Beste medicijn tegen acne

Top 8 medicijnen tegen acne en puistjes in 2023

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
mm
beste medicijn tegen acne

Het grootste gedeelte van de wereldbevolking heeft af en toe of langdurig last van acne en puistjes. Hoewel het één van de meest voorkomende huidaandoeningen is, weten veel mensen niet wat het beste medicijn tegen acne is om weer een gezonde, stralende huid te krijgen.

Acne medicijnen kunnen in verschillende vormen komen, namelijk pillen en zalven. Deze moeten vaak worden voorgeschreven door een arts of dermatoloog. Ook zijn er effectieve producten tegen acne die je gewoon in de winkel kunt kopen. Wat je nodig hebt, ligt een beetje aan de hevigheid van je acne en je huidtype. Om hevige acne direct goed aan te pakken, zal je kunnen overwegen een professional in te schakelen. Voor minder heftige acne types kun je vaak al een heel eind komen met vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten. Eventueel zou je ook kunnen kijken naar levensstijl veranderingen, omdat een medicijn vaak alleen acne aanpakt voor de korte termijn.

Aangezien er misschien wel duizenden verschillende soorten medicijnen en zalven op de markt zijn, kan het lastig zijn te bepalen met welke medicijnen je het beste resultaat zult zien. Ik heb hieronder dan ook een lijstje voor je gemaakt waarin ik de beste medicijnen tegen acne bespreek.

Wat veroorzaakt acne?

Voordat ik je ga vertellen over de beste medicijnen tegen acne zal ik je kort iets meer vertellen over hoe en waarom acne op de huid ontstaat. Als je dit begrijpt, begrijp je straks ook hoe medicijnen kunnen inwerken op bepaalde acne-veroorzakende factoren.

Acne ontstaat meestal door een ophoping van talg, dode huidcellen en bacteriën in de poriën. Wegens de afsluiting van een porie kan een ontsteking ontstaan. Je ziet dan een puistje of acne op de huid.

Talg is gunstig voor je huid, omdat het de huid soepel en vet houdt. Je dient echter dus te voorkomen dat er teveel talg, dode huidcellen en bacteriën op de huid aanwezig zijn. De beste medicijnen kunnen je hier effectief bij helpen.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom er zoveel verontreinigheden op je huid aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met dat je niet voldoende je huid reinigt na een training. Het zweet kan dan in een porie terecht komen. Ook kan het te maken hebben met stress en slaapproblemen, omdat je hormonen dan uit balans kunnen raken. Hetzelfde geldt voor voedingsmiddelen die hormonen bevatten of een reactie uitlokken.

Hoe vind je het beste medicijn tegen acne?

Nu je weet wat acne veroorzaakt, wil je waarschijnlijk ook weten hoe je het beste medicijn tegen acne vindt.

Eigenlijk is er geen medicijn dat kan worden aangeprezen als ‘de beste’. Medicijnen kunnen namelijk verschillende resultaten opleveren bij acne patiënten. Wat volgens een acne patiënt het beste medicijn is, kan bij iemand anders mogelijk helemaal geen resultaat opleveren.

Dat er geen één beste medicijn tegen acne is kan simpelweg worden verklaard, omdat acne in verschillende vormen voor kan komen, acne mild of ernstig kan zijn, droge, vette en gecombineerde huidtypes bestaan en onze lichamen verschillend kunnen reageren op medicijnen.

Aangezien er nogal wat factoren zijn waar je op moet letten om acne te behandelen, is het simpelst naar een gecertificeerd dermatoloog te gaan. Er kan dan een passend huidverzorgingsregime worden opgesteld waarbij rekening is gehouden met je specifieke huidtype en acne. Hardnekkige acne kan sneller littekens veroorzaken, dus een tijdige behandeling is raadzaam.

De beste medicijnen tegen acne

Hieronder ga ik je vertellen over de beste medicijnen tegen acne. De lijst is opgevuld met vrij verkrijgbare medicijnen en medicijnen die op recept verkrijgbaar zijn.

Houd er dus wel rekening mee dat medicijnen verschillende resultaten kunnen opleveren bij acne patiënten.

De prijzen van medicijnen kunnen ook erg variëren door de recepten van medicijnen en afgesloten verzekeringen.

De meeste medicijnen zijn enkel op recept verkrijgbaar. Het is belangrijk dat je contact opneemt met een arts, omdat sommige medicijnen in bepaalde situaties, zoals de zwangerschap niet worden mogen gebruikt.

1. Tretinoïne

Het eerste beste medicijn tegen acne waarover ik je wil vertellen is tretinoïne. Dit medicijn wordt gegeven als een gel of crème die je kunt aanbrengen op de huid. Tretinoïne is een retinoïde die is afgeleid van vitamine A.

Tretinoïne is een effectief medicijn tegen acne, omdat het de huidcellen verbetert. Naast acne kan de werking van tretinoïne ook helpen bij het verbeteren van fijne lijntjes en rimpels. Huidcellen zullen sneller delen en afsterven, waardoor nieuwe gezonde huidcellen de ruimte krijgen. Door het verwijderen van de dode huidresten krijgen je poriën niet de kans om te verstoppen. Dit wordt ook wel exfoliatie genoemd.

Het medicijn werkt het beste tegen mee-eters en comedonen die niet ontstoken zijn. Je kunt het medicijn alleen verkrijgen op recept. Je zult dus naar een arts of dermatoloog moeten gaan om het in handen te krijgen.

2. Anticonceptiepillen

Als je last hebt van hormonale schommelingen in je lichaam en hierdoor puistjes en acne ontstaan, kun je overwegen een anticonceptiepil tegen acne te nemen. Normaal gesproken worden anticonceptiepillen alleen genomen om de zwangerschap te voorkomen. Echter kunnen bepaalde type pillen helpen bij het behandelen van acne. Dit is dan ook één van de beste acne medicijnen voor vrouwen die last hebben van acne.

In orale anticonceptiva zitten hormonen die de androgenen hormonen afremmen. Hierdoor kan je huid tot rust komen en zal er minder talg worden geproduceerd. Het gevolg is dat je een minder vettige huid hebt, minder verstopte poriën hebt en acne beter kunt behandelen.

Je kunt naar een arts gaan. Als er dan wordt vastgesteld dat je acne hormonaal is, zal een pil worden voorgeschreven.

3. Retinol

Net als het beste medicijn tegen acne ’tretinoïne’ is retinol ook onderdeel uit de familie vitamine A retinoïden. Het verschil is echter dat retinol zonder recept verkrijgbaar is. Je hoeft dus geen goedkeuring te hebben van een arts om retinol te mogen gebruiken. Kijk echter altijd op de verpakking van het product. Retinol kan rechtstreeks worden aangebracht op de plaatsen van je puistjes.

Ik raad je aan een retinolproduct met zwavel te gebruiken. Zwavel is een ingrediënt dat zowel zonder als met een recept verkrijgbaar is. Het zou erg effectief kunnen zijn ontstekingen te remmen en je huid te beschermen tegen ziekteverwekkers en bacteriën.

Retinol zit vaak in een serum verwerkt. Andere effectieve ingrediënten die in een serum kunnen zitten zijn zwavel, azelaïnezuur en tea tree olie. Het serum kun je aanbrengen op de plaatsen van je acne en puistjes. Het is zeker veiliger dan het aanbrengen van tandpasta. Dit droogt de huid namelijk alleen maar uit terwijl retinol bewezen effectief is. Je kunt ’s avonds een dun laagje aanbrengen op de huid en de hele nacht laten intrekken. De volgende ochtend spoel je het weer van je huid af.

Beste medicijn tegen acne retinol
Retinol

4. Differin

Dit medicijn behoort zeker in het lijstje met de beste medicijnen tegen acne. Voorheen was Differin namelijk alleen op recept verkrijgbaar. Tegenwoordig kun je deze retinoïde gewoon in de winkels kopen. Dankzij 0,1 procent adapeleen in Differin kan acne goed worden bestreden. Dit medicijn is geschikt voor alle soorten acne.

Differin gel is effectief tegen puistjes door de talgproductie te verminderen en de huid te exfoliëren. Hierdoor zullen poriën minder snel verstopt raken. Tevens kan het helpen bij het verminderen van vlekken en hyperpigmentatie die ontstaan nadat acne verdwijnt. Differin schijnt ook een van de betere medicijnen te zijn als je een donkere huid met acne hebt.

beste medicijn tegen acne Differin
Differin gel

5. Orale antibiotica

Er zijn veel soorten orale antibiotica. Denk bijvoorbeeld aan sarecycline en minocycline. Deze medicijnen worden vaak alleen ingezet als iemand zeer ernstige acne heeft. De medicijnen zijn dan ook alleen op recept verkrijgbaar.

Sarecycline kan worden ingezet voor puistjes die ontstoken zijn. Het heeft namelijk als doel de acne-veroorzakende bacterie C. acnes te doden. Tevens kan het helpen ontstekingen te remmen. Sarecycline is één van de beste medicijnen tegen acne, omdat je minder last krijgt van je darmen in vergelijking met andere orale antibiotica.  

Het andere orale antibiotica dat je kunt overwegen heet minocycline. Je kunt dit product in pil of zalf vorm krijgen. Ik zou persoonlijk kiezen voor de zalf, omdat je dan waarschijnlijk minder kans hebt op bijwerkingen in je lichaam. Orale antibiotica koop je op recept bij een apotheek.

6. Salicylzuur

Een ander medicijn wat een goede keuze kan zijn is salicylzuur. Dermatologen raden dan ook aan een BHA-exfoliant van Paula’s Choise te gebruiken om mee-eters en whiteheads te behandelen.

Met een huidverzorgingsproduct dat salicylzuur bevat kun je de bovenste huidlagen verwijderen. Hierdoor zullen er minder snel dode huidcellen ophopen in de poriën. Dankzij de zachte, lichte textuur van het salicylzuur product dat wordt aanbevolen kan het snel worden geabsorbeerd en een goede keuze zijn als je wilt beginnen met het exfoliëren van de huid. Gebruik hierbij een wattenschijfje of je schone vingers.

Houd er rekening mee dat een exfoliant je huid gevoeliger kan maken voor de zon. Zorg dus dat je een non-comedogene zonnebrandcrème aanbrengt op je gezicht als je naar buiten gaat.

Beste medicijn tegen acne salicylzuur
Salicylzuur

7. Benzoylperoxide

Dankzij het medicijn benzoylperoxide heb ik mijn acne erg zien opknappen. Het is dan ook één van mijn favoriete medicijnen tegen acne. Benzoylperoxide is een crème die je zonder recept kunt verkrijgen onder de merknaam Benzac of het merkloze Benzoylperoxide. Soms bevat een product zowel benzoylperoxide als een ander acne bestrijdend ingrediënt. Dit product heet Duac Acne.

Benzoylperoxide kun je gebruiken om de aanwezige acne veroorzakende bacteriën op je huid te doden. Hierdoor zullen er minder snel ontstekingen ontstaan. Ik raad je aan te kiezen voor een laag percentage benzoylperoxide. Ik heb namelijk zowel lage als hoge percentages gebruikt, maar merkte dat een hoger percentage alleen maar voor een drogere huid zorgt zonder effectiever te zijn tegen acne.

8. Isotretinoïne

Isotretinoïne staat bekend onder de merknaam roaccutane. Dit is een derivaat van vitamine A. Het is één van de krachtigste medicijnen dat kan worden ingezet voor het behandelen van bijna alle soorten puistjes en acne. De effecten van roaccutane zijn het stimuleren van huidcellen, verminderen van de olieproductie en het afremmen van ontstekingen.

Er wordt vaak pas voor roaccutane gekozen wanneer andere acne behandeling niet of nauwelijks hebben gewerkt. Er zijn namelijk ernstige bijwerkingen bekend. Ook kiezen vaak alleen personen met hardnekkige acne voor dit beste medicijn. Het is immers alleen verkrijgbaar op recept en de behandeling moet onder toezicht van een medisch specialist worden uitgevoerd. Vaak zal je twee pillen per dag moeten nemen.

Heeft het beste medicijn tegen acne een permanente werking?

In dit artikel heb je kunnen lezen over de beste medicijnen tegen acne en hun effectiviteit op de verschillende vormen van acne. Het is echter goed te onthouden dat een medicijn vaak geen blijvend effect geeft. De meeste medicijnen zijn namelijk gericht op het bestrijden van de symptomen van acne. Ze kunnen zeker helpen de talgproductie te reduceren en de aanmaak van gezonde huidcellen te stimuleren, maar als je stopt met de behandeling, kunnen deze effecten weer weg gaan.

Om voor de langere termijn verschil te zien aan je huid raad ik je aan op andere oorzaken van acne te focussen die ervoor kunnen zorgen dat er te veel talg, dode huidcellen en bacteriën op je huid leven. Dit kan bijvoorbeeld door je voedingspatroon aan te passen, je hormonen in balans te brengen, je dagelijkse huidverzorgingsregime te verbeteren en je gehele levensstijl onder de loep te nemen. Dit kan vele malen effectiever zijn dan de beste medicijnen tegen acne, die immers erg duur zijn als je er lang mee aan de haal moet.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *