Beste scrub

Top 8 scrubs voor je gezicht en lichaam van 2023

Gemiddelde leestijd: 32 minuten
mm
Beste scrub

Het regelmatig gebruiken van een scrub voor je gezicht of gehele lichaam hoort een belangrijk onderdeel te zijn van je huidverzorgingsroutine. Met deze stap zorg je er namelijk voor dat dode huidcellen en ander hardnekkig vuil van de huid wordt gewassen. Dit resulteert in een schonere en frissere uitstraling van het gezicht. Naast je dagcrème kun je dus ook overwegen een scrub toe te voegen aan je regime.

Het gebruiken van de beste scrubs kan ook helpen om de huid er langer jonger uit te laten zien. Dit komt, omdat een scrub een positieve invloed heeft op de collageenproductie en de poriën schoonhoudt van verontreinigheden. Hierdoor wordt het huidverouderingsproces vertraagd.

Scrubs worden vaak onder vuur genomen. Ze kunnen namelijk te hard zijn voor de huid, vooral wanneer zij op een verkeerde manier worden gebruikt. Naast een lijst met de beste scrubs ga je in dit artikel dan ook tips krijgen om een scrub op de juiste manier te gebruiken. Dit kan namelijk nogal verschillen per doel van de scrub en huidtype.

Lees verder om een overzicht te krijgen van de allerbeste scrubs op de markt van dit moment.

Wat kan een scrub voor je huid betekenen?

Een scrub kan er vrijwel onmiddellijk voor zorgen dat je huid gaat stralen en glimmen. Ook merk je dat de huid gladder en gezonder oogt en zachter aanvoelt. Bij een foutieve behandeling met een gezichtsscrub of bodyscrub kunnen er echter averechtse resultaten optreden. Scrubs kunnen dus goed zijn voor de huid van je hele lichaam, maar dan dienen deze wel op de juiste manier te worden gebruikt.

In scrubs zitten veelal fysieke deeltjes of korrels. Deze zorgen ervoor dat dode huidcellen van de huid worden verwijderd. Men noemt het verwijderen van dode huidcellen ook wel exfoliëren. Je huid doet dit normaal gesproken zelf, maar soms kan dit proces wat hulp gebruiken. Dit kun je merken aan bepaalde tekenen, zoals een droge, schilferige en doffe huid. Daarnaast kan met een scrub, de bloedcirculatie en de huidvernieuwing worden bevorderd. Bovendien zullen andere huidverzorgingsproducten beter worden opgenomen door de huid, omdat de verontreinigheden uit de poriën worden gehaald. Voor andere anti-verouderingscrèmes, dagcrèmes of serums kan het gebruiken van een scrub dus betekenen dat zij nog beter hun werk kunnen doen.

Er zijn zelfs verschillende soorten scrubs verkrijgbaar die elk hun eigen probleem kunnen oplossen. Denk bijvoorbeeld aan het behandelen van een droge huid, mee-eters, puistjes, schade door de zon, fijne lijntjes, littekens en rimpels. Scrubs kunnen dan ook verschillende soorten effectieve ingrediënten bevatten. Afhankelijk van de scrub kunnen bijvoorbeeld bacteriën en dode huidcellen worden bestreden, de hydratatie van de huid worden bevordert of de huid worden verzorgd. Aangezien scrubs voor elke huidtype en budget verkrijgbaar zijn, kan iedereen er gebruik van maken.

Welke scrubs zijn verkrijgbaar op de markt?

Zoals hierboven aangegeven kunnen scrubs voor verschillende huidproblemen en huidtypes worden gebruikt. Het is afhankelijk van jouw huid en behoeften welke scrub het beste bij jou past. Hieronder zal ik de verschillen tussen de verschillende scrubs toelichten.

  • Fysieke exfoliant: Ten eerste bestaan er fysieke exfolianten. Onder deze categorie vallen de scrubs. De naam fysieke exfoliant komt van de fysieke deeltjes in het product. Denk bijvoorbeeld aan suikerscrubs en koffiescrubs. Kies altijd voor zachtere korrels in plaats van grove korrels om huidirritatie in het gezicht te voorkomen.
  • Chemische exfoliant: Ook bestaan er chemische exfolianten. Dit zijn producten die een chemisch stofje, zoals salicylzuur of glycolzuur bevatten. Deze zullen de huid binnendringen, en werken dus anders dan fysieke deeltjes om de huid te reinigen. Chemische exfolianten zijn vaak zachter voor de huid dan normale scrubs.
  • Gezichtsscrub: Zoals de naam al aangeeft zijn deze scrubs speciaal gemaakt om het gezicht te scrubben. Bij deze producten is rekening gehouden met de gevoeligere huid van het gezicht. Veel mensen met acne in hun gezicht gebruiken bijvoorbeeld een gezichtsscrub.
  • Lichaamsscrub: De lichaamsscrubs zijn bedoeld om je hele lichaam te reinigen. Denk bijvoorbeeld aan je rug, borst, benen en voeten. Aangezien de huid op de meeste plekken dikker is dan je gezicht, kunnen deze plekken grovere korrels aan. Een lichaamsscrub is dus vaak niet bedoeld voor je gezicht en kan op dit gebied juist irritatie veroorzaken. Een lichaamsscrub kun je makkelijk uitsmeren over je hele lichaam, voordat je de douche aanzet.

Bekijk ook eens “de beste exfolianten van 2022“.

Wat zijn de beste scrubs van 2023?

Bij het aankopen van een scrub moet je op veel zaken letten. De belangrijkste zaken zijn je huidtype, de reviews, de bijwerkingen en de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten in een scrub. Om je hierbij te helpen, heb ik hieronder een lijstje voor je gemaakt met de beste scrubs van 2023. Je zult zeker een scrub vinden die past bij jouw huidbehoeften. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je verder lezen voor extra tips bij het uitkiezen van de beste scrub.

1. Beste gezichtsscrub L’Oréal Paris Sugar Scrub Kiwi Gezichtsscrub

De eerste beste gezichtsscrub uit het lijstje is van het merk “L’Oréal Paris“. Zij hebben een zuiverende, beschermende en verzorgende scrub ontwikkeld die kiwizaden bevat. Het is een zachte keuze voor de huid, omdat het een 100% natuurlijke exfoliant bevat. Ook zijn de suikerkristallen super fijn waardoor de huid grondig en zacht kan worden gereinigd. Na het gebruiken van de L’Oréal Paris kiwi gezichtsscrub zal de huid een schoon, fris en verzorgd uiterlijk hebben. Daarnaast voelt de huid zijdezacht aan. Ook zullen onzuiverheden, zoals poriën en mee-eters minder gaan opvallen. Zoals de naam al aangeeft is dit een scrub uitsluitend voor de gevoelige huid van het gezicht.

Beste gezichtsscrub L'Oréal Paris
L’Oréal Paris

Ervaringen L’Oréal Paris kiwi gezichtsscrub

Op het internet en op Bol.com zijn tal van ervaringen te vinden van de kiwi scrub voor het gezicht van L’Oréal Paris. Zo wordt bijvoorbeeld aangegeven dat het product een effectieve werking heeft voor de vette of gecombineerde huid die gevoelig is voor puistjes. Na twee weken merkte de gebruiker al dat de vettigheid in het gezicht afneemt en de zichtbaarheid van puistjes vermindert. Gebruikers geven aan dat de micro suikerkorreltjes zacht zijn voor de huid en dus geen pijn of irritaties aan de huid veroorzaken. Aangezien de scrub makkelijk over de huid kan worden uitgesmeerd, hoef je er maar een klein beetje van te gebruiken per behandeling. Je kunt dus lang met het potje doen. Bovendien ruikt de de huid heerlijk fris na het gebruiken van de scrub.

2. Beste body scrub RITUALS The Ritual of Sakura Body Scrub

Rituals” is misschien wel één van de bekendste huidverzorgingsmerken. Veel mensen zweren dan ook bij de producten van Rituals. De Ritual of Sakura Body Scrub is speciaal bedoeld voor het hele lichaam, behalve je gezicht. Aangezien de scrub voor het overgrote deel uit natuurlijke ingrediënten bestaat, en de andere ingrediënten met alle veiligheid en jarenlange vergaarde kennis zijn gemaakt, kan de huid optimaal en op zachte wijze worden verzorgd. Net als de andere scrubs kunnen dode huidcellen worden verwijderd, zal de huid weer schoon lijken en gladder aanvoelen. Het product is geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

Beste body scrub Rituals
Rituals

Ervaringen

Rituals wordt gebruikt door veel personen die het beste voor hebben met hun huid. Dit maakt ook dat er veel ervaringen en reviews worden gedeeld over de producten van dit merk. De Rituals Body Scrub wordt geprezen om de effectieve, maar zachte werking voor de huid en de heerlijke zoete sinaasappelgeur.

3. Goede Vicius gezichtsscrub voor vrouwen

Vicus” is een huidverzorgingsmerk dat de laatste tijd een steeds groter gedeelte van de markt lijkt te veroveren. Dit komt waarschijnlijk, omdat de producten erg betaalbaar en tegelijkertijd zeer effectief zijn voor de huid. De zuiverende scrub van Vicius is speciaal gemaakt voor de huid van vrouwen. Het product kan dan ook worden gebruikt voor het exfoliëren van de huid, het laten stralen van de huid en het verminderen van onzuiverheden en poriën. De gezichtsscrub bestaat uit fijne korrels die je huid niet tot last zullen zijn. Daarnaast helpen de antioxidanten van de groene thee direct de huid te herstellen en het verouderingsproces tegen te gaan. Bovendien gaat het om een vegan scrub die geen irriterende parfum bevat.

Beste gezicht scrub Vicius
Vicius

Ervaringen

Hoewel ik vaker producten mag uittesten of producten gewoon zelf koop om mijn huid optimaal te verzorgen en te kijken wat het beste voor mij werkt, mocht ik ook de producten van Vicius uittesten. Ik kreeg bijvoorbeeld een dagcrème, nachtcrème, serum en de scrub van Vicius toegestuurd. Ik merkte dat deze combinatie erg goed werkte. Mocht je alleen een scrub willen gebruiken voor het verzorgen van je huid, dan is Vicius ook aan te raden. Het gaat inderdaad om zeer fijne deeltjes in de scrub die geen roodheid, uitdroging of andere irritatie aan de huid zullen veroorzaken.

4. Beste exfoliërende scrubhandschoenen

Persoonlijk heb ik mijn bedenkingen bij het gebruiken van scrubhandschoenen. Toch vragen veel mensen zich af wat de beste scrubhandschoen is. Daarom wil ik je hier toch iets meer over vertellen. Ik raad je in ieder geval niet aan je gezicht te scrubben met een scrubhandschoen. Voor de rest van je lichaam kun je gebruikmaken van een grote exfoliërende scrubhandschoen. Deze ligt namelijk prettiger in de hand en je kunt er direct een groot oppervlakte van je huid mee scrubben. Dit type scrubhandschoen is effectief, omdat de ene zijde helpt bij het verwijderen van dode huidresten doormiddel van plantenvezels en het andere gedeelte kan de huid nareinigen doormiddel van microvezels. De handschoenen mogen worden gewassen, je kunt er dus lang mee vooruit.

Beste scrubhandschoen

Ervaringen

Op het internet zijn weinig ervaringen te vinden over deze specifieke scrubhandschoen. Dit geldt echter voor alle scrubs sponsen en washandjes. Ze worden namelijk afgeraden door de meeste dermatologen. Wel is in een ervaring te lezen dat het makkelijk te gebruiken is en het product van stevige kwaliteit is.

5. Goede lichaamsscrub, bodyscrub en facescrub in één van Chezmoi

Voor diegenen die op zoek zijn naar één product die ze kunnen gebruiken voor zowel hun lichaam als gezicht kunnen kiezen voor het unieke product van “Chezmoi“. De face- en bodyscrub is zacht en bevat 24 karaats gouddeeltjes en vitamine E. Het gaat om een 100% natuurlijke formule waarmee dode huidcellen kunnen worden verwijderd en de huid grondig kan worden gewassen zonder tot uitdroging te lijden. Kies voor deze scrub van Chezmoi als je de zichtbaarheid van fijne lijntjes, acne, acne-littekens en huidverkleuring wil verminderen. Gebruiken van deze Chezmoi scrub is veilig, omdat het een geschikte keuze is voor alle soorten huidtypes. Bovendien ligt de focus van Chezmoi op het ontwikkelen van kwaliteitsproducten.

Beste lichaamsscrub Chezmoi
Chezmoi

Ervaringen

In een ervaring met de Body- en facescrub van Chezmoi wordt aangegeven dat de persoon in de kwestie al meerdere producten gebruikt van het merk. De producten van Chezmoi hebben namelijk het beste effect gehad op zijn huid. Veel commerciële merken (in de review wordt over Rituals gesproken) leveren namelijk huidirritatie op, terwijl de scrub van Chezmoi zacht is voor de huid, geen grove korrels bevat, makkelijk smeerbaar is en ook nog eens puur natuurlijk is.

6. Scrub voor benen en voeten Australian Bodycare Body Scrub met 100% natuurlijke Tea Tree Olie

Sommige personen zijn op zoek naar de beste scrub voor het scrubben van hun benen en voeten. Voor deze plekken, en overigens ook de rest van je lichaam, kun je de “Australien Bodycare” bodyscrub overwegen. Deze scrub bestaat uit 100% natuurlijke tea tree olie. Deze olie is bijvoorbeeld effectief in het verwijderen van bacteriën en dode huidcellen. Ideaal dus voor een persoon met acne. Daarnaast kan door de actieve allantoïne en glycerine de huid verzachten en hydrateren. Australien Bodycare Body Scrub is geschikt voor alle huidtypes, inclusief de acne-gevoelige en zeer gevoelige huidtypen. Het zal de huid dan ook niet laten uitdrogen. De Body Scrub kan worden gebruikt voor het lichaam, de benen of als een voetscrub, ook voor de hardere huid.

Goede scrub voor benen en armen
Australien Bodycare

Ervaringen

De ervaringen met de scrub van Australien BodyCare zijn positief. Dit is niet voor niets. Het bevat namelijk het unieke, natuurlijke ingrediënt tea tree olie. Mensen met acne geven bijvoorbeeld aan dat zij deze scrub gebruiken tijdens het douchen om de acne op hun rug te behandelen, en met succes. Andere personen gebruiken het alleen voor het verzorgen van hun huid en als voorzorgsmaatregel voor het ontstaan van onzuiverheden.

7. Lifegoods4You Gezichtsscrub

De beste gezichtsscrub van “Lifegoods4You” kan erg effectief zijn. Enkele voordelen van deze scrub zijn de zeer glad- en zacht makende effecten, de fijne korreltjes, de aangename geur en de gebruikte natuurlijke ingrediënten. Dit product wordt zelfs aanbevolen door ziekenhuizen. Voor personen die hun huid regelmatig willen scrubben is deze gezichtsscrub van Lifegoods4you een geschikte keuze. Je mag het namelijk twee tot drie keer per week aanbrengen op je huid. Ook voor mensen met acne, mee-eters en verstopte poriën kan het een goede keuze zijn, omdat deze scrub de talgproductie kan beheersen, zodat poriën minder snel verstoppen. Bovendien zal deze gezichtsscrub waarschijnlijk geen bijwerkingen opleveren, omdat het geen synthetische geur- of kleurstoffen en geen parabenen bevat. Elke huidtype kan baat hebben bij deze goede gezichtsscrub.

Gezichtsscrub Lifegoods4you
Lifegoods4you

Ervaringen

Enkele ervaringen van de Lifegoods4You scrub laten zien dat het een heerlijk product is voor het gezicht. Daarnaast is het ook geschikt voor de zwakkere huid. Zelfs voor deze huidtype worden dan ook geen bijwerkingen gemeld.

8. Bodyscrub Vegan Fox Natuurlijke Bodyscrub koffie voor mannen en vrouwen

Misschien vind je het vreemd dat koffie in huidverzorgingsproducten verwerkt. Toch is één van de beste scrubs, namelijk van het merk “Vegan Fox“, gemaakt van koffiezout en koffiebonen. Dit zijn namelijk zeer effectieve ingrediënten voor het gezonder en gladder maken van de huid door de huid zachtjes te exfoliëren en de celvernieuwing te verbeteren. Ook zitten de vitamines C en E in de crème, die de aanmaak van collageen bevorderen, waardoor tekenen van huidveroudering kunnen worden bestreden. Tevens bevat de scrub van Vegan Fox druivenpitolie, waardoor je kunt profiteren van verzachtende, ontstekingsremmende en verstevigende effecten. Bovendien zijn sheaboter en jojoba-olie effectief in het hydrateren van de huid en het voeden van de huid.

Beste bodyscrub Vegan Fox
Vegan Fox

Ervaringen

Volgens de ervaringen rondom de Vegan Fox scrub voldoet het product aan de verwachtingen. Aangezien er veel natuurlijke ingrediënten inzitten, kan de gezondheid van de huid op verscheidene manieren worden verbetert.

Hoe kies je de beste scrub voor je huid en huidprobleem?

Hieronder ga ik enkele richtlijnen toelichten die je kunt aanhouden bij het uitkiezen van de beste scrub voor je huid en huidproblemen. Voor veel mensen blijft immers het uitkiezen van een goede scrub een lastige beslissing. Toch is het uitkiezen van de beste scrub belangrijk, omdat je nieuwe puistjes wil voorkomen en de huid er gezonder uit wil laten zien, maar hiervoor dan wel het juiste product moet worden gekozen.

  • Huidtype: Vaak staat op de verpakking van een scrub aangegeven voor welke huidtype de scrub is gemaakt. Voor een zeer gevoelige huid kan het bijvoorbeeld raadzaam zijn zeer fijngemalen deeltjes in een scrub te hebben om de kans op irritatie te verkleinen. Voor de droge huid kun je kiezen voor een chemische exfoliant met hydraterende ingrediënten en zonder harde deeltjes. Eventueel kun je in het geval van een normale, gecombineerde of vette huidtype kiezen voor een product dat zowel een fysieke als chemische exfoliant bevat. Op deze manier kun je profiteren van de voordelen van beide type scrubs.
  • Huidprobleem: In het geval van een vette huidtype met acne kun je kiezen voor een scrub met acnebestrijdende ingrediënten, zodat puistjes worden voorkomen en behandeld. Kies eventueel voor een product met salicylzuur om de talgproductie in bedwang te houden en verstopte poriën te voorkomen. Een ander ingrediënt in scrubs is roze klei, wat goed kan helpen voor de gevoelige huid, zonder irritatie te veroorzaken. Mensen met een huidprobleem, zoals eczeem of psoriasis kunnen beter geen gebruik maken van normale scrubs uit de winkel. Deze huidaandoeningen hebben vaker baat bij specifieke exfoliërende ingrediënten.
  • Korrels: In scrubs kunnen verschillende soorten deeltjes zitten. Denk bijvoorbeeld aan korrels van zout, suiker, klei en kristallen. De grootte van de deeltjes hoort anders te zijn wanneer het voor het lichaam of gezicht wordt gebruikt. Sommige ingrediënten zijn helemaal niet bedoel voor het gezicht. Voor de zekerheid kun je kiezen voor deeltjes van klei, omdat het natuurlijk is en het dus niet altijd huidproblemen zal opleveren. Logischerwijs zal de huid wel minder goed worden geexfolieert dan bij een groter deeltje.

Eventueel kun je ook letten op de verpakking van de scrub. Met een tube kan vaak makkelijker een bepaalde hoeveelheid worden gebruikt in tegenstelling tot een flesje. Ook zijn scrubs uit tubes vaak makkelijker over de huid uit te smeren. Voor potjes geldt dat er meer verontreinigheden op kunnen ophopen, wat ongunstig kan zijn voor je huid.

Bovendien kun je bij het uitkiezen van één van de beste scrubs rekening houden met de geur. Misschien houd je van een frisse, mintachtige geur of juist een zoete, kersachtige geur.

Hoe breng je een scrub aan op de huid?

Aangezien scrubs op de juiste manier moeten worden gebruikt om huidirritatie te voorkomen, is het van belang dat je hiervan op de hoogte bent. Ik ga je hiervoor een aantal tips geven, zodat je de beste scrubs op de juiste manier kunt gebruiken.

Persoonlijk maak ik gebruik van een stomer voordat ik een scrub met korrels aanbreng op mijn huid. Als thuisgebruiker kun je er ook voor kiezen een warme douche te nemen, zodat de poriën open gaan staan en de huid zich kan voorbereiden op de scrub.

Om te beginnen maak je je gezicht vochtig met lauwwarm water. Vervolgens pak je de scrub en doe je hiervan een hoeveelheid ter grootte van ongeveer een één euro muntstuk op je vinger. Hierna maak je met je andere hand je vingertoppen nat, zodat de scrub smeuïg wordt. Het mag in ieder geval niet droog aanvoelen, voordat het op de huid wordt aangebracht.

Breng de scrub aan op de plekken waar de huid onzuiver is, of simpelweg op je hele huid. Maak hierbij cirkelvormige bewegingen met je vingertoppen of gebruik voor je lichaam je handpalm. Na de scrub enkele minuten in te laten trekken in de huid, kun je het er weer van af wassen met lauw water. Zorg hierbij dat er geen korrels achterblijven op de huid. Als laatste kun je de huid weer afdrogen met een schone handdoek. Maak hierbij deppende bewegingen in plaats van over de huid heen te schuren.

Na de gezichtsbehandeling of lichaamsbehandeling met een scrub kun je een vochtinbrengende crème aanbrengen. Op deze manier kan de huid weer versterken en hydrateren. Daarnaast moet je ook een zonbescherming aanbrengen op de huid, omdat je huid gevoeliger is geworden voor de zon na het gebruiken van een scrub.

Het verschilt per scrub en type huid hoe vaak je een scrub mag aanbrengen op de huid. De scrubs kunnen namelijk nogal verschillen qua sterkte. Doorgaans wordt een scrub één of twee keer per week aangebracht. Een droge huid hoeft vaak maar eens in de paar weken te worden gescrubd, en dus minder dan een vettere of gecombineerde huid. Ga in ieder geval nooit overdrijven met het gebruiken van scrubs, want dit kan meer kwaad dan goed doen.

Kijk voor de exacte werking en gebruiksaanwijzing altijd naar de verpakking van een facescrub of bodyscrub. Dit kan namelijk verschillen namelijk per type scrub. Het is in ieder geval verstandig om het gebruiken van een scrub langzaam op te bouwen.

Veelgestelde vragen over scrubs

Personen die een scrub willen gebruiken, hebben vaak nog enkele vragen. De vragen omtrent scrubs die ik regelmatig voorbij zie komen op mijn website en in mijn mailbox, heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.

Een scrub is inderdaad goed voor je gezicht. Je moet alleen niet overdrijven in de frequentie dat je een scrub gebruikt. Daarnaast zijn te harde deeltjes niet goed voor je gezicht.

Doorgaans wordt de huid één tot twee keer per week gescrubd. Dit kan echter verschillen per product, huidtype en huidprobleem. Soms mag je de huid één keer per twee dagen scrubben en soms één keer per maand. Zorg dus dat je hier voldoende onderzoek naar doet.

Wanneer scrubs zacht zijn voor de huid en acnebestrijdende ingrediënten, zoals salicylzuur bevatten kunnen zij inderdaad helpen tegen acne, mee-eters en puistjes. Het kan bijvoorbeeld goed zijn voor de acne-gevoelige huid de bacteriën te bestrijden, de huid te hydrateren en de talgproductie in bedwang te houden. Voor alle informatie kun je mijn artikel “scrub tegen puistjes” raadplegen.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *