
Als je last hebt van acne kan het zijn dat je zelf al wat huismiddeltjes hebt geprobeerd. Als dit weinig tot geen resultaat heeft gehad, kun je besluiten om naar een schoonheidsspecialist te gaan.
Maar wat kun je nu eigenlijk verwachten van een acne behandeling bij de schoonheidsspecialist? In dit artikel ga ik dit en andere belangrijke punten om rekening mee te houden uitleggen.
Aan het einde vertel ik je ook waarom ik zelf geen fan ben van de schoonheidsspecialist. Blijf dus zeker lezen tot het einde van deze pagina!
Inhoudsopgave
Hoe begint een acne behandeling bij een schoonheidsspecialist?
Hieronder vertel ik welke stappen de gemiddelde schoonheidsspecialist zal nemen om je acne en puistjes te behandelen.
Stap 1: Anamnese
De eerste stap van de acne behandeling bij een schoonheidsspecialist is anamnese. Een anamnese houdt eigenlijk in dat een schoonheidsspecialist wat informatie wil weten van je achtergrond met acne.
Er zullen een aantal vragen gesteld worden aan je om een betere inschatting te maken van de dingen die mee kunnen spelen met de gezondheid van je huid. Je moet hierbij denken aan vragen over je leef gedrag. Rook je, volg je een dieet, ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen, hoe verzorg je je huid, gebruik je medicijnen etc.
Stap 2: Huidanalyse
Na de anamnese zal je huid geïnspecteerd worden met een loeplamp.
Er wordt gekeken naar wat voor soort huidsoort je hebt volgens je talgproductie. Er zijn vier typen huidsoorten, namelijk: een normale huid, droge huid, vette huid en een gecombineerde huid. Daarna wordt er gekeken naar de doorbloeding, je rimpelvorming en of je mogelijk huidafwijkingen hebt.
Stap 3: Behandelplan
Na de anamnese en de huidanalyse wordt er een behandelplan opgesteld door de schoonheidsspecialist. Hierin staat wat de diagnose is en wat er tijdens een acne behandeling zal worden gedaan. Maar ook wat de doelstelling van die behandeling is.
Stap 4: Klantenkaart
Het is protocol dat een schoonheidsspecialist een klantenkaart voor je aanmaakt. Dit kan op papier, maar tegenwoordig wordt het meer digitaal gedaan. Er is zelfs speciale computersoftware voor.
Op deze klantenkaart komt je personalia te staan, daarna de huidanalyse en er wordt ook bij gezet welk behandelplan op is gezet. Op deze manier is het overzichtelijk welke cliënt welke acne behandeling krijgt.
Wil je snel je puistjes verminderen?
Medicijnen, schoonheidsbehandelingen en middeltjes pakken vaak enkel de symptomen aan van je acne! De problemen kunnen dus terugkomen als je stopt met het gebruik van een middeltje. Ontdek de echte onderliggende oorzaken.
Wat kan een schoonheidsspecialist doen om acne te behandelen?
Hieronder licht ik de verschillende acne behandelingen van de schoonheidsspecialist toe. De oppervlaktereiniging wordt altijd gedaan. Daarna kunnen er milde tot relatief zware acne behandelingen worden ingezet.
Oppervlaktereiniging
Dit wordt als eerste gedaan om alle afvalstoffen en eventuele make-up van je huid te verwijderen. Vaak wordt dit gedaan met oppervlaktereiniging producten zoals milk, lotion en wattenschijfjes.
Het ligt er een beetje aan met welke producten de schoonheidsspecialist werkt. Ze zou ook kunnen kiezen voor een was crème, reinigingsemulsie, lotion, of tonic. Meestal wordt dit gedaan met alleen wattenschijfjes maar het kan ook met een spons, kompres of een borstelapparaat.
Puistjes uitdrukken
Een acne behandeling bij een schoonheidsspecialist waar veel mensen voor kiezen is het laten uitdrukken van de puistjes.
Bij acne en puistjes is het belangrijk nooit zelf er aan te komen. Dit kan namelijk voor verergering zorgen, omdat je de bacteriën kan verspreiden en het puistje dieper in de huid kan drukken. Tevens heb je kans op littekens.
Een schoonheidsspecialist zal op een hygiënische manier de puistjes verwijderen. Zij gebruiken hierbij speciale apparatuur. Soms zal er bijvoorbeeld een gaatje in een puistje worden gemaakt om het spul er makkelijker uit te krijgen.
Chemische peeling
Een peeling betekent vanuit het Engelse vertaald pellen, oftewel schillen.
De bovenste huidlaag zal na de behandeling afbreken zodat de huid zich opnieuw gaat herstellen. Acne zal hierdoor verminderen maar ook littekens of pigmentvlekjes kunnen minder zichtbaar worden.
Een peeling wordt vaak op de huid aangebracht met een kwastje. Met een chemische peeling worden je poriën dieper gereinigd en het helpt ook om nieuwe verstoppingen te voorkomen. Afhankelijk van het merk zullen er verschillende ingrediënten in de peeling zitten. Je kunt dit van tevoren altijd even vragen aan je schoonheidsspecialist.
Lysing
Dit woord komt vanuit het Griekse lusis en betekent losmaken. Het lijkt veel op de peeling en heeft vaak ook dezelfde stoffen. Alleen de werkwijze is net even anders. Bij lysing gaat het namelijk om de eiwitsplitsende enzymen die zorgen dat je hoornlaag dunner wordt.
Het verschil met de peeling is dat de lysing geen schurende bestanddelen erin heeft zitten. Dit is een net iets zachtere methode voor je huid. Op basis van je huidanalyse zal de specialist je vertellen of dit een geschikt acne behandeling is voor jouw huidtype.
Lasertherapie
Tegenwoordig wordt er vaak gebruikt gemaakt van een laserbehandeling. Het staat ook wel bekend onder de naam CO2- laser. Dit is een laser op infrarood techniek gebaseerd. Het maakt piepkleine brandgaatjes dieper in de huid, ook wel de lederhuid genoemd. Het gaat zo snel dat je er bijna niks van zult merken.
De lasertherapie stimuleert de aanmaak van het huideigen collageen. Dit zorgt ervoor dat de huid steviger en egaler wordt. Een laserbehandeling wordt ook vaak gedaan in combinatie met een chemische peeling. Op deze manier proberen ze de eventuele littekens van acne te verminderen.
Microdermabrasie
Een andere acne behandeling die een schoonheidsspecialist kan uitvoeren is microdermabrasie.
Met een speciaal apparaat worden er micro kristallen tegen de huidoppervlakte aangeblazen, maar ze worden ook direct weer vacuüm weggezogen. Deze kristallen zijn niet gevaarlijk voor de huid, maar ze schaven de opperste huidlaag weg. Het zorgt ervoor dat de huid sneller herstelt en nieuwe cellen aan gaat maken. Je kunt het zien als een soort zandstralen van je huid.
Tegelijkertijd zorgt het voor een betere doorbloeding en je huid voelt erna glad en egaal aan. Het kan ervoor zorgen dat je poriën fijner worden. Vaak zal de schoonheidsspecialist na de microdermabrasie een serum of masker aanbrengen om je huid wat te kalmeren.

LED lichttherapie
Deze acne behandeling kan best ingrijpend zijn en zorgt dat je huid na afloop weer zacht en glad is. Ze noemen het ook wel rood/blauw lichttherapie, omdat er zoals de naam het al zegt, een rode en/of een blauwe led lamp gebruikt kunnen worden.
De reden dat er met 2 kleuren gewerkt kan worden, is omdat ze allebei een andere werking hebben op de huid.
De blauwe led lamp heeft aan anti bacteriële functie en heeft effect op de opperhuid, de bovenste laag van je huid. Omdat het anti bacterieel is neutraliseert het ook de bacterie die acne veroorzaakt. Op die manier kan het ervoor zorgen dat er ook minder tot geen nieuwe ontstekingen komen.
Het rode licht heeft een andere frequentie dan de blauwe en dringt dieper door in je huid. Het stimuleert de doorbloeding en helpt daardoor met de aanmaak van collageen en elastine. Het werkt dus huid herstellend en verbeterend.
Zelfzorg tips
Naast het geven van een acne behandeling zal een schoonheidsspecialist ook een plan van behandeling aan je meegeven. Het zou natuurlijk heerlijk zijn als je er verder niet naar om hoefde te kijken. Echte, een groot deel van je herstel heeft ook te maken met hoe je je huid zelf verzorgt. Luister dus goed naar het advies dat je mee krijgt van de schoonheidsspecialist.
Acne behandelingen verschillen per persoon
Er is geen standaard behandeling voor acne. Wat voor de ene werkt, hoeft voor de andere niet te werken. En daarnaast heeft iedereen een ander huidtype, aan de hand daarvan wordt er bedacht wat voor behandeling het meest effectief zal zijn.
Voordat een schoonheidsspecialist begint met behandelen zal zij uiteraard met je bespreken wat er zal gebeuren. Het kan zijn dat je bij sommige behandelingen niet genoeg hebt aan 1 keer en dat het meerdere keren herhaald zal moeten worden. Dit zal allemaal van tevoren besproken worden, je moet het er uiteraard wel mee eens zijn.
Schrik niet als de specialist aangeeft dat er een combinatie van bepaalde behandelingen gedaan moet worden. Dit komt veel vaker voor dan je denkt en betekend dus niet dat je een extreem geval bent. Je wil tenslotte het beste resultaat behalen met een acne behandeling door een schoonheidsspecialist.
Kosten en vergoeding zorgverzekering acne behandeling schoonheidsspecialist
Je wilt natuurlijk ook weten waar je financieel aan toe bent als het gaat om acnetherapie. Een gemiddelde sessie kost tussen de 50 en 150 euro. Soms zal je meerdere keren moeten terugkomen om een volledige acne behandeling af te maken.
De besproken acne behandelingen worden niet vergoed vanuit je standaard basisverzekering. Toch zijn er veel zorgverzekeringen die het vergoeden als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.
Om zeker te weten of jouw verzekeraar de acne behandeling bij de schoonheidsspecialist ook vergoed, is het altijd handig even contact met de verzekeraar op te nemen. Soms hebben ze de voorwaarde dat je een verwijzing nodig hebt van de huisarts. Controleer dit altijd even.
Waarom ik de schoonheidsspecialist niet effectief vind!
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende soorten behandelingen mogelijk als je te maken hebt met acne. Bespreek al je zorgen van tevoren met de schoonheidsspecialist. Je kunt bij twijfel altijd een intake gesprek inplannen voor verdere informatie. Het lijkt misschien een beetje eng, maar ze zal je op je gemak stellen en al je twijfels weg kunnen nemen. En wie weet loop jij binnenkort rond met een mooie en stralende huid.
Zelf vind ik de schoonheidsbehandelingen van de schoonheidsspecialist niet zo effectief. De behandelingen zijn namelijk gericht op het behandelen van de symptomen in plaats van de problemen bij de wortel te verhelpen. Behandelingen die gericht zijn op kernoorzaken kunnen naar mijn mening veel effectiever zijn. Een acne dieet kan bijvoorbeeld je hormonen in balans brengen waardoor in de eerste instantie niet teveel talg wordt aangemaakt en er dus een minder grote kans is dat onzuiverheden ontstaan.
Bovendien is het veel goedkoper de echte problemen van acne te leren kennen en bestrijden. Aangezien de puistjes kunnen terugkomen na een schoonheidsbehandeling, moet je misschien wel vier keer per jaar op bezoek bij de schoonheidsspecialist. Daarbij zullen ze vaak ook nog prijzige producten voor je huid aanbevelen.
Wil jij gewoon de echte oorzaken van acne leren kennen en voor een langere termijn een schone huid krijgen? Download dan hieronder mijn gratis e-book. Hierin ga je kennismaken met mijn revolutionaire methode om puistjes te verminderen.

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes
Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.