Acupunctuur en acne

Werkt acupunctuur écht tegen acne?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Acupunctuur en acne

Worstel jij al een langere periode met acne? Dan heb je waarschijnlijk al verschillende vreemde huidverzorgingsproducten, toverdrankjes en medicatie tegen acne geprobeerd om er van af te komen.

Mocht je al een tijd bezig zijn een einde te maken aan acne, dan kan een alternatieve geneeswijze, zoals acupunctuur misschien interessant voor je zijn. In dit artikel ga je dan ook meer lezen over acupunctuur en acne.

Acupunctuur hoort bij de traditionele Chinese geneeskunde. Al duizenden jaren passen mensen acupunctuur toe, maar het wordt nu ook steeds populairder in het Westen.

Bij acupunctuur worden bepaalde drukpunten gestimuleerd, welke energie door het lichaam laten circuleren. Het stimuleren wordt bereikt door zeer dunne naalden in de huid te prikken.

Er wordt gedacht dat acupunctuur kan helpen tegen acne. Het zou namelijk bijvoorbeeld hormonen in balans kunnen brengen. Denk bijvoorbeeld ook aan het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van ontstekingen.

Blijf verder lezen om alles te ontdekken over het gebruiken van acupunctuur voor acne.

Acupunctuur wordt zelfs erkend als effectief door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), onder bepaalde voorwaarden.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Wat is acupunctuur?

Bij acupunctuur wordt met kleine naaldjes in de huid geprikt om een reactie van het lichaam uit te lokken. Dit gebeurt dan ook op specifieke plekken van de huid die een verband zouden hebben met organen in het lichaam.

Acupuncturisten denken dat de gezondheid van de huid een weerspiegeling is van de algehele gezondheid van het lichaam. Met acupunctuur wil de verzorger bereiken dat het lichaam weer in evenwicht komt.

Oosterse geleerden denken bijvoorbeeld dat acne wordt veroorzaakt door vocht en hitte in het lichaam. Acupunctuur zou kunnen helpen bij het oplossen van vocht, het verwijderen van hitte en het voeden van het gebied met acne. Tevens zou acupunctuur kunnen helpen om energie makkelijker te laten stromen in het lichaam.

Ook wordt gedacht in de Chinese geneeskunde dat het gebied van de acne uitbraak te maken kan hebben met de oorzaak van de acne.

Zo zou acne op de kin te maken kunnen hebben met hormonen. Puistjes onder de ogen zouden kunnen duiden op een slechte werking van de nieren. Puistjes op het voorhoofd zouden te maken kunnen hebben met spijsverteringsproblemen. Bovendien zouden mee-eters zouden worden veroorzaakt door een grote hoeveelheid gifstoffen en slijm in het lichaam. Door acupunctuurpunten zou de talgproductie kunnen worden gereguleerd, waardoor mee-eters verminderen.

Het komt er dus op neer dat bij acupunctuur wordt gezocht naar een oplossing voor de kern van het probleem. De oplossing kan worden gerealiseerd door acupunctuur, kruidengezichtsmaskers, gezichtsmassage en Chinese kruiden en supplementen.

Acne kan bijvoorbeeld te maken hebben met hormonen, emoties, voeding of warmte. Daarom kunnen de acupunctuurpunten verschillen per acne patiënt.

Acupunctuur naalden tegen acne
Zeer dunne acupunctuur naalden

Waarom kan acupunctuur helpen tegen acne?

Acupunctuur kan worden ingezet voor acne, maar ook in het geval van andere bekende huidaandoeningen, zoals rosacea, psoriasis en eczeem. Veel mensen houden van acupunctuur, omdat er weinig bijwerkingen bekend zijn.

Hieronder bespreek ik enkele mogelijke voordelen van acupunctuur voor acne.

Hormonale acne

Hormonen worden vaak gezien als de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van puistjes.

Hormonale acne kenmerkt zich als het ontstaan van puistjes na hormonale schommelingen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn tijdens de menstruatie, zwangerschap en menopauze. Acne kan ook ontstaan door bepaalde etenswaren.

Door acupunctuur in te zetten, kan de oorzaak van hormonale acne en de huidige uitbraak van puistjes worden aangepakt.

Volgens studies zou acupunctuur kunnen helpen bij het reguleren van het endocriene systeem, waardoor de ernst van hormonale acne zou kunnen afnemen. Er zijn echter meer onderzoeken nodig om te bevestigen of acupunctuur daadwerkelijk het vermogen heeft hormonen in balans te brengen.

Acupunctuur zou kunnen helpen bij het tegengaan van stresshormonen, het verbeteren van de bloedsomloop naar de juiste plekken en het verminderen van ontstekingen en toxines.

Acnelittekens

Bij een acupunctuursessie maakt de acupuncturist prikkende bewegingen in de huid met een zeer fijne naald. Hierop geeft je lichaam een reactie, waardoor mogelijk de wondgenezing wordt versneld. Dit kan gunstig zijn voor iemand die littekens heeft gekregen door zijn of haar acne.

Uit een studie met een klein aantal testpersonen bleek dat acupunctuur gunstig kon zijn tegen huidwonden, omdat mogelijk de weefselregeneratie kon worden versneld. Ook bleek uit een studie dat acupunctuur gunstig kon zijn tegen ontstekingen en voor de aanmaak van de lichaamseigen stof collageen. Voor alle onderzoeken geldt dat er meer personen mee moeten doen.

Acupunctuur wordt ook weleens ingezet tegen fijne lijntjes en rimpels.

Symptomen van puistjes

Mogelijk zouden jeuk, zwelling, roodheid en pijn van acne kunnen verminderen met acupunctuur.

Bovendien zou acupunctuur kunnen helpen bij het reguleren van het immuunsysteem, zodat ontstekingen effectiever kunnen worden bestreden.

Werkt acupunctuur écht tegen acne?

Volgens sommigen studies kan acupunctuur écht helpen tegen acne. Ook zijn er enkele ervaringen te vinden van acne patiënten die baat hebben gehad bij acupunctuur. Toch zijn er meer onderzoeken van grotere omvang nodig om de effectiviteit van acupunctuur bij acne te bevestigen.

Acupunctuur zou bijvoorbeeld de vitaliteit, de energie, de bloedsomloop en de ontgifting van het lichaam kunnen verbeteren, waardoor acne kan verbeteren.

Houd er rekening mee dat er waarschijnlijk meerdere acupunctuursessies nodig zijn om resultaten op te kunnen merken aan je huid. Het duurt vaak 1 tot 3 maanden voordat puistjes verminderen.

Hoe vind je een goede acupuncturist?

Als je online op zoek gaat naar een acupuncturist zal je merken dat er genoeg opties zijn. Vandaar raad ik je aan te zoeken naar de beste acupuncturist. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar ervaringen, vergunningen en licenties van erkende acupuncturisten.

Ook kan je met een arts praten over het zoeken van een goede acupuncturist. Wellicht heeft de arts een aanbeveling voor een acupuncturist welke is gericht op het verzorgen van huidaandoeningen, zoals acne.

Bij de eerste afspraak met een acupuncturist zal veel worden gepraat. Vaak duurt de eerste afspraak zo’n anderhalf uur. Je zult bijvoorbeeld praten over je voeding, emoties en slaappatroon. Misschien vragen ze ook je hartslag op te meten en je tong uit te steken voor het onderzoek. Naar aanleiding van het eerste gesprek zal een behandelingsplan worden opgezet.

De kosten voor een acupuncturist bedragen ongeveer 75 tot 250 euro per sessie. Dit is natuurlijk afhankelijk van de acupuncturist waar je terecht komt.

Is acupunctuur voor acne wel veilig?

Acupunctuur wordt gezien als een manier om acne te bestrijden, waarbij het risico op bijwerkingen klein is. De meest voorkomende bijwerking is het ontstaan van blauwe plekken.

Natuurlijk kunnen bijwerkingen zoveel mogelijk worden voorkomen door naar een ervaren acupuncturist te gaan.

Een goede acupuncturist weet bijvoorbeeld welke acupunctuurpunten met rust moeten worden gelaten wanneer een vrouw zwanger is.

Conclusie

Sinds een lange tijd wordt acupunctuur ingezet. Er wordt gedacht dat acupunctuur gunstig kan zijn voor enkele huidaandoeningen, waaronder acne. Dit komt, omdat met acupunctuur gericht kernproblemen van acne kunnen worden aangepakt.

Acupunctuur kan dus wellicht een goede manier zijn om acne tegen te gaan. De resultaten kunnen echter verschillen per persoon. Toch kan acupunctuur het proberen waard zijn voor mensen die willen experimenteren. Je kunt namelijk het gebruiken van huidverzorgingsproducten met acupunctuur prima combineren in overleg.

Als beter alternatief voor acupunctuur kan je hieronder mijn gratis e-book downloaden. Hierin vind je mijn holistische benadering voor acne, waarmee ik na 10 jaar eindelijk van mijn puistjes ben verlost. Duizenden mensen zijn je voorgegaan.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Misschien was je hier naar op zoek?

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *