Acne in de zomer

Ontdek wat je kunt doen tegen puistjes tijdens warme dagen!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
acne in de zomer

Heb je last van acne in de zomer? Je kan inderdaad meer last van puistjes krijgen in de zomer door het warme weer. De blootstelling van zon kan echter zowel voor- als nadelen hebben op acne en puistjes.

De zon is in staat om bacteriën die acne veroorzaken op te ruimen. Ook kan je immuunsysteem versterken waardoor je minder vatbaar wordt voor ontstekingen. Bovendien voelen mensen zich gelukkiger in de zomer, en hebben ze minder last van stress. De voordelen van de zonnestralen kunnen dan ook een positief effect hebben op acne.

Helaas zijn er ook een aantal keerzijden van de zon. In dit artikel bespreek ik hoe je acne in de zomer kunt voorkomen en behandelen.

Manieren om in de zomer acne te behandelen

In de zomermaanden zien veel mensen hun huid mooier worden. Echter kan acne ook erger worden als je je huid niet zorgvuldig verzorgt. Het is goed om te weten dat er onderliggende oorzaken kunnen zijn van acne. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde voedingsmiddelen die tot acne kunnen leiden. Misschien dacht je dat je meer puistjes krijgt door het warme weer en hoge luchtvochtigheid tijdens de zomer, maar dit hoeft dus niet altijd het geval te zijn.

Pas de volgende tips toe tijdens de hoge temperaturen in de zomer om acne zoveel mogelijk te voorkomen.

1. Zorg dat je je huid insmeert met zonnebrandcrème

Waarschijnlijk wil je op warme dagen gaan zonnen om een bruiner kleurtje te krijgen. Hoewel zonnebrandcrème eigenlijk het hele jaar moet worden aangebracht op de huid is het in de zomer extra belangrijk om voldoende te smeren. De zon is dan namelijk het felst. Mocht je je huid niet insmeren met zonnebrand kan de huid flink beschadigen.

Bij het uitkiezen van een zonnebrandcrème die geschikt is voor puistjes is het belangrijk om de verpakking te controleren op het woord ‘non-comedogeen’. Andere crèmes kunnen de poriën verstoppen wegens de oliën die ze bevatten.

Volgens dermatologen kan het verstandig zijn een zonnebrandmiddel gebaseerd op mineralen te gebruiken. Daarnaast kun je de zon vermijden door de schaduw op te zoeken. Ook kun je een hoed met een brede rand, een zonnebril, lange mouwen en lange broek dragen om geen last te krijgen van de zon.

Het verzorgen van je acne littekens is erg belangrijk. In de zomer kunnen de littekens namelijk donkerder worden. Dit worden dan pigmentvlekken. De littekens zullen langer zichtbaar blijven. Om dit te voorkomen kun je elke twee uur een zonnebrandcrème smeren.

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

2. Vermijd bepaalde typische zomerse voedingsmiddelen

In de zomer worden verschillende etenswaren en dranken meer gegeten en gedronken. Denk bijvoorbeeld aan dranken met veel suikers, alcohol, bewerkte voedingsmiddelen, ijsjes en frietjes. Ook gaan mensen sneller naar snelle snacks grijpen. Helaas kan voedsel met een hoog glycemische index ervoor zorgen dat er een piek in het insulinegehalte ontstaat. Hierdoor kan de productie van talg worden verstoord.

Om de zoete etenswaren te vervangen kun je bijvoorbeeld zoete bessen nemen. Bessen kunnen zelfs worden ingevroren en gepureerd om er een soort ijs van te maken. Tevens zouden vezels erg goed zijn tegen acne. Het kan namelijk de huid helpen bij het verwijderen van gifstoffen, waardoor acne kan verbeteren.

Zorg in ieder geval dat je een gezond en gevarieerd dieet volgt. Je hormonen kunnen dan in balans komen waardoor de poriën minder snel verstoppen met talg en andere verontreinigheden.

Tijdens het warme weer word je huid gevoeliger voor uitdroging. Op een uitgedroogde huid kan sneller acne ontstaan. Het is dus belangrijk veel water te drinken om het vochtgehalte van de huid hoog te houden. Door dranken met cafeïne of alcohol te drinken, zal je nog sneller uitdrogen. Het is dan raadzaam om naast je drankje ook water te drinken.

3. De juiste huidverzorgingsregime

In de zomer kan je door het warme weer sneller gaan zweten. Het zweet kan in je poriën trekken, ontstekingen veroorzaken en dus tot puistjes leiden. Het is daarom belangrijk om je huid zorgvuldig te verzorgen en het vuil eraf te wassen. Een goede huidverzorgingsregime begint bij het één tot twee keer per dag reinigen van je huid. Gebruik hierbij een milde anti-acnezeep. Ga niet vaker wassen of hard schrobben, anders kan de acne juist geïrriteerd raakt.

Ik raad je ook aan om je gezicht één keer per week te exfoliëren. Dit houdt in dat je de bovenste huidlagen verwijdert en de huidcellen zich zullen vernieuwen. De poriën worden verschoond, de hydratatie van de huid verbeterd en de gifstoffen worden uit je huid getrokken. Je acne kan dus eerder verdwijnen door het gebruik van een exfoliant, zoals glycolzuur of salicylzuur.

Bovendien kun je een middel zoals benzoylperoxide gebruiken om de bacteriën die acne veroorzaken, genaamd P.aces, te verwijderen. Het middel hoef je alleen op je puistjes aan te brengen en dus niet over je hele gezicht. Houd er wel rekening mee dat je huid gevoeliger kan worden voor de zon. Hetzelfde geldt overigens voor antibiotica, ook dan zal je huid gevoeliger zijn voor zonlicht. Het is dus erg belangrijk zonnebrand te smeren om te voorkomen dat je verbrandt of nog ergere acne problemen krijgt.

Voor vrouwen of mannen die hun acne en puistjes willen verbergen met make-up raad ik aan om minerale make-up op waterbasis te gebruiken. Deze producten sluiten de poriën zo min mogelijk af. Het is natuurlijk beter om helemaal geen make-up te gebruiken in de zomer. Je gaat er namelijk meer van zweten en je huid kan zonder make-up optimaal ademen.

4. Let op met het zwemmen

Er zijn meerdere factoren waar je rekening mee moet houden als je gevoelig bent voor puistjes en wil zwemmen in de zomer. Ten eerste kan je sneller acne krijgen door het chloor in een zwembad of het zout in zeewater. Zorg er daarom voor dat je huid gehydrateerd blijft door een vochtinbrengende crème met hyaluronzuur te gebruiken.

Heb je de mogelijkheid om te douchen na een duik? Spoel dan met koud water het vieze water, zweet en mogelijk zelfs urine uit het zwembad van je huid af. Zo voorkom je dat het zout op je gezicht blijft, in je poriën gaat trekken en acne veroorzakende bacteriën zullen groeien.

Overigens is het ook belangrijk dat je een douche neemt na een workout. Misschien blijf je normaal hangen in de sportkleding, maar het is verstandiger om zo snel mogelijk een douche te nemen en schone kleding aan te trekken.

5. Draag kledingstukken die geen acne veroorzaken

Door de hoge temperaturen en actievere levensstijl in de zomer trekken veel mensen andere soorten kleding aan. Echter kunnen bepaalde (strakke) kledingstukken voor extra zweet, vuil en wrijving zorgen rond de borst en rug.

Dermatologen raden aan om natuurlijke vezels te dragen zoals katoen. Katoen kan namelijk het zweet opnemen in plaats van afstoten richting de huid. In het geval van de populaire stof ‘polyester’ blijft het zweet achter op de huid en zal het dus in de poriën trekken. Dankzij katoen krijgt je huid alle ruimte om te ademen waardoor lucht het vocht kan laten uitdrogen.

Meer gratis tips ontvangen tegen puistjes in de zomer?

In dit artikel heb je al verschillende tips gekregen over puistjes in de zomer. Ik denk dat je hier al best wat aan hebt gehad.

Het is in ieder geval belangrijk om te letten op je huidverzorging, overige hygiëne en voedingspatroon.

Op mijn website staan nog super veel andere artikelen over acne en puistjes. Om het je makkelijker te maken, heb ik een gratis e-book voor je geschreven. Je krijgt hierin nog meer tips tegen puistjes in de zomer die je direct kunt toepassen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *