Acne gevoelige huid

De oorzaken en het verzorgen van een acne gevoelige huid

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
acne gevoelige huid

Sommige kinderen, mannen en vrouwen hebben last van een acne gevoelige huid. Niet iedereen is hetzelfde. Gelukkig maar, want dan zouden we met ruim zevenenhalf miljard gelijke mensen op de wereld zijn.

Ieder mens is uniek, met zijn eigen innerlijke én uiterlijke kenmerken. Deze verschillen zien we ook terug bij de huid.

Neem bijvoorbeeld acne, een veel voorkomende huidaandoening waar niet iedereen in gelijke mate last van heeft. Of je er nu in meer of mindere mate last van hebt, een ding is zeker: je wilt er zo snel mogelijk vanaf.

In deze blog lees je hoe acne ontstaat, wat de oorzaken zijn van een acne gevoelige huid en hoe je deze het best verzorgt. Samen blijven we acne de baas!

Hoe ontstaat acne?

Ondanks dat iedereen een ander huidtype heeft, bevat elke huid vele talgkliertjes. Door het produceren van talg houden deze kliertjes de huid soepel en wordt uitdroging van de huid voorkomen.

Vanwege verschillende redenen kan de talgproductie van de huid uit balans raken waardoor er een overproductie aan talg ontstaat. Huidporiën raken vervolgens verstopt, er komen bacteriën bij en de acne is geboren.

Maar waarom is jouw huid nu juist zo gevoelig voor het ontstaan van deze hardnekkige onzuiverheden?

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

De acne gevoelige huid

Zoals gezegd heeft iedereen een ander huidtype. Het ene huidtype zal dan ook gevoeliger zijn voor acne dan het andere, net zoals het ene type sneller rimpels vertoont dan het andere.

Een acne gevoelige huid is genetisch vastgelegd in je DNA, maar wordt ook bepaald door interne processen in je lichaam, de hormoonhuishouding, de verzorging die de huid krijgt en door de omgeving waar de huid aan wordt blootgesteld.

Het is belangrijk om een acne gevoelige huid de juiste aandacht te geven. Bij een onjuiste acnebehandeling kunnen er namelijk littekens en putjes in de huid ontstaan.

Hieronder bespreek ik veelvoorkomende oorzaken van een acne gevoelige huid.

Hormoonschommelingen

Elke dag worden er veel hormonen aangemaakt door ons lichaam die nodig zijn om belangrijke lichaamsprocessen draaiende te houden, zo ook de talgproductie.

Ondanks dat er dus altijd een bepaalde hoeveelheid talg door onze huid aangemaakt wordt, kent de talgproductie ook een aantal piekmomenten. Wanneer de hormoonhuishouding verstoort is en er veel schommelingen plaatsvinden, bijvoorbeeld in de puberteit, is jouw huid dus gevoeliger voor acne.

Het vette huidtype

Misschien herken je dit huidtype wel bij jezelf. Hoewel je sommige mensen hoort klagen over een veel te droge huid, zie jij een glimmende huid in de spiegel.

Een vette huid onderscheidt zich van de droge huid door de hoeveelheid talg. Hoewel de talgproductie tijdelijk toe kan nemen, maakt iedere huid gewoonlijk een bepaalde hoeveelheid talg aan en dit kan verschillen. Misschien bevat jouw huid inderdaad wel iets meer talgkliertjes waardoor jouw huid eerder vet is. Dit is niet erg, maar verhoogt wel de kans op het ontstaan van een acne gevoelige huid.

Het gebruik van bepaalde verzorgingsproducten

Bepaalde huidproducten kunnen jouw huid ook gevoeliger maken voor acne. Denk hierbij vooral aan producten met lanoline, minerale olie, alcohol en parfum.

De eerstgenoemde ingrediënten sluiten de huid als het ware af. Poriën verstoppen en worden de ideale broedplaats voor bacteriën. De laatste twee ingrediënten drogen de huid voornamelijk uit waardoor de talgproductie gestimuleerd wordt en de huid meer talg te verduren krijgt.

Tips voor de acne gevoelige huid

Dat je huid snel getroffen wordt door onzuiverheden hoeft niet te betekenen dat je ze zomaar moet accepteren. Er zijn immers genoeg manieren om je huid te wapenen tegen deze hardnekkige indringers.

Ik heb een aantal tips voor je acne gevoelige huid op een rijtje gezet:

1. Een hormonale behandeling

Zoals eerder genoemd in deze blog hangt de talgproductie van de huid nauw samen met de hormoonhuishouding. Puistjes door hormonen komen veel voor.

Wanneer je hormoonhuishouding erg uit balans is, kan een hormonale behandeling uitkomst bieden. Door middel van orale therapie met hormonen kan de huishouding weer in balans komen waardoor de productie van talg én puistjes afneemt. De hormonen kunnen ook in balans worden gebracht door het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen.

2. Gebruik ontstekingsremmers

Hoewel verstopte talgklieren in eerste instantie nodig zijn voor het ontstaan van acne, spelen bacteriën hierin ook een grote rol.

De verstopte poriën raken immers ontstoken door de aanwezigheid van bacteriën. Om de groei van deze bacteriën te remmen, kun je ontstekingsremmende antibiotica gebruiken. Hierdoor maken de bacteriën minder kans om ontstekingen en dus acne te veroorzaken.

3. Gebruik een milde gezichtsreiniger

Naast het advies om je huid tweemaal daags te reinigen, wordt het ook aangeraden dit te doen met een milde, in water oplosbare reiniger. Reinigers op basis van olie kunnen de huid namelijk vetter maken en de poriën afsluiten.

Gebruik ook geen agressieve reinigers of scrubs om meer irritaties aan de huid te voorkomen. Irritaties leiden immers tot ontstekingen!

4. Gebruik huidproducten met salicylzuur of benzoylperoxide

Naast dat er producten zijn die je beter kunt vermijden, zijn er ook enkele producten met een positieve werking op de acne gevoelige huid. Neem bijvoorbeeld salicylzuur en benzoylperoxide. Deze stoffen verwijderen voornamelijk dode huidcellen en stimuleren de celvernieuwing van de huid, waardoor poriën niet snel de kans krijgen om verstopt en ontstoken te raken. Ook kan benzoylperoxide helpen om de huidige aanwezige acne bacteriën te doden.

Mijn beste tip voor je acne gevoelige huid

Helaas is er geen klinkklare oplossing voor het voorkomen of verhelpen van acne. Het ene huidtype zal net iets meer behandeling nodig hebben dan het andere. Toch is er ook voor de acne gevoelige huid een passende behandeling om de acne voor eens en voor altijd een langere periode gedag te zeggen.

Je kunt namelijk zelf genoeg dingen doen om je acne gevoelige huid te verzorgen. Daarnaast kun je de grondoorzaken van acne gaan aanpakken, zoals de overproductie van de talgklieren en de opkomende acne veroorzakende bacteriën.

In mijn gratis e-book bespreek ik de tips om acne te verminderen. Een afgestemde huidverzorgingsroutine op jouw huidtype om de huidige puistjes te verwijderen en het bestrijden van de kernoorzaken van acne om puistjes niet meer terug te laten komen is naar mijn mening de beste tip voor een acne gevoelige huid. Via de onderstaande groene button leer je hier meer over, zodat je eindelijk je acne gevoelige huid verbetert!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *