Wat is de beste acne behandeling in 2023?

De top 10 acne behandelingen en mijn ultieme methode!

Gemiddelde leestijd: 24 minuten
beste behandeling tegen acne

De allerbeste acne behandeling, bestaat die eigenlijk wel? Als er één beste behandeling tegen acne zou zijn, zou immers iedereen hier gebruik van hebben gemaakt.

Aangezien er tegenwoordig duizenden acne behandelingen en middeltjes op de markt zijn uitgebracht, is er veel onduidelijkheid ontstaan over acne en het verhelpen van de vervelende huidaandoening. Want wat werkt nou écht het beste?

In dit artikel ga ik je tips geven voor de beste acne behandeling. Aan het einde vertel ik je ook nog even hoe ik zelf van mijn acne ben afgekomen en hoe jij dezelfde bizarre resultaten kunt bereiken.

Hoe ontstaat acne?

Voordat ik ga vertellen wat de beste behandeling tegen acne is, zal ik je kort iets meer vertellen over het ontstaan van acne. Door te begrijpen hoe acne ontstaat, weet je namelijk beter waarom bepaalde behandelingen juist wel of niet goed werken.

Acne ontstaat wanneer de poriën en haarzakjes verstopt en ontstoken zijn geraakt door een ophoping van onzuiverheden. Dit kan bijvoorbeeld komen door talgklieren die te veel talg produceren, dode huidresten die achterblijven in de huid of andere vuiligheden die eigenlijk van de huid gewassen horen te worden, zoals cosmetica. Talg en huidcellen hebben een positieve functie voor de huid, maar je dient er dus niet teveel van te hebben om te voorkomen dat acne ontstaat. Zodra C. acnes bacteriën in een verstopte porie terecht komen, kan er namelijk een ontsteking ontstaan. Dit wordt een puistje of acne genoemd.

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Bestaat er één beste behandeling tegen acne?

Het bepalen van één beste acne behandeling is niet makkelijk. Er zijn namelijk meerdere factoren waar je rekening mee moet houden. Zo zal niet iedereen hetzelfde reageren op een behandeling. Ook kan de acne in de beginperiode verergeren en later pas beter worden. Doorgaans zal je na drie maanden verbetering aan je acne moeten zien als je een behandeling ondergaat, anders werkt de behandeling niet.

Er zijn meerdere redenen waarom een acne behandeling bij de ene persoon beter reageert dan de andere. Dit kan onder andere te maken hebben met het kiezen van de verkeerde acne behandeling. Zo heeft iedereen een andere huidtype en andere onderliggende problemen. Tevens zijn er verschillende soorten van acne en puistjes. Logischerwijs gaat een behandeling die gericht is op de droge huid niet werken wanneer het wordt toegepast op een vette huid. Ook zal een populair middel gericht op milde jeugdpuistjes niet de beste keuze zijn voor iemand met een ernstige vorm van acne.

Eén beste acne behandeling bestaat dus eigenlijk niet. Iedere persoon zal een andere behandeling nodig hebben om het beste resultaat te zien. Je kunt kiezen een gecertificeerde dermatoloog of je huisarts te raadplegen om te bepalen wat voor jouw het beste huidverzorgingsregime is. De behandeling zal worden afgestemd op de hevigheid van je acne, wat kan variëren van mild tot ernstig. Er kan bijvoorbeeld een zalf, zoals benzoylperoxide of een pil, zoals Accutane worden voorgeschreven.

Houd er ook rekening mee dat het probleem niet altijd voorgoed kan worden verholpen met een medicijn, crème of zalfje. In sommige gevallen ligt het probleem dieper dan op de huid. Een behandeling die gericht is op het balanceren van de hormonen, herstellen van de darmgezondheid en het aanpassen van het voedingspatroon in combinatie met een effectiever of completer huidverzorgingsregime, kan vaak de beste behandeling zijn voor een acne patiënt. In mijn e-book vertel ik je hier alles over. Het is in ieder geval goed dat je zo snel mogelijk gaat beginnen met het behandelen van je acne op de juiste manier, zodat je blijvende littekens voorkomt.

De 10 beste acne behandelingen op een rijtje

Hieronder heb ik een handig overzicht voor je gemaakt van de beste acne behandelingen in 2023. Ik heb deze lijst samengesteld door te zoeken naar klant-reviews, aanbevelingen van dermatologen en bewezen effectieve ingrediënten tegen acne.

Niet alle behandelingen kunnen worden ingezet in bepaalde situaties, zoals voor en tijdens de zwangerschap. Neem altijd contact op met je huisarts als je een medicijn, zalf of ander product wilt gebruiken.

1. Salicylzuur

De eerste beste oplossing voor personen met acne en puistjes is salicylzuur. Er worden veel ‘acne reinigers’, ‘serums’ en ‘spot behandelingen’ verkocht die salicylzuur bevatten. Salicylzuur is een bèta-hydroxyzuur (BHA). Het heeft als doel olie van de huid te reinigen en dode huidcellen te exfoliëren. Hierdoor voorkom je dat een ophoping van onzuiverheden in een porie ontstaat, en er dus een puistjes zichtbaar wordt.

Naast het reinigen van de huid kan salicylzuur ook helpen puistjes minder rood te maken en ontstekingen af te remmen. Het zou zelfs kunnen helpen tegen puistjes die zich onder de huid bevinden. Je kunt bijvoorbeeld een reiniger met salicylzuur gebruiken. Het zou echter betere resultaten opleveren om een product met salicylzuur rechtstreeks op de plekjes van je puistjes aan te brengen. Ook kunnen een toner of vochtinbrengende crème een effectieve behandeling zijn. Onthoud wel dat salicylzuur de huid kan laten uitdrogen als het te veel wordt aangebracht. Om deze reden raad ik aan slechts één keer per dag je gezicht te behandelen met een product dat salicylzuur bevat.

Deze producten kun je proberen:

 • Paula’s Choice 2% BHA body spot exfoliant met salicylzuur (€33, bol.com)
 • Pixi Clarity tonic mini toner (€12, bol.com)
 • Nacomi acid salicylzuur serum 2% (€17, bol.com)

2. Glycolzuur

Glycolzuur valt onder een alfahydroxyzuur (AHA). Dit ingrediënt heeft hetzelfde doel als salicylzuur, namelijk het exfoliëren van de huid. Een andere belangrijke functie van glycolzuur is het aanmaken van meer collageen, waardoor de huidbarrière verstevigt. Salicylzuur wordt vaak als de beste exfoliant gezien, en dus niet glycolzuur. Je vindt glycolzuur bijvoorbeeld in cleansers, peelings, hydraterende crèmes en serums. Het product kun je verkrijgen bij een schoonheidssalon of drogisterij.

Deze producten kun je proberen:

 • Paula’s Choice skin perfecting 8% AHA gel exfoliant met glycolzuur (€10, bol.com)
 • Rosenberg Skin Clinic vitamine A glycolzuur huidgel (€39, bol.com)
 • Prescription Beauty glycolzuur 10% (€43, bol.com)

3. Melkzuur

Melkzuur is een ander product dat AHA wordt genoemd. Dit betekent dat het een exfoliërende werking op de huid heeft. Mocht je een gevoelige huid hebben en de huid willen exfoliëren, dan kan melkzuur een betere optie zijn dan glycolzuur. Het zal de huid namelijk minder snel uitdrogen en irriteren. Een bijkomend voordeel is dat melkzuur water aantrekt, zodat de huid gehydrateerd blijft. Als jij een droge of gevoelige huid heeft kan een behandeling met melkzuur dus mogelijk de beste keuze zijn voor je acne.

Deze producten kun je proberen:

 • Rosenberg Skin Clinic® PH-neutrale gezichtsreiniger met melkzuur voor huidverbetering (€14, bol.com)
 • The Ordinary melkzuur, acid 10% + HA 2% gezichtspeeling met AHA en hyaluronzuur (€17, bol.com)

4. Benzoylperoxide

Eén van de beste oplossingen voor mijn acne is benzoylperoxide geweest. Dit ingrediënt heeft als doelt acne veroorzakende bacteriën van de huid te verwijderen. Het kan dus helpen bestaande ontstekingen te verminderen. De nadelen van reinigers en crèmes met benzoylperoxide is dat ze de gevoelige huid laten uitdrogen en kleding laten bleken. Je dient dus voorzichtig te zijn met dit spul. De beste acne behandeling met benzoylperoxide vind ik een product met een percentage van 2 tot 5 procent benzoylperoxide. Hogere formules kunnen de huid erger irriteren zonder effectiever te zijn tegen de bacteriën.

Je kunt benzoylperoxide bijvoorbeeld in de Kruidvat of apotheek kopen. Zoek op de huidverzorgingsafdeling naar Benzac gel, dit middel bevat namelijk als actief bestanddeel benzoylperoxide.

5. Diffferin gel

De beste behandeling ‘Differin‘ kan bij milde tot matige acne worden ingezet. Dit is een vrij goedkope gel die rechtstreeks op de puistjes moet worden aangebracht. Het belangrijkste ingrediënt in Differin, dat de acne tegengaat, is een kleine hoeveelheid van het synthetische retinoïde ‘adapaleen’. Dit ingrediënt was vroeger alleen verkrijgbaar op recept. Differin helpt de talgproductie te vertragen, pijn door puistjes te verminderen, ontstekingen tegen te gaan en de aanmaak van gezonde huidcellen te stimuleren. Veel dermatologen en artsen raden acne patiënten aan Differin gel te proberen. Om specifiek te zijn zou het de beste oplossing kunnen zijn voor mensen met een donkere huid met hyperpigmentatie.

Deze producten kun je proberen:

 • Differin adapaleen gel 0.1% (€43, bol.com)
 • Differin nacht moisturizer (€40, bol.com)

Ik kan me voorstellen dat je niet goed weet wat nou het beste middel is tegen acne. Ik help je daarom graag op weg met een compleet huidverzorgingsregime afgestemd op jouw huidtype door op deze link te klikken!

6. Retinol

Retinoïde crèmes, zoals retinol zouden naast het verouderen van de huid ook een goede keuze zijn acne te verhelpen. De belangrijkste functies van retinol zijn namelijk dode huidresten op te ruimen, de olieproductie te verminderen en de huid te exfoliëren. Een andere reden om te kiezen voor retinol is omdat het ontstekingen die gepaard gaan met acne afremt. Retinol kun je gewoon online bestellen. Om er zeker van te zijn dat vrij verkrijgbare retinol niet te hard of zacht voor jouw acne is, kun je retinoïden laten voorschrijven door een dermatoloog. In vergelijking met de andere beste acne behandelingen, kan retinol een betere keuze zijn. Het helpt namelijk bij zowel het bestrijden van bestaande acne als het voorkomen van nieuwe verstoppingen en ontstekingen. Tevens kan retinol helpen bij hyperpigmentatie dat veroorzaakt is door acne.

Besef goed dat retinoïden de huid flink tot last kunnen zijn wanneer je een gevoelige huid hebt en er teveel van op de huid wordt aangebracht. Een product met retinol uit de winkel dat iedereen kan kopen, kan al te sterk zijn voor je huidtype. Ik raad dan ook aan te beginnen met een behandeling met een lage concentratie retinol. Op deze manier kun je bijhouden wat het effect is op je huid. Je dient er wel rekening mee te houden dat het maanden kan duren voordat je resultaten begint te zien.

Deze producten kun je proberen:

 • SIMIA™ originele actieve retinol serum (€19, bol.com)
 • Lanthome retinol serum met vitamine E & hyaluronzuur (€10, bol.com)

7. Zwavel

Mogelijk is de beste acne behandeling voor jou een product dat zwavel bevat. Dit ingrediënt heeft ongeveer dezelfde werking als behandelingen met salicylzuur en benzolperoxide, maar is zachter voor de huid. Zwavel helpt bij het laten uitdrogen van de huid en het verwijderen van talg en dode huidresten. Het heeft zelfs een antibacteriële werking, zodat acne veroorzakende bacteriën kunnen worden aangepakt. Aangezien zwavel een geur heeft van rotte eieren worden er vaak andere ingrediënten aan toegevoegd. Dit kan mogelijk een nadeel zijn voor mensen met een allergie of overgevoelige huid. Je vindt zwavel meestal in spot crèmes, maskers en zepen.

Deze producten kun je proberen:

 • W-LAB – Kükürt Kremi zwavel crème (€29, bol.com)
 • 100% plantaardige zwavel zeep (€11, bol.com)

8. Tea Tree Olie

De voorgaande beste behandelingen tegen acne waren allemaal voorbeelden van producten die je kunt verkrijgen op recept of in de winkel kunt kopen. Echter kan het ook effectief zijn natuurlijke ingrediënten tegen acne in te zetten. Natuurlijke producten hebben immers vaak een zachtere werking op de huid. Op deze manier kan je de bijwerkingen door heftige behandelingen voorkomen. Een voorbeeld van een goede natuurlijke behandeling tegen acne is tea tree olie. Er zijn nog niet veel onderzoeken naar dit product gedaan. Echter geven veel patiënten met milde tot matige acne aan dat dit een erg goede behandeling is geweest voor hun puistjes.

Je kunt bijvoorbeeld eerst eens wat tea tree olie onder je elleboog smeren om te zien hoe je huid hier op reageert. Mocht er na 24 uur geen vreemde reactie ontstaan, kun je overwegen pure tea tree olie in te zetten in je huidverzorgingsregime. Eigenlijk hoor je altijd een zogeheten ‘patch test’ onder je elleboog uit te voeren voordat je een nieuw product op de huid van je gezicht aanbrengt.

Deze producten kun je proberen:

 • Dr Organic tea tree olie (€22, bol.com)
 • Jacob Hooy etherische tea tree olie (€5, bol.com)

9. Aloë vera

Aloë vera is een ander natuurlijk product dat veel mensen heeft geholpen van acne af te komen. Het is dus niet vreemd dat we de ingrediënten van de aloë vera plant ook vaak terug zien komen in huidverzorgingsproducten. Velen smeren de aloë vera rechtstreeks op hun huid en puistjes. Dit kun je doen door zelf een aloë vera plant te kopen of kant-en-klare producten te gebruiken. Het effect is dat de huid gehydrateerd blijft en de beschadigde huid wordt behandeld en genezen. Het smeren van aloë vera op acne littekens zou ze zelfs kunnen laten vervagen. Anderen kiezen er liever voor een aloë vera drankje te drinken. Dit heeft als doel het lichaam te ontgiften waardoor de stoffen niet naar de huid trekken.

Deze producten kun je proberen:

 • Aloë vera kamerplant van ± 30 cm hoog (€13, bol.com)
 • Verlichtende biologische aloë vera gel (€17, bol.com)

10. Arganolie

Arganolie is afkomstig uit Marokko en wordt deels met de hand gemaakt. De olie wordt gewonnen uit de pitten van de arganboom. Arganolie behoort tot de beste behandelingen tegen acne, omdat het veel antioxidanten en onverzadigde vetzuren bevat die gunstig zijn voor de huid. De belangrijkste effecten van deze natuurlijke behandeling zijn het bestrijden van bacteriën, verminderen van de talgproductie en het beschermen van de huid tegen schadelijke vrije radicalen. Tevens helpt arganolie bij het behandelen van een droge huid en rimpels.

Deze producten kun je proberen:

 • Pure onbewerkte arganolie (€16, bol.com)
 • 100% pure, koudgeperste en biologische Saramah Arganolie met EU bio keurmerk (14, bol.com)

De beste acne behandeling is altijd gericht op de kernoorzaken

De zojuist besproken acne behandelingen zijn allemaal gericht op de symptomen van acne. Ze zorgen er namelijk alleen voor dat talg, bacteriën en bestaande puistjes worden verwijdert. Als je bijvoorbeeld voor een acne behandeling bij een schoonheidsspecialist kiest, zoals het uitknijpen van puistjes, worden de puistjes ook slechts tijdelijk verwijderd. Helaas worden de echte oorzaken van acne dan ook vaak vergeten. Hierdoor proberen mensen steeds nieuwe behandelingen uit en raken ze onnodig veel geld kwijt.

Naar mijn mening vind je de allerbeste acne behandeling in mijn e-book, genaamd “Leven Zonder Acne“. Ik deel hierin namelijk de exacte methodes om de problemen van acne bij de wortel te bestrijden. Het probleem is simpelweg dat de meeste acne behandelingen enkel gericht zijn op de symptomen. Het kan veel effectiever zijn de onderliggende problemen aan te pakken, die ervoor zorgen dat olieklieren steeds teveel talg aanmaken en er steeds nieuwe bacteriën op de huid leven.

De beste behandeling kan een combinatie zijn van meerdere oplossingen. Misschien zal je bijvoorbeeld je huidverzorgingsregime moeten aanpassen, zodat de huid minder vatbaar is voor het ontstaan van nieuwe acne. Een andere behandeling kan gericht zijn op je voedingspatroon om bijvoorbeeld hormonale acne of problemen met je spijsvertering te verhelpen. In andere gevallen zal de oorzaak liggen bij je levensstijl. Er zijn vele factoren die ervoor kunnen zorgen dat je steeds opnieuw uitbreekt. Door hiervan op de hoogte te zijn, kun je gerichter acne behandelen.

Aangezien ik weet hoe lastig het behandelen van acne kan zijn, raad ik je aan met mijn methode aan de slag te gaan. Je kunt ook eerst even mijn verhaal lezen. Je begrijpt dan ook gelijk dat je zo snel mogelijk moet beginnen met het behandelen van acne, omdat acne voor emotionele schade en permante huidproblemen kan zorgen. Ga dus snel hieronder aan de slag met de allerbeste acne behandeling!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *