Acne behandelen zonder medicijnen

De beste tips om acne te behandelen zonder medicatie

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
mm
acne behandelen zonder medicijnen

Er zijn veel mensen die in hun jeugd wel eens last hebben van acne. Ook na de tienerjaren kunnen mensen er last van ondervinden. Bij de een is de acne meer aanwezig dan bij de ander. Het hebben van acne kan schade aan de huid toebrengen, maar kan vooral ook een deuk in het zelfvertrouwen veroorzaken. Ook op langere termijn kunnen mensen onzeker blijven door de littekens die achterblijven van de puistjes. Daarom kan het een oplossing vormen om de acne te behandelen. 

Wanneer jij je verdiept in de verschillende soorten behandelingen voor acne dan zal je al snel medicatie vinden die je kunt krijgen op doktersvoorschrift. Er zijn ontzettend veel verschillende middelen die dokters voorschrijven tegen acne. Voorbeelden zijn tretinoïne (ook wel Retin-A genoemd), tazaroteen (verkocht als Tazorac) en isotretinoïne.

Over het algemeen werken de medicijnen tegen acne goed zolang je een combinatie van middelen gebruikt. Maar met het gebruik van geneesmiddelen gaan ook vaak bijwerkingen gepaard. Zo zorgen de meeste geneesmiddelen tegen acne vaak voor een ontzettend droge huid waardoor deze erg snel geïrriteerd raakt. Daarnaast zijn ook maagklachten, duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, een hoge bloeddruk en geboorteafwijkingen bijwerkingen van acne medicijnen. 

Het is begrijpelijk dat je niet zit te wachten op vervelende bijwerkingen, maar dat je wel graag van je acne af wilt. Gelukkig zijn er ook effectieve acne behandelingen waarbij geen medicatie komt kijken.

Acne behandelingen zonder medicijnen zijn zeer uiteenlopend. Niet elke behandeling werkt even goed bij elk individu. Daarom is het belangrijk om verschillende behandelingen uit te proberen of een combinatie van behandelingen. Zodra je resultaat ziet en de acne minder wordt, heb jij de behandeling gevonden die bij jou past!

Hoe kun je acne behandelen zonder medicijnen?

Acne behandelen zonder medicijnen kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een professional inschakelen die je acne behandelt zonder dat je medicijnen hoeft te gebruiken. Schoonheidsspecialisten, artsen en dermatologen bieden namelijk acnebehandelingen aan zonder medicijnen. Ook kun je ervoor kiezen zelf de acne te behandelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met anti-acnemiddeltjes. Daarnaast kun je onderliggende problemen in je lichaam gaan vaststellen en oplossen.

Hieronder bespreek ik alle verschillende mogelijkheden om acne effectief te behandelen zonder medicijnen te hoeven gebruiken.

Acne professioneel laten behandelen zonder medicijnen

De eerste optie om acne te behandelen zonder medicijnen is het raadplegen van een professional. Hij of zij kan op professionele wijze je acne verminderen of zelfs compleet laten verdwijnen. Je zou acne onder andere kunnen behandelen door middel van lichttherapie, chemische peeling of micodermabrasie.

Tip: Lichttherapie tegen acne

Lichttherapie is een toegankelijke acnebehandeling waarbij geen medicatie aan bod komt. Zichtbaar licht wordt gebruikt voor de behandeling van acne dat in milde tot matige vorm aanwezig is. De therapie kan gegeven worden met blauw licht en rood licht. Beide kleuren van de licht vallen in de categorie ‘fototherapie’ en zijn onschadelijk. Daarnaast kent lichttherapie ook weinig bijwerkingen, waarschijnlijk minder dan medicijnen. 

Bij verschillende dermatologen is het mogelijk om een behandeling van lichttherapie te ondergaan. De prijzen verschillen per aanbieder, maar liggen meestal tussen de 40 en 60 euro per sessie. Vaak is er wel meer dan één sessie nodig om de acne te laten verdwijnen. 

Maar hoe werkt lichttherapie tegen acne? Het type licht dat wordt gebruikt bij deze therapie doodt bepaalde bacteriën die aanwezig zijn op de huid. Dit zijn met name de bacteriën die acne veroorzaken of die zorgen voor ontstekingen. De werking van deze therapie is wetenschappelijk ondersteund. 

Tip: Chemische peelings en microdermabrasie

Een andere veelgebruikte acne behandeling waarbij geen medicatie wordt gebruikt is chemische peeling. Deze behandeling is vooral geschikt voor een ruwe, droge huid waar dode huidresten en acne op zit. Daarnaast helpt de behandeling ook voor het verkleinen van littekens die ontstaan zijn als gevolg van acne. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een bèta-hydroxylzuur in de peeling, kan de frequentie waarmee de puistjes voor komen ook minder worden. 

Microdermabrasie is een techniek die wordt gebruikt om de laag dode huidcellen van de huid te verwijderen. De bovenste huidlaag is vaak droog en dood. Stukjes van deze huidlaag raken vast in de haarfollikels waardoor deze verstopt raken. Het gevolg hiervan is acne. Het verwijderen van de bovenste dode huidlaag en deze vervangen voor gezonde nieuwe huidcellen kan dus een zeer effectieve methode zijn voor het bestrijden van acne zonder medicijnen.

Afhankelijk van je huidtype kan de chemische peeling gecombineerd worden met microdermabrasie. Vaak zijn van beide behandelingen meerdere sessies nodig om voor een langere tijd te profiteren van de werkzaamheid. Deze behandelingen tegen acne hebben weinig bijwerkingen. Zowel na de chemische peeling als na de microdermabrasie kan de huid enigszins rood worden of jeuken. De huid kan ook gaan vervellen na de chemische peeling. Echter, deze bijwerkingen zijn van korte duur en bij een goede nabehandeling thuis zal je hier weinig last van ondervinden. 

Middelen waarmee je zelf acne kunt behandelen zonder medicatie

Door de vele bijwerkingen van medicatie zijn mensen op zoek gegaan naar alternatieve manieren om acne te behandelen zonder medicijnen. Hoewel de bovenstaande therapieën ontzettend effectief kunnen zijn, kunnen de behandelingen wel duur zijn. Daarom zijn er ook een aantal producten die je zelf kunt gebruiken tegen acne. Veel huismiddeltjes zijn nog niet wetenschappelijk bewezen effectief. Toch is het de moeite zeker waard om middeltjes die wel bewezen ingrediënten bevatten eens te proberen.

Tip: Gebruik een milde gezichtsreiniger

Eén van de oorzaken van acne is het verwijderen van talg. Veel medicijnen zijn dan ook gericht op het verminderen van de talgproductie. Het gebruiken van een milde gezichtsreiniger die speciaal is gemaakt voor acne kan dan ook een goede manier zijn om de hoeveelheid talg op de huid te verlagen. Het effect is dat de poriën minder snel verstopt raken met verontreinigheden.

Tip: Gebruik een acne spotbehandeling

Een acne spotbehandeling kan zeer effectief zijn tegen de behandeling van acne. Deze behandelingen zijn eenvoudig en het gaat hier niet om medicijnen. Er zijn verschillende soorten middelen te koop voor deze behandeling. Het middel, vaak een gel, crème of een serum, smeer je gericht op de puistjes. Hoewel de puistjes niet binnen enkele minuten zullen verdwijnen, zal je toch na enige tijd verbetering zien. Bij het kopen van een acne spotbehandeling is het belangrijk dat je let op de aanwezigheid van de volgende bestandsdelen:

 • Benzoylperoxide: doodt acne-veroorzakende bacteriën. Kies hierbij voor een licht percentage benzoylperoxide.
 • Exfoliant: verwijdert dode huidresten. Kies bijvoorbeeld voor salicylzuur, glycolzuur of melkzuur.
 • Retinoïden: stimuleren aanmaak van collageen en gaan huidveroudering tegen. Kies hierbij voor de retinoïde retinol. Deze kun je namelijk zonder recept verkrijgen.

De behandeling zal het meest effectief zijn als alle drie de ingrediënten worden gebruikt.

Tip: Probeer een product met salicylzuur

Wanneer je last hebt van acne is het handig om een product met salicylzuur toe te voegen aan je huidverzorgingsregime. Dit kan in de vorm van een serum die je op de huid kan smeren. Salicylzuur is een middel dat de huid minder vet maakt. Dit zorgt voor een verminderde hoeveelheid acne en voorkomt daarnaast ook nog het ontstaan van littekens. Samen met het vet worden ook dode huidcellen verwijderd bij het gebruik van een product met salicylzuur.

Bij het toevoegen van een nieuw product aan je huidverzorgingsroutine moet je huid misschien even wennen en alle verontreinigheden naar de oppervlakte van je huid sturen. Het kan dus zijn dat de acne uitbraken tijdelijk toenemen. Schrik hier niet van. Zie je na een paar maanden nog geen verbetering? Dan kun je ervan uitgaan dat het product niet werkt en moet je op zoek gaan naar een alternatief met salicylzuur. Bij een ernstige allergische reactie op salicylzuur is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. 

De beste manieren om acne te behandelen zonder medicijnen

Wanneer behandelingen slechts tijdelijk werken is het misschien verstandig om je levensstijl en huidverzorgingsroutine eens kritisch te bekijken. Soms kan het toevoegen van een middel of het verwijderen van een product een groot verschil maken voor de acne.

Echter, je moet niet vergeten dat er veel onderliggende oorzaken zijn van acne. Dit kan er ook voor zorgen dat acne steeds weer terugkomt. Denk bijvoorbeeld aan hormonale veranderingen in je lichaam, een dieet met veel zuivel, suikerrijke en bewerkte voedingsmiddelen en problemen met je spijsvertering en darmen die tot acne zouden kunnen leiden.

De beste manier om voor de langere termijn van acne af te komen zonder medicijnen te gebruiken is dan ook de acne bij de wortel aan te pakken. Enkel op deze manier zal de kans op nieuwe acne verkleinen.

Acne behandelen met Leven Zonder Acne?

In dit artikel heb je een aantal tips gekregen om acne te behandelen zonder medicijnen. Hopelijk je hier al enkele waardevolle kennis mee opgedaan.

De beste behandeling voor acne is vaak een combinatie van aanpassingen in je levensstijl. Je zult bijvoorbeeld je huidverzorgingsregime moeten aanpassen en bijhouden, maar ook onderliggende problemen in je lichaam moeten verhelpen.

Ik heb zelf ook jaren lang last gehad van hardnekkige acne. Het is mij zonder medicijnen gelukt vrijwel compleet van acne af te komen en ik weet bijna zeker dat de puistjes ook nooit meer terug zullen komen op mijn huid. Als jij hier meer over wil weten, dan raad ik je aan op de onderstaande knop te drukken. Je gaat dan acne behandelen zonder heftige medicijnen die nare bijwerkingen opleveren.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

10 reacties op “Acne behandelen zonder medicijnen

 1. Wat een duidelijk overzicht. Acne in de puberteit kan iedereen een beetje hebben, maar er levenslang mee leven lijkt me erg moeilijk.

  1. Dankjewel! Helaas kan acne erg lang aanhouden, maar gelukkig zijn er dus een aantal goede manieren om acne te behandelen zonder dat je medicijnen hoeft te gebruiken.

 2. Ik heb gemerkt dat medicatie voor mij de enige oplossing was. Na 1,5 jaar zware medicatie geslikt te hebben, ben ik al jaren acne vrij. Iets wat met alle andere niet medicamenten niet gelukt was

  1. Bedankt voor je reactie! En wat goed dat je op deze manier al jaren van acne bent afgekomen! Welke zware medicatie heb je gebruikt om de acne te behandelen? Acne patiënten kunnen inderdaad goede ervaringen hebben met medicijnen. In andere gevallen ontstaat de acne niet door de acne-veroorzakende bacteriën, maar onderliggende foute processen in het lichaam die eerst moeten worden opgelost.

 3. Een interessant artikel zeg! Gelukkig zelf toen ik jong was geen last van gehad, wel fijn dat je ook tips geeft om er zonder medicatie wat aan te kunnen doen!

 4. Heel interessant artikel voor mensen die er hardnekkig mee te maken krijgen. Ikzelf heb er in mijn pubertijd ook een periode last van gehad, maar is gelukkig vanzelf voorbij gegaan 😅

 5. Ik heb er zelf gelukkig niet mee te maken gehad, maar heb wel vrienden en vriendinnen gehad die er zwaar last van hadden. De een had baat bij medicatie en de ander juist weer andere middelen. Fijn dat het hier zo uitgebreid wordt beschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *