Actieve acne

Wat kun je er nu zelf tegen doen?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Actieve acne op gezicht

Als jij op deze pagina terecht bent gekomen, dan is er een grote kans dat je op het huidige moment last ervaart van acne. Men noemt dat ook wel actieve acne. Last hebben van acne is zeer vervelend, maar je kunt gelukkig een aantal dingen doen om de puistjes zo snel mogelijk en zelf onder controle te krijgen.

Het is belangrijk dat je actieve acne serieus neemt. Je kunt er namelijk een lager zelfbeeld, minder zelfvertrouwen en stress door krijgen. Er kunnen zelfs permanente acnelittekens ontstaan wanneer de acne lang blijft aanhouden en niet tijdig wordt behandeld. Dat zijn allemaal dingen die je niet moet willen en ik wil je daarom graag helpen.

In deze blog ga ik dan ook toelichten wat de oorzaken zijn van actieve acne. Daarnaast ga je ontdekken wat je zelf kunt doen om acne te behandelen en te voorkomen. Je krijgt dus een heel compleet beeld bij actieve acne.

Naast de informatie die je gaat krijgen, kun je ook besluiten om aan de slag te gaan met een concreet stappenplan tegen puistjes. Hierdoor ga je direct de juiste stappen zetten om actieve acne te beheersen en de kans op nieuwe uitbraken in de toekomst te verkleinen. Het e-book genaamd “Leven Zonder Acne” bevat dus alles wat jij en jouw huid wensen!

Wat zijn de symptomen van actieve acne?

Voordat ik ga toelichten hoe je actieve acne kunt beheersen, zal ik je eerst wat algemene informatie geven. Als je een probleem écht wil oplossen, vind ik namelijk dat je moet kijken naar de wortel. Als een plant ziek is, dan moet je immers ook niet gefocust zijn op de blaadjes.

Bij actieve acne kunnen er kort gezegd drie verschillende soorten onzuiverheden en symptomen ontstaan, namelijk:

 • Mee-eters: Deze type onzuiverheden zien eruit als kleine, witte of zwarte puntjes op je huid. Het is het gevolg van talg, dode huidcellen en vuil wat zich ophoopt in je poriën.
 • Puistjes: Deze type onzuiverheden zien eruit als bultjes die rood zijn of een witte kop hebben (pustels). Het is het gevolg van mee-eters die ontstoken zijn geraken door bacteriën. Vaak zijn de staphylococcus aureus bacteriën de oorzaak.
 • Onderhuidse puistjes: Dit zijn puistjes waarvan je alleen grote bulten ziet. Deze kunnen rood zijn of een normale huidskleur hebben, maar hebben geen witte of gele kop. Het is het gevolg van ontstoken onzuiverheden die onder de huid groeien in plaats van boven de huid.

Wanneer je last hebt van actieve acne, dan kunnen er verschillende soorten onzuiverheden ontstaan. Vaak is er dus sprake van een combinatie van de hiervoor besproken symptomen. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat er mee-eters ontstaan op de neus en puistjes of onderhuidse puistjes op de rest van het gezicht en lichaam.

Acne kan het gezicht treffen, maar bijvoorbeeld ook de rug en schouders.

Hoe ontstaat actieve acne?

In de vorige paragraaf heb je geleerd dat actieve puistjes en mee-eters ontstaan wanneer er verontreinigheden ophopen in je poriën. Je weet nu dus dat je last krijgt van acne wanneer er talg, dode huidresten, vuil en bacteriën in grote mate aanwezig zijn op je huid.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij op dit moment last ervaart van acne. Enkele oorzaken van actieve acne zijn:

 • Stress: Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van stress door een belangrijke afspraak of drukke tijden. In dergelijke situaties kan je lichaam meer van het stresshormoon “cortisol” gaan aanmaken, waardoor je talgklieren een seintje krijgen en overmatig talg beginnen te produceren. Stress is een veel gehoorde oorzaak van actieve acne.
 • Voeding: Denk ook aan het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen. Veel voedingsmiddelen kunnen de hormonen beïnvloeden waardoor je last krijgt van acne. Ook kan er sprake zijn van een tekort aan voedingsstoffen in je lichaam, waardoor je lichaam niet optimaal kan functioneren.
 • Darmen: Bovendien worden slecht werkende darmen in verband gebracht met acne, door het beïnvloeden van de hormonen. Tevens heeft het invloed op de werking van je immuunsysteem. Wegens een slecht werkend immuunsysteem kunnen acne bacteriën mogelijk makkelijker de overhand krijgen in je lichaam.

Misschien zijn er nog wel honderden anderen factoren waardoor acne kan ontstaan. Actieve acne kan bijvoorbeeld ook aanhouden door een slechte algemene hygiëne en het gebruiken van de verkeerde huidverzorgingsproducten. Dat maakt het dus een vrij lastige huidaandoening. Wel zijn het vaak de hormonen die je ziet terugkomen bij de oorzaken. Hierdoor kan acne bijvoorbeeld opeens actief worden tijdens de puberteit of de zwangerschap.

Hormonen als oorzaak van actieve acne
Hormonen en actieve acne

Huidverzorgingsproducten tegen actieve acne

Eén van de makkelijkste manieren om snel van actieve acne af te komen, is het bestrijden van de symptomen. Hoewel je niet volledig van je puistjes kunt afkomen door huidverzorgingsproducten, omdat er niet wordt gefocust op onderliggende oorzaken, is het wel degelijk een goede manier om een tijdelijke verbetering op te merken. Ook kun je hierdoor direct meer zelfvertrouwen terugkrijgen.

Het fijne van bepaalde huidverzorgingsproducten is dat ze mogen worden aangebracht op actieve acne. Zo kun je de specifieke plekken behandelen waar je nu last hebt. Daarnaast kun je door het gebruik van sommige producten direct al resultaat merken.

Het Clay And Glow roze kleimasker is een ideaal product om actieve acne onder controle te krijgen. Dit product kun je namelijk gebruiken als een masker, maar ook als een spot treatment. Aangezien het één van de weinige producten in Nederland is die bijna volledig natuurlijk is, raad ik deze aan.

Roze klei is één van de zachtste kleisoorten welke effectief is tegen acne. Ook zijn er een aantal andere natuurlijke ingrediënten aan toegevoegd die actie acne bestrijden waar ik al vaker over heb geschreven op deze website. Denk bijvoorbeeld aan zwarte quinoa, zeewier en toverhazelaar. Er zit zelfs aloë vera in, waarmee acnelittekens kunnen vervagen.

Je kunt het beste even mijn “Clay And Glow masker review” doornemen. Hierin ga je alles ontdekken over de werking, hoe ontstekingen kunnen verminderen en de poriën kunnen worden gezuiverd met het masker. Het is in ieder geval mijn persoonlijke favoriete masker geworden met de beste werking op mijn acne-gevoelige huid.

Een ander merk met huidverzorgingsproducten tegen acne is Paula’s Choice. Zij hebben zelfs een complete lijn ontwikkeld om de huidige acne te bestrijden. Ook voor dit merk heb ik een uitgebreide “Paula’s Choice review” geschreven.

Besef dat ik al meer dan honderd middeltjes heb uitgeprobeerd op mijn eigen zeer gevoelige en acne-gevoelige huid. Daarnaast heb ik al bijna duizend artikelen gepubliceerd over acne en alles wat met de huid te maken heeft. Ik heb dus best wat ervaring met de behandeling van actieve of aanhoudende acne.

Hoe kun je toekomstige acne voortaan voorkomen?

Lukt het je van actieve acne af te komen, of heb je in ieder geval de symptomen onder controle kunnen krijgen? Dan is het belangrijk dat er in de toekomst geen nieuwe puistjes en mee-eters meer ontstaan.

Je kunt veel dingen doen om acne de baas te blijven en een nieuwe uitbraak te voorkomen. Hieronder geef ik je een aantal tips:

 • Was je gezicht één tot twee keer per dag met een milde gezichtsreiniger om vuil en talg uit je poriën te verwijderen
 • Breng één tot twee keer per week, afhankelijk van je huidtype, een masker aan om de poriën dieper te reinigen, zodat dode huidresten kunnen worden verwijderd
 • Was direct mogelijk zweet van je huid, let daarbij wel op dat je een schone handdoek gebruikt en deppende bewegingen maakt
 • Drink elke dag 1,5 liter water, afhankelijk van je geslacht en leeftijd, om je lichaam gezond en gehydrateerd te houden
 • Knijp geen actieve puistjes of mee-eters uit, omdat ze kunnen ontsteken, verspreiden of zelfs littekens kunnen achterlaten
 • Let ook op je beweging, voeding, stress, slaap en onderliggende klachten in je lichaam

In dit artikel heb je voornamelijk informatie gekregen voor het beheersen van actieve acne. Als jij meer wil weten over de echte oplossing tegen acne, dan raad ik je “Leven Zonder Acne” aan. Dit e-book is geschikt als je nu last hebt van puistjes en in de toekomst nieuwe uitbraken wil voorkomen door de échte oorzaken bij de bron te ontdekken.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *