Bijwerkingen van acnebehandelingen

De bijwerkingen en de oplossingen!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
mm
bijwerkingen van een acnebehandeling

Acne kan gepaard gaan met veel problemen. Naast dat je niet tevreden bent met je uiterlijk, kunnen er bijvoorbeeld ook permanente littekens ontstaan en kun je problemen krijgen met je mentale gezondheid. Vandaar worden er ontzettend veel middelen en zalven tegen acne gebruikt door acne patiënten.

Aangezien er zoveel acnebehandelingen op de markt zijn, die gemaakt zijn voor verschillende huidtypes en ook erg heftig kunnen zijn, kunnen er bijwerkingen optreden. Denk bijvoorbeeld aan bijwerkingen, zoals een droge huid, roodheid of diarree.

De hevigheid van bijwerkingen van acnebehandelingen verschilt erg. Op deze pagina ga ik een aantal bekende behandelingen met je bespreken en welke bijwerkingen er kunnen ontstaan. Dit doe ik aan de hand van een handig overzicht. Ook ga ik je vertellen hoe je kunt proberen de bijwerkingen te voorkomen en te verlichten.

Bestaan er acnebehandelingen zonder bijwerkingen?

Als je acne wil behandelen, kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld vrij verkrijgbare middelen inzetten die je gewoon online kunt bestellen of in de drogisterij kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan reinigers, maskers, serums en crèmes. Wil je op deze manier acne behandelen? Zorg dan dat je milde producten gebruikt, die speciaal zijn gemaakt voor acnepatiënten. Let ook op het label, ‘niet-comedogeen’. Anders heb je kans op een bijwerking, dat de poriën verstopt raken.

Een andere manier om acne te behandelen is het gebruiken van natuurlijke middeltjes, zoals tea tree olie, jojoba-olie en aloë vera. Deze staan er vaak om bekend niet of nauwelijks bijwerkingen te hebben, omdat ze uit de natuur komen en dus geen chemicaliën of agressieve stoffen bevatten. Echter, je dient er niet teveel van op je huid te smeren om bijwerkingen te voorkomen.

Ook kun je acne van binnenuit behandelen. Dit kan bijvoorbeeld een behandeling betreffen voor de gezondheid van je darmen, het herstellen van je hormonale onbalans of je slechte voedingspatroon. Afhankelijk van het type behandeling kun je bijwerkingen ervaren. Als je bijvoorbeeld een supplement tegen acne gaat gebruiken, kan dit logischerwijs ook bijwerkingen veroorzaken, vooral als je meer van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Onthoud dat onze huiden een verschillende gevoeligheidsgraad hebben. Ook kun je een droge, vette of juist gecombineerde acne-gevoelige huid hebben. Het is dus eigenlijk niet gek dat er zelfs bijwerkingen kunnen ontstaan na het gebruiken van milde huidverzorgingsproducten. Dit betreft vaak alleen een milde bijwerking, zoals droogheid, roodheid, een prikkelig gevoel of huidirritatie.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Bijwerkingen van medische, professionele acnebehandelingen

Het beste is advies over de verschillende soorten acnebehandelingen en hun bijwerkingen in te winnen bij een professional. Zij weten namelijk alles wat je moet weten over de medische behandelingen, terwijl ikzelf meer fan ben van holistische geneeswijzen en vrij verkrijgbare producten, omdat de bijwerkingen veel milder zijn.

Wel heb ik goede ervaringen gehad met benzoylperoxide. Dit is een crème die zonder recept verkrijgbaar is. Het doel hiervan is de balans van acne-veroorzakende bacteriën op de huid te herstellen. Ik heb altijd het lichtste variant benzoylperoxide gebruikt. Sterkere varianten zorgen vaak enkel voor meer bijwerkingen, zoals droogheid, branderigheid, jeuk en strakheid, terwijl de acne niet effectiever wordt besteden.

Hieronder zal ik een aantal medische acnebehandelingen op recept en professionele behandelingen bespreken. Natuurlijk laat ik ook de bijwerkingen zien.

Acnebehandeling:Doelen:Mogelijke bijwerkingen:
Tretinoïne (vitamine A-zuur)Dode huidcellen verwijderen en de aanmaak van nieuwe, gezonde huidcellen bevorderen.Roodheid, branderigheid, jeuk, droge huid, schilfers en lichte of donkere vlekken.
Adapaleen (Differin)Reduceren van de talgproductie, huidirritatie verlichten, vernieuwen van oude huidcellen en verwijderen van acne-veroorzakende bacteriën.Jeuk, schilfers, irritatie, roodheid en gezwollen oogleden.
AzelaïnezuurVerweken van de buitenste huidlaag, afremmen van de groei van acne-veroorzakende bacteriën en verhelpen van hyperpigmentatie.Tintelingen, jeuk, branderig gevoel, droogheid, schilfers en rode huid.
Tetracycline (plaatselijk gebruik of capsules)Doden van acne-veroorzakende bacteriën, zwellingen verminderen, zichtbaarheid van (onderhuidse) puistjes verminderen en de celgroei afremmen.Maagdarmklachten, ontstoken slijmvliezen, moeite met slikken, slokdarm irritatie, hoofdpijn, oorsuizen, minder rode of witte bloedcellen, ontsteking van het hartzakje, leveraandoening en huidirritatie.
Isotretinoïne (vitamine A-zuur)Bevorderen van de gezonde huidcellen, verminderen van de hoeveelheid talg en het remmen van ontstekingen.Droge lippen en ogen, droge en korstige neus, oogontsteking en keelpijn. 
RoaccutaneVermindering talgproductie, bestrijden van acne-veroorzakende bacteriën, ontstekingen verminderen en bevorderen van de aanmaak van nieuwe huidcellen.
Maagdarmklachten, hoofdpijn, verminderd gezichtsvermogen, gewrichts-, en spierpijnen, roodheid, droge huid en lippen en depressie.
TreclinacReduceren acne-veroorzakende bacteriën en de aanmaak van gezonde huidcellen stimuleren.Jeuk, uitslag, schilfers, ontstoken huid, branderigheid, vermindere schildklieractiviteit, hoofdpijn, oogirritatie, misselijkheid, koortslip en pijn.
Clindamycine (plaatselijk gebruik of capsules)Bestrijden van acne-veroorzakende bacteriën.Maagdarmklachten, ernstige diarree, slokdarmontsteking, ontstekingen in de mond, vlekjes, schimmelinfecties, smaakstoornis, reukstoornis, verminderde leverwerking, spierzwakte, droogheid en jeuk.
DoxycyclineOnder controle houden van acne-veroorzakende bacteriën en verbeteren van de immuunfunctie.Maagdarmklachten, ontstoken slijmvliezen, huidirritatie, bijholteontsteking, hoofdpijn, oorsuizen, blozen, moeite met slikken, minder bloedplaatjes, leverziektes en snelle hartslag.
 
MinocyclineBestrijden van acne-veroorzakende bacteriën.Minder bloedplaatjes, jeuk, rode vlekken, maagdarmklachten, ontstoken slijmvliezen, donkere verkleuring in de mond, moeite met slikken, doofheid, oorsuizen, hoofdpijn, schildklier ontsteking, leveraandoening en haaruitval.
Chemische peeling (verschillende sterktes)Verwijderen van huidlagen, de aanmaak van gezonde huidcellen stimuleren en acnelittekens verwijderen.Rode of droge huid, jeuk, huidirritatie, zwelling, trekkerig gevoel, vervelling en korsten.
Microdermabrasie (verschillende naalden)Aanmaak van gezonde nieuwe huidcellen stimuleren en acnelittekens verwijderen.Dunne huid, rode vlekken en pigmentvlekken.
Laserbehandeling (verschillende sterktes)Collageen en elastine productie bevorderen.Infectie, koortslip en bleke rode of donkere plekken.
Lichttherapie (verschillende sterktes)Poriën schoonmaken, vrije radicalen bestrijden, huidweefsel verbeteren en hydratie verbeteren.Misselijkheid, hoofdpijn, oogirritatie, verbranding, roodheid en prikkelingen.
Neem bij ernstige bijwerkingen zo snel mogelijk contact op met een arts.

Houd er rekening mee dat sommige acne patiënten gevoeliger zijn voor bepaalde bijwerkingen. Daarom is het ook zo belangrijk dat je eerst contact opneemt met een arts voordat je ergens mee gaat beginnen. Als je zwanger bent en antibioticum gaat nemen, kun je bijvoorbeeld de gezondheid van je baby verschrikkelijk aantasten. Ook kan je medische voorgeschiedenis invloed hebben op de keuze om acne te behandelen met medicijnen.

Gebruik door een arts voorgeschreven medicatie

Als normale acnebehandelingen niet werken of is geprobeerd de gezondheid van het lichaam te verbeteren, maar dit ook geen effect heeft gehad, kan er worden overgaan op voorgeschreven medicatie. Medicatie kan helpen het risico op de terugkeer van onzuiverheden en permanente huidschade te voorkomen. Medicijnen en zalven die worden voorgeschreven door artsen en dermatologen staan bekend om de vele bijwerkingen. Daarom worden bepaalde medicijnen en antibiotica gezien als het laatste redmiddel.

Acne is dan ook te behandelen met diverse professionele geneesmiddelen of een combinatie van geneesmiddelen. Overleg altijd eerst met je arts voordat je een van de geneesmiddelen gaat gebruiken. De geneesmiddelen die gebruikt worden tegen acne, bevatten namelijk verschillende stoffen die de huid flink kunnen irriteren.

Daarnaast kunnen niet alle middelen in combinatie worden gebruikt met eventuele andere medicatie Je wilt natuurlijk niet dat de acne juist verergert door het gebruiken van een bepaald middel. Ondanks dat je zo snel mogelijk van af wilt komen, zien we te vaak dat er teveel methodes, voedingsschema’s, geneesmiddelen of crèmes tegelijk worden gebruikt. Doe dat niet als je bijwerkingen wil voorkomen.

Het verlichten van bijwerkingen door een acnebehandeling

Als je ervoor kiest acne te behandelen, loop je dus bijna altijd het risico dat er bijwerkingen optreden. Hier is vrij weinig aan te doen. Het is in ieder geval belangrijk dat je behandelingen uitkiest die de grootste kans hebben effectief te zijn voor jouw huidtype en vorm van acne.

Besef ook dat na het beginnen met een acnebehandeling de symptomen van je acne en puistjes even kunnen verergeren. Meestal duurt deze periode zo’n 10 dagen waarna de bijwerkingen moeten stoppen. Dit komt, doordat je lichaam het nieuwe middel in het systeem moet opnemen. Ook kunnen de onzuiverheden naar het oppervlakte van de huid worden gebracht, waardoor er tijdelijk wat meer puistjes ontstaan. Ga dus niet te snel stoppen met een acnebehandeling.

Vraag ook na of je wellicht andere huidverzorgingsproducten kunt gebruiken. Er zijn namelijk verzorgingsproducten die de werking van medicijnen kunnen stimuleren, bijwerkingen kunnen verminderen, of medicatie beter kunnen laten opnemen door de huid.

Om acne helemaal te laten verdwijnen, ben je vaak anderhalve maand tot drie maanden verder na het starten met een acnebehandeling. Door zichtbare bijwerkingen, zoals droge lippen of een extreem droge huid, voelen veel acne patiënten zich niet fijn en stoppen vroegtijdig met een acnebehandeling.

Probeer op deze manieren bijwerkingen te verminderen

Door bepaalde acnebehandelingen kan je huid een stuk gevoeliger worden voor zonlicht. Daarom is het van belang dat je zonnebrandcrème met een hoge SPF aanbrengt op je huid.

Tegen een droge huid kun je een verzachtende, hydraterende crème gebruiken. Het beste kun je even overleggen met je arts welke hydraterende crème mag worden gebruikt in combinatie met je medische acnebehandeling.

Het is sowieso verstandig je arts of dermatoloog te raadplegen na het ontstaan van bijwerkingen. Zij kunnen een keuze maken om toch vroegtijdig te stoppen en over te stappen op een andere acnebehandeling of een extra verzorgingsproduct in te zetten. Het is echter belangrijk dat je dit bespreekt met je behandelaar.

Acne behandelen zonder heftige medicijnen en de bijbehorende bijwerkingen

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, gaan vrijwel alle acnebehandelingen gepaard met het risico op bijwerkingen. De bijwerkingen kunnen mild zijn, zoals wat roodheid. Echter, in sommige gevallen kunnen belangrijke processen in je lichaam worden beschadigt. Het is in dat geval belangrijk om zo snel mogelijk een professional te raadplegen.

Ik kan begrijpen dat de bijwerkingen van acne medicatie je angstig hebben gemakt. Besef wel dat heftige bijwerkingen meestal slechts 1 op de 100 keer voor komen. Het is dus een vrij kleine kans dat jij heftige bijwerkingen gaat ervaren. Het beste kun je een arts raadplegen om te controleren hoe groot jouw kans is op bijwerkingen.

In mijn verleden heb ik meerdere malen antibiotica gebruikt om mijn acne te bestrijden. Hoewel sommigen varianten werkten, kwam de acne altijd weer terug. Na veel onderzoek te doen ben ik erachter gekomen wat hiervan de oorzaak is.

Acne medicatie kan namelijk wel helpen de symptomen tijdelijk te verlichten, door bijvoorbeeld de talgproductie te reduceren en acne-veroorzakende bacteriën op te ruimen, maar als je na enkele maanden stopt met de behandeling, dan zal bijvoorbeeld de activiteit van acne-veroorzakende bacteriën opnieuw op gang komen. Daarom ben ik een groot voorstander van acne behandelen zonder medicijnen.

Met mijn ‘Leven Zonder Acne’ methode ga ik je helpen de onderliggende oorzaken van acne aan te pakken. Hierdoor kun je de oorzaken bestrijden die ervoor zorgen dat je acne steeds terugkomt. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door de hormonen in balans te brengen, de gezondheid van je darmen te verbeteren en nog veel meer. Download zeker even mijn gratis e-book als je hier meer over wil weten!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *