Beginnende puistjes

Opkomende puistjes tegenhouden met 8 tips!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
beginnende puistjes stoppen

Heb je beginnende puistjes ontdekt op je huid? Dan ben je er gelukkig op tijd bij!

Je kunt namelijk nog actie ondernemen en de puistjes tegenhouden, zodat ze mogelijk niet gaan opkomen.

Misschien heb je binnenkort een belangrijke afspraak, zoals een presentatie, een bruiloft of een date. Dit kan stress opleveren, waardoor beginnende puistjes kunnen ontstaan. Maar er zijn nog veel meer factoren die een oorzaak kunnen zijn.

Misschien merk je dat er een bobbeltje in je huid begint te vormen of zie je al een mee-eter. Het is dan de hoogste tijd de opkomende puistjes te stoppen en tegen te houden.

In deze blog ga ik dan ook toelichten wat je absoluut niet en juist wel moet doen om beginnende puistjes te stoppen.

Ps. Wist je dat je last kunt hebben van acne door hormonale schommelingen in je lichaam? Dit heeft vaak te maken met een verkeerd voedingspatroon. Download mijn gratis e-book even, omdat je hoe jij er nu uit ziet en je voelt compleet kunt veranderen.

Beginnende puistjes stoppen door uit te knijpen

Als je merkt dat puistjes beginnen te ontstaan en je al mee-eters of kleine zwellingen ziet, dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk stoppen. Het kan dan ook nogal verleidelijk en bevredigend zijn direct eraan te komen met je vingers en ze uit te knijpen.

Het uitknijpen van puistjes is echter het slechtste wat je kunt doen voor je huid. Het kan namelijk nare gevolgen hebben die je de rest van je leven met je mee moet dragen. Het lijkt me dat je liever een blijvend zichtbaar litteken op je gezicht voorkomt.

Ga dan ook nooit zelf met je vingers aan de slag om beginnende puistjes te stoppen. Het kan ernstige, blijvende putjes en gaatjes in de huid veroorzaken.

Ook kunnen bestaande onzuiverheden juist erger worden, omdat bacteriën van je handen een ontsteking van een mee-eter kunnen veroorzaken. Het gevolg is dat er dan een echt puistje ontstaat.

Bovendien kan het pus en vuil van een opengeknepen puistje in je omliggende poriën terecht komen, met als gevolg nog meer beginnende acne op dezelfde plek.

Hoe kun je opkomende puistjes tegenhouden?

Hopelijk besef je nu dat het uitknijpen van beginnende puistjes het domste is wat je kunt doen.

Er zijn immers een aantal andere effectievere manieren, waarmee je een beginnend puistje of pukkel kunt bestrijden. De kans op de ontwikkeling tot een echt puistje wordt dan een stuk kleiner.

Hieronder geef ik je 8 tips die je kunt uitproberen.

1. Je huid reinigen

Ten eerste dien je voortaan zowel ’s ochtends als ’s avonds je gezicht te reinigen, en dan vooral de plekken van je beginnende puistjes.

Op deze manier voorkom je dat er nog meer verontreinigheden, zoals make-up en bacteriën een opkomend puistje zullen irriteren. Veel vrouwen willen bijvoorbeeld met make-up slapen, terwijl dat niet verstandig is.

Kies eventueel voor doekjes die speciaal zijn gemaakt om de acne-gevoelige huid te reinigen als je merkt dat er overdag een beginnend puistje opkomt. Dit kost je echt maar enkele seconden.

Naast een mild reinigingsmiddel of een make-up reiniger kun je ook gebruik maken van een exfoliant, zoals salicylzuur of glycolzuur. Met dit middel kun je de dode huidcellen verwijderen en plaats maken voor nieuwe, gezonde huidcellen.

Dankzij deze tips zullen je poriën minder snel verstopt raken.

Reinigen van een opkomende puist
Goede hygiëne bij een opkomende puist

2. Gebruik ijs

De tweede manier om een beginnend puistje te stoppen is door ijs te gebruiken.

Dankzij de koude temperatuur van ijs kun je namelijk de pijn, zwelling en roodheid die horen bij een puistje verminderen. Dit wordt bereikt door de bloedvaten rondom de beginnende puist te vernauwen.

Om deze methode toe te passen, kun je een kant- en klare ijspak tegen puistjes gebruiken. Ook kun je wat ijsklontjes wikkelen in een schone theedoek die je vervolgens twee keer 1 minuut zachtjes aandrukt tegen de opkomende puistjes.

3. Breng een middel aan om beginnende puistjes te stoppen

Een andere manier is het gebruiken van een speciaal middel tegen acne.

Er zijn namelijk antibacteriële producten verkrijgbaar op de markt die je enkel op puistjes hoort aan te brengen en dus niet op je hele gezicht. Met dergelijke middelen kun je acne-veroorzakende bacteriën verwijderen.

Persoonlijk heb ik redelijk goede ervaringen met benzoylperoxide, tea tree olie en Gladskin. Het middel benzoylperoxide kun je rechtstreeks aanbrengen op je beginnende puistjes.

Gebruik gewoon het mildste percentage benzoylperoxide. Hiermee voorkom je uitdroging van de huid en het kan waarschijnlijk even effectief zijn als een agressievere versie.

De keerzijde van middelen tegen beginnende acne is dat het later weer terug kan komen. De meeste middeltjes en schoonheidsbehandelingen zijn namelijk gericht op symptomen in plaats van de kernoorzaken. In het e-book ontdek je de echte oorzaken en oplossingen voor acne.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

4. Plak een acne pleister op je puistjes

Aangezien de verleiding groot kan zijn aan je puistjes te komen, eraan te krabben en ze open te knijpen, kun je overwegen een speciale acnepleister te plakken op je puistjes.

Het doel hiervan is te voorkomen dat je eraan komt met je vingers en opkomende puistjes nog erger worden. Tevens kunnen pleisters en acne patches helpen een puistje sneller te laten genezen.

Gebruik bijvoorbeeld een hydrocolloïde pleister. Deze is gemaakt van een ander type materiaal dan normale pleisters. Dankzij de vochtige, schone omgeving kan een opkomend puistje sneller verdwijnen. Tevens kunnen bacteriën en vuil worden geabsorbeerd.

5. Zorg dat je gehydrateerd blijft

Als je een beginnend puistje ziet, dan kan ik begrijpen dat je de neiging krijgt opeens een reiniger, exfoliant en bacteriën bestrijdend middel te gebruiken.

Het gebruiken van teveel middeltjes kan er echter juist voor zorgen dat een puistje geïrriteerd raakt, de huidbarrière verslechterd en de huid uitdroogt.

Om dehydratatie en irritatie van de huid te voorkomen raad ik je aan een non-comedogene vochtinbrengende crème te gebruiken die niacinamide of ceramiden bevat. Deze ingrediënten in een hydraterende crème zorgen ervoor dat de beschermende vocht barrière van de huid hersteld of intact blijft.

6. Probeer hydrocortisoncrème

In het geval van een beginnende onderhuidse puist kun je kiezen voor hydrcotisoncrème.

Bij onderhuidse puistjes wordt namelijk soms een injectie met cortisonen gebruikt om de zichtbaarheid ervan te verminderen binnen enkele uren. Een injectie, zoals enfin, kan echter alleen worden overwogen als je last hebt van veel hardnekkige onderhuidse puistjes.

Het kan dan ook makkelijker en toegankelijker zijn hydrocortisoncrème te gebruiken. Dit kun je gewoon online of bij een drogist kopen. Met de crème kun je beginnende puistjes laten krimpen en roodheid verminderen.

7. Verberg de roodheid en zichtbaarheid van opkomende puistjes

Mocht een beginnend puistje steeds groter worden en zich gaan vormen tot een echt puistje, dan kun je overwegen de roodheid en zichtbaarheid te camouflere.

Er zijn zelfs camouflerende middelen verkrijgbaar die tegelijkertijd acne bestrijden. Je kunt bijvoorbeeld een poeder, concealer of kleurcorrector gebruiken om je beginnende puistje te verbergen.

Kies voor een groen getinte primer om de roodheid van plaatselijke puistjes op je gezicht te verminderen. Het resultaat is dat je huid er egaler uitziet en je minder make-up hoeft aan te brengen.

Beginnende acne verbergen met make-up
Verbergen van beginnende acne met make-up

8. Breng een natuurlijke dekking aan

Wordt niet zo wanhopig dat je flinke lagen make-up gaat aanbrengen om beginnende puistjes te verbergen.

Natuurlijk kun je wel een dekking aanbrengen op je gezicht als je hier meer zelfvertrouwen door krijgt. Zorg dat je dan voor een foundation kiest die geschikt is voor de acne-gevoelige huid en de poriën niet verstopt.

Als een make-up product ingrediënten bevat die de huid hydrateren kan dit ook nog eens helpen opkomende puistjes te stoppen.  

Meer tips ontvangen over beginnende puistjes?

In het geval van beginnende puistjes is de kans groot dat je vaker last hebt van de vervelende puistjes.

Het constant terugkeren van puistjes kan onder andere betekenen dat er iets niet helemaal goed zit in je lichaam. Hormonale schommelingen in je lichaam zijn waarschijnlijk één van de belangrijkste oorzaken van je acne. Dat heeft vaak te maken met voeding en levensstijl.

In mijn gratis e-book krijg je 10 tips die je direct kunt toepassen voor het stoppen van je beginnende puistjes. Klik op de onderstaande knop en ontdek wat je kunt doen om er een einde aan te maken.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *