Acne in de winter

De oorzaken en oplossingen voor acne in de winter!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
acne in de winter

Sommige mensen houden van de winter en het koude weer. Je kunt bijvoorbeeld op wintersport gaan of thuis genieten van een kop warme chocolademelk terwijl je op de bank ligt met meerdere dekens over je heen en de verwarming aan. Voor anderen is de winter minder leuk, omdat de kans op onzuiverheden toeneemt.

In de winter kun je dan ook meer last krijgen van huidproblemen, zoals een jeukende, uitgedroogde huid en acne. Acne in de winter kan worden voorkomen en behandeld door een huidverzorgingsregime die geschikt is voor weersomstandigheden in de winter. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over acne bij koud weer.

Waarom krijg je acne en puistjes in de winter?

Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van acne en puistjes in de winter. Hieronder heb ik een aantal oorzaken en oplossingen omschreven.

Een droge huid

Wegens de lage luchtvochtigheid in de winter kan de huid sneller uitdrogen. Het gevolg is dat de talgklieren een reactie geven door meer talg aan te maken. Hierdoor kunnen de huidporiën verstopt raken en zullen er oneffenheden vormen op de huid, zoals puistjes.

Veel mensen proberen allerlei crèmes en lotions op de huid te smeren met de hoop dat hun gezicht niet uitdroogt. Echter zal het koude weer in de winter ervoor zorgen dat de huid direct droog aanvoelt als je naar buiten gaat.

Een product dat kan helpen tegen uitdroging in de winter is een moisturizer. Op deze manier kun je je huid beter bevochtigen. Echter is het ook verstandig om je huid te bevochten van binnenuit. Eet en drink dus voldoende om het lichaamsvocht te voeden. Denk bijvoorbeeld aan het eten van komkommers, noten, avocado’s en het drinken van water. Zorg ook dat je de juiste verhouding omega 3 en omega 6 vetzuren binnenkrijgt. Deze stoffen zorgen tevens voor een betere werking van andere processen in je lichaam, zoals een betere bescherming van de huidcellen.

Heet douchen in de winter

Na een koude dag in de winter hebben veel mensen de neiging om een lekkere warme douche te nemen. Een te hete douche kan echter voor acne uitbraken zorgen. Veel mensen weten dan ook niet dat een hete douche alleen maar voor meer uitdroging van de huid en een overmatige talgproductie zorgt, en je huis dus vatbaarder wordt voor acne. Ga dus niet te lang en te heet douchen. Vergeet ook niet om een schone handdoek te gebruiken en hiermee deppend af te drogen.

Volgens verscheidene onderzoeken zou het nemen van koude douches verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Je immuunsysteem kan bijvoorbeeld worden versterkt waardoor je minder vatbaar wordt voor ontstekingen, en dus puistjes. Ook kan koud douchen werken als natuurlijke antidepressiva. Stress en mentale problemen zijn dan ook andere factoren die tot acne kunnen leiden.

Het aantasten van de bovenste huidlagen

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam, maar ook erg gevoelig aan blootstelling aan kou. De bovenste huidlagen kunnen worden aangetast wanneer er onvoldoende vocht in de huid is. De huidlagen zullen uitdrogen, schilferen of afbreken. Het kan dan verleidelijk zijn je gezicht vaker te gaan wassen met een agressieve zeep. Dit is echter funest voor puistjes.

Beter is om een keer per week de huid te exfoliëren. Door het gebruiken van een exfoliant kunnende de bovenste huidlagen worden behandeld en hersteld. Tevens zullen dode huidcellen en gifstoffen die de poriën kunnen verstoppen uit je huid worden getrokken. Dankzij het exfoliërende effect zal je huid zachter aanvoelen en heb je minder kans op acne.

Zonnestralen in de winter

Veel mensen denken dat het alleen belangrijk is om je huid in te smeren met zonnebrandcrème in de zomer. Echter dien je bij een acne gevoelige huid het hele jaar door een Sun Protection Factor te gebruiken. De zon is immers erg sterk en kan diep in de huid doordringen. Dus ook in de winter, op bewolkte dagen, is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon.

Ik maak zelf gebruik van een vochtinbrengde dagcrème waarin een SPF is verwerkt. Hierdoor ben ik beschermd tegen de zon en kan ik tegelijkertijd mijn huid verzorgen. Het is dus zeker aan te raden om je te beschermen tegen zonnestralen in de winter als je acne en uitdroging van de huid wilt voorkomen.

Overige oplossingen voor acne tijdens koud weer

De hiervoor besproken tips hebben voornamelijk betrekking gehad op het goed verzorgen van je huid in de winter. Er zijn nog een aantal handige tips die ik je wil geven om acne te voorkomen en te behandelen in de winter.

  • Een luchtbevochter: Door de kille lucht en lage luchtvochtigheid kan droogte ontstaan in je huis. Dankzij een luchtbevochter wordt er extra vocht en nevel toegevoegd aan je woonomgeving. Erg handig als je gehydrateerd wilt blijven.
  • Bepaalde kleding dragen: Veel mensen hebben de neiging hun zelf dik in te gaan pakken met kleding van wol. Deze stof kan er helaas voor zorgen dat de huid droger wordt, gaat jeuken en geïrriteerd raakt. Zorg dus dat je voortaan kleding draagt die je huid laten ademen. Eventueel kun je meerdere lagen kleding dragen waarbij je de niet irriterende kleding onderop draagt.
  • Trek nieuwe kleding aan als je nat bent geworden: In de winter kan het veel regenen. Het is dan belangrijk dat je zo snel mogelijk weer droge kleding aantrekt.

Wil je meer oplossingen tegen acne in de winter? Download dan gratis mijn e-book!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *