
Acne staat ook wel bekend als jeugdpuistjes, een vervelend iets waar je flink last van kunt hebben. Jeugdpuistjes of acne blijven vaak ook lang aanwezig op je huid en je bent er dus niet zomaar vanaf.
Maar ook als ze dan eindelijk verdwijnen is het nog niet altijd over. Helaas kun je de gevolgen van acne jarenlang met je meedragen. Als je last hebt van hevige acne klachten kun je hier namelijk vervelende vlekken en littekens aan over houden.
Een leven met acne kan nogal ingewikkeld zijn. Voor veel mensen is de ellende nog niet voorbij als de acne is verdwenen. Door de opvallende littekens die puistjes kunnen achterlaten, kan dit voor veel mensen mentaal zwaar zijn. Dit is bijna net zo erg als het probleem zelf.
Ik zal je in deze blog alles vertellen over de behandeling van al bestaande acne littekens, maar ook hoe je littekens kunt proberen te voorkomen.
Inhoudsopgave
Littekens beter voorkomen bij acne
Er bestaan gelukkig diverse manieren om de acne littekens te kunnen bestrijden, maar het is beter om ze te kunnen voorkomen. Preventief behandelen is misschien wel de beste behandeling. Je kent het spreekwoord beter voorkomen dan genezen wel toch?
Heb jij last van een acuut hardnekkig acne probleem, dan is het heel verstandig om gelijk een dermatoloog in te schakelen. Een dermatoloog kan een behandeling starten die jouw acne kan verlichten, hiermee kan de vorming van littekens voor een heel groot deel voorkomen worden.
Littekens in het gezicht zijn wel heel erg heftig, ze zijn opvallend en een vreselijk gevolg van acne. Acne kan bijvoorbeeld ook zichtbare sporen achterlaten zoals pigment vlekken. Men noemt dit post-inflammatoire hyperpigmentatie. Dit kort men af met de letters PIH.
Toch zijn er manieren om de verschillende heftige acne littekens te vervagen of soms zelfs helemaal te verwijderen.
Het ontstaan van acne littekens
Acne littekens kunnen ontstaan op het moment dat de acne ontstoken raakt en de huid is aangetast. Of jij een litteken krijgt door de acne hangt af van meerdere factoren:
- De ernst van de ontstekingen. In het geval van cystische acne of een onderhuidse puist is de kans op een litteken groter.
- De plaats waar de ontsteking zit. Zit het litteken op een plek die nogal beweeglijk is zoals bijvoorbeeld je schouder, dan is het mogelijk dat het litteken uitrekt en meer zichtbaar wordt.
- Erfelijk. Als jouw huid gevoelig is voor littekenvorming zou dit erfelijk bepaald kunnen zijn. Hadden je ouders vroeger ook last van puistjes op hun rug, dan ben jij wellicht extra gevoelig.
In de meeste gevallen ontstaat een litteken door beschadiging van je huid, maar dan in de diepere huidlagen. Dit komt doordat de huid wordt vervangen door de bindweefselvezels. De nieuwe weefsels zorgen ervoor dat de wondjes vanuit de diepte kunnen sluiten. Een litteken is sterker dan de normale huid, hierdoor blijf je het altijd voelen en zal het meestal ook zichtbaar blijven.
Wat zijn de oorzaken van acne littekens?
Dat littekens vervelend zijn, dat weten we allemaal. Niemand loopt graag zichtbaar rond met de gevolgen van acne. Zeker niet als dit in het gezicht is. Proberen deze littekens te voorkomen is dus erg belangrijk. Maar om iets te kunnen voorkomen dienen we eerst te kijken naar de oorzaken.
Het is niet verstandig mee-eters, puistjes of andere onzuiverheden uit te drukken met je vingers of andere hulpmiddelen, vermijd dit zoveel mogelijk hoe verleidelijk het ook lijkt. Je gezicht bevat allerlei bloedvaten, kliertjes en weefsels, wanneer de puistjes of andere onzuiverheden nog niet volgroeid zijn kun jij deze dingen allemaal beschadigen. Als je wel gaat knijpen en duwen zal de kans op littekenvorming erger worden en de kans op meer acne behoorlijk vergroten. Je bent namelijk in een ontstoken open wond (puistje) aan het drukken en de bacteriën kunnen verspreiden. Ga ook geen agressief middel smeren op een puistje die je net hebt uitgedrukt, zo voorkom je een litteken.
De littekens ontstaan door het beschadigen van de bovenste lagen van de huid, ook wel opperhuid genoemd. De diepere lagen kunnen ook aangetast raken, waardoor de huid niet meer in staat is zichzelf te herstellen. De wondjes zullen worden vervangen door het granulatieweefsel, deze bestaat uit collageenweefsel. Deze vezels proberen de wondjes te vullen van binnenuit om de eventueel aangedane huid te herstellen. De huid kan door het vervangende weefsel genezen, maar het zou ook zichtbaar kunnen blijven. En dan vormt zich dus een litteken welke niet meer weggaat.

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen
Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?
Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.
Er bestaan diverse soorten acnelittekens
Dat er grote en kleine littekens zijn spreekt voor zich. Maar als we het hebben over littekens door acne dan zijn er nog veel meer verschillen. Er zijn diverse soorten acnelittekens, we leggen ze je hieronder allemaal uit.
1. Atrofisch litteken
Atrofische acne littekens komen het meeste voor. Dit zijn ingedaalde littekens die er in de meeste gevallen uit zien als een soort van deukje of zelfs een putje. Deze zijn duidelijk zichtbaar in de huid.
Als er weinig of geen bindweefsel wordt gevormd kan het wondje niet goed genezen, hierdoor ontstaat er dan een litteken. Er ontstaat een litteken of deukje, doordat het litteken zich ontwikkelt onder het omliggende weefsel.
De oorzaak van een atrofisch litteken
De atrofische littekens kunnen ontstaan door een verstoring van de wondgenezing. Er wordt vaak niet genoeg huid aangemaakt om de wond te goed kunnen laten genezen.
Er zijn meerdere redenen waardoor de wondgenezing verstoort kan raken. Een aantal voorbeelden zijn: hoge spanning of druk op de wondjes, een infectie, een slechte doorbloeding in de buurt van het wondgebied, bestralingen van de wondjes, kou, gebruik van medicatie, ziektes, een gebrek aan eiwit, oudere leeftijd, roken of een tekort aan voedingsstoffen.
2. Hypertrofisch litteken
Het hypertrofisch litteken bestaat uit een verhoogd deel van de huid of uit littekenweefsel. In de meeste gevallen zat op de plek van het litteken eerder een puistje, de huid creëert op die plek dan inferieur weefsel. Dit soort weefsel is niet gelijk aan gezond weefsel. Inferieur weefsel wordt steviger en dikker en ligt boven de omliggende huid. Het littekenweefsel onder de huid voelt meestal hard aan en kleurt in de meeste gevallen rood. Een aantal plekken op het lichaam zijn gevoelig voor deze littekens. Je kunt hierbij denken aan de oren, het borstbeen en de schouders.
Het ontstaan van een hypertrofisch litteken
Eigenlijk is er maar weinig bekend over het ontstaan van een hypertrofisch litteken. Als de huid beschadigd is wordt het genezingsproces in gang gezet. Dit is best wel een complex proces. Tijdens de wondgenezing zal het alle fasen moeten doorlopen om een mooi litteken te kunnen vormen.
Er zijn een aantal factoren die het genezingsproces kunnen verstoren. Je kunt hierbij denken aan een ontsteking, spanning op de wond, vuil in de wond. Als het natuurlijke genezingsproces wordt verstoord zal dit ook enige invloed hebben op het onderhuidse littekenweefsel. Bij brandwonden kan ook een hypertrofisch litteken ontstaan.
Het behandelen van een hypertrofisch litteken
Bij het behandelen van een hypertrofisch litteken richt men zich vooral op het versoepelen, verfraaien en het vlakker maken van het littekenweefsel. Daarnaast is het doel om de lastige klachten zoals pijn te verlichten. Je kunt de hypertrofische littekens op meerdere manieren behandelen. Zo kun je deze behandelen met siliconentherapie en met een littekenmassage.
3. Keloïde litteken
Als een hypertrofisch litteken blijft voortgroeien naar andere plekken op de huid, dan noemt men dit een keloïde. Dit soort littekens liggen hoog op de huid. Ze kleuren paarsrood op, deze kleur zal na verloop van tijd vervagen. Deze littekens zien er vaak groter uit dan het oorspronkelijke puistje. Sommige keloïde littekens kunnen een branderig gevoel geven, pijn doen en jeuk veroorzaken.
De behandelingen tegen Keloïd
Keloïd gaat niet vanzelf weg, dit wordt meestal als onprettig en naar ervaren. Weg laten snijden van de keloïd kan ervoor zorgen dat je huidprobleem nog erger wordt of blijft terugkomen.
Je kan keloïde op meerdere manieren behandelen. Denk aan een behandeling door middel van corticosteroïden of cryotherapie. Verderop in deze blog vertel ik je meer over deze behandelingen.
4. Bruine vlekken
Bovendien kunnen er bruine vlekken op de huid achterblijven nadat acne weg gaat. Bruine vlekken ontstaan doordat je lichaam op de plek van acne extra melanine kan produceren.
De vlekken kunnen ontstaan op een donkere en lichte huid. Het ontstaan van de bruine vlekken wordt ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd, afgekort PIH.
Wat zijn de gevolgen voor jouw huid?
Naast het feit dat een litteken natuurlijk erg lelijk is en niemand er graag mee loopt, kan het ook gevolgen hebben voor je huid. Iets waar je in de eerste instantie niet aan zou denken.
Een acnelitteken ziet er niet hetzelfde uit als de huid die eromheen zit, deze huid gedraagt zich ook anders. In het littekenweefsel zit geen olie en zweetklieren, daardoor kunnen er geen haren meer opgroeien. Het littekenweefsel beschikt over minder elastische vezels, hierdoor is de huid harder en voelt de huid ook harder aan. De gehele bloeddoorstroming en het vochtbalans zijn behoorlijk verstoord, dit zorgt ervoor dat het littekenweefsel niet goed gehydrateerd blijft en deze meestal uitdrogen.
Wat zijn de mogelijkheden om acne littekens te vervagen of te verwijderen?
Wanneer je littekens hebt gekregen als gevolg van bijvoorbeeld acne dan wil je hier natuurlijk niet mee rond blijven lopen. Zeker niet als ze zich op een zichtbare plek bevinden en je er elke keer aan herinnerd wordt.
Je kunt diepe littekens niet helemaal laten verdwijnen, maar het is wel mogelijk deze behoorlijk te vervagen. Zo vallen de acnelittekens minder op. In de loop van de jaren is het wel mogelijk dat de huid zich volledig gaat herstellen.
Hieronder vertel ik je wat de mogelijkheden zijn om de littekens te verwijderen. Hierbij vertel ik wat je zelf kunt doen en welke medische behandelingen er zijn.
Hoe kun jij zelf aan de slag met acne littekens?
Je kunt thuis ook aan de slag met het behandelen van acne littekens. Er zijn bijvoorbeeld crèmes en oliën die ervoor zorgen dat de littekens worden verminderd. Middeltjes kunnen de collageenproductie boosten en de huid voldoende voeding geven, om zo het herstel optimaal te laten verlopen.
Als jij je littekens wilt gaan behandelen kun jij de volgende dingen doen:
- Gebruik een dagcrème met een hoog beschermingsfactor voor de zon. Als de huid aan de zon wordt blootgesteld, wordt het herstelproces van de littekens vertraagd. De zon zorgt ook voor de aanmaak van pigment, hierdoor kunnen de littekens duidelijk zichtbaar worden.
- Je kunt de huid kalmeren met oliën.
- Neem dagelijks voldoende vitamine A. Vitamine A beschikt over een herstellend vermogen voor de huid.
- Je kunt kiezen voor een dagcrème of serum die vitamine C bevat. Vitamine C is erg belangrijk voor je huid om verschillende redenen. Kies bijvoorbeeld voor het Simia vitamine C serum die bekend staat om het verminderen van littekens.
- Probeer 100% pure aloë vera. Hiermee kan de groei van gezonde huid worden gestimuleerd en er zijn zelden bijwerkingen. Breng het twee keer per dag aan op de plekken van je litteken.
- Maak een afspraak bij een huidspecialist en vraag naar camouflagetherapie. Je leert dan hoe je de acne littekens zelf kunt vervagen met camouflerende crèmes. Wellicht kan dit je zekerder maken.
Houd er rekening mee dat hoe ouder het likken, hoe minder effectief een behandeling zal zijn.
Verschillende behandel vormen om littekens te verwijderen
Er zijn verschillende manieren om littekens te kunnen behandelen. Wat de beste behandelvorm voor jou is? Dit hangt volledig af van de ernst van de klachten, maar ook de vorm van het litteken telt hierin mee.
Een aantal behandelingen dienen te worden doorgenomen met je arts. Hieronder hebben we enkele behandelvormen voor je uitgewerkt, maar vraag dus altijd je arts naar het advies dat het beste bij jou past.
Heb je nog last van acne? Behandel deze dan ook goed. Wanneer je de acne goed behandeld, dan is de kans op littekens een heel stuk kleiner en kun je deze wellicht wel voorkomen.
Door gebruik te maken van een littekenbehandeling kan de zichtbaarheid, verkleuring, verkleving, jeuk en pijn sterk verminderd worden. Er zijn meerdere methodes die kunnen worden toegepast. Doe dit altijd in overleg met jouw arts. De arts of dermatoloog kan jou namelijk voorzien van het beste advies.
De huid inmasseren met zalf
Wil je toch vast zelf aan de slag met je littekens, dan is dit een manier die het proberen zeker waard is, het is namelijk een eenvoudige manier en deze is ook nog eens te betalen.
Masseer je huid in met een geschikte zalf. Je kan je huid zelf inmasseren, maar je kunt ook de hulp van een professional vragen. Zij weten vaak wat de beste manier van inmasseren is. Deze manier zou doeltreffender kunnen zijn.
De zalf hydrateert de huid en door de massage wordt de bloedsomloop en soepelheid van het littekenweefsel aanzienlijk verbetert. Geduld is wel gewenst, je moet het namelijk geregeld herhalen. Het kan een poosje duren voor je hier resultaten door gaat zien. Houd er wel rekening mee dat je een geschikt product voor jouw type littekens kiest, waardoor de acne niet terug zal komen.

Een peeling
Je kunt voor een behandeling ook naar een dermatoloog of schoonheidsspecialist gaan. Zij kunnen namelijk acne behandelen door middel van een peeling.
De peeling bestaat uit meerdere soorten zuren zoals Fruitzuren, Salicylzuur en TCA ook wel Trichloorazijnzuur genoemd. Deze fruitzuren worden in verschillende verhoudingen gebruikt, zodat de bovenste huidlagen verwijdert kunnen worden. Als de huid bezig is met genezen, worden de littekens vervaagd en de huid wordt tijdens dit proces mooier. Een peeling is het meest geschikt voor de oppervlakkige littekens.
Verschillende fruitzuren
Fruitzuren worden tegenwoordig veel gebruikt bij de behandeling van de huid die tekenen van acne vertoont. Lichte en milde samenstellingen kun je thuis gebruiken. Dit heeft een concentratie van ongeveer 12 procent. De fruitzuren die door een schoonheidsspecialist of dermatoloog gebruikt worden beschikken over zwaardere concentraties die niet geschikt zijn voor eigen gebruik.
Bij de schoonheidsspecialist hebben ze samenstellingen tot wel 40 procent, terwijl de dermatoloog wel beschikt over een hele hoge concentratie tot 70 procent. De dermatoloog kan je het advies geven welke samenstelling voor jouw huid het beste is.
Er zijn in veel gevallen meerdere peelings nodig om een zichtbaar resultaat te krijgen. Je mag niet vergeten dat de huid wel erg gevoelig kan raken na een chemische peeling of een fruitzuurpeeling. Het is aan te raden niet in de zon te komen en deze op alle mogelijk manieren te vermijden. Kan jij er niet aan ontkomen gebruik dan een hoog beschermingsfactor zodat je huid niet nog meer aangetast wordt.
Microdermabrasie
Deze vorm van behandelen is een mechanische peeling, waarbij de dode huidcellen verwijdert zullen worden en de structuur van de huid verbeterd wordt. Dit is een milde vorm van behandeling. De bovenste lagen van de huid worden hiermee verwijdert met behulp van hele kleine kristallen.
Deze behandeling heeft een positief effect op de aangedane huid. Een bijkomend voordeel is dat deze behandeling ook geschikt is voor een droge huid, grote poriën, maar ook voor diverse andere littekens. Microdermabrasie wordt eigenlijk altijd door de schoonheidsspecialist uitgevoerd en deze behandeling zal geheel pijnloos verlopen. Voor het beste resultaat dien je meerdere behandelingen te ondergaan.
Microneedling
Er zijn apparaten voor thuis gebruik, maar onderzoek heeft uitgewezen dat microneedling beter werkt en veiliger is als je dit laat uitvoeren door een dermatoloog of een schoonheidsspecialist. De dermatoloog of schoonheidsspecialist weten namelijk goed hoe ze een ontsteking moeten voorkomen.
De huid in je gezicht wordt behandeld met een zogeheten dermaroller. Dit ziet eruit als een cilinder, maar heeft heel erg veel kleine fijne naaldjes. Deze naaldjes hebben een lengte van ongeveer een halve centimeter. De naalden zullen de bovenste laag van de huid doorboren. De huid krijgt op deze manier een signaal dat er beschadigingen zijn. De huid zal zich voorzichtig gaan herstellen en zal hierdoor meer collageen, elastine en Hyaluronzuur aanmaken.
Deze behandeling zorgt ervoor dat je op een redelijk korte termijn weer een strakke, jonge en frisse uitstraling hebt. Na de behandeling kun je een wat geprikkelde huid hebben die een beetje schilferig aanvoelt. Het is daarom handig een serum te gebruiken in de dagen na de behandeling.

Injectie
Wist je dat je acnelittekens ook kunt behandelen met injecties? Het is mogelijk door middel van de injecties de deukjes en littekens op te vullen met Hyaluronzuur. Dit is een behandeling met resultaat voor een vrij korte tijd, omdat Hyaluronzuur langzaam wordt afgebroken door het lichaam.
De injecties hebben in de meeste gevallen een beter effect, maar ook een langdurig effect op de hypertrofische littekens. Als deze worden geïnjecteerd met cortisone zal het littekenweefsel afbreken, hierdoor wordt het litteken behoorlijk kleiner.
Cryotherapie
Deze vorm van behandeling kan worden gebruikt om keloïd littekens te verminderen. De arts zal de huid bevriezen en dan een cortinsoformule injecteren in het littekenweefsel.
Er zit wel een nadeel aan de cryotherapie, het duurt namelijk erg lang voor deze behandeling aanslaat. Het kan zelfs jaren duren voor deze therapie aanslaat. Ieder litteken moet afzonderlijk van elkaar behandeld worden, alleen zo kan de keloïd steeds een beetje kleiner worden. Cryotherapie kan je helpen om de vreselijke littekens te vervagen, maar je moet wel erg geduldig zijn.
Laseren
Door te laseren verwondt men de huid heel doelgericht, op deze manier wordt een natuurlijk geneesproces op gang gebracht. Wanneer de huid vernieuwd is, zal deze er veel gaver uit gaan zien.
Tegenwoordig zijn er vele soorten lasers op de markt gebracht, maar deze mogen alleen gebruikt worden door een dermatoloog. Een dermatoloog heeft namelijk geruime ervaring en die kan ervoor zorgen dat de omliggende huid niet beschadigd raakt. Ook bij lasertherapie zijn helaas meerdere behandelingen nodig om voor langere tijd en zichtbaar resultaat te behalen.
Deze vorm van behandelen gebruikt men vaak bij diepe acne littekens. Tijdens de lasertherapie zal je huid licht verdoofd worden, maar kent ook een lange herstelperiode van soms wel enkele weken.
Corticosteroïden
De huisarts of dermatoloog kan besluiten om de littekens te injecteren met corticosteroïden om zo het litteken tot rust te brengen. Corticosteroïden zijn namelijk hormonen die een ontstekingsremmende werking hebben.
Deze vorm van behandeling wordt in de meeste gevallen iedere vier of zes weken herhaald. Door de corticosteroïden wordt het litteken afgevlakt en zwakker. Er zit ook een nadeel aan het gebruik van corticosteroïden, de behandelde huid zal dunner en lichter van kleur kunnen worden.
Siliconentherapie
Na heel veel wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat siliconentherapie een goed en positief effect heeft op de hypertrofische littekens. Siliconentherapie zorgt ervoor dat het littekenweefsel soepel, vlakker en egaler van kleur wordt. Heb jij ook last van jeukklachten door littekens? Deze worden in veel gevallen aanzienlijk vermindert.
Wanneer moet jij naar een arts of dermatoloog?
Wanneer ga je nu eigenlijk naar een arts of dermatoloog? Wanneer jij last hebt van huidproblemen kun je al een afspraak maken bij de arts of dermatoloog. Je kunt hierbij denken aan de volgende huidaandoeningen: hardnekkige acne, littekens, wratjes, pigmentvlekken en overbeharing.
De arts of dermatoloog kan je helpen bij de klachten die jij ondervindt. Ze kunnen je ook het juiste advies geven over welke behandeling het beste bij jouw situatie past of een behandeling bij je uitvoeren.
Maak op tijd een afspraak
Je kunt natuurlijk wachten tot de acne helemaal verdwenen is en dan een afspraak maken bij de dermatoloog of arts. Maar beter is dit al te doen wanneer je nog acne hebt. Zij kunnen je adviseren welke producten voor jouw huid geschikt zijn en waarmee je de acne kunt behandelen. Zo kun je al in een vroeg stadium aan de slag met deze vervelende huidkwaal.
Het voordeel is dat je dan wellicht sneller van je acne af bent en minder tot misschien wel geen littekens eraan overhoudt. Ook de schoonheidsspecialiste kan je hierbij zeker van advies voorzien. Gewoon doen dus!
Mijn e-book bevat de belangrijkste tips voor acne en littekens
In dit artikel heb je al veel informatie gekregen over het ontstaan en behandelen van acne littekens. Hopelijk kun je hiermee vooruit!
Let erop dat het minder zichtbaar worden van de littekens niet binnen een paar dagen gebeurt, het vervagen van littekens kost tijd.
Als jij meer wilt weten over de grondoorzaken van acne en ook de beste behandelingen wilt ontdekken, raad ik je aan om mijn e-book “Leven Zonder Acne” te downloaden. Hierin help ik je op weg om acne de baas te worden. Tevens krijg je tips voor littekens die zijn achtergebleven na acne.
Via de onderstaande knop kun je het e-book bekijken. Aangezien ik zelf ook last hebt gehad van acne en de bijbehorende littekens, weet ik dat je verschillende mentale issues kunt hebben door acne. Neem je acne serieus en kies voor verandering door mijn verhaal te lezen!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode
Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.
Ps. Heb jij zelf ook last van littekens door acne? Laat dan onderaan deze pagina een reactie achter! Zo helpen we andere acne patiënten met littekens!
Misschien was je hier naar op zoek?
Wil je snel van je puistjes af?
Download mijn gratis e-book en zet de eerste stap om acne te elimineren uit je leven.