Beste exfoliant

De top 6 beste exfolianten voor de huid in 2023

Gemiddelde leestijd: 27 minuten
mm
Beste exfoliant

Een goede basis huidverzorgingsroutine bestaat vaak uit een reiniger, masker, toner, dagcrème en Sun Protection Factor. Daarnaast hoort een exfoliant of peeling een belangrijk onderdeel te zijn van een huidverzorgingsroutine. Er kunnen namelijk een hoop verontreinigheden en dode huidcellen diep in je poriën opstapelen, die ook weer van de huid moeten worden gewassen.

Om de poriën schoon te houden en het ontstaan van onzuiverheden te voorkomen is het dus belangrijk dat je je huid voldoende exfolieert. Hierin moet je natuurlijk niet gaat overdrijven. Exfolianten kunnen namelijk erg sterk zijn voor de kwetsbare huid.

Aangezien er vele producten en verschillende exfoliërende ingrediënten worden aangeboden, vragen veel mensen zich af wat nou de beste exfolianten zijn. Immers, de huid van het gezicht is gevoeliger dan andere delen van je lichaam en hier wil je dus alleen de beste keuzes voor maken.

In dit artikel ga ik je dan ook meer vertellen over de beste exfolianten en voor welke specifieke huidproblemen zij effectief kunnen zijn. Exfolianten zouden bijvoorbeeld de huid mooier kunnen maken en huidproblemen, zoals acne kunnen behandelen, maar dan moet je wel voor de beste exfoliant kiezen.

Wat is het doel van een exfoliant?

Van nature zorgt een gezonde huid ervoor dat dode huidcellen worden vervangen voor nieuwe, gezonde huidcellen. Normaal gesproken gebeurt dit ongeveer één keer per maand. Ouder worden en stressvolle tijden kunnen er echter voor zorgen dat de huidlagen minder snel worden vernieuwd, waardoor er een ophoping van dode huidcellen kan ontstaan. Het gevolg is dat tekenen van huidveroudering meer zichtbaar worden en onzuiverheden, zoals verstopte poriën kunnen ontstaan.

De beste exfolianten kunnen ervoor zorgen dat de huidcelvernieuwing wordt bevordert, de doorbloeding verbetert en de poriën diep worden gereinigd. Dit resulteert in een mooiere, zachtere en gladdere huid met minder onzuiverheden. De ophoping van dode huidcellen wordt namelijk voorkomen waardoor de poriën minder snel verstoppen. Bovendien kunnen andere huidverzorgingsproducten beter worden opgenomen door de huid en dus een betere werking krijgen.

Hoe kies je de beste exfoliant?

Als je de huid wilt exfoliëren, dan wil je hier natuurlijk alleen de beste exfoliant voor gebruiken. Laat ik dit eens gaan toelichten.

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen fysieke en chemische exfolianten. Bij de fysieke exfolianten kun je denken aan scrubs en reinigingsborstels die korrels of haren bevatten waarmee je de huid handmatig kunt ontdoen van huidresten door te schrobben. De fysieke deeltjes in de scrubs hebben de naam fysieke exfolianten tot stand gebracht. Anderzijds bestaan er chemische of vloeibare exfolianten. Deze exfolianten bevatten enzymen of zuren, zoals glycolzuur, salicylzuur, melkzuur en fruitenzymen. Deze zijn in staat de lijm op te lossen die anders de huidcellen bij elkaar houden.

Naar mijn mening kan het beter zijn om een vloeibare exfoliant te gebruiken. Scrubs en borstels kunnen namelijk veel harder zijn voor de huid, tegen de huid schuren en huidirritatie veroorzaken. Vloeibare exfolianten dringen de huid in en kunnen dus ook de dieper gelegen huidcellen bereiken in tegenstelling tot een fysieke exfoliant. Als je toch voor een scrub wilt gaan, dan kun je het beste kiezen voor een product met zo zacht mogelijke deeltjes.

De meeste mensen gebruiken de exfoliant “glycolzuur” om de huid gezond te houden. Voor de acne-gevoelige huid kan salicylzuur echter de beste exfoliant zijn, omdat dit ook invloed heeft op de talgproductie in je poriën. Voor de gevoelige huid kun je melkzuur gebruiken, omdat het mild is voor de huid. Bovendien kun je een exfoliant gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor jouw normale, droge, vette of gecombineerde huidtype. Deze huidtypes staan vaak ook vermeld op de verpakkingen van de exfolianten.

De huid van het gezicht is gevoeliger dan de meeste andere delen van je lichaam. De andere lichaamsdelen kunnen waarschijnlijk een hogere concentratie van een exfoliant aan dan de gevoeligere huid van je gezicht. Je kunt dus overwegen een milde exfoliant met een laag procentueel gehalte te gebruiken voor je gezicht en een sterkere exfoliant voor je rug en borst. Er bestaan zelfs speciale exfolianten voor de voeten en de lippen.

Wat de beste exfoliant voor jou is hangt een beetje af van jouw huidtype, huidproblemen en behoeften. Laat je adviseren door een arts voor het beste advies in jouw specifieke situatie.

Wat zijn de 6 best geteste exfolianten voor de huid in 2023?

We zijn nu aangekomen bij het leukere gedeelte, namelijk het uitkiezen van een exfoliant die het beste effect gaat hebben op jouw huid. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de beste exfolianten voor 2023 met hun specifieke voordelen. Daarnaast heb ik ook de echte ervaringen van gebruikers gedeeld. Veel mensen willen weten wat de resultaten zijn op de huid van iemand anders.

Laten we beginnen.

1. Paula’s Choice Skin Perfecting 2% Salicylzuur Exfoliant Tegen Acne en Mee-eters

De eerste beste exfoliant is van het bekende merk “Paula’s Choise“. Dit kan een goede keuze zijn voor de vette of gecombineerde huid waarop zich verstopte poriën, mee-eters en puistjes bevinden. Wanneer je de vloeistof aanbrengt, voel je dit daarna nauwelijks aan je huid. Het wordt namelijk ontzettend snel opgenomen door de huid. De exfoliant werkt tot diep in de poriën, waar het onder andere de dode huidcellen kan verwijderen. De salicylzuur in de exfoliator heeft ontstekingsremmende eigenschappen waardoor puistjes en roodheid kunnen afnemen. Bovendien bevat deze exfoliant groene thee extract en methylpropanediol. Hierdoor wordt de huid beschermt tegen tekenen van huidveroudering en kunnen de ingrediënten beter worden opgenomen door de huid. Het fijne van deze exfoliant is dat het ook een hydraterende werking heeft, en de huid dus niet zo erg uitdroogt in vergelijking met andere producten.

Beste salicylzuur exfoliant
Paula’s Choise

Ervaringen met de Paula’s Choise salicylzuur exfoliant

Op het internet zijn verschillende ervaringen te vinden van Paula’s Choise exfoliant met salicylzuur. Sommige mensen geven aan al jaren op zoek te zijn naar een product om hun poriën minder zichtbaar te maken. Na het proberen van meerdere dure merken heeft dit goedkopere product van Paula’s Choise ervoor gezorgd dat de huid schoner, zachter en gladder is geworden. De hoeveelheid puistjes kunnen dus echt verminderen, zoals ook wordt beloofd door Paula’s Choise. Ook wordt in veel reviews aangegeven dat de effecten super snel zichtbaar zijn. Het nadeel is dat bij sommige gebruikers de huid uitdroogt of branderiger aanvoelt.

2. Vicius Beste Gezicht Exfoliant Voor Vrouwen

Vrouwen kunnen het beste kiezen voor de “Vicius” exfoliant. Deze exfoliant kun je ook gebruiken voor je gezicht, omdat het een vrij milde exfoliator is. Vicius heeft dan ook een zuiverende scrub ontwikkeld als een puur natuurlijke exfoliant. Het product zou in staat zijn de huid te verzachten, de huid te laten stralen en onzuiverheden te verminderen. De fijne suikerkorrels zullen ervoor zorgen dat de huid verzorgd wordt zonder irritaties te veroorzaken. Daarnaast kan de groene thee bijdragen aan het herstellen en beschermen van de huid. Je zult na het gebruiken van de exfoliant merken dat de huid een stuk gladder aanvoelt, frisser oogt en de zichtbaarheid van grove poriën en pukkels is vermindert. Bovendien is deze scrub vegan, niet getest op dieren en bevat het geen parfum. Veel mensen gebruiken de exfoliant van Vicius voor hun gezicht, omdat het een goede, maar ook een goedkope keuze is. Hij wordt verkocht voor maar tien euro.

Goede gezicht exfoliant
Vicius

Ervaringen met de Vicius gezicht exfoliant

Sommige mensen zijn zo fan van Vicius dat zij al de producten opnemen in hun huidverzorgingsroutine. Gebruikers van de exfoliant geven aan dat het een aangename scrub is met een prettig gevoel in het gezicht. Ondanks de lagere prijs is het dus zeker geen harde keuze voor de gevoelige huid. Door enkele keren je gezicht en hals te exfoliëren zie je al een heel groot verschil. Bovendien wordt de exfoliant geleverd in een unieke verpakking. Eventueel kun je de pads van Vicius erbij kopen, zodat je de exfoliant makkelijk kunt aanbrengen op je huid.

3. Estée Lauder Perfectly Clean Multi-Action Toner en Exfoliant Lotion

Dit product van “Estée Lauder” behoort ook tot de best geteste exfolianten. Dit product is zelfs een toner en exfoliant in één. Hierdoor kun je dus de huid voeden en tegelijkertijd de droge en doffe huidcellen verwijderen. Het product is een goede keuze, omdat je het dagelijks kunt gebruiken en de huid niet uitdroogt. Daarnaast kan het worden gebruikt voor alle huidtypes, inclusief de zeer gevoelige huid. De effecten van de exfoliant kunnen resulteren in een gezondere, frissere en stralendere uitstraling. Je kunt de Estée Lauder exfoliant en toner met een gerust gevoel aanbrengen op je huid, omdat deze is getest door dermatologen, dit is een ander woord voor huidspecialisten.

Beste geteste exfoliant
Estée Lauder

Ervaringen met de Estée Lauder exfoliant en toner

De Estée Lauder exfoliant en toner in één is erg populair. Sommige mensen gebruiken het product al jaren. Dit komt waarschijnlijk omdat het een vrij uniek product is. Personen geven aan dat zij deze exfoliant en toner gebruiken om alle restjes van hun huid te wassen en tegelijkertijd hun huid te verzorgen om irritatie of uitdroging te voorkomen. Het product werkt hier erg goed voor. De huid lijkt frisser, schoner en minder trekkerig aan te voelen na het gebruiken van de exfoliant. Bovendien hoeven mensen geen rekening te houden of zij wel het goede product voor hun huidtype uitkiezen, omdat vrijwel elke huidtype geschikt is.

4. Paula’s Choice Skin Perfecting 8% Glycolzuur Lotion Exfoliant

Nogmaals prijs ik een product van Paula’s Choise aan. Dit product bevat echter geen salicylzuur maar glycolzuur om de dode huidcellen te verwijderen en de celvernieuwing te bevorderen. Personen die voornamelijk een exfoliant willen gebruiken om een mooie, schone huid te krijgen of hun droge huid willen beschermen tegen huidveroudering, zoals de vorming van rimpels en fijne lijntjes kunnen het beste kiezen voor glycolzuur. Glycolzuur is hier namelijk het meest geschikt voor. De huid kan gezonder en jonger lijken door deze exfoliant van “Paula’s Choise” te gebruiken.

Beste glycolzuur exfoliant
Paula’s Choise

Ervaringen met de Paula’s Choise glycolzuur exfoliant

Echte Paula’s Choise gebruikers, waaronder ikzelf, zijn zeer positief over de Paula’s Choise glycolzuur exfoliant. Zo wordt de huid minder dof en lijken fijne lijntjes en pigmentvlekken minder zichtbaar te worden. Natuurlijk geldt voor elk product dat er ook negatieve ervaringen worden geplaatst. Sommige mensen denken dat je met één tovermiddel je huid gezond kunt houden voor altijd. Wanneer mensen stoppen met het gebruiken van de glycolzuur exfoliant van Paula’s Choise kan de huid mogelijk weer als vroeger gaan lijken. Dit is echter vrij normaal en geldt voor de meeste huidproducten.

5. La Roche-Posay Effaclar Micro-exfoliërende Lotion

Je hebt vast weleens iets over het huidverzorgingsmerk “La Roche-Posay” gehoord of gelezen. Dit is namelijk een huidverzorgingsmerk dat al tientallen jaren actief is in de huidverzorgingsmarkt en een enorme bekendheid heeft opgebouwd. Deze lotion van La Roche-Posay is een doelgerichte micro-exfoliant voor elke huidtype waarop zich mogelijk onzuiverheden bevinden. Met de micro-exfoliant kunnen op milde wijze de poriën worden verschoond zonder de gunstige oliën van de huid te verwijderen. Ook kunnen de grove poriën samentrekken waardoor zij minder opvallend worden. Voor personen die dagelijks willen profiteren van een exfoliant kan dit product een goede keuze zijn. Je mag het namelijk dagelijks aanbrengen op je huid en onzuivere plekken. Deze exfoliant is ook zeer effectief tegen acne, puistjes en mee-eters. Het product kan namelijk de talgproductie beheersen waardoor de poriën minder snel verstoppen. Wereldwijd wordt La Roche-Posay aanbevolen door tal van dermatologen.

Beste microfoliant La Roche-Posay
La Roche-Posay

Ervaringen met La Roche-Posay Effaclar Micro-exfoliërende Lotion

Een moeder geeft aan dat haar zoon deze exfoliërende lotion van La Roche-Posay gebruikt en dit het enige product lijkt te zijn dat daadwerkelijk een effect heeft op acne. In een andere review wordt aangegeven dat de poriën inderdaad kunnen verkleinen, maar bijwerkingen, zoals droogheid en roodheid van de huid kunnen optreden. Ook merken gebruikers dat het product helpt de huid minder vet te maken en het een fijne manier is om de huid te verzorgen. De bijkomende voordelen van de La Roche-Posay exfoliant zijn dat het product een lekkere geur heeft en je er lang mee vooruit kunt.

6. Dermalogica Daily Microfoliant Gezichtsexfoliant

Bovendien raad ik de “Dermalogica” daily gezichtsexfoliant aan. Zoals de naam al aangeeft, kun je deze exfoliant dagelijks gebruiken voor het verzorgen van je gezicht. Daarnaast kunnen alle huidtypes baat hebben bij de daily micro-gezichtsexfoliant. De exfoliant van Dermalogica is gemaakt op basis van rijstextracten, waardoor de gunstige ingrediënten papaja, salicylzuur en rijstenzymen de poriën optimaal kunnen reinigen. Daarnaast bevinden groene thee en haver zich in het product, zodat de huid een egalere teint krijgt en de huid gekalmeerd raakt. Na het gebruiken van deze exfoliant kun je direct een zachtere en frissere huid opmerken.

Maar liefst 100.000 huidexperts werken dagelijks al met de producten van Dermalogica.

Dermalogica Daily Microfoliant Gezichtsexfoliant
Dermalogica

Ervaringen met de Dermalogica Gezicht microfoliant

Dermalogica is een zeer betrouwbaar merk. Ook in het buitenland wordt het door veel mensen gebruikt, en met groot succes. Zo worden er veelal positieve reviews en ervaringen gedeeld over alle producten van Dermalogica. Mensen geven bijvoorbeeld aan dat de microfoliant een mild product is voor de huid, maar wel degelijk effectiever is dan veel andere producten. Dankzij de milde werkingen ontstaan er gelukkig nauwelijks bijwerkingen, zoals een droge of rode huid.

Hoe gebruik je de beste exfoliant?

Na het uitkiezen van één van de beste exfolianten wil je waarschijnlijk ook weten hoe je deze op een goede manier kunt gebruiken voor de huid.

Om te beginnen is het van belang dat je je gezicht wast. Gebruik bijvoorbeeld een make-up reiniger, een gezichtsreiniger of gewoon water om make-up en ander vuil van je gezicht te wassen.

Na het reinigen van je huid kun je een klein beetje van de exfoliant op de top van je schone vinger of eventueel op een wattenschijfje aanbrengen. Hiermee kun je de nog vochtige huid van de onzuivere gebieden op je gezicht, hals of zelfs je hele lichaam gaan bedekken door masserende, cirkelvormige bewegingen te maken. Zorg dat het spul niet rondom je ogen of in je mond terecht komt als je het op je gezicht gaat aanbrengen.

Na het aanbrengen van de meeste exfolianten kun je dit gewoon laten intrekken en je hoeft het er niet meer van af te wassen met water. Dit kan echter verschillen per product.

Bovendien kun je na het reinigen en exfoliëren van je gezicht nog eens een serum, een dagcrème of nachtcrème aanbrengen, zodat je de huid optimaal behandeld. Vergeet ook niet om elke dag een crème met SPF, oftewel zonbescherming te dragen.

Veelgestelde vragen over exfolianten

Personen die nog twijfelen over het gebruiken van één van de beste exfolianten zie ik vaak dezelfde vragen stellen. Hieronder zal ik dan ook de meest gestelde vragen rondom exfolianten op een rijtje zetten.

Hoe vaak mag je de huid exfoliëren?

Afhankelijk van de gekozen exfoliant mag je de huid één tot zeven keer per week exfoliëren. Sommige exfolianten zijn zelfs geschikt voor dagelijks gebruik en mogen maar liefst twee keer per dag worden aangebracht. Het is in ieder geval aan te raden om langzaam op te bouwen met het gebruiken van een huidproduct. Om te beginnen kun je een exfoliant voor dagelijks gebruik om de dag aanbrengen. Voor andere exfolianten kun je beginnen met eens in de twee weken. Let in ieder geval altijd op de aangegeven instructies op de verpakking, want teveel exfoliëren kan roodheid en andere huidirritaties opleveren. Mocht je merken dat je huid erg gevoelig is voor het exfoliëren, omdat je bijvoorbeeld roodheid en schilfers ziet, dan is het aan te raden minder te exfoliëren of een mildere exfoliant uit te proberen. Eén keer per maand exfoliëren kan ook al voldoende zijn.

Waar moet je op letten bij het gebruiken van exfolianten?

Sommige exfolianten kunnen de huid laten uitdrogen. Het is dan aan te raden om er niet teveel van op je huid te smeren per behandeling en altijd achteraf een vochtinbrengende crème te gebruiken. Dit zal ervoor zorgen dat de huid beter gehydrateerd blijft en dus minder uitdroogt. Daarnaast kan je huid gevoeliger worden voor de zon door een exfoliant. Zorg dus dat je dagelijks een crème die SPF, oftewel Sun Protection Factor bevat aanbrengt om de huid niet tot last te zijn en voldoende te beschermen.

Is het van belang om mijn huid te exfoliëren?

Vrijwel elke huidtype en huidtint kan baat hebben bij het gebruiken van een exfoliant. In het geval van een zeer droge huid, of een huidaandoening zoals eczeem of psoriaris kan een exfoliant ergere irritatie veroorzaken. Zij moeten misschien dus wegblijven van exfolianten.

Voor welke plekken van de huid mag een exfoliant worden gebruikt?

De dunne huid van je gezicht is gevoeliger dan bijvoorbeeld de dikke huid van je rug. Er zijn dan ook exfolianten die speciaal zijn gemaakt voor het gezicht. Dergelijke exfolianten zullen waarschijnlijk minder effect hebben op andere lichaamsdelen, omdat zij een sterkere concentratie of percentage van een exfoliant kunnen verdragen. Om andere delen van je lichaam te behandelen, kun je ervoor kiezen een speciale lichaamsscrub te gebruiken. Er bestaan zelfs scrubs en exfolianten voor de armen, benen, lippen, voeten en andere specifieke lichaamsdelen. Mocht je op zoek zijn naar een exfoliant voor je hele lichaam, dan raad ik de Australien Bodycare Body Scrub met Tea Tree Olie aan op bol.com.

Welke fouten worden vaak gemaakt bij het exfoliëren?

Aangezien er zoveel verschillende exfolianten zijn, producten erg agressief kunnen zijn en de gebruiksaanwijzingen nogal kunnen verschillen kan het voor sommige mensen lastig zijn een exfoliant op de juiste manier te gebruiken. Zorg in ieder geval dat je je gezicht vooraf nat maakt om huidbeschadigingen te voorkomen. Vergeet achteraf geen vochtinbrengende en zonbeschermende crème aan te brengen. Tevens moet je geen exfoliant aanbrengen op wonden, littekens en eczeem. Bovendien moet de beste exfoliant passen bij jouw lichaamsdeel, type huid en huidprobleem. Je kunt eventueel een pleistertest uitvoeren om te ontdekken of een exfoliant niet te hard is voor jouw gezicht.

Een chemische exfoliant of fysieke exfoliant gebruiken?

Beide type exfolianten hebben hun eigen voor- en nadelen. Misschien kun je overwegen beide type producten eens uit te proberen om te zien waar jouw huid het beste op reageert. Over het algemeen kunnen chemische exfolianten de betere keuze zijn, omdat ze milder zijn voor de huid en dieper in de huid terecht kunnen komen.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *