
Antibiotica gebruiken voor het bestrijden van acne. Werk dat wel zo goed?
Het kan zijn dat de huisarts of dermatoloog een antibioticum voorschrijft voor je wanneer je last hebt van acne en puistjes.
Maar hoe effectief is het gebruik van antibiotica nou echt tegen acne? En wat zijn de voor- en nadelen van gebruik van antibiotica tegen acne? Dit verschilt eigenlijk een beetje per persoon. Hieronder krijg je antwoorden op deze vragen en vertel ik je meer over antibiotica en acne, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor je huid.
Inhoudsopgave
Waarom antibiotica voor acne?
Voordat ik je meer vertel over antibiotica en acne zal ik je kort vertellen over het ontstaan van acne.
Op je huid leven veel verschillende soorten bacteriën. Bacteriën hoeven niet per se slecht te zijn voor je huid. Bacteriën zorgen namelijk voor een beschermlaagje op je huid. Welke en hoeveel bacteriën er op je huid zitten, varieert per persoon. De bacteriën die voorkomen op je huid hebben invloed op de conditie van je huid en mogelijk ook op het ontstaan van acne.
In veel gevallen speelt de bacterie P. acnes een rol bij het ontstaan van acne op de huid. Verschillende soorten van P. acnes kunnen zowel een gunstige als een acne bevorderende rol spelen op je huid.
P. acnes draagt bij aan de vorming van acne door een verhoogde talgproductie, verhoorning van de huid en het ontstaan van ontstekingsreacties op de huid te stimuleren. Deze factoren zorgen ervoor dat de huidporiën verstopt raken en er dus puistjes ontstaan.
Naast de nadelige functies heeft de bacterie ook een positieve invloed op de huid. De bacterie zorgt voor de afbraak van vetten tot vetzuren. Deze afbraak van vetten tot vetzuren zorgt ervoor dat de huid zuurder wordt, waardoor de groei van bacteriën wordt gestopt of geremd.
Veel voorgeschreven antibiotica voor het bestrijden van acne zullen specifiek P.acnes doden of de groei van deze bacteriesoort remmen. Antibiotica kan dus helpen om de acne veroorzakende bacteriën op te ruimen waardoor je een rustigere huid zult krijgen.

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes
Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.
Werkt antibiotica tegen acne?
Een antibioticum is een geneesmiddel dat bacteriën doodt of de bacteriegroei remt van een bepaalde bacteriesoort of meerdere bacteriesoorten.
Het ontstaan van acne kan door meerdere processen in je lichaam komen, hierbij speelt met name de bacterie P. acnes een grote rol. Antibiotica kunnen de groei van deze specifieke bacteriesoort P. acnes remmen of doden.
De meest bekende soorten antibiotica die worden voorgeschreven door huisartsen of dermatologen zijn onder andere clindamycine, doxycycline, erytromycine en tetracycline.
Antibiotica kunnen ook voorgeschreven worden in combinatie met een middel als benzylperoxide of een lokaal retinoïde. Benzylperoxide of een lokaal retinoïde remt de ontstekingen en de groei van bacteriën. Hierdoor wordt de werking van de antibiotica versterkt en hoeft de antibiotica minder lang ingenomen of toegediend te worden.
Antibiotica een goed idee?
Antibiotica is een populaire behandeling bij het bestrijden van acne.
Antibiotica in crème vorm werken goed tegen P. acnes. Orale antibiotica hebben daarnaast ook een ontstekingsremmend en antimicrobieel effect.
Door langdurig gebruik van antibiotica kunnen bacteriën ongevoelig, en dus resistent worden tegen het antibioticum. Ook soorten van P. acnes kunnen ongevoelig worden. Wanneer bacteriën ongevoelig zijn heeft het gebruik van antibioticum geen zin.
Er wordt aangeraden om antibiotica niet langer dan drie maanden te gebruiken.
Hieronder vertel ik je meer over de voor-en nadelen van antibiotica bij acne, zodat je weet of een antibiotica een goed idee is tegen je puistjes.
De voordelen van het gebruik van antibiotica bij acne
De grote voordelen van het gebruik van antibiotica tegen acne is dat antibiotica effectief zijn en snel werken. Antibiotica werken ontstekingsremmend. Daarnaast remmen antibiotica de groei van de bacterie P. acnes. De symptomen van puistjes zullen dus gericht worden bestreden met antibiotica.
Ook kun je de effecten van het gebruik van antibiotica op je huid al zien na 4 tot 6 weken gebruik.
De nadelen van het gebruik van antibiotica voor acne
Het gebruik van antibiotica heeft naast de paar fijne voordelen ook een aantal vervelende nadelen waar rekening gehouden mee moet worden tijdens het gebruik van antibiotica.
Bij langdurig of verkeerd gebruik van antibiotica kun je resistentie tegen het antibioticum gaan opbouwen. Deze resistentie zorgt ervoor dat het antibioticum niet meer goed werkt tegen het doden van de bacterie en hierdoor de bacterie gewoon doorgroeit en aanwezig blijft op je huid. Het vormen van resistentie heeft ook het vervelende gevolg dat je meer vatbaar kunt worden voor andere huidproblemen.
Daarnaast kan gebruik van antibioticum ook vervelende bijwerkingen veroorzaken zoals een gevoelige huid, waardoor jeuk, rode vlekjes en overgevoeligheid tegen UV straling kunnen ontstaan.
Het gebruik van antibiotica biedt ook geen garantie voor het werken tegen alle vormen van acne. Acne kan namelijk veroorzaakt worden door meerdere processen naast de aanwezigheid van bacteriën. Hierbij kunnen een gestegen talgproductie, verstopte poriën en een verstoring in het afschilferen van dode huidcellen ook een rol spelen. Ook spelen hormonale schommelingen, voeding, stress, slaap, erfelijkheid en levensstijl hierbij een rol. Antibioticum is niet gemaakt om te werken tegen deze processen, terwijl het belangrijke problemen zijn die eerst moeten worden opgelost om voorgoed van acne af te komen.
Om deze redenen zal antibioticum niet altijd het gewenste effect geven. Het gebruik van antibiotica biedt dus ook geen garanties voor de toekomst tegen het krijgen van acne. Je acne klachten kunnen na een tijdje weer terugkomen wanneer je bent gestopt met het gebruiken van antibiotica.
Bestrijding van acne met antibiotica
Bij de bestrijding van acne wordt het behandelplan bepaald door de ernst van de acne en de eerder toegepaste zelfbehandeling.
Milde acne wordt in deze klasse onderverdeeld wanneer comedonen aanwezig zijn maar geen inflammatoire leasies. Matig-ernstige acne wordt in deze klasse onderverdeeld wanneer er een mengbeeld is van comedonen en inflammatoire leasies. Ernstige acne wordt gekenmerkt door veel inflammatoire leasies, een mengbeeld van comedonen en inflammatoire leasies, acne met littekenvorming of acne met postinflammatoire hyperpigmentatie.
Bij milde acne wordt in eerste instantie benzylperoxide 5% of een lokaal retinoïde gecombineerd met een lokaal antibioticum wanneer alleen benzylperoxide 5% of een lokaal retinoïde niet genoeg effect heeft. Bij matige acne wordt direct gestart met een lokaal antibioticum in combinatie met benzylperoxide 5% of een lokaal retinoïde. Bij ernstige acne wordt in plaats van een lokaal antibioticum gebruik gemaakt van een oraal antibioticum. Een oraal antibioticum wordt bij ernstige acne ook gebruikt in combinatie met benzylperoxide 5% of een lokaal retinoïde. Wanneer bij ernstige acne ook deze combinatie onvoldoende effect geeft, wordt isotretinoïne voorgeschreven. Dit geneesmiddel wordt ook wel roaccutane genoemd.
Een lokaal of oraal antibioticum tegen de bestrijding van acne
Lokale antibiotica (gel vorm) werken vooral goed tegen het verminderen van ontstekingsreacties. De anti-inflammatoire en immuun modulerende werking van lokale antibiotica dragen hieraan bij.
Orale antibiotica (pil vorm) worden voorgeschreven bij ernstige acne. Orale antibiotica hebben vooral een immuun modulerende werking en in mindere mate een antimicrobiële werking.
De verschillende soorten antibiotica
Er zijn veel verschillende soorten antibiotica tegen het bestrijden van acne verkrijgbaar. De meest bekende soorten antibiotica die worden voorgeschreven tegen acne zijn clindamycine, doxycycline, erytromycine en tetracycline. De verschillende soorten antibiotica verschillen niet veel in effectiviteit.
De keuze tussen soorten antibiotica wordt daarom voornamelijk bepaald door mogelijke bijwerkingen en het gebruikersgemak. Tijdens de zwangerschap wordt meestal voor erytromycine gekozen. Het voordeel van doxyxycline is dat het antibioticum maar eenmaal per dag ingenomen moet worden tijdens de maaltijd.
Antibiotica en acne, of is er een betere oplossing?
Na het lezen van mijn blogartikel over antibiotica en acne weet je waarschijnlijk al iets meer over de verschillende antibiotica. Toch wil ik je nog even meegeven dat veel mensen hun puistjes zien terugkomen nadat zij zijn gestopt met het gebruiken van antibiotica tegen hun acne.
Het probleem van de meeste antibiotica is namelijk dat de onderliggende oorzaken van acne niet worden opgelost. Een antibiotica voorkomt bijvoorbeeld niet dat de acne veroorzakende bacteriën terugkomen en de poriën opnieuw verstoppen.
Daarnaast ontvang ik regelmatig e-mails en zie ik ervaringen van mensen die nare bijwerkingen hebben gekregen door de antibiotica. Denk aan misselijkheid, een dunnere huid, droge huid of lippen en een extra gevoelige huid.
Naar mijn mening kun je het beste acne behandelen door meerdere oorzaken te gaan aanpakken. Een antibiotica kan onderdeel worden van je acnebehandeling, maar ga in overleg met je arts ook kijken naar andere behandelingen. In mijn e-book vertel ik meer over de grondoorzaken van acne. Hieronder kun je hem gratis downloaden. Ontzettend waardevol als je op zoek bent naar behandelingen voor acne, zoals antibiotica!

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes
Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.