Acne bij honden

Wat kun je doen tegen puistjes bij je hond?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
mm
acne bij hond

Mensen vragen zich wel eens af of het normaal is dat honden ook acne krijgen, net als mensen. Het antwoord is ja. Honden kunnen ook pukkeltjes en puistjes krijgen, net als wij.

Hoewel we dus beide last kunnen krijgen van puistjes, is de reden achter de puistjes vaak niet hetzelfde. Bij mensen is het vaak een hormonale reden die voor puistjes zorgt en de zalfjes die voor jou misschien heel goed werken, hoeven niet altijd de beste optie voor je hond te zijn.

Hieronder vertel ik je alles over waarom een hond puistjes kan krijgen, wat eventuele onderliggende problemen kunnen zijn die je tegen kunt komen en wanneer je je zorgen moet maken om acne bij honden.

Waarom is de LOCA club de ideale plek voor jou?

Omdat jij natuurlijk de beste vriend van je hond wilt zijn!

Yes! Ik doe mee!

Puistjes en pukkeltjes bij honden

Waar de mensen haarzakjes hebben, hebben honden zogenaamde bontzakjes. Beide zakjes zijn vergelijkbaar, omdat deze beide talgklieren bevatten. De talgklieren hebben als belangrijkste functie, het produceren van talg. Talg is een soort van olieachtige substantie en zorgt ervoor dat de huid veerkrachtig blijft en het beschermt de vacht en de huid van de hond tegen vuil en dergelijke.

Soms kunnen deze talgklieren verstoppen. De talg die geproduceerd wordt, kan dan niet meer worden uitgescheiden zoals deze normaal doet. De talg zal zich dan verzamelen in de klier waardoor er zich een puistje zal vormen.

Honden kunnen, net als katten en mensen, ook ingesloten puistjes, whiteheads en mee-eters krijgen. Wat voor type puistje het ook is, de reden van een puistje bij een hond zal nagenoeg altijd, een geblokkeerde haarzak zijn. Het verschil zit hem in de mate van de verstopping van het haarzakje of bontzakje. Ook heeft de diepte van de verstopping invloed op de puistjes die zich zullen vormen op de huid van de hond. Bij een hond, zijn er net als bij de kat, een aantal gebieden op het lijf van de hond, waar de puistjes voornamelijk zullen ontstaan, namelijk; de borst, de snuit en het genitale gebied.

De oorzaken van acne bij honden

Bij mensen is de meest voorkomende reden dat wij last krijgen puistjes, hormonaal. Dit kan dus door bijvoorbeeld een verandering in je hormoonhuishouden komen. Bij honden is dit echter niet de reden dat er puistjes kunnen ontstaan. Hormonen kunnen bij honden acne overigens wel een bijdragende factor zijn.

Bij honden zal de reden voornamelijk komen van verstopte talgklieren. De talg kan de klier niet meer uit, waardoor het zich zal ophopen in de klier.

Ook zijn er bepaalde rassen die genetisch gewoon vatbaar zijn voor het krijgen van puistjes. Denk hierbij aan rassen zoals de Duitse doggen, Engelse buldoggen en Boxers. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hondenrassen die extra vatbaar zijn voor honden acne.

Als je hond verwikkeld is geraakt in een worsteling of een heuse vechtpartij met een ander (huis)dier, kan dit tot gevolg hebben dat de vacht, heel dicht bij het bontzakje afbreekt, wat kan leiden tot een ontsteking van het bontzakje. Hierdoor kan de talgklier verstopt raken, wat dus tot honden acne kan leiden.

Honden acne door hygiëne

Een andere oorzaak van puistjes bij de hond, dus een andere reden dan de verstopte talgklieren, kan hygiëne zijn. Als er vuil op de huid van de hond komt, dan kunnen hierdoor de poriën verstoppen. Als de poriën verstopt raken, dan kan dit zorgen voor een uitbraak van honden acne.

Houd je hond(en) vooral heel goed schoon. Katten zijn voornamelijk zelf verantwoordelijk om zichzelf schoon te houden, want dit doen ze als geen ander. Honden maken zichzelf ook schoon, maar een stuk minder goed dan katten dit doen. Help je hond hier dus af en toe bij. Vooral rond de borst, de snuit en de genitaliën kunnen de puistjes uitbreken, dus houdt deze gebieden goed schoon. Zie je regelmatig puistjes op de kin of snuit van je hond? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld roestvrij stalen voer- en waterbakken. Ook keramiek zou een betere optie zijn dan plastic. Plastic heeft namelijk de neiging om vuil vast te houden, wat een eventueel acne probleem kan verergeren.

Hoe kan ik mijn hond van de acne afhelpen?

Gewone acne bij honden kun je eigenlijk vaak prima behandelen met de producten die er op dat moment op de markt zijn voor honden acne. De dierenarts kan je hierin eventueel adviseren.

Gebruik geen producten die eigenlijk voor mensen bedoeld zijn, deze producten kunnen namelijk voor irritatie zorgen op de huid van de hond. Aangezien de huid al geïrriteerd is, is dit niet wenselijk en je dient dan ook altijd eerst je eigen dierenarts te raadplegen, voordat je begint met smeerseltjes tegen acne.

In sommige gevallen zal de dierenarts ervoor kiezen de honden acne te behandelen met iets anders, of eigenlijk iets meer dan een standaard, vrij verkrijgbaar honden acne product.

Is de huid van de pup of hond bijvoorbeeld meer ontstoken, hebben zich korstjes gevormd op de huid, of likt en kauwt de hond zijn vacht? Dan kan het zijn dat de dierenarts ervoor kiest om medicatie voor te schrijven. Hierbij kun je denken aan antibiotica, shampoos en bijvoorbeeld steroïde zalf.

Conclusie

Hoe de situatie ook is, het nooit een goed idee om de honden acne onbehandeld te laten. Als de puistjes opengaan, kan dit voor meer ontstekingen zorgen, rond het gebied. Dit vergroot de kans op meerdere puistjes.

Heeft je hond vaker last van puistjes en vooral in een specifiek gebied? Probeer dan de oorzaak hiervan te achterhalen zodat je hier iets aan kunt doen. Hierbij kun je dus denken aan vuil en vuile voer- en waterbakken van plastic. Let ook altijd op krabgedrag van de hond. Als de hond te veel krabt, kan dit zorgen voor zogenaamd folliculair trauma.

Puistjes zijn vooral voor mensen vervelend. Honden hoeven hier niet altijd last van te hebben. Als je hond uitbreekt, dan kun je de dierenarts bellen om de hond zo snel mogelijk weer schoon en vrij van acne te krijgen.

Bovendien raad ik je aan om toe te treden tot de LOCA club. Je kunt dan al je vragen stellen over je hond, krijgt persoonlijke begeleiding en toegang tot allerlei interessante cursussen!

Waarom is de LOCA club de ideale plek voor jou?

Omdat jij natuurlijk de beste vriend van je hond wilt zijn!

Yes! Ik doe mee!
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *