Wat is de beste behandeling voor acne littekens?

Beste behandelingen & top 5 middelen voor acne littekens in 2023

Gemiddelde leestijd: 22 minuten
Beste behandeling acne littekens

Heb je last van acne littekens? Geen paniek, er zijn manieren om deze te verminderen of compleet te laten verdwijnen.

Iedereen die er last van heeft weet het: acnelittekens zijn ontzettend koppig. Er is dan ook niet één oplossing. De beste behandeling van acnelittekens ligt aan het individu.

Acne kan verschillende soorten littekens als gevolg hebben, die elk een specifieke manier hebben om behandeld te worden.

Het is mogelijk om behandeld te worden door een dermatoloog of dokter, maar je kunt ook zelf thuis je littekens verzorgen.

In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om te zien welke behandeling het beste bij jou past. Daarnaast worden de beste middelen op een rijtje gezet.

Hoe veroorzaakt acne littekens?

Voordat ik de beste behandelingen en middelen voor acne littekens met je ga doornemen, vertel ik je eerst iets meer over acne littekens in het algemeen. Je moet namelijk weten met welk type acne litteken jij te maken hebt, voordat je kunt bepalen wat de beste behandeling is.

Je huid is het grootste orgaan in je lichaam, en bevat drie lagen. Als we van buiten naar binnen werken zijn dit de epidermis, de dermis en de hypodermis. Deze lagen beschermen je ingewanden tegen de buitenwereld. 

Denk bijvoorbeeld aan de elementen, maar ook aan bacteriën en virussen. Ook zet je huid zonlicht om in vitamine D. We hebben dus veel om onze huid dankbaar voor te zijn.

Talgklieren helpen je huid soepel te houden, door een vettig stofje (talg) te creëren. Hierdoor kan je huid gehydrateerd blijven en infecties tegenhouden door bacteriën en schimmels af te stoten. 

De plekken op je huid waar zich veel talgklieren bevinden zijn de meest gebruikelijke plekken voor acne – namelijk het gezicht, de rug en de borst. De talg zorgt namelijk voor ontstopping van de poriën, waardoor bultjes ontstaan.

Acne littekens zijn het gevolg van ontstekingen van de acne. Omdat de acne opzwelt, kan het de porie waarin het zich bevindt beschadigen. Dit zal leiden tot een klein en oppervlakkig wondje dat over het algemeen snel geneest. 

Als de acne zich in de huid verspreid, kan het omringende weefsel van je huid beschadigd raken. Hierdoor krijg je diepere wonden. Je huid reageert op deze wondjes door nieuwe collageenvezels te ontwikkelen, waardoor littekens kunnen ontstaan.

Niet iedereen met acne hoeft littekens te krijgen. Eén op de vijf mensen die last hebben van acne, ontwikkelen littekens. 

Wat voor soorten acnelittekens zijn er?

Atrofische littekens

Een litteken kan ontstaan bij je diepere wondjes, waar de acne het weefsel van je huid beschadigd heeft. Hierdoor is het litteken wat dieper dan de oppervlakte van je huid, en vormt het een soort putje.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie vormen van atrofische littekens:

 • Ice pick litteken: dit soort litteken heeft een wijde omtrek op de oppervlakte van je huid loopt af op een punt in een dieper deel van je huid. Deze littekens komen erg veel voor, en zijn helaas moeilijk om te genezen. Ice pick littekens zijn vooral te vinden op je voorhoofd en het bovenste deel van je wangen, waar de huid het dunst is.
 • Rolling littekens: dit zijn littekens die vooral voorkomen op het onderste deel van je wangen en je kaak, waar je huid dikker is. Deze littekens hebben zachte randjes, waardoor je huid er oneven en golvend uitziet.
 • Boxcar littekens: boxcar littekens zijn deukjes in de huid met goed gedefinieerde randen. Hierdoor zijn de littekens in plaats van golvend meer hoekig. Boxcar littekens kunnen redelijk diep zijn, en komen net zoals rolling littekens vooral voor op het onderste deel van je wangen en je kaaklijn.

Hypertrofische littekens

Bij sommige wondjes kan je huid ook teveel collageen aanmaken. Dit leidt tot een litteken dat iets boven de oppervlakte van de huid uitsteekt. Je huid doet hierbij net iets te goed zijn best om te genezen, waardoor er een bultje kan ontstaan.

Deze bultjes zijn meestal roze of rood en kunnen ongemakkelijk aanvoelen omdat ze jeuken of pijn doen. Je zult ze meestal op de borst of de rug vinden. Geen paniek, hypertrofische littekens kunnen uit zichzelf verdwijnen.

Binnen de hypertrofische littekens vallen ook keloïde littekens. Deze littekens zijn groter dan de puist die het litteken veroorzaakte, en moeten soms chirurgisch verwijderd worden.

Diagnose van acnelittekens

Een dermatoloog zal de huid examineren en bepalen of de patiënt lijdt aan acnelittekens. In de meeste gevallen is een visuele examinatie van de dermatoloog voldoende. Je hoeft dus geen monster te geven.

Een dermatoloog kan ook aangeven hoe ernstig je acnelittekens zijn. Hier worden vier gradaties gebruikt:

 • Macula: dit is de minst ernstige vorm van acnelittekens. Hier kunnen er rode vlekjes zijn ontstaan door acne, maar is je huid egaal.
 • Mild: hier gaat het om één of meerdere littekens die bijna niet te zien zijn, en makkelijk te verbergen zijn met je haar of met make-up.
 • Matig: de littekens zijn zichtbaar op een kleine afstand, en zijn niet zo makkelijk te verbergen.
 • Ernstig: de littekens zijn zichtbaar op afstand. Het is vrijwel onmogelijk om deze te bedekken. 

Op basis van je diagnose kan je in overleg met je dermatoloog de beste behandeling kiezen.

Wat zijn de beste professionele behandelingen voor acne littekens?

Er zijn verschillende manieren om acnelittekens aan te pakken. Dit doe je in de praktijk bij je dokter of dermatoloog. Sommige behandelingen kunnen redelijk intensief zijn, dus bespreek de mogelijkheden uitgebreid met een expert. 

Dermabrasie

Dermabrasie is een van de meest effectieve en gebruikelijke behandelingen voor littekens in het gezicht. De dokter zal met het gebruik van aluminiumoxide kristallen de bovenste laag van je huid verwijderen, zodat deze vernieuwd teruggroeit. 

Deze methode is gepast voor atrofische littekens die niet te diep zijn, zoals boxcar littekens of rolling littekens. Het kan ook helpen diepere littekens minder zichtbaar te maken.

Chemische peeling

Een chemische peeling is een sterk zuur dat op je gezicht wordt aangebracht en de bovenste laag van je huid verwijdert. Sommige chemische peelings kunnen thuis worden toegepast, maar het is verstandiger om dit door een expert te laten doen. 

Chemische peelings kunnen voordelig werken voor alle soorten acnelittekens, en worden specifiek aangeraden voor de diepere littekens.

Lees hier meer over in “Chemische peeling tegen acne en littekens“.

Laser resurfacing

Hier wordt met gebruik van lasers hitte aangebracht op je littekens. Je lichaam zal deze wonden vervolgens genezen met behulp van collageen. Het stimuleert dus de groei van nieuwe huid om het litteken te vervangen. Tijdens het helingsproces zal je verband moeten dragen om infecties te voorkomen. 

Laser resurfacing wordt toegepast bij elke soort acnelitteken. Let wel op bij een donkere huid, want de lasers kunnen plaatselijk je pigment veranderen.

Lees hier meer over in “Laserbehandeling en lichttherapie tegen acne en littekens“.

Fillers

Plastische chirurgen kunnen fillers gebruiken om de littekens in te vullen. Deze fillers kunnen bestaan uit collageen, je eigen vet, of een chemisch geproduceerd middel. Ze worden onder de oppervlakte van je huid geïnjecteerd.

Fillers moeten over het algemeen tussen de zes en achttien maanden herhaald worden. Ze zijn ideaal voor iemand met een beperkt aantal boxcar of rolling littekens. Het wordt niet aangeraden om fillers in de dunne huid op je gezicht aan te brengen.

Microneedling

Microneedling wordt vaak aanbevolen en gezien als één van de beste behandelingen voor acne littekens.

Deze behandeling maakt gebruik van meerdere kleine, scherpe naaldjes die kleine gaatjes in je huid maken. Als je huid herstelt, zal het collageen aanmaken dat de diepte van je littekens kan verminderen.

Een nadeel van microneedling is dat het tot negen maanden kan duren voordat je resultaten ziet. Deze behandeling is toch sterk aan te raden voor mensen met atrofische littekens.

Lees hier meer over in “helpt microneedling tegen acne en littekens“.

Injecties

Er zijn enkele medicaties die in je huid geïnjecteerd kunnen worden om de huid te egaliseren. Voorbeelden van deze medicaties zijn corticosteroïden, fluoro-uracil en interferon. Deze injecties worden meestal uitgevoerd in etappes, uitgespreid over enkele weken. 

Deze behandeling werkt goed voor hypertrofische littekens. Als je deze injecties overweegt, ga dan wel in gesprek met je dokter. Je kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor een bepaald soort medicatie.

Thuis je acnelittekens verzorgen

Vind je de beste medische behandelingen iets te ingrijpend? Probeer dan thuis je littekens te behandelen. 

Er zijn producten te koop die acnelittekens kunnen voorkomen of verhelpen. Dit zijn crèmes die je op je huid aanbrengt en de natuurlijke functie van je huid zullen steunen, ook als je veel littekens hebt. Deze crèmes bevatten over het algemeen de volgende chemische ingrediënten:

 • Alpha hydroxyzuur: dit wordt vaak gevonden in producten die acne behandelen, omdat het helpt dode huidcellen te verwijderen en verstopte poriën te voorkomen. Daarnaast kan het je littekens minder zichtbaar maken.
 • Lactisch zuur: dit zuur kan binnen enkele maanden goede resultaten opleveren voor je huid. Het is behulpzaam voor betere textuur en pigmentatie.
 • Retinoïden: retinoïden stimuleren je huid om collageen aan te maken. Hierdoor verbeter je de textuur van je huid en ga je veroudering tegen. Daarnaast verhelpt het rode vlekjes. Retinoïden zijn vooral behulpzaam bij atrofische littekens.
 • Salicylzuur: dit zuur reinigt je poriën, vermindert zwelling en roodheid en exfolieert de huid. Salicylzuur wordt beschouwd als een van de beste behandelingen tegen acnelittekens.

Wat zijn de beste middelen om thuis acne littekens te verzorgen?

Let bij het aanschaffen van een crème tegen acnelittekens dus goed op de ingrediënten. Voor het gemak zetten we hier enkele goede keuzes op een rij:

1. Murad Inviscar

Deze crème is ontworpen om je huid te egaliseren en rode of donkere plekjes op je huid weg te werken. Gebruik twee keer per dag voor het beste resultaat.

Beste middel voor acne littekens van Murad InvisiScar
Murad InvisiScar

2. RoC Retinol Correxion Deep Wrinkel Serum

Het aanbrengen van retinol – dat is gemaakt uit retinoïden – op de huid, kan de aanmaak van collageen stimuleren. Naast atrofische littekens pakt deze crème dus ook rimpels aan. RoC garandeert dat je binnen twaalf weken een verschil ziet.

Beste behandeling voor acnelittekens met retinol
RoC

3. Differin Resufacing Scar Gel

Deze gel gebruikt retinoïden om dode huidcellen te verwijderen en daarmee de verkleurde pigment te verhelpen. Daarnaast helpt het de huid van de aanmaak van collageen, waardoor het uiterlijk van je acne littekens mogelijk kan verbeteren. Kijk wel uit met deze gel als je een zeer gevoelige huid hebt.

Beste behandeling voor acne littekens van Differin
Differin

4. The ordinary Niacinamide Serum

Niacinamide is vitamine B3, dat bewezen is zichtbare oneffenheden en verkleuringen van de huid te verhelpen. De toevoeging van zinkzout brengt de formule in evenwicht en helpt de talgproductie te reguleren voor een zichtbaar meer heldere en verfijnde teint. 

Beste middel tegen acnelittekens van The Ordinary
The Ordinary

5. Biodermal Litteken Crème

Biodermal kan je helpen je littekens minder zichtbaar te maken. Deze crème helpt de huid te herstellen en is een goede moisturizer. Gebruik de crème twee keer per dag voor de beste resultaten.

Beste behandeling Biodermal litteken crème voor acnelittekens
Biodermal

Lees hier meer over in “Biodermal littekencrème tegen acne littekens“.

Als je een gevoelige huid hebt, is het verstandig om in gesprek te gaan met een dermatoloog voordat je een crème aanschaft, zodat je zeker weet dat het je huid niet zal beschadigen.

Conclusie

Acnelittekens worden veroorzaakt doordat de acne je huidweefsel beschadigen. Deze littekens kunnen zich onder of boven de oppervlakte van je huid ontwikkelen. Deze twee soorten littekens hebben verschillende behandelingen nodig. Er is vaak geen één beste behandeling voor acne littekens.

Hypertrofische littekens kunnen soms uit zichzelf verdwijnen of minder zichtbaar worden, en hebben over het algemeen makkelijkere behandelmethodes. 

Atrofische littekens kunnen zonder behandeling permanent worden. Daarom zijn er veel behandelingen gericht op het invullen van de littekens.

De beste behandeling van acnelittekens ligt dus helemaal aan wat voor soort littekens je hebt. Dermatologen kunnen je helpen met het diagnosticeren van je littekens. Zo kan je de beste behandelmethode voor jou persoonlijk vinden.

Medische behandelingen kunnen goed helpen bij het verwijderen van acnelittekens, maar dit kan een intensieve ingreep zijn. Er zijn ook crèmes die je thuis kan aanbrengen om je littekens te verhelpen of verminderen.

Het is belangrijk om met je dermatoloog in gesprek te gaan over de methode die het beste bij jouw situatie past.

Misschien was je hier naar op zoek?

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *