Benzoylperoxide VS salicylzuur

Beter kiezen voor benzoylperoxide of salicylzuur?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
mm
benzoylperoxide of salicylzuur

Telkens verschijnen er nieuwe huidverzorgingsproducten tegen acne op de markt. De twee bekendste ingrediënten in huidproducten tegen acne zijn benzoylperoxide en salicylzuur. Deze stoffen zijn beide effectief tegen puistjes, maar er zijn wel een aantal verschillen.

Veel mensen vragen zich af of zij beter kunnen kiezen voor benzoylperoxide of salicylzuur. Kort gezegd hangt dit af van het type puistjes waar je last van ervaart.

Om je op weg te helpen ga ik je in dit artikel een overzicht geven van de verschillen tussen benzoylperoxide en salicylzuur. Denk aan het verschil tussen de werking, de voor- en nadelen en de bijwerkingen. Aan het einde weet jij of je beter kunt kiezen voor benzoylperoxide of salicylzuur.

Wat is benzoylperoxide?

Laat ik beginnen te vertellen over benzoylperoxide. De afkorting van benzoylperoxide is BPO. Het antibacteriële middel is verkrijgbaar in verschillende percentages, namelijk 2,5%, 5% en 10%.

Het is een krachtig, vrij verkrijgbaar middel om acne-veroorzakende bacteriën te doden. Op deze manier wordt voorkomen dat P. acnes bacteriën, de verstopte poriën laten ontsteken. Aangezien benzoylperoxide bacteriën doodt, en dus niet alleen de groei van bacteriën vertraagt, kan het worden ingezet voor mensen die last hebben van een milde tot matige vorm van acne.

Naast het vernietigen van de acne-veroorzakende bacterie P. acnes werkt benzoylperoxide ook lichtjes tegen het verwijderen van dode huidcellen en talg.

Benzoylperoxide kan je toevoegen aan je skincare routine tegen acne. Daarnaast mag je het soms gebruiken in combinatie met antibiotica. Echter, als het werkt voor je acne kun je beter alleen benzoylperoxide gebruiken, want je voorkomt dan dat er antibioticaresistentie optreedt.

Benzoylperoxide is geschikter voor ontstoken puistjes, omdat het de acne veroorzakende bacterie aanpakt.

Wat is salicylzuur?

Een ander bekend ingrediënt in huidverzorgingsproducten tegen acne is salicylzuur. Het valt onder bèta-hydroxyzuur (BHA). Net als benzoylperoxide is salicylzuur ook vrij verkrijgbaar zonder een recept. Je kunt salicylzuur vinden in een concentratie van 0,5% tot 5%.

Salicylzuur richt zich niet per se op de acne, maar slechts op een belangrijke oorzaak hiervan. Het is dan ook een zuur die kan helpen de huid te exfoliëren. Met andere woorden: salicylzuur kan de poriën diep reinigen en dode huidcellen verwijderen. Wanneer deze verontreinigheden niet uit de poriën worden verwijderd, kan een verstopping ontstaan. Er ontstaan dan mee-eters. Deze kunnen uitgroeien tot puistjes wanneer de acne veroorzakende bacterie P. acnes de overhand in de poriën krijgt.

Salicylzuur kan in de poriën binnendringen en daar de dode huidresten en dieper gelegen vuil verwijderen. Het helpt dus bestaande, niet-ontstoken puistjes te bestrijden en toekomstige mee-eters te voorkomen. Daarnaast kan het ook helpen de aanmaak van gezonde huidcellen te stimuleren. Bovendien heeft het verzachtende en kalmerende eigenschappen voor je huid. In vergelijking met benzoylperoxide is het veel minder effectief in het remmen van ontstekingen, maar effectiever voor niet-ontstoken puistjes, omdat het de poriën schoonhoudt.

Salicylzuur is geschikter voor niet-ontstoken puistjes, zoals mee-eters, blackheads en whiteheads, omdat het de poriën diep reinigt.

Wat is het verschil tussen benzoylperoxide en salicylzuur?

Als we kijken naar de verschillen tussen benzoylperoxide en salicylzuur qua effecten kunnen de ingrediënten worden ingezet voor verschillende type puistjes.

Het grootste verschil tussen benzoylperoxide en salicylzuur is dat benzoylperoxide effectiever is in het verwijderen van acne veroorzakende bacteriën en salicylzuur de poriën diep kan reinigen. Salicylzuur heeft zelfs helemaal geen effect op de acne-veroorzakende bacteriën.

Wanneer je last hebt van mee-eters, oftewel kleine zwarte en witte puntjes op je huid, dan kun je beter kiezen voor salicylzuur. Echter, als je last hebt van ontstoken, met pus gevulde puistjes, dan kun je beter kiezen voor benzoylperoxide.

Wat zijn de voor- en nadelen van benzoylperoxide en salicylzuur?

Benzoylperoxide en salicylzuur hebben beide een aantal voor-en nadelen. Dit komt bijvoorbeeld door de snelheid van de werking en de mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden. In ieder geval worden beide producten over het algemeen als veilig beschouwd. Ook kunnen beide ingrediënten worden gebruikt tijden de zwangerschap. Salicylzuur mag alleen niet worden gebruikt door personen die een allergie hebben voor aspirine.

Na het eerste gebruik van zowel benzoylperoxide of salicylzuur kunnen bijwerkingen, zoals uitdroging en irritatie optreden. Neem altijd contact op met een arts als je huid opeens gaat zwellen of je moeite krijgt met ademhalen. Hoewel dit zeldzaam is, is het toch noemenswaardig.

Hieronder bespreek ik alle voor- en nadelen van benzoylperoxide en salicylzuur.

Voor- en nadelen van salicylzuur

 • Reinigt de poriën diep

 • Verwijdert talg en dode huidcellen

 • Vrijwel direct een schoner ogende huid

 • Er kan teveel olie van de huid worden verwijderd

 • Er kan jeuk ontstaan

 • De huid kan vervellen

 • Het kan een stekend of tintelend gevoel geven

 • Het kan tot wel 4 weken duren voordat je resultaten begint te zien

Voor- en nadelen van benzoylperoxide

 • Doodt de acne veroorzakende bacterie P. acnes

 • Verwijdert lichtjes talg en dode huidcellen

 • Acne kan al verbeteren na vijf dagen

 • Benzoylperoxide kan de huid erger laten uitdrogen dan salicylzuur

 • Mogelijk niet geschikt voor de zeer gevoelige huid

 • Het heeft een blekend effect en kan dus vlekken achterlaten op je haar en kleding

 • Er kan schilfering, droogheid en roodheid optreden

Om enkele bijwerkingen van benzoylperoxide en salicylzuur te voorkomen, kun je beginnen met het laagste percentage van het ingrediënt. Daarnaast dien je je te houden aan de aanbevelingen op de verpakkingen. Zo mag salicylzuur vaak enkele keren per week worden aangebracht en benzoylperoxide één of twee keer per dag. Dit verschilt echter per product met het ingrediënt dat je gebruikt. Soms mogen reinigers met salicylzuur ook dagelijks worden gebruikt. Wanneer de producten in de juiste frequentie worden aangebracht op de huid is de kans klein dat er bijwerkingen ontstaan, anders zijn deze mild.

Moet jij benzoylperoxide of salicylzuur gebruiken?

Of je beter voor benzoylperoxide of salicylzuur kunt kiezen, is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

 • De vorm van acne: Salicylzuur werkt beter tegen mee-eters en benzoylperoxide werkt beter tegen puistjes. Benzoylperoxide werkt dus ook beter tegen hormonale acne.
 • De ernst van de onzuiverheden: Salicylzuur werkt beter tegen milde puistjes en benzoylperoxide heeft meer effect op milde tot matige puistjes. Het kan enkele weken duren voordat de optimale effecten worden bereikt. Aangezien met benzoylperoxide de bovenste gelegen bacteriën direct kunnen worden bestreden, is dit effectiever als een noodbehandeling. De roodheid kan namelijk snel afnemen.
 • Wat je gaat doen: Overdags kan benzoylperoxide op je kleding en haar terecht komen door zweet. Hierdoor kunnen vlekken achterblijven. Daarom kun je beter benzoylperoxide ’s nachts aanbrengen op je puistjes. Overdags kun je dan salicylzuur inzetten.
 • De algemene gezondheid van je huid: Aangezien benzoylperoxide een sterker ingrediënt is, kan salicylzuur beter werken voor de gevoeligere huid.
 • Algemene gezondheid: Zowel benzoylperoxide als salicylzuur zijn verkrijgbaar zonder dat je naar de huisarts hoeft te gaan. Echter, vrij verkrijgbare producten zijn niet veilig voor iedereen. Daarom moet je met een arts overleggen als je zwanger wordt of bent, of een nieraandoening, diabetes of leveraandoening hebt. Een arts kan je ook gelijk vertellen of salicylzuur of benzoylperoxide een betere keuze is voor jouw acne en huidtype.

Wat zijn goede producten tegen acne?

Enkele goede producten die salicylzuur bevatten zijn:

Een goed producten dat benzoylperoxide bevat is:

Gebruiken van benzoylperoxide VS salicylzuur

Hoe je benzoylperoxide of salicylzuur moet gebruiken, verschilt per type product dat je gaat aanbrengen op je huid.

Het kan beter zijn slechts één product te gebruiken met benzoylperoxide en salicylcuur in je skincare routine. Mocht je bijvoorbeeld een gezichtsreiniger met salicylzuur gebruiken, dan kun je beter voor een toner en vochtinbrengende crème kiezen die andere ingrediënten bevatten.

Wanneer er teveel van de ingrediënten op de huid wordt aangebracht, kan dit sneller leiden tot een droge huid en kan je acne verergeren.

Vergeet bovendien niet om elke dag een zonnebrandcrème te dragen. Je acne kan namelijk verergeren door de zon. Daarnaast verwijdert salicylzuur de bovenste huidlaag waardoor je meer gevoelig wordt voor zonnestralen.

Salicylzuur

Mocht je salicylzuur puur gebruiken om je dode huidcellen te verwijderen, dan is het raadzaam dit slechts één keer per week of twee weken te doen. Als je bijvoorbeeld een crème of reiniger met salicylzuur gebruikt, dan kan een milde formule zowel in de ochtend als avond worden aangebracht op je huid.

Benzoylperoxide

Het verschil met salicylzuur is dat benzoylperoxide slechts alleen op de plekken van je puistjes mag worden aangebracht. Om te beginnen kun je kiezen voor een product met 2% benzoylperoxide van. Dit is de meest milde benzoylperoxide waarbij de kans op bijwerkingen het kleinst is. Wanneer je geen resultaten ziet, dan kun je overstappen naar een benzoylperoxide van 5% of 10%.

Je mag benzoylperoxide twee keer per dag aanbrengen op de plekken van je puistjes. Dit doe je nadat je je gezicht hebt gewassen. Na het aanbrengen van de benzoylperoxide kun je een vochtinbrengende crème aanbrengen, zodat de huid niet uitdroogt.

Begin met het smeren van benzoylperoxide voor één keer per dag. Na een week kun je overgaan tot twee keer per dag.

Gebruik je ook een product met retinol in de avond? Dan mag je benzoylperoxide alleen in de ochtend aanbrengen. Zo voorkom je irritatie en andere bijwerkingen.

Mag je beide ingrediënten tegelijk gebruiken?

Het is zeker een goed idee om de aangegeven producten met zowel salicylzuur als benzoylperoxide te gebruiken in je huidverzorgingsroutine. Wanneer je echter besluit om beide ingrediënten aan te brengen op dezelfde dag of zelfs op hetzelfde moment heb je een grotere kans op het optreden van bijwerkingen.

Overweeg bijvoorbeeld om salicylzuur te gebruiken voor de plekken van je mee-eters en benzoylperoxide voor de plekken van je ontstoken puistjes.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *