Beste zeep tegen acne

De top 7 beste acnezepen in 2023

Gemiddelde leestijd: 21 minuten
beste zeep tegen acne

Op dagelijkse basis schrijf ik over producten die effectief zouden kunnen zijn tegen acne en puistjes. Onlangs verscheen een mail in mijn mailbox waarin iemand vroeg naar de beste zeep tegen acne die beschikbaar is op de markt.

Het leek mij dus een goed idee een artikel te schrijven over het gebruiken van een goede zeep of reiniger tegen acne. Er zijn immers nogal wat factoren waar je rekening mee dient te houden om te voorkomen dat de acne juist erger wordt. Het is dan ook belangrijk dat je één van de beste zepen tegen acne uitkiest die past bij je type acne en huid.

Veel mensen denken dat acne ontstaat door een slechte hygiëne. Dit kan inderdaad een grote rol spelen. Als er namelijk vuil op de huid zit, kan dit in de poriën terecht komen en een ontstekingsreactie veroorzaken. Vandaar is het belangrijk dat je overweegt een goede zeep op te nemen in je huidverzorgingsregime. Houd er wel rekening mee dat er meer oorzaken kunnen zijn van acne. Je dient bijvoorbeeld ook te letten op je voeding en je hormonen in balans te houden. Soms is acne genetisch bepaald.

Hoe ontstaat acne?

Voordat ik ga vertellen wat de beste zeep is tegen acne zal ik je kort iets meer vertellen over het ontstaan van deze nare huidaandoening. Je weet dan namelijk waarom ik bepaalde zepen aanraad als je last hebt van acne.

In de huidporiën en haarzakjes zitten talgklieren die talg produceren. Dit is een vettige substantie die gunstige voordelen heeft voor de huid, zoals het soepel houden van de huid. Door bepaalde factoren, zoals schommelende hormonen en bewerkte voedingsmiddelen kunnen de talgklieren meer talg gaan aanmaken dan nodig is. Een porie kan dan verstopt raken door het overtollige talg, dode huidcellen en andere verontreinigheden. Zo’n verstopping ziet er uit als een wit of zwart puntje op de huid, een mee-eter. Zodra de acne-veroorzakende bacterie C. acnes in de verstopping terecht komt, kan een ontsteking ontstaan. Deze ontsteking wordt een puistje of acne genoemd.

Als je van acne af wilt komen, is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen grote hoeveelheden talg, dode huidcellen en bacteriën op de huid aanwezig zijn. Je kunt bijvoorbeeld een zeep gebruiken om deze verontreinigheden van de huid te verwijderen. Als je acne bij de wortel wilt uitroeien, zal je ervoor moeten zorgen dat in de eerste instantie geen verontreinigheden aanwezig zullen zijn.

Hoe kies je de beste zeep tegen acne en puistjes?

Als je een zeep tegen acne wilt inzetten om eindelijk van die vervelende bultjes op je huid af te komen, kun je een speciale zeep gaan inzetten. Hierbij is het belangrijk dat je let op een aantal punten.

Ten eerste dien je bijvoorbeeld nooit een normale zeep met echte zeepmoleculen, die je bijvoorbeeld gebruikt om de vaat te doen of je handen en lichaam te wassen, te gebruiken om acne te behandelen. Dergelijke zepen zijn bedoeld om hardnekkig vuil te verwijderen en zijn veel te agressief voor de gevoeligere huid van je gezicht. Ook kunnen normale zepen ingrediënten bevatten die acne alleen maar erger zullen maken. De huid kan namelijk uitdrogen en de pH-waarde van de huid kan worden verstoord, waardoor nog meer talg wordt aangemaakt.

Bij het uitkiezen van de beste zeep tegen acne is het tevens belangrijk je doel te bepalen. Er zijn namelijk erg veel zepen en gezichtsreinigers met allerlei functies beschikbaar. Zo kunnen zepen met salicylzuur dode huidcellen verwijderen en zepen met benzoylperoxide acne-veroorzakende bacteriën doden. Andere zepen zijn juist gericht op het verschonen van de huid door het verwijderen van overtollig talg en make-up. Eventueel zou je voor een zeep kunnen kiezen die meerdere oorzaken van puistjes tegelijkertijd aanpakt. Wil je toch liever meerdere producten gebruiken? Gebruik dan een mild reinigingsmiddel om je huid te reinigen en bijvoorbeeld een serum of spotbehandeling om het echte werk te doen. Ga zeker niet overdrijven door allerlei verschillende middeltjes te gebruiken.

Houd ook in gedachten met wat voor type huid en acne je te maken hebt. In het geval van een vette huid kun je bijvoorbeeld salicylzuur goed inzetten, maar bij een droge huid kun je beter kiezen voor een hydraterende zeep of reiniger. Bij een hardnekkige vorm van acne, zoals cystische acne kun je een reinigingsmiddel gebruiken met ontstekingsremmende ingrediënten, zoals benzolperoxide. Een zeep met zachte ingrediënten is het beste voor de gevoelige huid. Als je kiest voor een verkeerd type zeep welke niet past bij je type huid en acne kan de huid geïrriteerd raken en meer acne ontstaan.

Gebruik een zeep met salicylzuur om talg en dode huidcellen te verwijderen en de poriën schoon te houden. Kies voor een zeep met benzoylperoxide om acne-veroorzakende bacteriën te doden.

Wat is de beste zeep tegen acne?

Benieuwd welke zeep je het beste kunt kiezen om acne te bestrijden? Dan kun je een keuze maken uit de onderstaande 7 beste zepen. De aanbevelingen heb ik gemaakt op basis van dermatologische adviezen, bewezen ingrediënten, mijn eigen ervaringen en die van andere acne patiënten.

Een praktische zeep tegen acne die je dagelijks kunt gebruiken is meestal vloeibaar in de vorm van een reinigingsrel. Andere soorten zepen dienen altijd niet-comedogeen en zeepvrij te zijn, zoals micellair water zonder spoeling.

1. SOME BY MI zeep voor puistjes op de rug

Eén van de beste zepen tegen acne is van het merk ‘SOME BY MI‘. De zeep bevat meerdere exfolianten. Het doel hiervan is het verwijderen van dode huidcellen, de poriën schoonhouden en het voorkomen van vochtverlies. Ook bevat de zeep een hoge concentratie verdunde tea tree-extracten. Deze zullen ontstekingen verzachten. Dankzij niacinemide zal het uiterlijk van grove poriën verbeteren. De reinigingszeep is speciaal gemaakt voor personen met een acne gevoelige huid die last hebben van puistjes op hun rug. Alle huidtypes kunnen baat hebben bij dit product, zeker de acne gevoelige huid. Het is in ieder geval getest door dermatologen en vrij van irriterende ingrediënten, zoals alcohol, minerale oliën, kunstmatige geur- en kleurstoffen wat het een goede keuze maakt.

Beste anti-acnezeep Some By Mi
SOME BY MI

2. Dudu-Oson zeep 3-in-1 verpakking

Volgens veel acne patiënten is ‘Dudu-Oson‘ zeep zeer geschikt om chronische acne en donkere vlekken die zijn ontstaan door acne te behandelen. Alle gebruikte ingrediënten en oliën komen uit de natuur. De belangrijkste ingrediënten in deze zeep zijn aloë vera en vitamines. Het kan worden gebruikt door acne patiënten met alle soorten huidtypes. Als extraatje heeft het ook voordelen tegen vroegtijdige gezichtslijnen en rimpels.

Beste zeep tegen acne dudu-osun
Dudu-Osun

3. Dr. EA Laboratories medische zeep voor je gezicht en lichaam

Het merk ‘Dr. EA Laboratories‘ verdient ook een plekje in deze lijst met de beste zepen tegen acne. Het product is getest op zijn veiligheid en werkzaamheid door huidspecialisten en onafhankelijke instituten. De zeep is het meest geschikt voor de acne-gevoelige huid. Dankzij exfoliërende ingrediënten, zoals zwavel, salicylzuur en glycolzuur kan het helpen de poriën schoon te houden en het voorkomen van nieuwe acne. Tevens kunnen rimpels worden voorkomen.

beste zeep tegen acne Dr ea Laboratories
Dr. EA Laboratories

4. Kaise hydraterende zeep met zeezout tegen puistjes, grove poriën en acne

De zeep van het merk ‘Kaise‘ herken je misschien wel. Onlangs heeft deze zeep namelijk een nieuwe verpakking gekregen. De vertrouwde ingrediënten zijn gewoon hetzelfde gebleven. Je kunt deze zeep gebruiken om puistjes en acne te bestrijden op je hele lichaam, dus ook je gezicht. De ingrediënten zijn geschikt voor puberacne. Het belangrijkste ingrediënt in de zeep is zeezout. Dit is zeer effectief bij het verbeteren van huidproblemen en het voorkomen van de verspreiding van acne-veroorzakende bacteriën. Ook zit er geitenmelk in verwerkt om de huid gehydrateerd, soepel en glad te houden. Andere ingrediënten in de zeep zijn glycerine, kokosnoot en yoghurt.

beste acnezeep Kaise
Kaise

5. Juuls Vegan Care zeep voor acne en mee-eters in het gezicht

De producten van ‘Juuls‘ zijn erg populair. Deze specifieke zeep kan helpen milde acne te behandelen en verontreinigheden, zoals dode huidcellen en make-up van je gezicht te wassen. Tevens zouden je poriën kunnen verkleinen. Aangezien er hoogwaardige plantaardige ingrediënten in deze zeep zitten, kan het een goede keuze zijn voor je acne. Als je vegan, halal of duurzame producten wilt gebruiken, is deze zeep het meest geschikt.

beste anti-acnezeep Juuls
Juuls

6. Gladskin acne gel

Gladskin‘ mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Ik raad het product aan, omdat het de acne-veroorzakende bacteriën aanpakt, terwijl het de goede bacteriën op de huid met rust laat. Dit wordt bereikt met het gepatenteerde enzym Staphefekt™. Uit dit lijstje is dit dan ook de enige zeep welke de acne-veroorzakende bacteriën aanpakt. De gel bevat geen alcohol en parfum en is gecontroleerd op zijn werkzaamheid door dermatologen. Je kunt dit product dus dagelijks gebruiken zonder angstig te hoeven zijn dat acne erger wordt.

beste zeep en gel tegen acne
Gladskin

7. Paula’s Choice gezichtsreinigingsgel voor de huid met acne

De laatste zeep die ik aanraad is van ‘Paula’s Choice‘. Ik heb dit product zelf uitgetest en gebruik het tot op heden nog steeds. Het fijne van dit product is dat het ingrediënten bevat die zacht zijn voor de huid, maar zeer effectief zijn tegen puistjes. Je kunt het dan ook dagelijks gebruiken om talg, mee-eters en hardnekkige onzuiverheden te verminderen of te verwijderen. Ook kun je het gebruiken de huid te beschermen tegen uitdroging en langer vochtig te houden. De ingrediënten ‘glycerine’, ‘vitamine B5’ en ‘sodium laureth sulfaat’ zijn de belangrijkste ingrediënten.

beste zeep tegen acne Paula's Choise
Paula’s Choise

Hoe gebruik je de beste zeep tegen acne?

Na het uitkiezen van de beste zeep tegen acne dien je deze ook op de juiste manier te gebruiken. Wanneer een goede zeep op de verkeerde manier wordt gebruikt, kan er alsnog verergering van de acne ontstaan.

Een milde zeep mag je hooguit twee keer per dag gebruiken om je huid te reinigen. Als een sterkere zeep ook kan worden gebruikt om bijvoorbeeld dode huidresten te verwijderen, dien je de zeep hooguit één tot twee keer per week te gebruiken voor je gezicht. Wil je puistjes op je rug en de rest van je lichaam behandelen met een sterkere zeep? Dan kun je de zeep dagelijks gebruiken. De huid van de rug is bijvoorbeeld een stuk dikker dan de huid van het gezicht. Als je elke dag je gezicht wilt wassen om bijvoorbeeld talg en make-up van je gezicht te wassen, raad ik je aan de beste gezichtsreinigers tegen acne te overwegen in plaats van een zeep.

In het geval van een milde zeep kun je deze aanbrengen op de huid wanneer je wakker wordt en naar bed gaat. De huid maakt namelijk ook talg aan als je slaapt. Zorg dat je slechts een klein beetje zeep gebruikt tegen je acne en breng het voorzichtig (met masserende bewegingen) aan op de huid. Als je gaat overdrijven met de hoeveelheid zeep heeft dit geen betere werking en kan de huid juist geïrriteerd raken. Zorg dat je achteraf de acnezeep goed afspoelt en de huid voorzichtig droogmaakt met een schone, zachte handdoek. Wrijving van een handdoek kan namelijk meer puistjes veroorzaken. Na het reinigen van de huid met een zeep, kun je eventuele andere middelen aanbrengen.

Mochten er bijwerkingen ontstaan, zoals een droge huid, roodheid, irritatie of een stekend gevoel door het gebruiken van een zeep, kun je beter stoppen en een andere gezichtsreiniger of zeep gebruiken. De zeep was mogelijk te sterk voor je huid of bevat een te sterk ingrediënt. Ook kan de combinatie van voorgeschreven acnemedicatie en reinigingsmiddelen met bepaalde ingrediënten de oorzaak zijn. Ik raad dan aan een zachtere reiniger te gebruiken, verder te lezen op mijn website of een dermatoloog te raadplegen voor zeer specifiek advies.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *