Acne behandeling bij een dermatoloog

Wat kan een dermatoloog doen tegen acne en acnelittekens?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
acne behandeling bij dermatoloog

Een dermatoloog kan helpen bij het behandelen van verschillende huidaandoeningen, waaronder acne. Een dermatoloog is dan ook een arts die zich heeft gespecialiseerd in aandoeningen van de huid.

Het hebben van acne kan ernstige psychische en lichamelijke gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan permanente littekens en personen die angstig zijn om gezien te worden met hun acne.

Gezien de mogelijke gevolgen van acne is het belangrijk dat je het behandelt. Als vrij verkrijgbare middelen niet werken, kun je een acne behandeling ondergaan bij een dermatoloog. Er zal dan worden gekeken naar jouw specifieke klachten, waarop een passend behandelplan wordt afgestemd.

Het voordeel is dat de meeste dermatologische onderzoeken en behandelingen worden vergoed. Voor acne patiënten kan het dus een goedkope oplossing zijn om hulp te krijgen van een dermatoloog.

Wat is acne en welke vormen zijn er?

Voordat ik ga vertellen hoe een dermatoloog kan helpen bij het behandelen van acne zal ik je iets meer vertellen over acne zelf en het ontstaan ervan. Op deze manier weet je namelijk of het verstandig is in jouw geval om een dermatoloog te raadplegen.

Acne ontstaat wanneer er te veel olie, bekend als talg, geproduceerd wordt door de talgklieren. Overtollig talg kan samen met dode huidcellen de haarzakjes verstoppen. Deze omgeving creëert een perfecte broedplaats voor bacteriën, zoals de C. acnes bacterie. Zodra bacteriën ontstekingen veroorzaken in verstopt haarzakjes kunnen puistjes en acne ontstaan.

Bijna iedereen, zowel jong als oud, kan last hebben van acne. Echter kan de ernst sterk variëren. In sommige gevallen is er dus helemaal geen behandeling bij een dermatoloog nodig. Bij enkele comedonen, zwarte of witte mee-eters en puistjes kun je het vaak prima zelf behandelen. Als je echter ook langdurig last hebt van cysten, vlekken en onderhuidse puistjes en vrij verkrijgbare plaatselijke behandelingen niet werken, kan het verstandig zijn contact op te nemen met een dermatoloog. Acne patiënten kunnen namelijk baat hebben bij verschillende behandelingen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Waarom acne laten behandelen door een dermatoloog?

Voordat een acne patiënt wordt doorverwezen naar een dermatoloog wordt in de meeste gevallen eerst geprobeerd acne te behandelen met vrij verkrijgbare middelen. Benzoylperoxide is het bekendste vrij verkrijgbare middel. Dit is een effectief product om bacteriën die acne veroorzaken te verwijderen. Er zijn ook geneesmiddelen op recept verkrijgbaar die de olieproductie laten stagneren en bijdragen aan het aanmaken van gezonde huidcellen. Soms is er een combinatie van middelen en medicijnen nodig om milde tot matige acne te behandelen.

In ernstige gevallen van acne kunnen dermatologen zwaardere behandelingen inzetten. Dit is vaak het geval als er sprake is van cystische acne en de acne niet verdwijnt met andere middelen. De dermatoloog zal bepalen welke behandeling het meest geschikt is voor jouw acne. Hij of zij heeft hier immers jarenlang voor gestudeerd. Een dermatoloog zou altijd moeten controleren wat de invloed is van het product, omdat het bijwerkingen kan opleveren.

Hoe ziet een acne behandeling bij een dermatoloog eruit?

In het eerste gesprek met een dermatoloog zal je huidige situatie worden bepaald. Er zal bijvoorbeeld worden gekeken naar je huidtype, de hevigheid van je acne. Ook zal de dermatoloog vragen wat je reeds hebt geprobeerd om er van af te komen.

Een dermatoloog kan één of een combinatie van verschillende behandelingen en medicatie aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan dermatologisch geteste huidverzorgingsproducten, lokale retinoïden, antibiotica, ontstekingsremmende medicijnen en orale medicatie. Sommige behandelingen zullen gericht zijn op het aanpakken van de talgproductie en bacteriën, terwijl andere behandelingen de hormonale onbalans in het lichaam kunnen verbeteren.

Enkele voorbeelden van acne behandelingen van een dermatoloog zijn:

  • Retinoïden: Dit is een crème of gel, zoals adapaleen of tazaroteen. Het middel kan worden ingezet om de aanmaak van collageen te bevorderen. Ook kan het helpen oude huidcellen van de huid te verwijderen, die anders de poriën zouden verstoppen. Let er wel op dat je huid extra gevoelig kan worden voor de zon. Het is daarom van belang dat je iedere dag een vochtinbrengende crème en zonnebrandcrème opsmeert.
  • Anticonceptiepillen: Deze pillen worden normaal gesproken ingezet om te voorkomen dat een vrouw zwanger wordt. Het bijkomende voordeel van anticonceptiepillen is dat ze ook de testosteronniveaus in lichamen van vrouwen kunnen verlagen. Dit kan bijdragen aan een verminderde talgproductie en dus het verbeteren van acne. In sommige gevallen mag anticonceptiva niet worden gebruikt, zoals in het geval van vrouwen met een hartaandoening. Overleg dit dus met de dermatoloog.
  • Antibiotica: Dit is een orale of plaatselijke acne behandeling die een dermatoloog kan aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld doxycicline en minocycline gebruiken om ontstekingen af te remmen. Antibiotica mogen niet te lang worden gebruikt, omdat je lichaam anders resistentie kan opbouwen, waardoor antibiotica geen effect meer heeft op acne.
  • Isotretinoïne: Dit is een orale behandeling voor acne. Het is een veel ingrijpender behandeling dan retinoïde die je plaatselijk kunt aanbrengen op de huid. Het wordt dan ook voornamelijk ingezet bij acne patiënten die diepe en pijnlijke ontstekingen hebben en waarbij reguliere methoden niet werkten. Aangezien er een risico op geboorteafwijkingen is, dien je te overleggen met een dermatoloog in welke situaties je het mag gebruiken.
  • Chemische peelings: Dermatologen hebben sterkere varianten glycolzuur en salicylzuur dan je in de winkel kunt halen. De behandeling wordt vaak ingezet bij mensen die milde acne littekens hebben. Het doel is om de bovenste huidlaag te herstellen met nieuwe huidcellen. Houd er rekening mee dat je vaak meerdere keren langs moet bij een dermatoloog om effect te zien.
  • Laserbehandeling en lichttherapie: Afhankelijk van de ernst van je acne kan worden overwogen blauw licht of rood licht in te zetten. Ook zijn er verschillende soorten laserbehandelingen. Dergelijke behandelingen worden uitgevoerd door dermatologen en kunnen effectief zijn bij acne en acnelittekens.

Zorg bij het uitkiezen van een acne behandeling in ieder geval dat je aan de dermatoloog vraagt waarom een bepaalde behandeling geschikt is voor je acne en met welke bijwerkingen je rekening moet houden.

Naast reguliere acne behandelingen kan een dermatoloog ook tips geven omtrent je levensstijl. Zo zou voeding een rol kunnen spelen bij acne. Je kunt dan ook het beste een gezond dieet volgen. Vermijd echter geraffineerde suikers, bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die hormonen bevatten. Ook zullen dermatologen aanbevelen je gezicht niet aan te raken en nooit zelf aan je puistjes te komen. Eventueel kan gedragstherapie worden ingezet als je het niet kunt laten aan je puistjes te zitten.

Veelgestelde vragen over dermatologische acne behandelingen

Op het internet worden veel vragen gesteld over de verschillende acne behandelingen bij dermatologen. Hieronder heb ik de veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

In het geval van zeer ernstige acne kan het inderdaad noodzakelijk zijn medicatie te gebruiken. Zorg echter dat je eerst normale behandelingen hebt geprobeerd om zeker te zijn dat niets anders werkt. Kijk dus ook of er processen in je lichaam mogelijk verstoord zijn, waardoor acne steeds opnieuw terugkeert.

Overleg altijd eerst met je arts of dermatoloog voordat je medicatie gaat gebruiken. Ondanks dat je zo snel mogelijk van je acne af wilt komen, kunnen medicijnen bijwerkingen opleveren, bevatten ze verschillende stoffen die de huid flink kunnen irriteren en mogen niet alle middelen in combinatie worden gebruikt met eventuele ander medicatie. Gebruik alleen door een arts voorgeschreven medicatie.

Een dermatoloog kan acne behandelen met diverse geneesmiddelen en behandelingen of een combinatie van behandelingen.

Dermatologen vind je meestal in ziekenhuizen en klinieken. Je kunt het beste even zoeken naar een dermatoloog bij jou in de buurt op de website van zorgkaartnederland.nl. Ook kun je je laten doorverwijzen naar een dermatoloog door je huisarts.

Met een verwijzing van de huisarts worden acne behandelingen door een dermatoloog meestal vergoedt door de zorgverzekeraar. Houd wel je eigen risico in gedachten. Afhankelijk van de behandeling kunnen de kosten variëren van enkele tientjes tot duizenden euro’s.

Overweeg mijn Leven Zonder Acne Methode

Een acne behandeling bij een dermatoloog kan effectief zijn om acne te behandelen. Zoals je echter hebt kunnen lezen, kunnen er heftige bijwerkingen optreden zodra je begint met een dermatologische behandeling. Het is daarom belangrijk dat je altijd goed overlegt met een arts of dermatoloog en de overweging maakt of een behandeling daadwerkelijk kan helpen.

Er zijn genoeg verhalen te vinden van personen die dure, heftige behandelingen zijn ondergaan bij een dermatoloog, maar nauwelijks of slechts tijdelijk resultaten hebben gezien. Dit kan te maken hebben met onderliggende problemen in het lichaam. Als bijvoorbeeld je darmen niet gezond zijn, kan dit ook invloed hebben op acne.

In mijn e-book “Leven Zonder Acne” bespreek ik de exacte methode die ervoor heeft gezorgd dat mijn acne erg is vermindert. Mijn aanpak is dan ook gericht op het bestrijden van acne door de problemen bij de wortel aan te pakken. Dit zou mogelijk veel effectiever en goedkoper kunnen zijn dan een acne behandeling bij een dermatoloog.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *