Acne oorzaken

acne oorzaken

Acne kent verschillende oorzaken. De redenen waarom je puistjes krijgt zijn handig om te weten om ze in de toekomst te vermijden. Vind daarom als eerste de oorzaak en behandel daarna de acne.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Acne kent verschillende oorzaken

Om acne effectief te bestrijden dien je als eerst achter de oorzaken van acne te komen.

Er zijn veel mensen die denken te weten waarom iemand vaker last heeft van puistjes en pukkels dan iemand anders. Echter zijn dit alleen maar meningen.

Iedereen heeft namelijk zijn eigen ervaring met: puistjes, de behandeling en het voorkomen van acne.

We hebben allemaal een andere type huid. Hierdoor dienen de pukkels ook per persoon anders behandelt te worden.

Maar waardoor krijgt de een nou meer puistjes dan de ander en waardoor wordt acne nu werkelijk veroorzaakt?

Het ontstaan van een puistje

Een puistje komt niet vanzelf op je gezicht. Wanneer jij de witte pukkel op je gezicht ziet, zijn er al een aantal weken aan vooraf gegaan.

Het puistje ontstaat door een ophoping van talg, huidcellen en bacteriën in de poriën. In de poriën bevinden zich talgklieren, welke talg produceren. Talg houdt het gezicht gezond en soepel. 

Zodra de poriën geen ruimte meer hebben om de talg, huidcellen en bacteriën af te voeren ontstaat er een ontsteking, oftewel een puistje.

De poriën hebben dus als functies alles af te voeren in het huidproces.

5 belangrijke acne oorzaken

Hieronder zullen we een aantal belangrijke factoren omschrijven die de werking van het proces kunnen verstoren en acne kunnen veroorzaken:

 1. Overtollig talgproductie
 2. Hormonen
 3. Ontstekingen
 4. Bacteriën
 5. Genen

1. Overtollig talgproductie

Wanneer er meer talg wordt geproduceerd dan nodig is, kunnen de poriën gaan verstoppen. Het talg gaat zich mengen met oude huidcellen en bacteriën.

2. Hormonen

Vaak beginnen de problemen met acne in de puberteit. Het lichaam maakt in deze tijd meer van het mannelijke hormoon “androgeen” aan. Door dit hormoon groeien de talgkieren. Dit hoort bij de ontwikkeling van het lichaam en is niks vreemds. Echter produceren de talgklieren nu wel meer talg dan voorheen waardoor de huid vettiger en daardoor vatbaarder voor acne wordt.

3. Ontstekingen

Ieder mens heeft een natuurlijk afweersysteem. Simpelweg is dat een systeem dat het lichaam beschermt wanneer het in aanraking komt met negatieve factoren, zoals bacteriën. In zo’n geval maakt het lichaam meer witte bloedcellen dan normaal aan om bacteriën te bestrijden. Hierdoor kunnen puistjes op het lichaam opzwellen, rood worden en uiteindelijk gaan ontsteken.

4. Bacteriën

Een bekende huidbacterie is “Propionibacterium acnes” (ook wel P.acnes). P. acnes is onderdeel van het natuurlijke talg regulatiesysteem van de huid. De bacterie reageert erg sterk op verstopte poriën. Hierdoor kan de bacterie zich erg snel gaan vermenigvuldigen en ontsteken in de poriën.

5. Genen

Genen en acne hebben een sterke relatie met elkaar. Wanneer je directe familie ook last ondervinden van acne, is de kans groot dat jij het ook zal krijgen. Uiteraard valt er niet in elk geval te verwijzen naar de genen.

Overige acne oorzaken

Onderstaande factoren kunnen acne veroorzaken en/of verergeren:

 • Uitknijpen van pukkels
 • Vitaminetekort
 • Menstruatiecyclus
 • Anticonceptiepil
 • Cosmetica en make-up op oliebasis
 • Vette haarproducten
 • Zwangerschap
 • Angst, slaap en stress
 • Regelmatig wassen van de huid
 • Anabole steroïden
 • Heet en vochtig klimaat

In de onderstaande video worden enkele oorzaken van acne toegelicht

Jouw acne kan in 4 stappen zichtbaar verminderen!

Mijn e-book “Leven Zonder Acne” zit bomvol informatie om acne effectief te behandelen.

Ik kan mij voorstellen dat jij je acne ook wilt gaan behandelen. De meeste behandelingen zijn enkel gericht op het bestrijden van puistjes. Ik wil je echter helpen om de echte oorzaken van acne aan te pakken, zodat je ook in de toekomst minder last hebt.

Wil je weten hoe dit moet?

Klik dan op onderstaande groene knop om toegang te krijgen tot mijn verhaal!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af