Crème tegen puistjes

Hoe kies je een geschikte crème en wat is de beste crème tegen puistjes?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
crème tegen puistjes en acne

Veel mensen zijn op zoek naar de beste crème tegen puistjes, mee-eters en acne. Dat is logisch! Bijna iedereen krijgt namelijk wel eens last van vervelende puistjes op het gezicht, de rug of de schouders. Veel mannen en vrouwen hebben zelfs rond hun 30e en 40e levensjaar nog steeds last van puistjes.

De meeste acne patiënten weten niet goed wat ze moeten doen. Er zijn talloze behandelopties, van laserbehandelingen, natuurlijke oplossingen, zware medicijnen tot effectieve crèmes. De vele keuzes bij acne maakt het niet makkelijker.

Voor mij was de beste behandeling tegen puistjes een combinatie van voeding, overige hygiëne en huidverzorging. In dit artikel ga ik dieper in op de juiste huidverzorging tegen acne. Want welke crèmes werken nou écht tegen puistjes, waar moet je op letten en welke crème gebruik ik zelf?

Is een crème tegen puistjes de oplossing?

Voordat ik je vertel wat de beste crème is tegen puistjes zal ik je iets meer vertellen over de ontstaanswijze van acne. Je begrijpt dan namelijk beter hoe je van puistjes kunt afkomen en hoe je een geschikte crème kunt kiezen.

Wanneer de talgklieren overproduceren wordt er meer talg aangemaakt dan nodig is. Het talg en dode huidresten gaan opstapelen in een porie en er ontstaat een mee-eter. Als hier vervolgens bacteriën bijkomen, ontstaat er een ontsteking, ofwel puistje. Zo’n puistje kan er zelfs voor zorgen dat je een litteken of putje in je huid krijgt.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je talgklieren overproduceren en acne bacteriën vrijkomen. Denk aan hormonen, voeding, stress, ingrediënten in cosmetica en invloeden van buitenaf.

Een dag- of nacht crème kan voorkomen dat er meer puistjes ontstaan. Ook kunnen speciale crèmes helpen bij het verwijderen van bestaande puistjes. Onthoud echter dat een crème voornamelijk bedoelt is om de symptomen van puistjes te bestrijden, en dus de echte oorzaken van acne niet worden opgelost met een crème.

Veel mensen gebruiken allerlei dure crèmes en lotions tegen puistjes. Ondanks het gebruiken van een crème blijven ze last houden van puistjes tot op late leeftijd. Ze weten namelijk niet dat een slechte hormoonhuishouding en andere oorzaken die acne laten terugkomen moeten worden bestreden om voor een langere tijd acne te verminderen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Hoe kies je een geschikte crème tegen puistjes en acne?

Als je een crème tegen puistjes wilt gebruiken, kun je een keuze maken uit misschien wel duizenden soorten. Mijn eerste tip bij het uitkiezen van een crème is dan ook dat je niet allerlei soorten en merken crèmes door elkaar moet gebruiken. Ik begrijp dat je zo snel mogelijk van je puistjes af wilt, maar ga niet uit haast van alles door elkaar gebruiken. De ingrediënten in de crèmes kunnen namelijk op elkaar reageren, waardoor je puistjes juist verergeren.

Ook is het belangrijk om een crème tegen puistjes te kiezen die is afgestemd op jouw huidtype. Er bestaan namelijk verschillende huidtypes die vragen om een verschillende crème. Ga na of jij een droge, vette of gecombineerde huid hebt en zoek naar een product die gemaakt is voor jouw huidtype (dit bespreek ik uitgebreid in mijn e-book). Het kennen van je huid is essentieel om een effectieve crème te vinden tegen jouw huid en acne.

Smeer overigens niet teveel van een crème op je gezicht. De crèmes zijn geconcentreerd en gemaakt om te worden aangebracht op de huid met een dun laagje. Als je teveel van een crème opsmeert, kun je dan ook meer huidproblemen krijgen.

Bovendien is het niet goed om een crème tegen puistjes te gebruiken die alcohol, geur- en kleurstoffen bevat. Je huid kan dan uitdrogen waardoor er meer puistjes ontstaan.

Welke soorten crèmes voor acne zijn er?

Je kunt om verschillende redenen een crème gebruiken tegen puistjes en acne. Crèmes kunnen een verschillende functie hebben tegen acne.

Hieronder laat ik je voorbeelden zien van een aantal soorten crèmes tegen puistjes:

 • Vochtinbrengende crème: Een vochtinbrengende crème helpt de huid vocht vast te houden. Ook bevat deze crème vaak gunstige oliën voor de huid. Hierdoor zal de huid minder snel uitdrogen en zullen er dus minder snel nieuwe puistjes ontstaan.
 • Hydraterende crème: Een hydraterende crème verzacht de vochtarme huid.
 • Talgreducerende crème: In een talgregulerende crème zitten verschillende ingrediënten die ervoor zorgen dat de poriën minder talg aanmaken. Hierdoor verkleint de kans op verstopte poriën en acne.
 • Dagcrème: Dankzij een dagcrème zal je huid gehydrateerd blijven en de huidbarrière worden ondersteunt. Je gezicht wordt dus extra goed beschermd tegen schadelijke factoren uit de omgeving.
 • Nachtcrème: Dankzij een nachtcrème word de aanmaak van collageen en elastine bevordert. Het resultaat is dat je beter bestemd bent tegen puistjes, je huid soepeler wordt en je huid de juiste voeding binnen krijgt.
 • Oogcrème: Dit is geen specifieke crème voor acne. Echter kan je met een oogcrème het zwellen van je ogen verminderen waardoor je een openere uitstraling krijgt. Wellicht kan dit een onderdeel van je huidverzorgingsroutine worden.
 • Serum: Een serum is een soort krachtigere variant van een crème. Een serum is geconcentreerder en bevat meer werkzame stoffen tegen puistjes. Er hoeven dan ook slechts enkele druppels worden aangebracht op de huid.
 • Zonnebrandcrème: Als je teveel in de zon gaat, kan dit voor schade aan de huid zorgen. Bij een acne gevoelige huid is het extra belangrijk om zonnebrandcrème tegen acne te gebruiken. Ook op bewolkte dagen kunnen UV-stralen je huid beschadigen!
 • Benzoylperoxide crème: Een benzoylperoxide crème helpt acne veroorzakende bacteriën te verwijderen. Je moet deze crème alleen smeren op je puistjes en dus niet je hele huid.

Wat is de beste crème tegen puistjes?

Er zijn allerlei soorten crèmes die ook verschillende functies hebben. Zoals gezegd dien je eerst te ontdekken wat jouw huidtype is. Vervolgens kun je een keuze maken uit de beste crèmes tegen acne, puistjes en mee-eters.

Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden van ‘de beste crèmes’ tegen puistjes, van bol.com die ik zelf ook gebruik (of in het verleden gebruikte voor mijn puistjes):

 • Biodermal crème: Deze crème bevat ingrediënten die zeer effectief zijn voor het verminderen van bestaande puistjes en mee-eters. De functie van de Biodermal crème is onder andere het hydrateren van de huid, het verzachten van de huid, het verwijderen van dode huidcellen en de natuurlijke vochtbalans herstellen.
 • SIMIA™ Original Active Retinol Serum: In deze crème zitten meerdere anti-acne stoffen die elk een andere werking hebben op de huid. Zo wordt bijvoorbeeld de celvernieuwing gestimuleerd, de vorming van collageen geactiveerd en de barrièrefunctie van je huid versterkt.
 • Camille Cosmetics – Slakkenslijmcrème: In deze crème zit slakkenslijmextract en aloë vera. Op mijn website heb ik al verschillende keren geschreven over de positieve werking van slakkengel. De crème zorgt er bijvoorbeeld voor dat de talgproductie wordt verminderd en dode huidcellen worden verwijderd.
 • La Roche-Posay Effaclar DUO (+) dagcrème: Dit is één van de beste hydraterende crèmes die zelfs wordt aanbevolen door dermatologen. Gebruik de crème tegen puistjes, mee-eters, littekens en hyperpigmentatie.
 • La Roche-Posay Effaclar A.I. Lokale crème: Dit is een crème van La Roche die is bedoelt om je puistjes aan te stippen. Het fijne is dat deze crème komt met een aanbrengtuitje, zodat je gericht je puistjes kunt bestrijden en het omliggende huid met rust kunt laten.

Kies bijvoorbeeld voor de beste producten van La Roche-Posay. Deze zijn in ieder geval getest door dermatologen. Ook kan de combinatie van deze producten een redelijk complete huidverzorging bieden. Bovendien is dit een goede keuze, omdat je producten van hetzelfde merk gebruikt.

Kijk ook naar andere behandelingen dan een crème tegen puistjes

In dit artikel heb ik de beste crèmes tegen puistjes en acne besproken. Je weet nu waarom het verstandig kan zijn één of meerdere crèmes te gebruiken in je dagelijkse huidverzorgingsroutine.

Ik heb je ook verteld dat een crème er niet voor gaat zorgen dat je voorgoed van je puistjes afkomt. Besef dus goed dat je veel geld kunt besparen door de echte kernoorzaken van acne te gaan bestrijden. Je hoeft dan niet steeds allerlei prijzige crèmes en middeltjes te blijven kopen.

In mijn gratis e-book ga je kennismaken met mijn ‘Leven Zonder Acne methode’. Via de blauwe knop hieronder kun je hem downloaden.

Laat je in de reacties weten welke crème tegen puistjes jij gebruikt? Ik ben erg benieuwd naar de huidverzorgingsproducten die jij gebruikt. Ook help je hiermee andere mensen die last hebben van acne!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *