Comedonen

Wat zijn comedonen

Wij hebben er allemaal wel eens last van gehad, comedonen of ook wel mee-eters genoemd. En we zijn het er allemaal over eens dat het er heel vies en onverzorgd uitziet.

Vaak moeten er dikke lagen make-up overheen om de onzuivere huid te verbergen en daar maak je het allemaal nog veel erger mee. Uiteindelijk kom je in een vicieuze cirkel terecht. 

Maar wat zijn comedonen nu eigenlijk? En waarschijnlijk nog belangrijker, hoe krijg je ze weg?

Wat zijn comedonen?

Comedonen zijn poriën die zich gevuld hebben met talg.

Het enkelvoud van comedonen is trouwens comedo. Maar omdat je er eigenlijk nooit maar eentje hebt, wordt dit bijna altijd in het meervoud gebruikt.

Er zijn twee soorten comedonen, de gesloten comedonen en de open comedonen. De gesloten comedonen worden ook wel eens witte puntjes genoemd en de open comedonen worden ook wel eens zwarte puntjes genoemd.

De comedonen ontstaan vaak op het gezicht, met name op de kin en de neus.

Hoe komt het dat je comedonen krijgt?

Comedonen ontstaan door talgklieren die te veel talg produceren. Door de overproductie van talg geraakt de porie verstopt en ontstaat er een comedo.

Dan heb je nog en verschil tussen een zwart puntje en een wit puntje. Een zwart puntje is talg die geoxideerd is, omdat de porie open is. Een wit puntje blijft wit, omdat de porie afgesloten is. 

Witte puntjes liggen altijd dieper dan zwarte puntjes en witte puntjes veroorzaken vaak een puistje doordat de huid gaat ontsteken. Het is echter niet zo dat ieder wit puntje ook per definitie een puistje zal worden.

Heeft talg dan ook een functie of zorgt het alleen maar voor problemen?

Talg heeft zeker wel een functie. Talg zorgt ervoor dat de huid soepel blijft en niet uitdroogt. Zonder talg zou de huid dus veel eerder en veel sneller rimpelen. Dus talg is absoluut heel belangrijk. Maar een overproductie moet je proberen te voorkomen.

Hoe komt het dat ik te veel talg produceer?

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het is dus eventjes uitzoeken wat bij jou de oorzaak van de comedonen kan zijn. Hieronder zal ik enkele mogelijke redeneren bespreken van het krijgen van comedonen.

Veranderingen in je hormoonspiegel 

Daarom zijn het vaak pubers die comedonen hebben. Door al die veranderingen in het lichaam tijdens de pubertijd slaat de hormoonspiegel op hol en gaat de huid teveel talg produceren.

Als de hormoonspiegel terug kalmer wordt, wordt de productie van talg ook minder. Maar in de tussentijd is het belangrijk om de huid goed te reinigen. Vooral pubers hebben de neiging om aan de comedonen te gaan prutsen met hun nagels. Hierdoor maken ze de huid nog onrustiger en krijgen ze uiteindelijk alleen maar meer comedonen en puistjes. Door het aanraken van je comedonen kun je zelfs littekens krijgen.

Medicijnen

Er zijn ook medicijnen die de talgproductie beïnvloeden. En daar kan je zelf natuurlijk heel weinig aan veranderen. Uiteraard mag je nooit zomaar stoppen met medicijnen. Als je echt heel veel last hebt van comedonen kan je met de huisarts bespreken wat er eventueel aan kan gedaan worden.

Bij jonge vrouwen is de pil ook vaak een oorzaak van comedonen. Als je er overmatig last van hebt, meldt dit dan zeker. Vaak kan er overgeschakeld worden op een andere pil zodat je een stuk minder last krijgt. Als medicijnen de oorzaak zijn moet je altijd de huisarts raadplegen. Nooit zomaar gaan experimenteren met andere dingen.

Gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten 

Mensen die comedonen hebben, hebben vaak de neiging om de huid te gaan reinigen met hele agressieve producten. En daar bereik je juist het omgekeerde effect mee.

Als je gaat proberen de huid uit te drogen, gaat de huid als reactie nog meer talg aanmaken. Vandaar dat het ook niet goed is om je gezicht met gewone handzeep te wassen. Zeep droogt de huid echt heel erg uit. Gebruik dus altijd producten die geschikt zijn voor jouw huid. 

Als je er zelf niet uitkomt, vraag dan hulp aan een schoonheidsspecialiste. Het gebruik van milde producten is veel beter dan het gebruik van agressieve producten. Vaak zie en voel je zelf ook al meteen welke producten wel of niet goed zijn voor jouw huid. De huid mag nooit trekkerig aanvoelen. Dan gebruik je een te agressief product.

Kan ik iets doen om ervoor te zorgen dat ik geen comedonen krijg?

Je kunt er veel aan doen om te zorgen dat je geen comedonen krijgt. Je kan het echter nooit helemaal uitsluiten, hoe goed je je ook aan de regels houdt en hoe goed je je huid ook verzorgt. Maar als je de volgende regels in acht neemt heb je wel veel minder kans op comedonen. En als je ze dan toch krijgt zullen het er veel en veel minder zijn. Grijp dan ook onmiddellijk in als je ziet dat je toch comedonen krijgt. Hoe minder je er hebt hoe makkelijker ze te behandelen zijn. 

Reinig je huid iedere ochtend en iedere avond. Sla dat nooit over. Reinig je huid niet met gewone zeep, maar met een reinigingsproduct speciaal voor je gezicht. Dit is echt heel belangrijk. Als je bijvoorbeeld gaat slapen met make-up op je gezicht dan kruipt al dat vuil van de make-up in jouw poriën en dan is het eigenlijk logisch dat ze verstoppen. Dus hoe weinig tijd je in de ochtend ook hebt en hoe moe je in de avond ook bent, reinigen is echt de boodschap. Je zal merken dat dat een wereld van verschil maakt. En uiteindelijk kost het maar heel weinig tijd. Je moet het jezelf gewoon aanleren om het echt te doen.

Reinig je huid ongeveer 2 keer per week dieper. Hiervoor kan je een masker gebruiken of een scrub product. Het is even aanvoelen wat voor jou het prettigste is en waar jouw huid het beste op reageert. Ook hier geldt weer dat het product niet te agressief mag zijn. Het is niet de bedoeling om de huid te gaan uitdrogen. Als je een scrub gebruikt, wrijf de scrub er dan niet te hard in. Een hardhandige behandeling is nooit goed en kan zelfs huidbeschadigingen opleveren. 

Zorg ervoor dat de overige (antibacteriële) producten die je gebruikt matterend zijn. Dus geen producten die een olieachtige laag nalaten op het gezicht. Op de verpakking staat meestal vermeldt dat het een matterend product is. Vind je dat er toch een vette laag op je gezicht ligt, dep dan even met een tissue. Deppen, niet wrijven! 

Het verwijderen van comedonen

Comedonen zien er vies uit en dus willen we er zo snel mogelijk van af. Bij de drogist worden er hulpmiddeltjes verkocht om de comedonen uit te drukken. Namelijk de zogenaamde comedonenlepel. Maar hier moet je goed mee opletten. Vaak beschadigen deze de huid. Wil je deze toch gebruiken, zorg er dan voor dat je het lepeltje goed reinigt voor en na gebruik. 

Een betere manier om comedonen te verwijderen is volgens dit stappenplan:

  • Het is heel belangrijk dat de huid goed gereinigd is.
  • Na de reiniging ga je zachtjes scrubben voor de dieptereiniging.
  • Verweek dan je huid bijvoorbeeld door te stomen. Hier kun je een speciaal stoomapparaatje voor kopen, maar het kan ook boven een pot met dampend warm water en een handdoek over je heen. Opletten dat de stoom niet te heet wordt. Het is niet de bedoeling dat je heel lang gaat stomen, de huid moet gewoon iets weker worden om het uitdrukken makkelijker te maken.
  • Doe tissues rond je vingers en ga heel voorzichtig de comedonen uitdrukken. Doe dit nooit zonder tissues rond je vingers, dan komen namelijk de bacteriën van je handen in de poriën van je gezicht terecht. Altijd met de zijkant van je vingers drukken, nooit met je nagels. Als je met je nagels drukt, beschadig je de huid. Ga niet als een gek doorduwen. Als de comedo er niet uitkomt, verplaats dan het drukpunt, dan zal je merken dat het er wel vaak uitkomt. Komt het er toch echt niet uit, laat het dan gewoon even met rust. Met doordrukken krijg je echt veel meer ellende dan resultaat.

Bij een gesloten comedo is het verstandig om hier eventjes in te prikken met een steriele naald. Op die manier hoef je veel minder druk te zetten en is er veel minder kans op beschadiging van de huid. Gewoon een klein prikje is voldoende. Zo zorg je ervoor dat er een uitgang is en hoef je de huid dus niet open te drukken. Bij een open comedo is dit niet nodig omdat er al een uitgang is.

Mijn laatste en beste tips voor je huid

In dit artikel heb ik de dingen besproken die je zelf thuis kan doen, maar in sommige gevallen kan het veel verstandiger om een afspraak te maken met een schoonheidsspecialiste. Deze weet perfect hoe ze jouw huid weer zo zuiver mogelijk kan krijgen. Bespreek met haar de mogelijkheden voor jouw huid en bespreek eventueel ook een behandelplan om de huid nadien ook echt zuiver te houden.

Als je maar heel af en toe last hebt van comedonen kan je het perfect zelf aanpakken. Bij heel veel last is het toch echt wel het verstandigste om het aan een professional over te laten. Op die manier ben je er veel sneller van verlost en krijg je ook advies over de producten die je het beste kan gebruiken.

Wil je niet veel geld uitgeven aan dure schoonheidsbehandelingen die enkel gericht zijn op de symptomen van comedonen, maar gewoon acne bij de bron leren uitroeien, zodat de kans op comedonen verkleint? Dan raad ik je aan via de onderstaande knop mijn acne verhaal te lezen!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *