval kan gebeuren om verschillende redenen. In de basis ontstaan puistjes eigenlijk altijd op dezelfde manier. Ik zal je dan ook eerst even kort de basis uitleggen, zodat je begrijpt hoe dit werkt.

Je huid bevat allemaal poriën en haarzakjes. Hierin bevinden zich talgkliertjes die een substantie, genaamd talg produceren. Talg heeft een aantal goede functies voor de huid. Echter, er dient een normale hoeveelheid talg te worden geproduceerd. Wanneer er namelijk teveel talg wordt geproduceerd, kan dit gaan ophopen in een poriën. Hetzelfde geldt voor dode huidcellen, die dus ook kunnen ophopen in de poriën.

Wegens de ophoping van talg, dode huidcellen en andere verontreinigheden kan een porie verstopt raken. Dit ziet eruit als een zwart of geel puntje op je huid, oftewel je hebt een mee-eter. Wanneer bacteriën de overhand krijgen in een mee-eter zal deze ontsteken waarna een echt, rood puistje met mogelijk een witte kop zichtbaar wordt.

Kort gezegd ontstaat acne dus door een combinatie van huidresten, vuil en bacteriën die zich verzamelen in je huid. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom dit gebeurt.

In het geval van een plotselinge acne uitbraak zijn de redenen vaak te zoeken bij het gebruiken van verkeerde, irriterende huidverzorgingsproducten, het eten en drinken van slechte voedingsmiddelen en het hebben van stress. Denk ook aan een plotselinge schommeling van de hormonen, wat kan plaatsvinden in de puberteit of rondom de menstruatie.

Wat moet je absoluut niet doen bij een acne aanval?

Na het ontdekken van een acne aanval gaan veel mensen van alles doen om er maar zo snel mogelijk weer van af te komen. Hierbij worden de gekste dingen geprobeerd, zoals het gebruiken van een mes om puistjes uit te knijpen. Ga dit alsjeblieft nooit proberen.

Hoe vervelend het ook kan zijn om een acne aanval te krijgen, blijft rustig, want veel dingen kunnen juist meer fout dan goed doen voor je huid.

Hieronder bespreek ik dan ook een aantal dingen die je vooral niet moet doen bij een acne aanval.

1. In de stress schieten

Eén van de dingen die je nooit moet doen als je last hebt van een acne aanval is in de stress schieten door je lelijke puistjes en onzekerheid. Door te stressen gaat je lichaam namelijk hormonen produceren. Om precies te zijn het stress hormoon genaamd “cortisol”. Het gevolg is dat de hormonen in je lichaam, die misschien al uit balans waren, verder uit balans raken. Hierdoor gaat je lichaam meer talg produceren. Uiteindelijk wordt de acne aanval dus alleen maar erger door erom te gaan stressen.

2. Het aanraken of uitknijpen van acne plekjes

Het tweede ding wat je nooit moet doen na het krijgen van een acne aanval is het aanraken of uitknijpen van de plekjes. Als je toch deze keuze maakt, dan loop je het risico op het verspreiden van puistjes en het verergeren van de ontstekingen van de bestaande plekjes. Je hebt zelfs het risico dat er littekens en gaatjes zullen ontstaan. Dit risico wordt vergroot wanneer je hierbij vreemde voorwerpen, zoals messen of naalden gaat gebruiken.

3. Meerdere verzorgingsproducten smeren op de huid

Sommigen mensen met een acne aanval zullen direct hun winkelmandje volladen met allerlei verzorgingsproducten waarop staat dat het iets kan doen tegen hun acne. Echter, dit is zeker niet aan te raden. De ingrediënten in producten zijn vaak niet op elkaar afgestemd. Besluit ook niet om dikke lagen aan te brengen op je acne. De meeste producten zijn namelijk gemaakt om er slechts een dun laagje van aan te brengen op de huid. Begrijp dat je huid even moet wennen, en als jij dan volop aan de gang gaat met salicylzuur scrubs en retinol serums kan dit een zware belasting zijn voor je huid. De acne aanval verergert.

4. Geloven van foutieve beweringen op het internet

Google, blogs en sociale media kanalen staan bomvol met allerlei informatie over acne. Aangezien iedereen de mogelijkheid heeft om alles op het internet te plaatsen, moet je dus niet alles geloven wat je hier aantreft. Er zijn dan ook zoveel foutieve beweringen die acne alleen maar zullen verergeren. Denk bijvoorbeeld aan het smeren van tandpasta op puistjes of het gebruiken van andere badkamer- en keukenmiddeltjes. Soms bedoelen mensen het wel goed, maar hebben zij een andere huidtype dan jij.

Wat kun je wel doen tegen een acne aanval?

Om acne op de juiste manier te behandelen, is het van belang dat je op zoek gaat naar betrouwbare, juiste informatie.

Toch blijft acne een lastige huidaandoening. Jarenlang beweerden artsen bijvoorbeeld dat je geen puistjes kunt krijgen door bepaalde voedingsmiddelen, terwijl de laatste jaren steeds vaker het tegenovergestelde wordt bewezen. Ook raden veel artsen direct sterke medicijnen en geneesmiddelen aan die voor vervelende bijwerkingen kunnen zorgen, terwijl dit vaak niet eens nodig is om snel van een milde tot matige acne aanval af te komen.

Bekijk hier het verschil tussen lichte acne en ernstige acne.

Hieronder bespreek ik een aantal dingen die je wel moet doen als je een aanval van acne krijgt.

1. Een goed huidverzorgingsregime

De eerste stap om een acne aanval te stoppen en er weer van af te komen, is gebruik te maken van een goed huidverzorgingsregime. Zorg bijvoorbeeld dat je begint met een basis routine bestaande uit een gezichtsreiniger, exfoliant, antibacterieel middel en hydraterende crème. Met deze producten pak je alle symptomen aan die horen bij een acne aanval, namelijk:

  • Met een gezichtsreiniger kun je make-up, vuil en talg van je huid wassen
  • Met een exfoliant kun je dode huidresten van je huid wassen
  • Met een antibacterieel middel kun je acne veroorzakende bacteriën van je huid doden
  • Met een vochtinbrengend middel kun je de huid gehydrateerd houden, zodat de talgproductie normaal blijft functioneren

2. Eet gezond en gevarieerd

De tweede stap om van een acne aanval af te komen, is het letten op je dieet. Zorg dan ook dat je gezond en gevarieerd eet. Voor acne is het belangrijk dat alle processen in je lichaam optimaal werken. Dit kan beter lukken wanneer de juiste voedingstoffen in je lichaam aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A, B5 en omega-3-vetzuren die vaak in verband worden gebracht met minder acne.

3. Een koud kompres gebruiken

Dankzij het gebruik van een koud kompres kun je in korte tijd je acne aanval verminderen. Denk aan het verminderen van de roodheid en de ontstekingen die horen bij acne. Simpelweg koop je een kant- en klaar kompres of gebruik je een washandje die je even onder de warme of koude kraan doet. Het extra voordeel van een warm kompres is dat de verontreinigheden in je poriën naar boven zullen komen. Hierdoor kunnen de puistjes sneller verdwijnen.

4. Geduldig blijven

Bovendien is het belangrijk om geduldig te blijven. Besef dat het aanpassen van je dieet, de werking van het eigen reinigingssysteem van je lichaam en het aanpassen van je huidverzorgingsregime tijd nodig heeft om zichtbare resultaten te geven op je acne. Teveel mensen zijn te gehaast bij een acne aanval en willen er binnen één dag van af komen, terwijl dit in veel gevallen niet kan.

Laatste woorden & wat je nu het beste kunt doen

Een acne aanval kan behoorlijk vervelend zijn. Wanneer er plotseling een aanval van puistjes ontstaat en je net een belangrijke afspraak op de planning hebt staan, wil je misschien van alles proberen om er zo snel mogelijk van af te komen. Dit is zeker niet het beste wat je kunt doen en de problemen kunnen met snelle oplossingen zelfs erger worden.

In plaats daarvan zijn er een aantal betere keuzes die je kunt maken om veilig en snel van acne af te komen. Zorg bijvoorbeeld dat je gaat letten op je dieet en je huidverzorgingsregime aanpast. Door hierbij geduldig te blijven, geef je je lichaam en huid de nodige tijd om van puistjes af te komen.

Het laatste wat ik je wil meegeven is dat ik een eigen e-book heb geschreven om acne drastisch te verminderen. In het e-book “Leven Zonder Acne” onthul ik de echte onderliggende oorzaken van acne en hoe deze kunnen worden bestreden. In plaats van alleen maar symptomen te blijven bestrijden na elke nieuwe acne uitbraak, kun je hiermee dus voor eens en voor altijd acne aanvallen behandelen.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *