Acne ’s nachts behandelen

Probeer deze tips tegen acne in de avond!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
mm
acne behandelen in de nacht

Acne kan iedereen treffen. Jouw geslacht, leeftijd en huidskleur hebben hier dus vrijwel nooit iets mee te maken. De huidaandoening kan om verschillende redenen als vervelend worden ervaren. Je kunt bijvoorbeeld een minder aantrekkelijk uiterlijk krijgen, slecht denken over jezelf en je zelfvertrouwen kwijtraken.

Door de vele, nare gevolgen van acne worden veel mensen wanhopig. Zij proberen ’s nachts allerlei middeltjes op hun acne plekjes te smeren of vallen voor snelle oplossingen. De volgende dag zien zij dat de acne alleen maar erger is geworden in plaats is verdwenen.

Het is belangrijk geen haast te hebben als je acne voorgoed wil laten verdwijnen. In plaats van een magische pil, kun je beter zoeken naar strategieën voor de langeretermijn. Ook zijn er wel degelijk een aantal goede manieren om acne ’s nachts te behandelen. Hoewel het niet mogelijk is puistjes in één nacht te laten genezen, kun je er wel voor zorgen dat de puistjes minder opvallen. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door de zwelling, pijn en roodheid van puistjes te verminderen. Erg handig dus als je wil dat een puistje weg gaat in één dag.

In dit artikel ga ik dan ook met je bespreken wat je thuis kunt proberen als je acne in de nacht wil behandelen. Met een aantal tips kun je al op zeer korte termijn de zichtbaarheid van acne en puistjes verminderen.

Kun je acne ’s nachts verwijderen?

Het is zeker mogelijk om acne ’s nachts te behandelen. Helaas is het echter niet mogelijk de acne in een nachtje volledig te laten verdwijnen. Dit heeft echt wat meer tijd nodig. De producten hebben namelijk meer tijd nodig om hun werkingen en effecten te kunnen laten zien. Het kan daarom een paar dagen of enkele weken duren voordat een puistje volledig weg gaat.

Hoelang het precies duurt voordat een puistje of vlek weg is, is afhankelijk van verschillende factoren. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de behandeling die je ondergaat, de grootte en de ernst van de acne.

Misschien denk je dat het een snelle oplossing is even ’s avonds je puistje uit te drukken, een nachtje te slapen om vervolgens wakker te worden zonder de acnebult. Helaas zal dit de genezingstijd alleen maar verlengen. Je kunt zelfs nog jaren lang last houden als je een puistje verkeerd of meermaals uitdrukt, omdat er een permanent litteken kan ontstaan.

Hoe kun je acne ’s nachts behandelen?

Door acne op de juiste manier te behandelen, kunnen de zwelling en pijn worden verminderd. Acne behandelen, kan prima worden gedaan in de nacht. Volgens dermatologen kun je bijvoorbeeld het volgende proberen als je een nieuw puistje ziet en deze ’s nachts wil behandelen:

  1. Begin met het wassen van de plekken van je acne huid met een milde reiniger en maak de huid weer droog met een schone handdoek.
  2. Wikkel een aantal ijsblokjes in een schone doek. Houd deze nu 2 tot 5 minuten tegen het puistje aan.
  3. Wacht even 10 minuten voordat je opnieuw het ijs voor 2 tot 5 minuten tegen het puistje aanhoudt. Als het goed is, krimpt het puistje.
  4. Vervolgens breng je een acne bestrijdend middel aan, zoals benzoylperoxide

Deze routine kan er mogelijk voor zorgen zorgen dat je de volgende ochtend een puistje hebt die er beter, en dus minder zichtbaar uitziet.

Als je last hebt van een whitehead, kun je deze ook overdag behandelen. Dit kun je namelijk doen met een warm kompres. Hiervoor neem je een schoon washandje en weekt deze in heet water. Vervolgens houd je deze 10 minuten tegen je puistje aan. Deze stap kun je 3 tot 4 keer verspreid over de dag herhalen.

Zijn er ook professionele behandelingen?

In het geval van hardnekkige acne of acne die lang aanhoudt, kan het verstandig zijn contact op te nemen met een huisarts of een dermatoloog. Zij kunnen namelijk professionele behandelingen voorschrijven.

Denk bijvoorbeeld aan een sterkere variant of professionele behandeling, zoals:

  • Salicylzuur
  • Retinoïden
  • Antibiotica

Dergelijke behandelingen staan erom bekend ontstekingen te verminderen, de poriën te ontstoppen, de talgproductie te reduceren en dode huidcellen te verwijderen. Tevens kunnen bepaalde middelen helpen acne-veroorzakende bacteriën op de huid in balans te brengen. Houd er echter rekening mee dat deze middelen zijn bedoeld om resultaten op te merken op de langeretermijn. Je kunt de acne wel ’s nachts behandelen, maar hardnekkige kan vaak dus niet dezelfde nacht nog verdwijnen.

In ernstige gevallen van acne kan het zelfs 4 maanden duren voordat verbeteringen worden opgemerkt. Het is daarom van belang dat je niet te snel stopt met een acnebehandeling. Houd minstens anderhalve maand tot twee maanden vol voordat je een andere behandeling ondergaat.

Wanneer blijkt dat je lichaam resistent is tegen een bepaalde behandeling die rechtstreeks op de huid wordt aangebracht, kan een arts een orale behandeling aanbieden. Dit kan bijvoorbeeld een orale antibiotica of hormonaal medicijn, zoals anticonceptie omvatten. De behandeling wordt bepaald aan de hand van de hevigheid en de oorzaak van jouw acne.

Alternatieve behandelingen om acne in de nacht te behandelen

Voordat je begint met een professionele behandeling kun je eerst proberen de acne zelf te verwijderen. Je moet immers goed begrijpen dat voorgeschreven crèmes en medicijnen erg heftig kunnen zijn en bijwerkingen kunnen opleveren. Daarom kun je overwegen met een goede, alternatieve behandeling aan de slag te gaan.

Er zijn dan ook verschillende manieren, supplementen en vrij verkrijgbare middelen om je acne te bestrijden. Hoewel bepaalde methodes nog geen bewezen werking hebben, hebben veel acne patiënten al goede resultaten opgemerkt. Als je dit wil proberen, kun je het beste zelf voldoende onderzoek doen voordat je iets aanbrengt op je huid.

Je kunt bijvoorbeeld de volgende alternatieve behandelingen overwegen en uitproberen om acne ’s nachts te behandelen:

Groene thee

In het geval van milde, matige, ontstoken of niet-ontstoken acne kan groene thee mogelijk effectief zijn. Groene thee heeft namelijk ontstekingsremmende, antimicrobiële en antioxidante eigenschappen. Om deze behandeling te proberen, dien je wat verse groene thee of een vrij verkrijgbaar huidverzorgingsmiddel met groente thee te smeren op de plekken van je puistjes. Ook kan het drinken van groene thee helpen tegen acne. Verschillende studies hebben namelijk al positieve resultaten vastgesteld.

Tea tree olie

Eén van de bekendste huismiddeltjes tegen milde tot matige acne is tea tree olie. De belangrijkste eigenschap van tea tree olie is dat het antimicrobieel is. Dit betekent dat het kan helpen acne-veroorzakende bacteriën in balans te brengen en te verwijderen. Er bestaan huidverzorgingsproducten die tea tree olie bevatten. Ook kun je besluiten pure tea tree olie te mengen met een dragerolie, zoals amandelolie om de concentratie te verminderen en dit mengsel via een watje rechtstreeks op je huid te smeren.

Copaiba-olie

Deze olie staat bekend om zijn antiseptische en ontstekingsremmende werkingen. Een gel met copbaiba-olie zou gunstig kunnen zijn voor patiënten met milde acne. Het middel wordt gebruikt om nieuwe puistjes te voorkomen, bestaande puistjes te behandelen en ontstekingen te verminderen. Hoewel de onderzoeken die zijn gedaan weinig deelnemers hadden, kan het mogelijk een goede keuze zijn om acne in de nacht te behandelen.

Kun je in de avond wat tandpasta op je puistjes smeren?

Ooit is een fabel rondom acne de wereld in geholpen, namelijk dat tandpasta acne en puistjes kan bestrijden. Zoals ik al aangeef, gaat het dus echter om een fabel. Mensen dachten dat tandpasta kon helpen, omdat het vroeger een ingrediënt bevatte die de talgproductie kon reduceren.

Het is vandaag de dag zeker niet verstandig tandpasta op je puistjes te smeren. Tandpasta is gemaakt voor andere doeleinden, bevat geen ingrediënten die acne kunnen verhelpen en is simpelweg te agressief voor je huid. Je kunt de volgende dag dan ook meer last hebben van een droge huid en andere huidirritatie.

Naast tandpasta raden dermatologen ook af om de huid te schrobben, te zonnen en puistjes uit te knijpen. Je kunt er dan beter voor kiezen om je huid rustig te wassen, je huid in te smeren met een zonnebrandcrème die een hoge SPF bevat als je in de zon komt en nooit je gezicht aan te raken of zelfs puistjes uit te knijpen.

Conclusie & de beste manier om acne ’s nachts te behandelen

Anti-acneproducten, professionele behandelingen en alternatieve behandelingen kunnen een verschillend effect hebben op de huiden van acne patiënten. Dit heeft te maken met de gevoeligheid van de huid en verschillende huidtypes.

Je kunt acne wel ’s nachts behandelen om de zwelling, roodheid en zichtbaarheid van puistjes te verminderen, maar de onzuiverheden kunnen niet dezelfde nacht helemaal verdwijnen. Je kunt bijvoorbeeld overwegen ijs, warme kompressen of tea tree olie te gebruiken.

Bovendien dien je op de hoogte te zijn van onderliggende problemen die tot acne kunnen leiden. Als je merkt dat acne steeds terugkomt, ook al probeer je de bovenstaande tips, dan kan dit aangeven dat er een onderliggend probleem is in je lichaam of je huidige levensstijl niet geschikt is voor acne.

Het is bijvoorbeeld belangrijk bepaalde huidverzorgingsmiddelen en cosmetica te vermijden, je gezicht ’s avonds te wassen en je hormonen in balans te brengen. Als je meer over deze acne-veroorzakende factoren wil weten, dan kun je het beste even mijn gratis e-book downloaden met de top 10 meest gemaakte fouten bij acne, en natuurlijk de bijbehorende oplossingen!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *