Acne bij kind

Hoe kun je de acne en puistjes van je kind bestrijden?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
acne bij kind

Steeds meer jonge kinderen hebben last van acne en puistjes. Het klopt dus niet dat puistjes alleen voorkomen in de pubertijd. Ze kunnen wel degelijk ook ontstaan vóór en na de pubertijd. De pubertijd is overigens wel de periode waarin de meeste personen last beginnen te krijgen van jeugdpuistjes en acne.

Baby’s en kinderen van 6 tot 9 jaar oud kunnen dus ook last krijgen van puistjes. Dit zijn vaak nog kleine puistjes, doordat de poriën verstopt raken. Je zult de hevige vormen van acne niet vaak zien bij jonge kinderen.

In dit artikel bespreek ik de puistjes bij jezelf of acne bij je kind en wat je hier tegen kunt doen.

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Onze gratis gids laat je de 10 gezonde gewoonten zien om je puistjes te verbeteren van binnenuit.

Het is belangrijk de puistjes onder controle te krijgen, zodat je in de toekomst minder last zult ervaren van acne, geen littekens vormen en mentale problemen voorkomt.

Puistjes en acne bij kinderen

Een jong kind heeft vaak nog geen last van erge huidproblemen, zoals acne. Jonge kinderen hebben voor de pubertijd vaak mee-eters of kleine puistjes.

Acne ontstaat vaak pas wanneer de talgproductie is toegenomen, bijvoorbeeld wanneer kinderen in de pubertijd komen, ongesteld worden of wanneer een andere hormoonverandering plaatsvindt. Het overtollige talg en de bacteriën kunnen ervoor zorgen dat een porie verstopt en ontstoken raakt. Wat je dan ziet, noemt men een puistje.

Om de puistjes bij jonge kinderen te behandelen, zal je moeten uitkijken. De huid is namelijk nog erg gevoelig. Het is daarom sterk af te raden agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken. Je kunt beter milde producten gebruiken die gericht zijn op het elimineren van individuele puistjes. Dit worden ook wel spot treatments genoemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verzorgingsproduct met ‘tea tree olie’.

Ook is het sterk af te raden scrubs en peelings te gebruiken. Wanneer je bij jonge kinderen de huid telkens scrubt en dus de huidcellen verwijdert, dan kan je de huid juist beschadigen, omdat er te veel gezonde huidcellen verwijderd kunnen worden.

Het allerbeste wat je kunt doen, is simpelweg je kind een goede huidverzorging aanleren. Een goede huidverzorging is de basis en zorgt ervoor dat de huid gezond blijft. Dit kan ervoor zorgen dat een kind minder last ervaart van acne tijdens de pubertijd. Acne kan immers leiden tot permanente littekens en psychische problemen.

Goede huidverzorging voor een kind

Om de puistjes bij een kind te verzorgen, dient hij of zij een goed huidverzorgingsregime te hebben. Leer dus je kind aan zijn of haar huid goed te reinigen. Je kunt een reinigingsrel tegen acne gebruiken die zeer mild is en geschikt is voor de huid van een kind. In principe kun je ook gewoon alleen water gebruiken.

Was je gezicht één of twee keer per dag. Meer dan dit is niet nodig en is zelfs slecht voor de huid.

Kind met puistjes gebruikt huidverzorging
Huidverzorging bij een kind

Ga dus ook niet de producten die jezelf gebruikt aan je kind geven. De mogelijk vette crèmes die je zelf gebruikt, zijn ongeschikt voor de huid van een jong kind. Simpelweg bevatten de producten te agressieve ingrediënten en is dit nog niet nodig.

Een vette crème kan er juist voor zorgen dat de poriën verstopt raken en hierdoor puistjes ontstaan. Het is aan te raden een crème te gebruiken die is gemaakt op waterbasis. Dit geldt tevens voor alle huidverzorgingsproducten voor kinderen. Producten op oliebasis kunnen leiden tot meer verstopte poriën.

Wat zijn geschikte acne producten voor een kind?

Ik heb al meerdere keren aangegeven dat het verstandig is milde producten te gebruiken. Controleer dus of een product geschikt is voor de huid van een kind. Daarnaast kan rekening worden gehouden met het huidtype.

Wil je precies weten welke producten door kinderen moeten worden gebruikt, en hoe vaak? Dan raad ik je aan hier onze gratis te bekijken.

Wanneer acne niet goed wordt behandeld in de tienerjaren, dan kan het jarenlang aanhouden. Onterecht denken veel kinderen dan hun acne wel verdwijnt naarmate ze ouder worden. Dit wordt zelfs verteld door veel artsen.

Waarom ontstaan puistjes eigenlijk?

Jongere kinderen hebben vaak nog niet zoveel stress. De puistjes kunnen echter wel ontstaan door bepaalde voedingsmiddelen, een slechte overige hygiëne of slaapgebrek. Voeding en stress beïnvloeden namelijk de hormonen, waarna er teveel talg ophoopt in de poriën.

Het is belangrijk dat je kind gezond eet om nieuwe puistjes te voorkomen en tegen te gaan. Zorg dus dat je kind elke dag wat fruit en groente eet. Hierdoor krijg je voedingstoffen binnen in je lichaam die nodig zijn voor een gezond lichaam en huid. Variatie in voeding is ook belangrijk.

Om de overige hygiëne aan te pakken, kun je denken aan het wassen van de handen, het niet aanraken van het gezicht en het regelmatig wassen van kussenslopen. Denk ook aan het reinigen van smartphones en andere producten die in aanraking kunnen komen met het gezicht.

Bovendien dien je een oplossing te vinden voor het slaapprobleem. Slapen is belangrijk voor het lichaam en een mooie huid.

Ontdek in onze gratis gids hoe jij jouw hormonen in balans kunt brengen om puistjes te elimineren bij de bron, in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen.

Tips voor acne bij kinderen

Het kan heel goed voorkomen dat je kind een beetje onzeker wordt door de puistjes. Toch is belangrijk ervoor te zorgen dat je kind niet aan de puistjes gaat zitten of de puistjes gaat uitknijpen. Hierdoor kunnen er juist littekens ontstaan, waardoor je kind nog langer last kan hebben van een oneffen huid.

Is je kind erg onzeker over de puistjes? Dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen een beetje foundation of concealer (camouflage crème) op het puistje te smeren. Let er wel op dat het belangrijk is dat de make-up elke avond voor het slapen gaan eraf wordt gehaald. Anders kunnen de poriën verstoppen door de make-up en kunnen er meer puistjes ontstaan.

Acne verbergen bij een kind
Acne verbergen bij een kind

Meisjes die in de pubertijd komen en last hebben van een ongeregelde hormoonhuishouding kunnen erg veel last krijgen van puistjes. Soms kan een anticonceptiepil dit verhelpen. Het is niet bewezen dat de pil automatisch zorgt voor minder puistjes, maar dit kan er wel voor zorgen dat de hormoonhuishouding wat meer in balans komt, wat er uiteindelijk toe kan leiden dat er minder puistjes ontstaan.

Is er iets anders aan de hand?

Heeft je kind veel last van puistjes of heb je het idee dat dit zelfs acne kan zijn? Wanneer na ongeveer 3 of 4 maanden geen verbetering optreedt en je kind jonger is dan 10 jaar, dan is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts of de dermatoloog. Dit hoeft niet gelijk iets ernstigs te zijn, maar vaak kan een arts of dermatoloog onderzoeken wat de oorzaak is en zo nodig hier medicatie voor voorschrijven.

Ook is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts indien je kind koorts krijgt door de acne of wanneer de acne in een hele korte tijd ernstig is uitgebreid.

Houd zelfs bij wat je kind de afgelopen periode heeft gegeten. Puistjes kunnen namelijk een reactie zijn van een verkeerd voedingsmiddel. Ook kunnen puistjes een allergische reactie zijn op een verkeerd verzorgingsproduct of voedingsmiddel. Controleer dus altijd of hier sprake van kan zijn.

Acne bij kind: conclusie en bonus

Puistjes en acne komen gelukkig weinig voor bij jonge kinderen.

Het is belangrijk jonge kinderen een goede huidverzorging en reiniging aan te leren. Gebruik voor deze ‘skincare routine’ geen heftige en agressieve producten. De huid van jonge kinderen is nog erg gevoelig, waardoor de huid door het gebruik van agressieve producten kan beschadigen.

Ook is het belangrijk de algehele gezondheid goed in de gaten te houden. Denk bijvoorbeeld aan gevarieerd eten, een goede nachtrust, een goede hygiëne etc. Een slechte algehele gezondheid kan ertoe leiden dat je kind wat meer puistjes krijgt.

Heb je het idee dat de puistjes te heftig worden, je kind erg onzeker wordt of te maken krijgt met heftige acne? Dan kan je er altijd voor kiezen contact op te nemen met de dermatoloog of met de huisarts.

Bovendien raad ik je aan onze gratis gids “de top 10 gemaakte fouten bij acne” te downloaden. Je gaat leren hoe je acne bij de bron kunt bestrijden. Dit kan zowel van pas komen voor de acne bij een kind als acne bij een volwassene.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *