Acne en haarverzorging

Welke factoren van je haarverzorgingsregime leiden tot acne?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
acne door haarverzorging

Als je last hebt van kleine pukkeltjes langs je haarlijn, schouders, je nek en het bovenstel deel van je voorhoofd, kan dit mogelijk worden veroorzaakt door je haarverzorgingsproducten die je gebruikt. Je haren zijn immers vaak in contact met je huid, bijvoorbeeld door je pony of lokken.

Aangezien veel mensen last hebben van dit type acne, is er een naam voor bedacht, namelijk: acne cosmetica. De letterlijke betekenis hiervan is dat acne wordt veroorzaakt door middelen die we op onze huid of in onze haren smeren. Acne cosmetica is één van de belangrijkste oorzaken van acne bij volwassenen.

In dit artikel ga ik je vertellen waarom je acne kunt krijgen door je haarverzorging en hoe je het eenvoudig kunt oplossen.

Waarom krijg je acne door haarverzorgingsproducten?

Acne kan mogelijk ontstaan door je haarverzorgingsproducten. Dit kan worden verklaard, omdat er ingrediënten zitten in haarproducten die tot verstopte poriën kunnen leiden. Hierdoor krijg je kleine bultjes en mee-eters (witte bultjes) die ook makkelijk ontstoken kunnen raken en daardoor puistjes en acne worden. Hoewel er ingrediënten zitten in haarverzorgingsproducten waar je haren van houden, zijn ze minder geschikt voor acne patiënten, ongeacht hun huidtype.

Ingrediënten zoals petroleum, siliconenderivaten, lanoline, kokosolie en andere oliën in haarverzorgingsproducten zouden de oorzaak kunnen zijn dat acne ontstaat en erger wordt. Vaak gebruiken mensen ook haarsprays die alcohol bevatten. Met een spray kun je per ongeluk op delen van je gezicht spuiten waardoor deze delen geïrriteerd raken.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Wat je kunt veranderen aan je haarverzorgingsregime als je last hebt van acne

De simpelste manier om de acne te bestrijden is door simpelweg te stoppen met het gebruiken van haarverzorgingsproducten die ingrediënten bevatten die de poriën kunnen verstoppen. Als je hiermee stopt, dan zal de acne binnen één tot twee maanden vanzelf verdwijnen.

Je kunt dus bijvoorbeeld eens kijken in welke van je haarverzorgingsproducten veel olie of andere ingrediënten zitten die de poriën kunnen verstoppen, want dan is dit product waarschijnlijk de boosdoener van je acne.

Naast haarsprays kan de oorzaak ook liggen bij shampoos, scheerschuim en aftershaves. Deze producten kunnen namelijk even goed irriterende ingrediënten bevatten. Hetzelfde geldt voor wax en gels die regelmatig per ongeluk worden gesmeerd op de huid langs de haargrens.

Het is gelukkig niet altijd nodig te stoppen met je favorietere haarverzorgingsproducten. Je dient deze dan wel op de juiste manier te gebruiken. Zorg bijvoorbeeld dat er niks op je gezicht of andere plekken rondom je haren terecht komt. Gebruik hierbij eventueel een reinigingsdoekje tegen acne om lang de haarlijn te halen. Mocht je haarverzorgingsproducten en shampoos onder de douche gebruiken, zorg dan dat er geen restjes achterblijven op je huid of in je haren. Was dus eerst je haren en spoel daarna de resten rondom je haarlijn grondig af. Tevens kun je als laatste stap in je haarverzorgingsregime een milde zeep tegen acne gebruiken. Op deze manier ben je er zeker van dat er niets meer achterblijft op je huid. Tevens bevat een dergelijke zeep ingrediënten die acne bestrijden en overtollig olie verwijderen. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Let ook op andere haarverzorging factoren

De ingrediënten uit je haarproducten kunnen ook via andere manieren in aanraking komen met je huid. Denk bijvoorbeeld als je even met je handen aan je haren zit, met je hoofd op een kussen ligt of zweetdruppels uit je haren komen. Als je gaat sporten, is het daarom van belang dat je een staart of haarband in doet, zodat er niets in je gezicht terecht komt. Was vervolgens direct je haren als je klaar bent, zodat er niets van je haarverzorging via zweet op je huid terecht komt.

Als je besluit voortaan ’s avonds te douchen ben je er in ieder geval zeker van dat er geen vuil of oliën uit je haren op je kussenslopen terecht komen. Naast je make-up is het dus ook belangrijk om je haarverzorgingsproducten eraf te wassen voordat je gaat slapen.

Merk je dat je puistjes krijgt door je shampoo en wil je liever een andere shampoo proberen? Overweeg dan een siliconen- en sulfaatvrije, non-comedogene shampoo. Het label ‘non-comedogeen’ geeft namelijk aan dat er geen ingrediënten of oliën inzitten die de poriën laten verstoppen. Deze zijn meestal gemaakt van natuurlijke ingrediënten en organische extracten en hebben ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

Bovendien zijn er ook andere artikelen die in aanraking kunnen komen met je haren en hoofd. Denk bijvoorbeeld aan petten, hoeden, mutsen en zweetbanden waar makkelijk haarverzorging ingrediënten aan kunnen vast blijven pakken. Denk ook aan krultangen, stijltangen en föhns die in de buurt van je gezicht komen. Ze kunnen warm worden waardoor je huid uitdroogt en een perfecte omgeving voor acne ontstaat.

Conclusie & gratis mijn beste tips tegen acne ontvangen?

Iets wat gunstig is voor je haren is vaak niet geschikt voor de rest van je huid. Iets wat gunstig is voor je huid hoeft ook niet altijd geschikt te zijn voor de gevoelige huid van je gezicht. Zorg dus dat je altijd let op de haarverzorgingsproducten die je gebruikt.

Het beste kan zijn haarproducten te gebruiken die geen ingrediënten bevatten die de poriën kunnen laten verstoppen. Zorg ook dat je voorkomt dat haarproducten in aanraking komen met je gezicht door bijvoorbeeld een staart in te doen of je haren te vlechten. Zo kun je ervoor zorgen dat je haren mooi blijven zonder een slechte huid te krijgen.

Bovendien dien je ervan op de hoogte te zijn dat er meer oorzaken kunnen zijn voor je acne. Als je hier alles over wil weten, dan moet je even mijn gratis e-book downloaden. Hierin leer je de problemen van acne bij de wortel te bestrijden. Je gaat dus niet de symptomen tijdelijk bestrijden, maar je krijgt een compleet plan voor de lange termijn!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *