Acne als volwassene

Hoe ontstaat volwassenacne en hoe verhelp je het snel?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
acne als volwassene

Acne als volwassene? Dat is erg vervelend. Acne is namelijk een huidaandoening die veel ongemak en schaamte met zich meebrengt. Puistjes kunnen zelfs littekens worden. Wellicht heb je momenteel al littekens, omdat je last hebt van acne sinds de puberteit.

Misschien dacht je dat de acne vanzelf zal verdwijnen nadat je geen tiener meer was. Echter blijft acne soms aanhouden tot op latere leeftijd. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je last krijgt van acne als volwassene. Vaak heeft dit te maken met een verstoord proces in je lichaam. Een duur zalfje of crème is dus zeker niet altijd de oplossing!

Op deze pagina ga ik vertellen waarom je als volwassene ook te maken kunt krijgen met acne en wat je er tegen kunt doen. Er zijn namelijk talloze behandelingen op de markt terwijl maar weinig mensen weten wat de juiste behandelingen zijn.

Waarom kunnen volwassenen ook last krijgen van puistjes en acne?

Laten we eerst even de basis bespreken van acne. Je weet dan namelijk hoe acne ontstaat en kunt dan beter inspelen op de oorzaken.

Acne ontstaat wanneer er een te grote hoeveelheid talg op de huid aanwezig is. Het talg, afkomstig van je talgklieren kan namelijk je poriën verstoppen. Als hier bacteriën bijkomen, ontsteekt de porie en wordt een puistje zichtbaar.

Het is dus belangrijk om te weten hoe de poriën verstopt raken, waarom de talgklieren zoveel talg aanmaken en waar die acne veroorzakende bacteriën vandaan komen.

Veel volwassenen die last hebben van acne hebben een schommelende hormoonhuishouding. Hormonen zoals ‘androgenen’ kunnen uit balans raken tijdens de zwangerschap of de menopauze. Ook kan hormonale acne ontstaan door verkeerde voeding, stress en je gehele levensstijl. Het gevolg van schommelende hormonen is dat er extra talg wordt aangemaakt.

Puistjes kunnen ook ontstaan door je gezicht veel aan te raken en puistjes uit te knijpen. Denk ook aan slaaptekort, roken en verstoorde darmen.

In het geval van zeer hardnekkige acne die niet verdwijnt, kun je het beste een afspraak maken met de huisarts. De meeste gevallen kunnen doorgaans prima zelf worden behandeld met een aantal aanpassingen in je levensstijl.

Meestal ontstaan puistjes op volwassen leeftijd op de onderkant van het gezicht. Denk aan de kin en kaaklijn.

Hoe kun je acne op late leeftijd behandelen?

Doorgaans wordt acne bij volwassenen anders behandelt dan acne bij jongeren. Volwassenen hebben namelijk een minder sterkere huid waardoor deze voorzichtiger behandelt moet worden en veel middeltjes te grof zijn voor de acne gevoelige huid. Een benzoylperoxide crème van 20% kan bijvoorbeeld goed zijn voor een tienerhuid, maar kan een heel ander effect hebben op de huid van een volwassene.

De meeste zalfjes, medicijnen en behandelingen zijn er op gericht om de talgproductie te reduceren. Er ontstaan dan minder snel ontstekingen. Zelf heb ik last gehad van vervelende bijwerkingen door medicijnen, zoals een droge huid en overgevoeligheid voor de zon.

Misschien gebruik je zelf ook een middeltje tegen acne. Dat is goed, want je bestrijdt hier de talgproductie mee. Echter los je hiermee niet de onderliggende problemen op van het talg, zoals de hormonen. Het niet aanpakken van de juiste oorzaken is dan ook de reden waarom acne kan blijven aanhouden als je volwassen bent geworden.

Hieronder ga ik je meer vertellen over de juiste behandeling van acne voor een volwassene. Mijn methode is op het volgende gericht:

  1. De hormonen in je lichaam weer in balans brengen.
  2. Het nuttigen van de juiste voedingsmiddelen.
  3. Het zelf verzorgen van de huid op de goede manier.
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

1. De hormonen in je lichaam in balans brengen

Als een volwassene nog steeds last heeft van acne kan het slim zijn om na te gaan of dit door de hormonen in je lichaam komt. Bij een vrouw is hormonale acne te herkennen wanneer er bijvoorbeeld huidproblemen ontstaan voor en tijdens de menstruatie cyclus en overgang. Ook zijn hormonale puistjes vaak grotere onderhuidse ontstekingen dan normale puistjes.

Bij een man wordt acne verergerd wanneer er te veel mannelijke hormonen in het lichaam zijn. Naast puistjes in het gezicht ontstaan er ook vaak puistjes op de rug. Ook krijg je misschien last van veel beharing op je lichaam en misschien zelfs kaalheid.

De hormonen die ervoor zorgen dat je talgproductie momenteel te hard gaat, heten androgenen. De hormonen kunnen invloed uitoefenen op je hele lichaam. Dat is ook de reden waarom hormoontherapie gevaarlijk kan zijn. Anderzijds kun je ook onvoldoende hormonen hebben om de androgenen in balans te brengen. Je begrijpt dus wel dat (hormonale) acne een complex probleem is.

Verschillende aspecten uit je levensstijl kunnen ook effect hebben op je hormonen. Denk bijvoorbeeld aan stresshormonen, hormonen in voedingsmiddelen, anticonceptie pillen en een algeheel ongezond voedingspatroon.

Om hormonale acne bij volwassene op te lossen kun je dus best wat doen. Zo kun je stress verminderen, meer ontspannen, bepaalde voedingsmiddelen vermijden of juist nuttigen.

Je kan sneller acne krijgen als je ouders er ook last van hadden. Echter is het in dit geval nog steeds ontzettend belangrijk om op je voeding te letten en overige factoren die acne beïnvloeden, zoals stress.

2. De juiste voedingsmiddelen tegen acne

Zoals ik je net al vertelde kunnen er hormonen in voedingsmiddelen zitten die de hormonale balans in je lichaam verstoren. Zo zouden er hormonen in zuivelproducten zitten. Anderzijds zorgen producten met verzadigde vetten ervoor dat de hormonen genaamd ‘oestrogenen’ worden aangemaakt waardoor er een betere balans ontstaat tussen de oestrogenen en androgenen hormonen.

Voeding met veel gezonde vetten, zoals omega-3 vetten zijn: vette vis, walnoten, lijnzaadolie, koolzaadolie, chiazaad en zeegroenten.

Ook je gehele voedingspatroon is belangrijk om acne tegen te gaan. Zorg voor een gevarieerd en gezond dieet zonder teveel suiker en bewerkte voeding. Producten met een hoge glychemische index kunnen bijvoorbeeld worden vervangen voor groenten, fruit, zetmeelrijke voeding en producten met een lage glychemische index. Dit kan zeker positief bijdragen aan je hormoonhuishouding, en dus acne.

3.Verzorg zelf je huid, maar op de juiste manier

De voorgaande stappen zijn er op gericht om nieuwe puistjes te voorkomen. Het verzorgen van de huid is ook een goede acnepreventie. Daarnaast kun je met huidverzorging de bestaande acne verhelpen.

Zodra iemand acne krijgt, is vaak de eerste gedachte om zoveel mogelijk middeltjes en merken door elkaar te gebruiken. Dit is echter niet slim. De ingrediënten kunnen namelijk een slechte reactie geven op elkaar. Ook is teveel huidverzorging slecht voor de huid. Je dient dus een balans te vinden.

Het fijne is dat een huidverzorgingsplan vrij simpel kan zijn.

Om te beginnen gebruik je iedere dag een alcoholvrije gezichtsreiniger die is gemaakt voor een huid met acne. Ook kun je dagelijks een vochtinbrenger voor acne aanbrengen op de huid. Deze producten helpen bij het schoonhouden en hydrateren van de huid.

De puistjes kunnen worden aangestipt met een lichte variant benzoylperoxide of een ander middel voor volwassenacne dat de acne veroorzakende bacteriën doodt. Als laatste breng je elke dag een zonnebrandcrème aan op de huid. De zon kan namelijk acne verergeren, zelfs op bewolkte dagen.

Acne bij volwassene: conclusie en zelf actie ondernemen

Onthoud dat acne niet in één dag verdwijnt. Je dient eerst de oorzaak of meerdere oorzaken te vinden en te behandelen. Het is daarom belangrijk dat je niet te snel opgeeft!

Als je al van alles hebt geprobeerd tegen acne en er een einde aan wilt maken, raad ik je aan om mijn gratis e-book te downloaden. Je gaat hierin kennismaken met mijn volledige methode en leert de echte oorzaken van acne kennen.

Hoewel veel dermatologen en artsen beweren dat acne niet ontstaat door voeding komen de laatste tijd steeds meer onderzoeken vrij waarbij het vermijden of nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen wel degelijk invloed heeft op acne.

In mijn e-book ga je leren wat een goed voedingspatroon is en wat een goed huidverzorgingspatroon is voor jouw specifieke huidtype. Bekijk deze dus zeker even als je eindelijk voor een langere periode verlost wilt worden van je puistjes!

Bovendien zal ik het leuk vinden als je zelf een tip hebt tegen acne als volwassene en deze wilt delen in de comments!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *