Beste retinol serum

Top 10 retinol serums in 2023

Gemiddelde leestijd: 38 minuten
mm
Het beste retinol serum

Retinol wordt al lang gezien als één van de meest krachtige huidverzorgingsingrediënten die er bestaan. Het ingrediënt retinol kan dan ook veel voordelen hebben voor verschillende huidproblemen en de huid in het algemeen. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van hyperpigmentatie, littekens, rimpels, acne, puistjes, vergrote poriën en een ongelijkmatige textuur van de huid. Ook kan de huid er gezonder uit komen te zien. De voordelen hebben veelal te maken met het vermogen van retinol om de celvernieuwing van de huid te bevorderen.

Hoewel retinol veel voordelen kan hebben voor de huid kunnen sommigen mensen wel last krijgen van bijwerkingen, zoals schilfers en het rood of droog worden van de huid. Gelukkig houden deze effecten vaak niet lang aan en gebeurt het vaak alleen als retinol onjuist wordt gebruikt. Het is echter wel belangrijk rekening te blijven houden met de kracht van het retinol voor jouw huidtype. De beste retinol serums kunnen dan ook bedoeld zijn voor verschillende huidtypes en huidproblemen. Het is in ieder geval raadzaam te beginnen met het aanbrengen van een serum met een laag percentage retinol. Het gebruik hiervan kun je vervolgens langzaam gaan opbouwen.

Aangezien er ontzettend veel vraag is naar serums die retinol bevatten, spelen veel bedrijven hierop in en bieden serums aan. Om je op weg te helpen, zet ik hieronder de door mij best beoordeelde retinol serums op een rijtje. De producten die zullen worden besproken, heb ik dan ook veelal zelf uitgetest of laten testen. Daarnaast is bijvoorbeeld rekening gehouden met aanbevelingen van dermatologen en de overige verwerkte ingrediënten in de retinol serums.

Let op: het wordt veelal afgeraden een serum of ander product met retinol te gebruiken als je zwanger bent of een extreem gevoelige huid hebt.

Wat kan een retinol serum betekenen voor je huid?

Voordat ik de beste retinol serums met je ga bespreken, vertel ik je eerst graag iets meer over de voordelen van een retinol serum in het algemeen.

Een ander woord voor retinol is vitamine A. Het ingrediënt wordt in veel huidverzorgingsproducten verwerkt, omdat het veel voordelen kan bieden voor de huid. Dit maakt het dan ook een populair ingrediënt onder personen die hun huid gezond willen houden of zelfs huidproblemen tegen willen gaan. Retinol wordt zelfs gezien als één van de beste ingrediënten om een jeugdige gloed te krijgen, tekenen van huidveroudering te voorkomen en bestaande tekenen te verminderen.

Door het plaatselijk aanbrengen van retinol op de huid, wordt het afgebroken tot retinoïnezuur. Dit is een zuur welke gunstig is voor de celstructuur in de huid, de aanmaak van nieuwe huidcellen en de aanmaak van het huideigen collageen. De verhoogde collageen productie kan ervoor zorgen dat littekens, rimpels en donkere vlekken vervagen en de textuur van de huid egaliseert. Dit resulteert bijvoorbeeld in een stevigere huid met een gladdere en egalere uitstraling.

Een ander voordeel van retinol is dat het de aanmaak van het huideigen hyaluronzuur verhoogd. Dit kan resulteren in een meer gehydrateerde, veerkrachtige huid en een minder doffe huid. Voor mensen met acne kan retinol ook gunstig zijn, omdat het de poriën kan reinigen en de talgproductie in de normale modus kan brengen. Bovendien kunnen personen met een door de zon beschadigde huid baat hebben bij de antioxidanten in retinol.

Retinol is een sterk ingrediënt. Voor alle huidtypes geldt dan ook dat er huidirritatie kan optreden. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van huidirritatie, droogheid, roodheid en schilfering. Dit maakt het voor veel mensen extra moeilijk om het beste retinol serum te vinden.

De 10 beste retinol serums in 2023

Je weet nu dat een serum met retinol gunstig kan zijn voor verschillende aspecten van je huid. Waarschijnlijk vraag je jezelf nu af wat dan het beste retinol serum is. Hieronder ga ik dan ook de beste serums met retinol voor je op een rijtje zetten.

Bij het maken van deze lijst met mijn top 10 beste retinol serums heb ik rekening gehouden met verschillende punten. Denk bijvoorbeeld aan aanbevelingen van dermatologen, huidtypes, het concentratie retinol, de gebruikte overige ingrediënten, mijn persoonlijke ervaringen en reviews van anderen. Dit is slechts een greep uit alle punten waar ik op heb gelet. Er zal dus vast en zeker een retinol serum tussen zitten die het beste past bij jouw huid en behoeften.

1. Lanthome Retinol Serum

Het eerste beste retinol serum is van “Lanthome“. Het serum bevat 2,5% actieve retinol, waardoor het een effectieve werking heeft tegen bijvoorbeeld het bestrijden van huidschade door vrije radicalen. Ook kunnen fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken minder zichtbaar worden door het stimuleren van de celvernieuwing en het bevorderen van de aanmaak van collageen. Bovendien kunnen de anti-acne eigenschappen van retinol ervoor zorgen dat verstopte poriën en ontstekingen, zoals puistjes en mee-eters verminderen. Bovendien kan retinol de huidtextuur, poriëngrootte en teint van de huid verbeteren. Het serum van Lanthome bevat retinol en een harmonische mix van andere waardevolle bestanddelen, zoals hyaluronzuur en vitamine E. Je kunt dus ook profiteren van andere voordelen voor de huid. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van de huid, kalmeren van de huid, hydrateren van de huid en het versterken van de barrièrefunctie van de huid. Ook kan de vitamine E ervoor zorgen dat de retinol beter kan worden opgenomen door je huid. Alle huidtypes, behalve de extreem gevoelige huid kunnen gebruik maken van dit retinol serum.

Beste retinol serum van Lanthome
Lanthome

2. CeraVe Retinol Serum

CeraVe” is één van de meest gewilde huidverzorgingsmerken. Hun producten zien er misschien saai uit, maar de effectiviteit kan erg groot zijn. Het zachte, maar effectieve retinol serum van CeraVe is dan ook erg populair. Wil je een gladdere huid, pigmentatievlekken verminderen, acne bestrijden, de poriëngrootte verminderen en de huid gezond houden en zo laten ogen? Dan kan het retinol serum van CeraVe een goede keuze zijn. Ook zit het natuurlijke ingrediënt zoethoutwortelextract in het serum, wat kan helpen bij het opfleuren van je huid. Tevens zitten er drie essentiële ceramiden in het serum die kunnen bijdragen aan de gezondheid van je huidbarrière. Het retinol serum is een lichtgewicht en kan snel worden opgenomen door je huid. Aangezien het serum geen alcohol of parfum bevat en is ontwikkeld in samenwerking met dermatologen kun je op veilige wijze profiteren van de voordelen van retinol.

Beste retinol serum van CeraVe
CeraVe

Bekijk ook eens: “retinol tegen acne“.

3. SIMIA™ Original Active Retinol Gezichtsserum

Eén van de andere bekendste en beste gezichtsserums is het “SIMIA™” original actieve retinol serum. Het serum bevat 2,5% actieve retinol en is ontwikkeld met een optimale stabilisatie-technologie. Hierdoor wordt een maximale werkzaamheid bereikt en de kans op huidirritatie minimaal. Voor het bestrijden van huidschade en het krijgen van een gavere huid kan het retinol serum van SIMIA™ de beste keuze zijn. Er zitten namelijk ook andere gunstige ingrediënten in verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan vitamine E en hyaluronzuur.

Beste retinol gezichtsserum van SIMIA™
SIMIA™

4. L’Oréal Paris Revitalift Serum

Mocht je bang zijn voor een negatief effect op je huid door het gebruiken van huidverzorgingsproducten die nieuw voor je zijn, dan is het revitalift serum van het bekende merk “L’Oréal Paris” wellicht iets voor jou. Dit is het eerste egaliserend, anti-verouderingsserum van L’Oréal Paris met een 3-voudige werking. Het serum kan diep in je huid terecht komen. Door het serum kun je in een aanzienlijk korte tijd profiteren van verschillende voordelen. Denk ook aan het herstellen van de huid, verminderen van rimpels, verkleinen van de poriën en het strakker, steviger en veerkrachtiger worden van de huid. Wederom is dit serum getest door dermatologen, oftewel personen die zich hebben gespecialiseerd in de huid.

Beste retinol revitalift serum van L'Oréal Paris
L’Oréal Paris

5. The Ordinary Retinoid 2% Retinol Serum

Zowel jongere als oudere dames kunnen kiezen voor dit beste retinol serum van “The Ordinary“. Het serum met 2% retinol is voornamelijk gefocust op twee zaken, namelijk het bestrijden van acne en het bestrijden van tekenen van huidveroudering. Je kunt er dan ook bijvoorbeeld puistjes en fijne lijntjes mee tegengaan. Er is gebruik gemaakt van actieve technologieën van de nieuwe generatie. Hiervan is beweerd dat ze kunnen helpen bij het tegengaan van tekenen van huidveroudering zonder huidirritatie te veroorzaken. De gebruikte technologieën zijn echter niet direct te vergelijken met retinol, omdat ze een ander retinoïde molecuul bevatten. Dit maakt het wel een goed product voor personen die een gevoelige huid hebben. Een ander voordeel van dit beste retinol serum is dat de formule vrij is van parabenen, sulfaten, minerale oliën, dierlijke oliën, koolteer kleurstoffen, kwik en andere vreemde ingrediënten.

Beste 2% retinol serum van The Ordinary
The Ordinary

6. HydroSkin 2.5% Active Retinol Serum

Een ander retinol serum waar ik erg fan van ben is het “HydroSkin” 2,5% actieve retinol serum. Dat komt, omdat er ook veel andere gunstige ingrediënten inzitten, waarvan voornamelijk de vitamine C erg effectief is. De combinatie van vitamine C en retinol kan dan ook erg gunstig zijn tegen huidveroudering. Het ontstekingsremmende ingrediënt niacinamide in het HydroSkin serum kan helpen tegen acne en puistjes. Denk ook aan het hydraterende ingrediënt hyaluronzuur om de huid vochtig te houden. Met de verschillende gebruikte ingrediënten in het serum is een krachtig antioxidanteneffect gerealiseerd. Het serum kan makkelijk in je huid doordringen om je huid zuiver, voller en egaal te maken. In het product zitten geen toevoegingen, parabenen, siliconen, microplastics, pesticiden en geur-of kleurstoffen. Ook is het serum niet getest op dieren. Bovendien is het product geschikt voor alle huidtypes. Door de hoge dosering en krachtige formule kan er wel huidirritatie ontstaan bij mensen die allergieën hebben.

2.5% retinol serum van HydroSkin
HydroSkin

Bekijk ook eens het artikel “beste vitamine C serums“.

7. Sylk Actieve Retinol Serum Voor Gezicht

Dit beste retinol serum voor het gezicht is van het huidverzorgingsmerk “Sylk“. Zij hebben een serum gemaakt met 2,5% retinol, een unieke samenstelling, hoogwaardige werkstoffen en een optimale stabilisatie-technologie. Hierdoor is de effectiviteit groot en de kans op irritatie minimaal. Er is gekozen voor een combinatie van werkzame stoffen die gezamenlijk erg effectief kunnen zijn. Denk aan een zuivere vorm van hyaluronzuur en vitamine E. Mensen van verschillende leeftijden kunnen hier baat bij hebben om huidschade en ouderdomsverschijnselen te voorkomen en de huid er voller, schoner en stralender uit te laten zien. Het retinol serum kan diep doordringen in de huid. Zelfs de gevoelige huidtype kan het Sylk retinol serum dagelijks gebruiken.

Beste retinol serum voor gezicht van Sylk
Sylk

8. Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Serum

Aangezien ik websites beheer die te maken hebben met de huid krijg ik regelmatig gratis producten toegestuurd om deze zelf of te laten testen op onze huid. Ook Paula’s Choice stuurde mij een productpakket toe. In vergelijking met andere serums vind ik het “Paula’s Choice” serum zacht voor de huid, maar wel degelijk net zo effectief. Voor personen die voor het eerst retinol gebruiken, kan dit een goede keuze zijn. Er zit namelijk maar 1% retinol in het serum en het is geschikt om te gebruiken voor het verzorgen van alle huidtypes, dus zowel de droge, vette als gecombineerde huidtype. Ook bevat het serum antioxidanten en andere kalmerende en huidherstellende ingrediënten. De belangrijkste functies van het Paula’s Choice retinol serum zijn het verbeteren van de huidteint en -structuur, vervagen van pigmentvlekken het verzachten van fijne lijntjes en rimpels. Dit wordt bereikt met retinol, maar ook met zoethoutwortelextact en aminozuren.

Beste 1% retinol serum van Paula's Choice
Paula’s Choice

9. Satinos Actieve Retinol Serum

We zijn alweer bijna aangekomen bij het laatste beste retinol serum. Nummer negen is het actieve retinol serum van “Satinos“. Wederom kan je profiteren van verschillende voordelen door dit serum met retinol te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van toekomstige en bestaande huidverouderingsverschijnselen en acne. Ook kan de huidtextuur verbeteren, zodat je huid stralender, gladder, frisser en gezonder kan ogen. Bovendien blijft je huid optimaal beschermt. Het gaat om een serum die bestaat uit 2,5% actieve retinol, hyaluronzuur en vitamine E. In het serum zit geen alcohol of parfum. Daarnaast is het serum dermatologisch getest.

Beste actieve retinol serum van Satinos
Satinos

10. Holland Rose™ Premium 2.5% Retinol Serum

Het laatste retinol serum die ik met je wil bespreken is die van “Holland Rose™“. Er zit een percentage van 2,5% retinol in het serum. Dankzij het serum kun je op natuurlijke wijze profiteren van de voordelen voor je huid. Naast retinol bevat het serum ook vitamine C, vitamine E en hyaluzonzuur. Het fijne van het serum is dat het spul niet vettig is en snel in de huid trekt. Ook kun je profiteren van een snel resultaat. Dit retinol serum van Holland Rose is niet geschikt voor de gevoelige huid. Voornamelijk de volwassene en droge huid kunnen er baat bij hebben. Het product is vegan en diervriendelijk geproduceerd.

Beste premium retinol serum van Holland Rose™
Holland Rose™

Hoe kun je het beste retinol serum gebruiken?

Het aanbrengen van een retinol serum werkt in principe eenvoudig. Wel kan de exacte gebruiksaanwijzing verschillen per specifiek retinol serum en merk.

Vaak mag een serum met retinol slechts één tot twee keer per dag worden gesmeerd op de huid. Eventueel kun je ervoor kiezen het minder vaak aan te brengen om ervoor te zorgen dat je huid er niet teveel aan gaat wennen, en het mogelijk niet haar kracht verliest.

Gebruik de volgende stappen om een retinol serum aan te brengen op je huid:

  1. Was eerst je gezicht met een reiniger, reinigingsmelk of micellair water die geschikt is voor je huidtype of lauw water
  2. Maak daarna de huid weer volledig droog met een schone handdoek en deppende bewegingen
  3. Neem één, twee of drie druppels van het retinol serum in je handen
  4. Vervolgens kun je het serum aanbrengen op je gezicht, hals of probleemgebied, uiteraard moet je je ogen en mond vermijden
  5. Het serum kan 5 tot 10 minuten intrekken in je huid
  6. Als laatste kun je er nog voor kiezen een extra huidverzorgingsproduct aan te brengen op je huid, denk bijvoorbeeld aan een zonbeschermer of een hydraterende nachtcrème. Vermijd echter retinol te mengen met veel andere producten en soms mag het zelfs helemaal niet.

Je hoeft dus slechts een heel klein beetje van een serum te gebruiken. Onthoud “less is more”. Hoewel veel mensen denken dat een serum duurder is dan een crème hoeft dat niet per se het geval te zijn. Een serum is namelijk geconcentreerder dan een crème, en je hoeft er dus minder van te gebruiken.

Aangezien een serum met retinol erg krachtig kan zijn, raad ik je aan eerst een klein beetje aan te brengen op de binnenkant van je pols voordat je je hele gezicht er mee gaat insmeren. Laat het nu één dag intrekken om te kijken of er huidirritatie ontstaat. Waarschijnlijk is het veilig om het product aan te brengen op je gezicht wanneer er geen vreemde reactie zichtbaar is geworden.

Extra tips voor het gebruiken van één van de beste retinol serums zijn:

  • Bouw langzaam op: om huidirritatie te voorkomen kan het verstandig zijn het gebruik van een serum langzaam op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met één keer per week, zodat je huid aan retinol kan gaan wennen. Na één maand kun je overstappen op meerdere malen per week. Gezien elke huidtype een andere reactie kan geven, is het goed op te blijven letten op de specifieke reactie van je huid op een bepaalde aanbreng frequentie. Hoewel volgens sommige huidverzorgingsmerken hun retinol serum zacht genoeg is voor de huid om het direct dagelijks aan te brengen, denk ik dat je hier wel degelijk mee moet uitkijken.
  • Breng ’s avonds aan: houd er rekening mee dat je huid gevoeliger kan worden voor zonlicht. Om deze reden kan het een goede keuze zijn een serum met retinol ’s avonds aan te brengen voordat je gaat slapen. Ook kan je huid zich in de nacht het beste herstellen en je kunt de huid dus een handje helpen door ’s avonds de retinol aan te brengen op je huid. Mocht je toch liever de retinol overdag aanbrengen, dan is het van belang dat je een krachtige SPF (Sun Protection Factor) aanbrengt.
  • Overdrijf niet met de hoeveelheid: er wordt aangeraden een hoeveelheid retinol ter grootte van een erwt te gebruiken voor je voorhoofd, neus, wangen en kin. Voor je hals en decolleté kun je ook een hoeveelheid retinol nemen ter grootte van een erwt. Met zachte, deppende bewegingen kan het serum worden aangebracht.

Hoe kies je het beste retinol serum voor je huid?

Voor het uitkiezen van het beste retinol serum heb ik rekening gehouden met een aantal punten. Hieronder som ik nog eens voor je op waar je rekening mee kunt houden bij het uitkiezen van het beste retinol serum.

Percentage retinol

Mensen kunnen een vrij verkrijgbaar retinol serum willen gebruiken om verschillende redenen. Ook kunnen de serums een verschillend percentage retinol bevatten. Dit ligt vaak ergens tussen de 0,5 en 2,5% retinol. Het kan bijvoorbeeld beter zijn een lage concentratie retinol te gebruiken om een probleemhuid te verzorgen. Ook lagere percentages retinol kunnen tekenen van huidveroudering en grove poriën bestrijden, hoewel een percentage van 0,25% waarschijnlijk niet effectief genoeg zal zijn. Voor het verminderen van vlekken, littekens en rimpels is waarschijnlijk een hoger percentage retinol nodig, zoals 2%. Aangezien retinol kan worden verdund met bijvoorbeeld oliën kan het slim zijn te kiezen voor een serum van een hoogstaand merk. Bovendien zouden jongeren beter kunnen kiezen voor een lager percentage retinol en ouderen voor een hoger percentage.

Een retinol serum met een hogere concentratie retinol kan mogelijk sneller resultaten opleveren op de huid dan een lagere concentratie.

Je huidtype

Voor een gevoelige huid is het raadzaam te kiezen voor een serum met een laag concentratie retinol. Ook kun je een kleine test uitvoeren op een minder opvallend gedeelte van je huid dan je gezicht. Zo kun je even controleren of retinol niet een te sterk effect heeft op je huid. Eigenlijk kunnen vrijwel alle huidtypes baat hebben bij retinol. Voor de droge huid kan een serum met olie beter zijn. Anderzijds kan voor de vettige of gemengde huidtype een lichte samenstelling beter zijn.

Formule

Sommigen mensen vinden het belangrijk dat een serum bijvoorbeeld vegan of diervriendelijk is. Ook kan het goed zijn vreemde ingrediënten, zoals parabenen, siliconen en onnatuurlijke geurstoffen te vermijden. Dit kun je vaak al zien door even te kijken in de omschrijving op de verpakking.

Overige verwerkte ingrediënten

Een serum met retinol bestaat ook uit andere ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, vitamine E, hyaluronzuur en aloë vera. Ik raad je in ieder geval aan te zoeken naar natuurlijke ingrediënten die kunnen helpen bij jouw specifieke doelen.

Verpakking

Wat veel mensen niet weten is dat een verpakking invloed kan hebben op de werkzaamheid van de retinol. Wanneer retinol wordt blootgesteld aan licht en lucht kan de werkzaamheid afnemen. Om deze reden kan het beter zijn te kiezen voor een retinol serum met een donkere verpakking en deze te bewaren op een donkere en koele plek. Kies ook liever voor een serum met een pompje, omdat het serum op deze manier zo min mogelijk wordt blootgesteld aan de omgeving en je de exacte hoeveelheid kunt nemen die je wenst.

Prijs

Serums die retinol bevatten zijn vaak betaalbaar. Je hoeft er ook maar een klein beetje van te gebruiken om te kunnen profiteren van de voordelen. Vaak zijn serums met weinig toevoegde ingrediënten en een grotere verpakking nog goedkoper.

Reviews en ervaringen

Uiteraard kan het goed zijn te kijken naar eerlijke reviews en ervaringen van anderen met één van de beste retinol serums. Zodra je klikt op de links hierboven kun je zien wat de ervaringen zijn van anderen en wat zij voor verbeteringen hebben gemerkt aan hun huid. Het is een eenvoudige manier om meer te weten te komen over de kwaliteit en minpunten van een product, zonder dat je het per se zelf moet kopen.

Veelgestelde vragen beste retinol serums (FAQ)

Vragen die regelmatig worden gesteld over de beste retinol serums en het gebruiken ervan, zal ik hieronder met je doornemen.

Wat is een goede leeftijd om retinol te gaan gebruiken?

Er wordt aangeraden een serum of product met retinol te gaan gebruiken vanaf je 25e levensjaar. Dit komt, omdat vanaf deze leeftijd de sterkte en aanmaak van je huideigen collageen begint af te nemen. In het geval van een voorgeschreven product met retinol om bijvoorbeeld acne te behandelen, wordt er geen onderscheid gemaakt in leeftijd. Dat dient dan te worden besproken met je arts of dermatoloog. Eigenlijk kunnen personen die hun huid gezond willen houden en tekenen van huidvoudering willen voorkomen vanaf hun 20e levensjaar beginnen met het opdoen van een retinol serum. Anderzijds geeft een bron aan dat de huid van iemand van 20 nog te jong is.

Mag je een retinol serum wel of niet gebruiken in jouw situatie?

Er zijn een aantal situaties waarin het gebruik van een retinol serum wordt afgeraden. Denk aan een extreem gevoelige huid, de zwangerschap, het geven van borstvoeding en een huidaandoening, zoals eczeem, psoriasis of rosacea. Zorg ook dat je overlegt met je dermatoloog of je een retinol serum mag gebruiken in combinatie met ingrediënten uit je andere huidverzorgingsproducten.

Kan een retinol serum bijwerkingen opleveren?

Het gebruiken van een retinol serum kan inderdaad helaas gepaard gaan met bijwerkingen. Daarom is het ook belangrijk dat je bepaalt wat het beste retinol serum is voor jouw huidtype. Ook is het aan te raden het gebruik ervan langzaam op te bouwen. Door veel retinol te gebruiken kunnen bijwerkingen, zoals roodheid, droogheid, branderigheid, gevoeligheid en peeling ontstaan. Ook kunnen er tijdelijk meer puistje ontstaan door het zuiveringsproces die plaatsvindt in de huid. Natuurlijk zal niet iedereen last ondervinden van de bijwerkingen. Echter, er geldt dat iedereen die een retinol serum gebruikt een zonnebrandcrème moet aanbrengen op zijn of haar huid, omdat retinol je huid gevoeliger maakt voor zonlicht.

Hoe snel kun je resultaten opmerken dankzij een retinol serum?

Doorgaans duurt het 4 tot 6 weken voordat de optimale resultaten worden bereikt met een retinol serum. Dat geldt vooral in het geval van een huid met acne. Soms kan door het aanbrengen van een retinol serum dezelfde dag nog een verbetering van de huid worden opgemerkt. Logischerwijs duurt het langer voordat littekens, zonschade en tekenen van huidveroudering vervagen. Verwacht ook geen wonderen bij diepe littekens. Dat vervagen lukt niet met een vrij verkrijgbaar retinol serum. Eventueel kun je kiezen voor een laserbehandeling of micodermabrasie behandeling van een dermatoloog.

Beste retinol serum conclusie

In dit blogartikel heb je een handig overzicht gekregen met de beste retinol serums. Ook heb je handvaten gekregen die je kunt gebruiken om te bepalen wat het beste retinol serum is voor jouw specifieke huid of huidprobleem.

Erg veel mensen kunnen baat hebben bij een serum met retinol, omdat het tal van voordelen kan bieden voor de huid. De belangrijkste voordelen van retinol zijn het tegengaan van tekenen van huidveroudering, het bevorderen van de celvernieuwing, het bevorderen van de aanmaak van collageen en het bestrijden van acne.

Mocht je nog geen keuze hebben kunnen maken uit de beste retinol serums dan raad ik je aan meer te lezen over het CeraVe retinol serum. In mijn ogen is dit namelijk het best geteste retinol serum.

Misschien was je hier naar op zoek?

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *