Beste collageen poeder

Uitgebreide lijst met de top 8 collageen poeders in 2023

Gemiddelde leestijd: 44 minuten
Beste collageen poeder

Op dit moment is collageen trending. Dat is natuurlijk niet voor niets. Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en wordt gezien als één van de beste ingrediënten om huidveroudering tegen te gaan.

Waarschijnlijk ben jij op zoek gegaan naar het beste collageen poeder. Door te kiezen voor collageen poeder van hoogwaardige kwaliteitsbronnen, de beste vormen en de beste merken heb je namelijk de grootste kans te profiteren van alle mogelijke voordelen.

Iedereen wil zijn of haar jeugdige huid en lichaam behouden, terwijl ons lichaam vanaf ons 25e levensjaar jaarlijks ongeveer 1% minder collageen aanmaakt. Dit kan resulteren in rimpels, fijne lijntjes, verminderde huidelasticiteit en meer. Vandaar kiezen steeds meer mensen voor collageen poeder als bouwsteen voor een gezond lichaam en het vertragen van het collageenverlies.

Hoewel wij niet geloven in veel trendy producten vinden wij het terecht dat mensen kiezen voor collageen. Het kan mogelijk namelijk een aantal belangrijke voordelen hebben voor je gezondheid. Dit heeft voornamelijk te maken met veroudering en lichaamsbeweging.

Collageen komt van nature voor in bijvoorbeeld onze huid, botten, kraakbeen, bloedvaten, spieren en pezen. Door collageen in te nemen via supplementen zou bijvoorbeeld het uiterlijk van de huid kunnen verbeteren en gewrichtspijn kunnen verminderen. Denk ook aan het versterken van nagels en haar, een drogere spiermassa en darm- en hartgezondheidsvoordelen.

Aangezien er een enorme vraag is ontstaan naar collageen poeders spelen veel bedrijven hier plotseling op in. Er bestaan bijvoorbeeld poeders, pillen, capsules, kauwsnacks, dranken en crèmes die zijn afgeleid van collageen uit dierlijke bronnen, zoals koeien, varkens, runderen, eierschaal, kippen en vissen.

Er moet meer wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar collageen, waardoor veel claims op verpakkingen van supplementen waarschijnlijk niet kloppen. Kijk daarom uit voor zogenaamde “wonder collageen producten”.

Om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze schrijven we vandaag een uitgebreid artikel over de beste collageen poeders. Je zult alles ontdekken over collageen, de verschillende typen collageen wat de beste keuze kan zijn voor je lichaam.

Neem contact op met een deskundige om te praten over de geschiktheid en dosering omtrent supplementen in jouw situatie. Dit is vooral belangrijk in geval van zwangerschap, borstvoeding, medicijngebruik of ziekte. Begrijp daarnaast dat er meer wetenschappelijk onderzoek moet worden uitgevoerd naar de voordelen van collageen. Tot die tijd mogen nog geen gezondheidsclaims worden gemaakt. In dit artikel zal dan ook uitsluitend worden uitgegaan van de mogelijke voordelen van collageen.

Waarom gebruiken zoveel mensen collageen?

Veel mensen vragen zich af waarom collageen opeens razendpopulair is geworden. Dit heeft een simpele reden. Volgens schoonheidsspecialisten, bloggers, BN’ers, influencers, maar ook gezondheids- en schoonheidsexperts kan collageen gunstig zijn om haar, huid, nagels, gewrichten, tanden, botten en andere weefsels sterker, steviger en gezonder te maken.

Collageen wordt van nature aangemaakt in ons lichaam. Het is het belangrijkste eiwit van al het bindweefsel in ons lichaam en het is gemaakt van aminozuren. Collageen komt bijvoorbeeld voor in huidweefsel, botten, pezen, kraakbeen, de darmen en bloedvaten. Dit zijn belangrijke gebieden van het lichaam.

Collageen is goed voor ongeveer 35% van het eiwitgehalte in het hele lichaam.

Naar schatting neemt de collageen productie in het lichaam af vanaf midden twintig met 1%. Tevens kunnen collageenvezels hun kracht en dikte verliezen en beschadigt raken. Dit resulteert in veroudering van huidcellen en haar en nagels die kwetsbaarder en brozer worden.

De vermindering van de hoeveelheid collageen die wordt aangemaakt, is onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. Ook wordt gedacht dat leefstijlfactoren dit kunnen veroorzaken. Denk aan factoren, zoals overmatige blootstelling aan de zon, roken en slaapgebrek die kunnen zorgen voor een afname van collageen.

Het is niet per se nodig collageen te consumeren. Je lichaam gebruikt namelijk voedingsstoffen, zoals zink, vitamine C, koper en aminozuren om collageen aan te maken. Vandaar wordt aangeraden gezond en gevarieerd te eten. Eet bijvoorbeeld meer fruit, groenten en eiwitbronnen om de vorming van collageen te ondersteunen.

Anderen mensen kiezen liever voor het nemen van collageenpoeder of andere collageen producten om het collageenverlies op natuurlijke wijze tot een minimum te brengen. Volgens vele klinische onderzoeken kunnen collageen supplementen daadwerkelijk helpen.

Collageen in poedervorm wordt niet direct opgenomen door onze weefsels. Het lichaam zal de collageen in poedervorm afbreken tot aminozuren. Samen met voedingsstoffen, zoals zink zal de collageen synthetiseren, zodat het kan worden gebruikt door ons lichaam.

Waarom is collageen poeder goed voor ons lichaam?

Collageen kan zowel medisch als cosmetisch worden gebruikt. Denk hierbij aan bottransplanten, operaties en wondgenezing. Denk bijvoorbeeld ook aan het verbeteren van de spijsvertering en het bevorderen van afvallen.

Anderzijds kan collageen bijvoorbeeld bijdragen aan de elasticiteit en helderheid van de huid. Ook kan het bijdragen aan de veerkracht en sterkte van ons haar en onze nagels. Bovendien kan de gezondheid van botten en gewrichten verbeteren.

Hier staan alle mogelijke voordelen van collageen op een rij:

 • Dankzij het vermogen om HAS2-receptoren in de dermis te stimuleren kan de aanmaak van hyaluronzuur worden bevorderd. Dit kan resulteren in een huid die er meer gehydrateerd uitziet.
 • Volgens placebogecontroleerde onderzoeken zouden gehydrolyseerd varkens- of viscollageen afkomstig van type I en type III collageen kunnen bijdragen aan het verminderen van rimpels, het verbeteren van het uiterlijk van de huid en het verbeteren van de huidelasticiteit. Ook kunnen andere tekenen van huidveroudering en de hydratatie van de huid verbeteren. Collageen van runderen (koe), varkens en marine (vissen) zouden voornamelijk gunstig zijn voor de huid.
 • Volgens kleine studies kunnen collageensupplementen haargroei en dus de dikte van het haar verbeteren. Ons haar bestaat immers voornamelijk uit keratine en collageen bevat hier veel van. De meningen over het gebruiken van collageen voor nagels zijn verdeeld. Volgens sommigen onderzoeken kan collageen nagelgroei verbeteren en broosheid verminderen, maar in anderen studies is dit niet naar voren gekomen.
 • Ook de studies over het verband tussen collageen en het verlichten van gewrichtspijn zijn beperkt. Volgens onderzoeken kan collageen, meestal type II na enkele maanden gewrichtsstijfheid en pijn verminderen. Tevens zou het ongemak van artrose kunnen verminderen. Bovendien kan gewrichtsbeweging mogelijk verbeteren.
 • Het 12 maanden innemen van collageen kan mogelijk zorgen voor een verhoogde botvorming en een verbetering van de botmineraaldichtheid.
 • Zwangere vrouwen in late stadia kunnen baat hebben bij collageen, omdat zij meer eiwitten en het aminozuur glycine nodig hebben. Collageen bevat veel glycine.
 • Er zijn nog geen studies die hebben aangetoond dat collageen kan bijdragen aan het verbeteren van de darmgezondheid.
 • Bovendien kunnen sporters baat hebben bij collageen. Sporters lopen namelijk misschien meer risico door de afbraak van collageen. Door het starten van de collageensynthese zouden pezen, ligamenten en gewrichten gezonder, sterker en veerkrachtiger kunnen worden.

Hoewel veel studies veelbelovend zijn, zijn meer studies nodig om de werkelijke effecten van collageen te ontdekken. Er zullen meer mensen van verschillende leeftijden, voor een langere tijd moeten meewerken aan onderzoeken. Eén ervaring of onderzoek zegt natuurlijk niets over de uiteindelijke resultaten van een hele groep.

Hoe hebben wij de beste collageen poeders uitgekozen?

Collageen poeder en andere producten die collageen bevatten bestaan nog niet zolang. Toch heeft collageen in een korte tijd veel populariteit gewonnen. De laatste tijd zijn dan ook veel verschillende supplementen gemaakt. Hiervan kunnen een aantal worden beschouwd als “de beste collageen producten”.

We kunnen ons voorstellen dat je wil weten waarom bepaalde collageen poeders het beste zijn. Transparantie staat bij ons hoog in het vaandel en we willen volledig eerlijk met je zijn.

Bij het uitkiezen van de beste collageen producten hebben wij gelet op de volgende punten:

 • Eigenschappen van producten die duiden op collageen van de hoogste kwaliteit
 • Het soort supplement, zoals een poeder of tablet
 • Dosering en type collageen
 • Overige ingrediënten in het collageen supplement
 • Geteste collageen producten door certificeerders, keurmerken en derden

Bovendien hebben wij de collageen poeders die zullen worden besproken veelal zelf uitgetest of laten uittesten. Vandaar vind je ook veel reviews op onze websites over de individuele collageen poeders die zullen worden aangeduid als beste getest.

Beste collageen poeder – top 8 supplementen

Laten we overgaan op het leukere gedeelte. Hieronder zijn de beste collageen poeders voor je op een rijtje gezet. Deze lijst is tot stand gekomen dankzij ons eigen uitgebreide onderzoek. De producten staan groot en deels in willekeurige volgorde.

1. Arctic Blue Viscollageen Poeder

De eerste beste collageen poeder is van “Arctic Blue“. Dit supplement staat op nummer 1 om een aantal redenen. Ten eerste heeft dit collageen poeder als enige in Nederland en als eerste collageen product in de wereld het strenge MSC-keurmerk. Dit bewijst dat hun collageen afkomstig is van wilde vis in plaats van gekweekte vissen, zoals tilapia en panga(sius) die vaak worden verwerkt in goedkope collageen supplementen. Daarnaast is dit gehydrolyseerd vis collageen, wat wij beschouwen als beste collageen. Met andere woorden betekent dit dat het viscollageen in kleinere stukjes eiwit is geknipt en daarom makkelijker kan worden opgenomen door je lichaam. Er is zelfs een studie gedaan met Arctic Blue’s viscollageen, waaruit veelbelovende resultaten zijn gekomen. Het viscollageen is gewonnen uit verse, gezonde, wilde kabeljauw uit het koude Noord-Noorwegen. Hierbij is rekening gehouden dat er niet te veel vis wordt gevangen. Waar andere collageen poeders een onaangename geur hebben en niet lekker zijn om te drinken, heeft dit collageen poeder een heerlijke aardbeiensmaak. Bovendien is vitamine C toegevoegd, waardoor je lichaam zelf meer collageen kan aanmaken.

Beste vis collageen poeder van Artic Blue
Arctic Blue

Liever Arctic Blue collageen poeder zonder aardbeiensmaak? Kies dan voor de neutrale variant van “Arctic Blue” met een natuurlijke smaak.

Door ons geclassificeerd als beste vis collageen poeder

2. Happy Older Multicollageen Poeder

Ook raden wij het unieke multicollageen poeder aan van “Happy older“. Dit merk levert namelijk als eerste van Nederland collageen poeder welke bestaat uit de typen I, II, III, V en X collageen. Het is dus eigenlijk een mix van collageen typen. Om precies te zijn gaat het om peptan gehydrolyseerd rundercollageen, gehydrolyseerd viscollageen, gehydrolyseerd kippenkraakbeencollageen en gehydrolyseerd kippeneimembraancollageen. Het poeder bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Er zijn dus geen toevoegingen in verwerkt, zoals kleur- geur- en smaakstoffen of andere slechte ingrediënten. Bij het produceren van het multicollageen poeder is rekening gehouden met wetgeving inzake voedingssupplementen, opgelegd door het FAVV, toegelaten onder: 3799/05, wat het een zeer veilige keuze maakt. Met het handige maatschepje kan je precies de juiste hoeveelheid nemen. Stop het bijvoorbeeld in je smoothie, koffie of thee.

Beste gehydrolyseerd collageen poeder van Happy Older
Happy Older

Door ons geclassificeerd als beste gehydrolyseerde multicollageen poeder

3. Lucovitaal Super Collageen Tabletten

Ben je op zoek naar de beste collageen pillen of tabletten, omdat je bang bent dat je collageen in poedervorm niet lekker zult vinden? Overweeg dan de collageen tabletten van het bekende merk “Lucovitaal“. Dit merk bestaat al meer dan 30 jaar. Bij Lucovitaal weten ze dus waar ze het over hebben. Naast gehydrolyseerd collageen (collageen type I) zijn vitamine C en hyaluronzuur verwerkt in het supplement. Wegens het huideigen hyaluronzuur kan dit de gezondheid van je huid nog meer ten goede komen. Wij prijzen Lucovitaal Super Collageen aan, omdat in de formule zo min mogelijk toevoegingen zijn gebruikt. Daarnaast zijn online ontzettend veel positieve beoordelingen te vinden over dit specifieke collageen supplement.

Beste collageen pillen van Lucovitaal
Lucovitaal

Door ons geclassificeerd als beste collageen pillen

4. Great Lakes Collageen Poeder

Great Lakes” collageen kan worden beschouwd als eersteklas product met een combinatie van maar liefst 20 aminozuren die de genezing en het herstel van bindweefsels kunnen bevorderen. Het is goede collageen voor onder andere de huid, omdat het collageen afkomstig is van in de wei gehouden en met gras gevoerd vee (runderen). Tevens voldoet dit collageen poeder aan alle EU-regelgeving en -vereisten. Het collageen poeder is glyfosaatvrij, niet-GMO, keto-gecertificeerd en vrij van sensibilisatoren en allergenen, zoals pinda’s, vis, noten, zuivel, gluten, tarwe en gist.

Beste collageen supplement voor de huid van Great Lakes
Great Lakes

Door ons geclassificeerd als beste collageen voor de huid

5. Orangefit Collageen Poeder

Vegan, maar bijvoorbeeld toch vroegtijdige veroudering willen proberen voorkomen met behulp van collageen? Er bestaat een oplossing, namelijk vegan collageen poeder. Wij vinden “Orangefit” Collageen Poeder de beste keuze als het gaat om vegan collageen. Het is een mix van vitamine C, vitamine B8 en zink. Dit zijn voedingsstoffen die erom bekend staan de aanmaak van collageen te bevorderen. Hierdoor kan je nog steeds profiteren van de mogelijke voordelen van collageen voor bijvoorbeeld je huid, haar, nagels en flexibiliteit zonder dierlijke producten binnen te krijgen. Het Orangefit collageen poeder is 100% vegan en 100% duurzaam geproduceerd. Er zijn dus bijvoorbeeld geen lactose, gluten, soja, sucralose of toegevoegde suikers in verwerkt. Bovendien kan het fijn zijn om te weten dat hier geen kunstmatige smaak- en zoetstoffen in zijn verwerkt.

Beste vegan collageen poeder van Orangefit
Orangefit

Door ons geclassificeerd als beste vegan collageen poeder

6. Vicius Marine Collageen Poeder

Eén van de andere beste collageen poeders is die van “Vicius“. Wederom is dit een product die wij zelf hebben uitgetest. Het Vicius Marine Collageen Poeder heeft een plek gekregen in deze toplijst, omdat het gaat om 100% pure vis (marine) collageen. Het product is dus vrij van toevoegingen, zoals gluten en hormonen. Dankzij de 100% pure collageen heb je slechts een kleine dosering nodig. Vicius collageen wordt gewonnen in Frankrijk en wordt geproduceerd volgens de voorwaarden van Global gap, ASC, BAP en Friends of the sea. Wat dit collageen poeder onder andere uniek maakt, is dat het smaakloos is. Mocht je meerdere collageen poeders hebben geprobeerd die je niet lekker vond, dan kan je deze gerust eens proberen. Kies voor Vicius Marine Collageen als je ouderdom wil tegengaan, je huid wil verjongen en de gezondheid van je haar, nagels en gewrichten wil bevorderen. De werking van Vicus collageen is klinisch aangetoond. Hiermee wordt bedoelt dat echte mensen het poeder hebben uitgeprobeerd en er goede ervaringen mee hebben gehad.

Best geteste vis collageen poeder van Vicius
Vicius

Door ons geclassificeerd als beste smaakloze, 100% pure collageen poeder

“Bij Vicius zijn we overtuigd van de kwaliteit van onze collageen poeder. Omdat uit onderzoek blijkt dat je na 8 tot maximaal 12 weken resultaat zichtbaar moet zijn, kun je tot 12 weken ná aanschaf contact met ons opnemen als je ontevreden bent.”

-VICIUS

7. Holland Rose Collageen Poeder

Tevens kan het collageen poeder van “Holland Rose” worden gezien als één van de beste. Dit 100% gehydrolyseerd collageen is afkomstig van grasgevoerd rund. In het product zijn de typen collageen 1 & 3 van runderhuiden verwerkt. Het fijne van dit collageen poeder is dat het bijna smaakloos, geurloos en kleurloos is. Tevens is er vitamine C in verwerkt, waardoor de collageen en elastine aanmaak kan worden bevorderd. Ook bevat het natuurlijk aroma (sinaasappel) als ingrediënt, waardoor het een lichte sinaasappel smaak heeft. Deze collageen poeder is bijvoorbeeld halal, glutenvrij, sojavrij, suikervrij, lactosevrij en allergeenvrij.

Best geteste collageenpoeder van Holland Rose
Holland Rose

Door ons geclassificeerd als beste runder collageen poeder

8. RevitalTrax Collageen Poeder met extra stoffen

Als laatste bespreken we het collageen van “RevitalTrax“. Dit bekende collageen merk kun je onder andere kennen van RTL4, RTL7, Koffietijd, Linda, Videoland en Grazia. RevitalTrax heeft dan ook een geweldige collageen poeder voor mannen en vrouwen op de markt gebracht. RevitalTrax collageen poeder bevat natuurlijk als hoofdingrediënt collageen. Het gaat om VERISOL® Bioactieve Collageen Peptiden, oftewel gehydrolyseerd collageen type 1 welke afkomstig is van runderen. De molecuulgrootte van de collageen peptiden is 2000 dalton. Dit is ongeveer de helft van anderen collageen merken. Dit maakt RevitalTrax beter opneembaar voor het lichaam. Naast collageen zijn er bijvoorbeeld ook vitamine C, zink en biotine aan het product toegevoegd. Er is gekozen voor een ontzuurde vorm van vitamine C genaamd Ester-C®. Deze stof wordt twee keer zo snel opgenomen door het lichaam en blijft twee keer langer aanwezig in weefsels dan normale vitamine C. Bovendien is RevitalTrax collageen betaalbaar, smaakloos, halal en vrij van gluten, lactose, suikers, zoetstoffen, smaakstoffen of andere additieven. Eigenlijk laten de wetenschappelijk onderbouwde voordelen en meer dan 30.000 positieve ervaringen van klanten over RevitalTrax ook wel zien dat dit één van de beste collageen poeders is.

Beste collageen poeder met extra stoffen van Revitaltrax
RevitalTrax

Door ons geclassificeerd als beste runder collageen poeder met extra stoffen

Wat zijn de verschillende soorten collageen?

Er zijn ongeveer 27 verschillende soorten collageen. Het grootste gedeelte van ons lichaam (80 a 90%) bestaat uit collageen type I, II en III.

Een collageensupplement, zoals een poeder bestaat meestal ook uit type I, II, III of een combinatie. Hiervan worden type I en III gebruikt voor haar, huid en nagels. Type II wordt gebruikt voor de gezondheid van gewrichten. Collageensupplementen met type V en type X worden vaker gebruikt voor de gezondheid van spieren, longen, lever en botten.

Collageen wordt gehaald uit dieren en komt niet voor in planten. Als het gaat om dierlijk collageen worden voornamelijk vissenschubben, varkens-, runderen- of kippenhuid, bottenbouillon en eierschaal gebruikt.

Als het gaat om “plantaardige” collageen booster supplementen worden vaak structuureiwitten nagebootst en geproduceerd uit gemodificeerde gist en bacteriën. Daarnaast worden vaak voedingsstoffen gebruikt waarvan wordt gedacht dat ze bijdragen aan de aanmaak van collageen.

De meeste supplementen bevatten rundercollageen, maar waarschijnlijk kan zeecollageen beter worden opgenomen en bevat deze vorm minder gifstoffen. Ook is collageen het meest vergelijkbaar met het menselijk collageen.

Collageen is meestal verkrijgbaar in de volgende 3 vormen:

 • Gehydrolyseerd: Dit wordt ook wel collageenpeptiden genoemd. De vorm heeft korte collageenketens die via warmte of enzymen worden afgebroken tot aminozuren en gemakkelijker kunnen worden geabsorbeerd, en dus opgenomen door het lichaam.
 • Gelatine: Dit is de afgebroken, gekookte vorm van gehydrolyseerd collageen. Het wordt gemaakt door dierlijke botten, huid en kraakbeen te koken. Vaak gaat het om een supplement in gelvorm. Tevens kan het als verdikkingsmiddel worden toegevoegd tijdens het koken. Het lost op in warm, maar niet in koud water.
 • Ruw of niet-gedenatureerd collageen: Dit is collageen in ruwe vorm of niet-gedenatuurde vorm, zoals UC-II collageen. Het wordt vaak gebruikt voor gewrichtspijn.

Waarschijnlijk kan het beste worden gekozen voor gehydrolyseerde collageenformules, omdat deze het beste kunnen worden opgenomen door ons spijsverteringsstelsel en kunnen komen waar ze moeten zijn. Dit type collageen is namelijk afgebroken tot kleinere moleculen.

Hoe kies je de beste collageen poeder?

Je kunt de onderstaande richtlijnen gebruiken om te bepalen wat het beste collageen poeder is. Door deze richtlijnen aan te houden bij het winkelen, kun je mogelijk geldverspilling voorkomen en voorkomen dat er onnodige ingrediënten terecht komen in je lichaam.

 • Type collageen: Verschillende type collageenpoeders kunnen verschillende effecten hebben op het lichaam. Collageen poeder wordt voornamelijk gemaakt van vis, vee, kippen en varkens. Sommigen fabrikanten kiezen voor een goedkope manier om collageen poeder te produceren. De dieren worden dan vaak met antibiotica behandeld. Let daarom op omtrent de productie en kies voor weidebouw waarbij de dieren met gras zijn gevoerd. In het geval van marine collageen kan je het beste kiezen voor in het wild gevangen vis, omdat het een beter aminozuurprofiel heeft. Let bovendien op de ingrediëntenlijst als je ergens allergisch voor bent.
 • Dosering: De dagelijkse dosering vind je op de verpakking van het specifieke collageen poeder. Deze kan eigenlijk verschillen per fabrikant. De juiste hoeveelheid die je moet nemen, kan echter afhankelijk zijn van je leeftijd, je lichaam en medische toestand. Als je jong bent, dan hoef je bijvoorbeeld minder collageen in te nemen. Vandaar wordt aangeraden contact op te nemen met een arts. Gemiddeld gezien is dagelijks 10 tot 15 gram collageenpoeder het beste.
 • Kwaliteit: De beste collageenpoeders zijn van de hoogste kwaliteit. Vermijd collageen poeders die additieven en conserveringsmiddelen, zoals kunstmatige smaak-, kleur- en zoetstoffen bevatten. Het zijn namelijk schadelijke stoffen en ze kunnen de werking van collageen vertragen. Er zijn meer factoren die een rol kunnen spelen bij het bepalen van de kwaliteit. Denk aan de manier waarop dieren zijn gehouden en gevoed. Denk hierbij aan dieren uit fabrieken of weidehouderij. Wanneer je kiest voor viscollageen, kies dan voor duurzame, wilde vangst. Dit soort zaken kun je achterhalen door te kijken naar certificaten van het specifieke collageen poeder.
 • Extra ingrediënten: Veel collageen poeders bevatten toevoegingen, zoals biotine, elastine, hyaluronzuur en vitamine C. Let hier goed op, want ze kunnen een positief effect hebben en dit wil je het liefst afstemmen op je doel. Voor mensen die tekenen van huidveroudering willen tegengaan, kan hyaluronzuur bijvoorbeeld gunstig zijn. Bij eventuele intoleranties is het ook raadzaam te kijken naar alle gebruikte ingrediënten. Pure collageen hoort vrij te zijn van soja, gluten en lactose. Eigenlijk is een korte ingrediëntenlijst het beste. Een collageensupplement hoort gewoon collageen te bevatten. Wij zijn zelf wel voorstander van vitamine C als toevoeging, omdat deze stof erg kan bijdragen aan de collageenaanmaak en het voorkomen van collageenafbraak. Collageen is niet opgenomen in het EU register met toegelaten gezondheidsclaims, maar vitamine C wel! Er mogen dan ook enkele gezondheidsclaims worden gemaakt over het verband tussen vitamine C en de aanmaak van collageen. Mocht je al (multi)vitaminepillen gebruiken, dan is het misschien niet nodig te kiezen voor een collageenpoeder die extra ingrediënten bevat, omdat je anders teveel binnenkrijgt. Veel toegevoegde stoffen in collageen poeders plas je echter uit, als je er teveel van binnenkrijgt.
 • Verpakking: Verpakkingen van collageenpoeders kunnen groot of klein zijn. Ook kan collageen poeder worden gestopt in plastic of glazen potjes of papieren zakjes. Dit verschilt per producent. Mogelijk kan het slim zijn te beginnen met het kopen van een kleinere verpakking voordat je een grotere koopt, omdat je het dan even kunt uitproberen. Het voordeel van een grotere verpakking is echter dat het goedkoper is.
 • Getest door derden: Sommigen supplementen worden getest door derden of naar een laboratorium gestuurd. Dit kan gunstig zijn, omdat je er dan iets zekerder van bent dat het supplement daadwerkelijk bevat wat staat aangegeven op de verpakking. Ook kan in een laboratorium worden gekeken of er schadelijke stoffen of zware metalen, zoals lood en arseen inzitten. Testen door derden geven echter nooit een volledige garantie op veiligheid, effectiviteit en dergelijke. Het effect kan immers verschillen per persoon en sommigen merken vinden certificeringen te duur en hoeven dus niet per se slecht te zijn.

Kies voor zuiver collageen poeder om de kans op snellere en betere ervaringen te vergroten. Veel collageenpoeders bevatten zelfs te weinig collageen om te kunnen profiteren van de mogelijk effecten.

Veelgestelde vragen over collageen

Veel mensen die twijfelen over het kopen van collageen en het uitkiezen van de beste collageen poeder vragen zichzelf het volgende af.

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Denk aan collageen in je botten, pezen, haren, huid en kraakbeen. Er wordt gedacht dat collageen structuur, kracht en elasticiteit geeft. Zie collageen als een soort van bindmiddel of “lijm” dat alles bij elkaar houdt. Collageen komt zelfs van het Griekse woord “kólla”. De vertaling hiervan is lijm.

Hoe wordt collageen gemaakt?

Collageensupplementen ontstaan door het collageen te extraheren uit bindweefsels van dieren, zoals koeien, runderen en vissen.

Welk type collageen is het beste voor mijn behoefte?

Aangezien er ongeveer 26 verschillende typen collageen zijn met verschillende functies vragen sommigen mensen zich af wat het beste is.

Collageen type I, II en III komen het meeste voor in ons lichaam.

Type collageenWaar komt het voornamelijk voor?Wat is de functie?
Type IHuid, gewrichten, ligamenten (o.a. de kniebanden), kraakbeen en bloedvatenStructuur geven
Type IIKraakbeen en ribbenVersterken
Type IIIHuid en beenmergOndersteunen
Type IVHuidFiltratie

Hoeveel collageen moet ik dagelijks innemen?

Momenteel is het niet bekend hoeveel collageen je het beste dagelijks kunt innemen. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het type collageen dat je gaat gebruiken. Over het algemeen is 2,5 tot en met 15 gram per dag aan te raden.

In onderzoeken wordt meestal tussen de 2,5 en 15 gram gehydrolyseerd collageen gebruikt.

Is collageen wel veilig en is een collageenoverdosis mogelijk?

Het is bijna onmogelijk, maar je kunt teveel collageen binnenkrijgen. Waarschijnlijk is een te grote hoeveelheid collageen in je lichaam niet schadelijk. Echter, de absorptiesnelheid van je lichaam kan afnemen, waardoor er minder collageen kan worden opgenomen.

Er kunnen milde bijwerkingen ontstaan door collageen, zoals diarree, hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, gebrek aan eetlust, huiduitslag en aften. De meeste volwassen zullen geen grote gezondheidsrisico’s hebben. Collageen kan dan ook worden gezien als veilig, maar overleg het voor de zekerheid met je huisarts.

Werkt collageen écht?

Er is meer onderzoek nodig naar de voordelen van collageen. Toch denken wij dat de kans groot is dat collageen poeder écht werkt. Je kunt het beste even de onderstaande video van RADAR bekijken waarin over collageen wordt gepraat met een dermatoloog, oftewel een huidspecialist.

In welke natuurlijke bronnen zit collageen?

Naar schatting krijgen we ongeveer 5% van de benodigde collageen binnen via het huidige Westerse dieet. Daarom is collageenrijke voeding belangrijk. Collageen komt voornamelijk voor in de huid van botten en dieren.

Je kunt collagaan vinden in de volgende bronnen:

 •  Vlees
 •  Vis
 •  Bouillon van vis of botten
 •  Gelatine uit botten
 •  Huid van dieren of vissen
 •  Noten en zaden

Bestaat vegan collageen poeder?

Sommigen fabrikanten bestempelen hun poeder met het label “vegan collageen”. Er bestaat echter geen vegan collageen, omdat planten geen collageen bevatten. Echte collageen supplementen bevatten uitsluitend dierlijke of marine bronnen. Eigenlijk bedoelen fabrikanten met vegan collageen dat er voedingsstoffen zitten in het product die kunnen bijdragen aan de aanmaak van collageen. Deze supplementen kunnen inderdaad volledig plantaardig en vegan-friendly zijn. Vitamine C is het bekendste ingrediënt in vegan collageen poeder, maar bijna niemand heeft hier een tekort aan. Daarom vind ik vegan collageen poeder twijfelachtig.

Hoe snel werkt collageen poeder?

Enkele onderzoeken hebben iets aangetoond over de mogelijke snelheid omtrent de werking van collageen. Zo zou het 1 tot 3 maanden duren om het uiterlijk van rimpels te verbeteren, 3 tot 6 maanden duren om gewrichtspijn te verminderen en 12 maanden duren om botten te versterken.

Wat gebeurt er als je stopt met het gebruiken van collageen poeder?

Er mogen geen bijwerkingen worden ervaren na te stoppen met het innemen van collageen poeder of andere collageen supplementen. Houd er rekening mee dat de effecten van collageen geleidelijk kunnen afnemen als je stopt met het innemen van collageen poeder.

Kan je zowel collageenpoeder als eiwitpoeder gebruiken?

Collageenpoeder en eiwitpoeder kunnen tegelijkertijd worden gebruikt. Op deze manier kan je nog meer aminozuren in je lichaam krijgen. Het is dan wel belangrijk erop te letten dat je niet teveel eiwitten binnenkrijgt.

Waar kun je collageen poeder in doen?

Collageen poeder kan worden gebruikt in de keuken en worden vermengd in koude en warme dranken. Denk bijvoorbeeld aan een smoothie, yoghurt, koffie, thee, bouillon, saus, gebak, dressing of soep. Meng het bijvoorbeeld met een lepel of blender.

Wie mogen geen collageensupplementen gebruiken?

De meeste mensen mogen collageensupplementen gebruiken nadat hierover contact is opgenomen met een arts. Personen die te maken hebben met een voorgeschiedenis van nierstenen, bepaalde dieetbeperkingen en bepaalde allergieën kunnen collageen poeder wellicht beter vermijden.

Wat is het beste collageen product?

Collageen wordt verwerkt in verschillende producten. Collageen poeder is het populairst. Je kunt echter ook kiezen voor capsules, crèmes en drankjes met collageen. Wij denken dat gehydrolyseerde zee collageen poeder de beste keuze kan zijn als je wil profiteren van de mogelijke voordelen van collageen. Eventueel kan je kiezen voor pillen of capsules in plaats van poedervorm als je de smaak niet lekker vindt.

Waar kan je collageen poeder kopen in de aanbieding?

Je kunt collageenpoeder en andere collageen producten kopen op verschillende plekken. Denk bijvoorbeeld aan natuurvoedingswinkels, drogisterijen en online webshops. Wij raden het betrouwbare bol.com aan. Op dit enorme platform zijn collageen poeders regelmatig te vinden in de aanbieding. Denk onder andere aan Arctic Blue, Lucovitaal, Revitaltrax, Great Lakes en Happy Older collageen producten die je goedkoop kunt kopen op bol.com.

Conclusie: wat is het beste geteste collageen poeder?

Collageen is misschien wel het populairste supplement van dit moment. De meeste mensen kiezen voor collageen in poedervorm. Dit kan mogelijk namelijk tal van voordelen hebben voor de gezondheid van ons lichaam.

Hoewel meer onderzoek nodig is, wordt bijvoorbeeld gedacht dat collageen poeder een eenvoudige manier kan zijn om haar, huid, nagels, gewrichten, tanden, botten en andere weefsels gezonder te houden en maken. Met het beste collageen kan je je lichaam verzorgen van binnenuit.

In een korte tijd zijn er veel collageen poeders en andere collageen producten op de markt gelanceerd. In dit artikel hebben we je een aantal aandachtspunten gegeven om rekening mee te houden. Het beste collageen poeder kan immers voorkomen als verschillende types. Deze omvatten gehydrolyseerd, gylatine en ruw of niet-gedenatureerd collageen en bijvoorbeeld de typen I, II, III, V en X collageen.

Bij het uitkiezen van het beste collageen poeder kan je onder andere rekening houden met het type collageen, de aanvullende ingrediënten, de ervaringen van gebruikers en de testen door laboratoria. Stem de product keuze af op het doel waarvoor jij collageen wil gebruiken.

Na uitgebreid onderzoek te doen naar het beste collageen poeder is het collageen poeder van “Arctic Blue” het beste uit onze test gekomen. Het is namelijk gehydrolyseerde zee collageen poeder. Dit specifieke type collageen lijkt het meeste op het menselijk collageen en wordt makkelijker opgenomen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *