Acne behandeling voor volwassen vrouwen

8 tips

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
acne behandeling volwassen vrouwen

Wanneer iemand volwassen is geworden, denkt diegene dat acne nu verleden tijd zou moeten zijn. Dit is echter niet altijd het geval. Veel volwassen vrouwen hebben namelijk nog steeds last van acne.

Vaak verschilt de acne als volwassene en de acne in de tienerjaren wel. De acne behandeling voor volwassen vrouwen is dan ook anders. Veel behandelingen voor jongeren zullen weinig tot geen effect hebben. Het kan dan effectiever zijn om de problemen bij de wortel te gaan behandelen.

Wist je dat vrouwen meer kans hebben op acne dan mannen? Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de hormonen.

In dit artikel krijg je 8 tips om als volwassen vrouw van acne af te komen.

1. Besef dat acne heel veel voor komt bij vrouwen en mannen

Sommige vrouwen hadden in hun tienerjaren ook al last van acne. Acne kan soms blijven aanhouden tot de volwassen leeftijd. Acne kan ook zomaar ontstaan op latere leeftijd, terwijl iemand hier vroeger helemaal geen last van had.

Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Van de 20 tot 29 jarigen heeft 64% last van puistjes en van de 30 tot 39 jarigen heeft 43%. Daarna blijft een gedeelte zelfs nog last houden van acne.

De meeste vrouwen die acne hebben, krijgen dit rondom hun kaaklijn, kin en de onderkant van hun wangen.

Verschillende redenen kunnen de oorzaak zijn van een uitbraak bij vrouwen. De meest voorkomende oorzaak bij vrouwen zijn de hormonale schommelingen. Hier ga je zo meer over te weten komen.

2. Acne of een andere huidaandoening behandelen

Er zijn verschillende huidklachten die erg lijken op puistjesachtige bultjes. Het kan bijvoorbeeld gaan om rosacea. Hier krijgen voornamelijk vrouwen last van. Ook kan het gaan om ingegroeide haren. Vrouwen scheren namelijk vaak gebieden waar haren groeien. Er kunnen dan bijvoorbeeld bultjes ontstaan op de benen, onder de oksels en op de wenkbrauwen.

Het kan verstandig zijn een dokter of dermatoloog te raadplegen als je niet zeker weet of het gaat om acne of een andere aandoening van de huid. De arts kan dan namelijk vaststellen of het daadwerkelijk om acne gaat of dat er een andere behandeling nodig is. Logischerwijs gaat een acnebehandeling niet effectief zijn tegen een andere huidklacht.

3. Houd je hormonen onder controle

De hormonen in je lichaam kunnen invloed hebben op je huid. Wanneer de hoeveelheid mannelijke en vrouwelijke hormonen uit balans raken, kan er acne ontstaan.

Er kunnen op volwassen leeftijd nog steeds hormonale veranderingen plaatsvinden. Veel vrouwen ervaren dan ook acne tijdens de puberteit, vlak voor hun menstruatie en de menopauze. Ook zouden er hormonen zitten in zuivelproducten.

4. Acne en de zwangerschap

Veel vrouwen die zwanger worden, krijgen opeens last van acne. In deze periode kan de hoeveelheid hormonen dan ook sterk veranderen.

Tijdens de zwangerschap kan de huid mooier worden of juist meer onzuiverheden krijgen. Een tijdje na de zwangerschap kan acne nog steeds blijven aanhouden.

Mocht je acne willen behandelen tijdens je zwangerschap of als je borstvoeding geeft, dan zal je hier uitgebreid over moeten praten met een arts. Veel medicijnen en huidmiddelen mogen namelijk niet worden gebruikt rondom de zwangerschap.

5. Acne effectief behandelen voor vrouwen

Er zijn veel behandelingen die kunnen worden ingezet bij acne. Er zijn zelfs huidverzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor mannen of juist vrouwen.

Het kan effectief zijn om een combinatie van behandelingen in te zetten. Praat bijvoorbeeld met een arts over professionele behandelingen, zoals een anticonceptiepil om de hormonen in balans te brengen.

Kijk ook naar vrij verkrijgbare middelen die je kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld de volgende producten overwegen voor een vrij complete huidverzorgingsroutine:

  • Reiniger: Met een milde reiniger kun je talg en vuil van je huid wassen, zodat de poriën minder snel verstopt raken.
  • Exfoliant: Met een exfoliant kun je dode huidcellen en andere huidresten van de huid verwijderen, zodat de poriën minder snel verstopt raken.
  • Spotbehandeling: Met een spotbehandeling kun je de acne-veroorzakende bacteriën op de huid doden, zodat de poriën niet ontstoken raken en er dus puistjes ontstaan.
  • Vochtinbrengende crème: Met een vochtinbrengende crème kun je de huid gehydrateerd houden, zodat de talgproductie in controle blijft.

Bij het uitkiezen van huidverzorgingsproducten dien je rekening te houden met jouw huidtype. Je kunt bijvoorbeeld een normale, droge, vette of gecombineerde huidtype hebben.

6. Schakel de hulp in van een specialist

Een specialist kan op verschillende manieren helpen bij het behandelen van je acne.

Een gecertificeerd arts of dermatoloog kan bijvoorbeeld een professionele behandeling voorschrijven. Er kan dan bijvoorbeeld worden gekozen om acne te behandelen met roaccutane. Een dermatoloog kan je ook helpen bij het uitkiezen van de juiste huidverzorgingsproducten die passen bij jouw huidtype.

Heb je veel geprobeerd om van acne af te komen, maar lijkt niets te helpen? Aarzel dan niet om een arts te raadplegen. Wanneer acne niet, niet goed of te laat wordt behandeld, kunnen er namelijk littekens vormen die voor altijd zichtbaar zullen blijven. Door op tijd te beginnen met behandelen kun je voorkomen dat je later spijt krijgt.

7. Geef acne de tijd om te verdwijnen

Veel vrouwen vinden hun uiterlijk heel belangrijk. Zij willen dan ook dat acne zo snel mogelijk verdwijnt. Je moet echter begrijpen dat het even tijd nodig kan hebben tot dat acne volledig verdwijnt. Nieuwe middelen moeten namelijk door je systeem worden opgenomen. Houd er ook rekening mee dat in de eerste dagen acne erger kan worden na het starten met een nieuwe behandeling.

Anderen vrouwen zijn juist zo druk met hun leven, zoals het zorgen voor hun gezin en bezig met werken, dat zij hunzelf niet genoeg tijd geven om de acne goed te behandelen. Zorg echter dat je tijd voor jezelf vrijmaakt om de acne te behandelen. Dit kan namelijk de gehele kwaliteit van je leven positief invloeden.

8. Onderliggende oorzaken & behandelplan voor vrouwen

Veel volwassen vrouwen krijgen last van acne. Je bent dus zeker niet de enige. Er zijn meerdere manieren om acne te behandelen. Je kunt daarbij zelfs professionele hulp krijgen van een dermatoloog.

Als je voor een langere tijd de hevigheid van je acne wilt verminderen, dan kun je eens onderzoek doen naar de onderliggende oorzaken van acne. Denk bijvoorbeeld aan hoe je de schommelende hormonen in balans kunt brengen. Er zijn nog veel meer van dit soort problemen in het lichaam die kunnen leiden tot acne, waar ook genoeg tips voor zijn. Bovendien kun je een behandelplan opstellen met vrij verkrijgbare producten voor jouw acne en huidtype.

Als je een vrouw bent en hulp nodig hebt bij het behandelen van je acne, dan raad ik je aan om hieronder mijn gratis e-book te downloaden.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *