
Acne is een groot probleem voor veel mensen. Het kan veel doen met je zelfvertrouwen je kan er langdurig last van blijven houden, al helemaal wanneer er acne littekens achterblijven.
Als je al veel hebt geprobeerd tegen je puistjes kun je overwegen de hulp in te schakelen van een professional. De meeste mensen proberen dan ook eerst zelf een zalf of crème van een arts op de huid te smeren. Wanneer er na 3 maanden geen goede resultaten te zien zijn, besluiten zij een dermatoloog te raadplegen. Er kan dan een specifieke behandeling worden afgestemd op jouw huidtype en hevigheid van je acne.
Een chemische peeling tegen acne is een veel voorkomende behandeling. Ook kan een chemische peeling tegen acne littekens worden ingezet. Het doel van een peeling is het exfoliëren van de huid waardoor deze helderder en gladder wordt.
In dit artikel vertel ik je alles over de behandeling en wat de ervaringen van acne patiënten zijn.
Inhoudsopgave
Waarom kan een chemische peeling helpen tegen acne?
Een chemische peeling kan tegen acne worden ingezet om meerdere redenen. Denk bijvoorbeeld aan het losmaken van dode huidcellen dankzij het verwijderen van de bovenste huidlagen. Dit proces stimuleert op natuurlijke wijze de epidermale groei, wat betekent dat nieuwe gezonde huidcellen worden aangemaakt. Dit kan gunstig zijn, omdat je poriën dan minder snel zullen verstoppen.
Tijdens de chemische peeling behandeling wordt een exfoliërend middel aangebracht op de huid. Het middel zorgt ervoor dat de bovenste huidlagen worden verwijdert, de poriën worden gereinigd en acne veroorzakende bacteriën worden verwijdert. Je begrijpt dus wel dat een chemische peeling mogelijk een zeer effectieve oplossing is om jouw acne te behandelen.
Welke chemische peelings werken bij acne?
Er worden verschillende chemische peelings aangeboden. Je kunt bijvoorbeeld een exfoliant met salicylzuur, amandelzuur of glycolzuur kopen en thuis zelf aan de slag. Zorg dan wel dat je weet wat jouw huidtype is, zodat je de juiste exfoliant gebruikt. Als een doe-het-zelf middeltje niet de gewenste resultaten oplevert, kun je overwegen een sterkere peeling behandeling te ondergaan bij een specialist. Zij gebruiken vaak sterkere concentraties salicylzuur of glyculzoor, of sterkere ingrediënten, zoals pyrodruivenzuur en trichloorazijnzuur.
Professionele chemische peelings kunnen worden uitgevoerd door een schoonheidsspecialiste of dermatoloog. Het type chemische peeling zal worden afgestemd op jouw huid, acne en acne littekens. De ene peeling kan dan ook dieper doordringen in de huid dan de ander.
In het geval van de acnegevoelige huid met milde tot matige acne zal worden gekozen voor een lichte tot middelzware chemische peeling. Dit kan helpen de poriën te reinigen, puistjes te verwijderen en de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Een lichte peeling verwijdert de opperhuidlaag en een middelzware peeling verwijdert tot in de bovenste dermale lagen, waardoor de huidcellen kunnen worden vernieuwd. Bij een zwaardere vorm van acne met diepere acne littekens zal de heftigste type chemische peeling worden ingezet.
Chemische peeling tegen acne littekens
Zoals je weet kan één van de doelen van een chemische peeling zijn om de bovenste huidlaag te verwijderen, zodat deze opnieuw wordt aangemaakt. Dit is ook de reden waarom middelzware tot diepe chemische peelings worden ingezet tegen acne littekens. Chemische peelings kunnen diepere littekens verminderen en de hobbelige textuur verbeteren.
Bij een middelzware chemische peeling wordt vaak trichloorazijnzuur (TCA) ingezet. Dit kan namelijk goed helpen om de opperhuid en bovenste dermale huidlagen te verwijderen, waardoor beschadigde cellen bij het litteken worden verwijderd. Bij diepe littekens wordt vaak gebruikt gemaakt van een peelingmiddel, zoals het zuur ‘fenol’.
Dankzij een chemische peeling gaat de huid zich op natuurlijke wijze herstellen door collageen aan te maken. Collageen wordt aangemaakt door je huid en zorgt ervoor dat de huid voller wordt. Het kan er dus voor zorgen dat acnelittekens worden opgevuld, minder diep worden en de huidtextuur dus minder opvallend wordt.
Als je last hebt gehad van acne en puistjes is er ook een kans dat er post-inflammatoire hyperpigmentatie zichtbaar is geworden. Dit is de benaming voor de donkere vlekjes die ontstaan als onzuiverheden verdwijnen. Dankzij de nieuwe huidcellen van een chemische peeling kan de huidskleur weer in de normale toestand komen. Tevens kan melkzuur, een andere exfoliant, helpen om de huid te verlichten, waardoor donkere vlekjes verdwijnen.
Afhankelijk van de diepte van jouw acne littekens bepaalt een dermatoloog welke type peeling het meest geschikt is in jouw geval.
Wat kun je verwachten van peelings?
De chemische peeling behandeling begint bij het reinigen en drogen van de huid. Hierna kan het peelingsmiddel al worden aangebracht op het gezicht. Vaak ziet het middel er uit als een dun, waterachtig goedje. De specialist gebruikt een borstel, wattenschijfje, wattenstaafje of handschoenen om het aan te brengen op de huid.
Na het aanbrengen van de exfoliant zal je een warm gevoel krijgen op de huid. Ervaringen vertellen ook dat het een prikkerig of branderig gevoel kan opleveren. Geef in ieder geval altijd aan bij de specialist hoe je je voelt, want het hoort niet zoveel pijn te doen. Na het peelingmiddel ongeveer 10 minuten te laten intrekken in de huid wordt het verwijderd van de huid met water. Het is normaal dat je huid er rood uit ziet. Afhankelijk van de hevigheid van de peeling zal de roodheid binnen enkele minuten, een uur of een week verdwijnen. Eventueel wordt de behandeling afgesloten met een milde crème of gezichtsmassage.
Voorafgaand aan de behandeling zal worden besproken waar je rekening mee dient te houden. Misschien mag je bijvoorbeeld enkele dagen of weken voor de behandeling geen reguliere huidverzorgingsproducten gebruiken. Na de behandeling kunnen er ook afspraken worden gemaakt over het vermijden van de zon en het gebruik van non-comedogene zonnebrandcrème als nazorg. Je huid kan namelijk gevoeliger worden voor de zon.
Veelgestelde vragen omtrent chemische peelings
Hieronder een aantal van de veelgestelde vragen omtrent de chemische peelings tegen acne:
Wat is de prijs van een chemische peeling?
De prijzen van chemische peelings verschillen van 50,- tot 250,- euro. Dit is afhankelijk van de behandeling die je ondergaat. De behandelingen worden niet vergoed door de verzekering.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Bij een lichtere behandeling heb je mogelijk meerdere sessies nodig om de beste resultaten te krijgen. Bij matige tot zware acne kan het ook vaak beter zijn drie tot vier sessies te nemen. De behandelingen vinden meestal om de twee weken plaats.
Nog steeds last van acne of acne littekens na een chemische peeling?
Mogelijk werkt een andere behandeling, zoals een laserbehandeling of microneedling behandeling beter voor jou. Tevens kan acne blijven aanhouden door onderliggende problemen in je lichaam. Deze moeten dan worden opgelost om voor een langere termijn resultaten te zien. Acne littekens kunnen zichtbaar blijven wanneer zij te diep in de huid liggen.
Wat is het verschil tussen microdermabrasie en een chemische peeling?
Bij een chemische peeling wordt gebruik gemaakt van zuren om dode huidcellen te verwijderen en bij micodermabrasie worden kristallen ingezet.
Mag ik een chemische peeling ondergaan?
Gebruik je voorgeschreven medicijnen of heb je ook last van andere huidziektes dan acne? Neem dan eerst contact op met een arts voordat je een chemische peeling krijgt.
Wat zijn de ervaringen van acne patiënten?
Er zijn veel postitieve ervaringen te vinden omtrent chemische peelings tegen acne. Ook heeft een studie aangetoond dat acne littekens sterk kunnen verminderen dankzij chemische peelings.
Kunnen chemische peelings acne voorgoed laten verdwijnen?
Chemische peelings kunnen zeker effectief zijn voor bepaalde personen die last hebben van acne en acne littekens. Bijkomend voordeel is dat producten beter kunnen worden opgenomen in de huid als de dode huidcellen zijn verwijdert.
Na een chemische peeling kunnen dode huidcellen echter opnieuw tevoorschijn komen. Soms is er dus meer nodig om acne voor een langere termijn te laten verdwijnen. Het is dan ook van belang om je aan een goed huidverzorgingsregime te houden. Ik raad je ook aan onderliggende problemen in je lichaam op te sporen en te bestrijden. Je hormonen, voedingspatroon en darmen kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op het terugkeren van acne.
Wil je meer weten over hoe jij snel en effectief acne kunt verminderen? Download dan even mijn gratis e-book met veel meer waardevolle tips!

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes
Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.