Baby acne

Wat kun je doen tegen baby acne?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
baby acne

Acne is een kwaal die regelmatig voorkomt. Niet alleen bij pubers, maar ook bij pasgeboren baby’s.

Het is geruststellend om te weten dat baby acne niet gevaarlijk is voor je kindje. Het is tevens geen aanwijzing dat de acne terug zal keren wanneer je baby een puber is geworden.

In dit artikel lees je hoe baby acne ontstaat, wat de symptomen zijn, wat je eraan kunt doen en wanneer je naar de dokter moet gaan.

Verschillende soorten baby acne

Er zijn een vijftal verschillende soorten acne die bij baby’s voor kunnen komen. We zetten ze hieronder samen met de specifieke kenmerken op een rijtje:

1. Neonatale cephale pustulose

Deze vorm van baby acne wordt ook wel neonatale acne genoemd. De letterlijke vertaling is acne bij pasgeborenen.

De baby krijgt zo’n twee tot drie weken na de geboorte uitslag, vooral in de nek, op hals en borst, in het gezicht en op de hoofdhuid. Het ziet er een beetje uit als de acne die je bij pubers ziet.

Een behandeling is niet nodig: in de meeste gevallen is de acne binnen een paar weken vanzelf verdwenen.

2. Neonatale pustuleuse melanose

Neonatale pustuleuse melanose komt het meest voor bij kindjes met een donkere huid.

De baby heeft de puistjes soms al bij de geboorte, maar soms ontstaan ze in de eerste paar dagen erna. De puistjes barsten open, waarna ze een bruin vlekje met schilfertje achterlaten. De uitslag is te zien op hand- en voetpalmen, op de billen en in de liezen, hals en gezicht.

De puistjes gaan vanzelf weg, maar de vlekjes kunnen nog een aantal maanden te zien zijn.

3. Acropustulosis infantum

Deze niet zo heel vaak voorkomende vorm van baby acne ontstaat tijdens de eerste maanden na de geboorte

Er ontstaan puistjes, die na een tweetal weken weer verdwijnen en die vervolgens weer terugkomen. Deze uitslag veroorzaakt jeuk. De puistjes keren steeds minder vaak terug, maar het kan drie jaar duren voor het volledig stopt.

Krijgt jouw baby last van Acropustulosis infantum, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

4. Miliaria crystallina

Deze zweetpuistjes zien er erg rood uit en bestaan uit doorzichtige blaasjes gevuld met een helder vocht. Deze vorm van baby acne ontstaat door de afsluiting van zweetklieren. Als de blaasjes openbarsten, veroorzaken ze veel jeuk.

Probeer, wanneer je kindje last heeft van zweetpuistjes, vochtige omstandigheden te vermijden en zorg voor goede ventilatie. Laat met vocht gevulde blaasjes altijd contoleren bij de huisarts.

5. Erythema neonatorum toxicum

ENT wordt vaak baby acne genoemd omdat het erop lijkt, maar het is het niet. ENT wordt ook wel Borelingboutons genoemd.

De uitslag kenmerkt zich door kleine puistjes van 1 tot 3 mm doorsnee met rode vlekjes. In een aantal gevallen is er alleen een rood vlekje te zien. De vlekjes zitten voornamelijk op het rompje van de baby, maar zijn soms ook zichtbaar op de armpjes, beentjes en het gezicht.

Deze vorm van huiduitslag komt bij zo’n 50% van alle pasgeborenen voor. Behandeling is niet nodig, omdat er weinig klachten zijn en omdat de uitslag binnen twee weken weer verdwenen is.

Oorzaak puistjes en acne bij baby’s

Baby acne lijkt op de acne die je soms bij pubers ziet en ontstaat ook op dezelfde manier.

De talgkliertjes in de huid zijn gedurende een langere tijd ontstoken. Dat kan veroorzaakt worden door een of meerdere hormonen in het lichaam. Je baby stond tijdens de zwangerschap via de navelstreng in contact met jouw bloedbaan. Een aantal weken lang blijven de hormonen, die op die manier aan je kindje zijn doorgegeven, nog in het lichaam aanwezig. Die aanwezigheid veroorzaakt een verhoogde gevoeligheid van de talgklieren, waardoor meer talg dan normaal geproduceerd wordt. Hierdoor raken de poriën verstopt, waardoor er kleine vetbultjes ontstaan. Dat zijn dan de puistjes die je bij je baby ziet verschijnen.

Hoewel de oorzaak van ENT nog niet wetenschappelijk is aangetoond, wordt aangenomen dat de uitslag wordt veroorzaakt door een allergische reactie van het babyhuidje. De huid komt, na de geboorte, ineens in aanraking met lucht in plaats van vruchtwater. Uit verschillende medische onderzoeken is wel duidelijk geworden dat ENT geen reactie is op (borst)voeding of babyolie.

Naar de dokter of niet?

Baby acne en ENT zijn onschuldig. Als je kindje in de eerste week na de geboorte puistjes in het gezicht krijgt, hoef je niet meteen een afspraak bij de huisarts te maken. Helemaal wanneer de puistjes ook op andere delen van het lichaam voorkomen, kun je er gerust op zijn dat er niets ergs aan de hand is.

Ook wanneer de puistjes iets erger lijken te worden, kun je gerust afwachten tot ze vanzelf verdwijnen. Als echter erge veranderingen optreden, neem dan contact op met een arts. En mocht je je toch zorgen maken of vind je het erg lang duren voor de puistjes verdwijnen, bespreek het dan ook op het consultatiebureau.

Het is bovendien aan te raden naar de dokter te gaan, als:

  • Je baby een hele tijd, bijvoorbeeld enkele maanden, na de bevalling puistjes krijgt;
  • De puistjes groter zijn dan 3 mm;
  • Je baby mee-eters krijgt;
  • Er gele korsten ontstaan op de puistjes, vooral rond de mond en neus (dit kan wijzen op krentenbaard);
  • Er met vocht gevulde blaasjes ontstaan (dit kan wijzen op een kinderziekte zoals waterpokken of de zesde ziekte).

Wat je zelf kunt doen tegen baby acne

Vergeet niet: jij kunt er niets aan doen dat jouw kindje last heeft van acne. In de meeste gevallen heeft de baby er ook helemaal geen last van.

Rustig afwachten is de eerste tip wanneer je puistjes bij je baby ontdekt. Meestal is er niets aan de hand en verdwijnen ze na een tijdje vanzelf weer. Probeer ook niet zelf een oplossing te vinden om ze eerder weg te laten gaan.

Maak de mond van jouw baby schoon na het drinken of eten om irritaties rond de mond te voorkomen.

Maak de puistjes zeker niet kapot door erin te knijpen of eraan te krabben. Hierdoor maak je de uitslag meestal nog erger dan het al is en kunnen er zelfs littekens ontstaan.

Gebruik ook zeker geen lotions of smeersels tegen acne. Het babyhuidje kan heel goed zelf herstellen van de acne. Crèmes en zalfjes kunnen de klachten verder verergeren. Water is voldoende om de huid schoon te houden. Gebruik alleen een product voor baby’s die zijn voorgeschreven door een arts.

Heb je zelf ook last van puistjes? Dan raad ik je aan om hieronder mijn gratis e-book “De top 10 gemaakte fouten bij acne” te downloaden. Dankzij dit e-book zal jij geen onnodige fouten maken en onnodig lang last blijven houden van acne. Acne kan immers zowel fysieke als mentale lasten opleveren.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *