Cystische Acne

Hoe ontstaan cysten en hoe kun je ze behandelen?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
vrouw met cystische acne

Cystische acne is een chronische aandoening van de huid. Deze ernstige vorm van acne zit vaak onder je huid en ontwikkelt het meeste in het gezicht. Er komen dan rode, bolachtige bulten in het gezicht en ze zijn erg pijnlijk.

De acne komt het meeste voor bij tieners of mensen die begin 20 zijn. Bij zowel mannen als vrouwen kan deze ernstige vorm van cystische acne zich ontwikkelen. Wel komt de huidziekte vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Cystes zijn erg opvallend en zitten erg diep in de huid geworteld. Bij deze acne krijg je vaker en meer littekens dan een andere vorm van acne. Je kunt deze vervelende acne laten behandelen door middel van onder andere medicatie.

Als de bultjes zich laten zien aan je is het van belang dat je niet met je nagels de bultjes gaat openkrabben. Het vuil wat zich onder je nagels en op je handen bevindt krijgt zo namelijk de kans om de acne en je huid nog verder te ontsteken. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over cystische acne.

Hoe ontstaat cystische acne?

Het is nog steeds niet helemaal helder waar de precieze oorzaak van acne ligt. Wel is het duidelijk hoe een puist of acne ontstaat.

Je talgklieren produceren talg en vervolgens wordt dit afgevoerd om je huid en je haarzakjes op die manier te beschutten. Als je huid overmatig talg aanmaakt en je huidcellen een overmatige groei laten zien, raken je poriën verstopt. Bij deze verstopping kunnen bacteriën geen enkele kant op. Het gevolg hiervan is dat de bacteriën zich steeds meer gaan ophopen. Dit leidt uiteindelijk tot een ontsteking in je huid.

De ontsteking van de talgklieren nestelt zich steeds dieper in je huid. Uiteindelijk zit je met een bult die rood is, zeer doet, en die vol zit met pus. Dit wordt dan cystische acne genoemd.

Wat is de oorzaak van cystische acne?

Ieder mens is verschillend en zo ook de voornaamste oorzaken van acne, hierdoor is het niet mogelijk om een precieze oorzaak te bepalen. Ook verschillen de meningen van onderzoekers en dokters. Waar sommige huidexperts geloven dat cystische acne alles te maken heeft met erfelijkheid, geloven andere specialisten dat het ligt aan een verandering in je hormonen.

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Hormonen op tilt

Sommige specialisten denken dat acne door schommelende hormonen en viezigheid op de huid wordt veroorzaakt. Hormonen zouden dan ook een grote rol bij de ontwikkeling van cystische acne spelen. Wanneer iemand in de puberteit is dan veranderd er veel. De toename van hormonen zorgt ervoor dat ook je huid veranderd. Door dat er in de huid zoveel aan de gang is, kan je huid sneller vet worden en gaan je poriën dicht zitten met als gevolg het ontstaan van acne.

Hormonale veranderingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo zien we bij vrouwen vaak dat dit gebeurt als gevolg van de menstruatie, wanneer een vrouw in de overgang zit, en als een vrouw zwanger is. Echter kunnen er ook hormonen in voedingsmiddelen zitten die ervoor zorgen dat de hormonen uit balans raken.

Wat zijn overige risicofactoren?

Er zijn verschillende factoren die worden gelinkt aan cystische acne. Zo worden bijvoorbeeld medicatiegebruik en chemicaliën gelinkt aan de ernstige cysten die bij deze huidaandoening ontstaan. Voorbeelden van acne veroorzakende chemicaliën zijn:

 • Corticosteroïden
 • Isoniazide
 • Fenytoïne
 • Lithium

Overige factoren die worden gelinkt zijn:

 • Overmatig zweten
 • Het eten en drinken van afgeroomde melk
 • Foute reinigingsmiddelen
 • Vette comedogene cosmetica
 • Roken

De precieze reden waarom cystische acne zich ontwikkelt is dus niet duidelijk. Om acne te verhelpen zal je vaak meerdere oorzaken moeten aanpakken.

Hoe weet je of je met cystische acne te maken hebt?

Als je denkt dat je deze huidaandoening hebt dan zijn deze delen van je lichaam aangetast:

 • Bovenarmen
 • Schouders
 • Gezicht
 • Borst
 • Rug

De rode bultjes zijn goed te zien en je kunt ook zien dat ze diep in je huid zitten. Er kan een wit kopje aanwezig zijn. Als je de bultjes aanraakt voelt dat pijnlijk aan, dit kan overigens ook het geval zijn als er geen aanraking is. In de meeste gevallen kun je onderhuids al de ontsteking op komen voelen. Dit is voelbaar voordat de rode bultjes zichtbaar worden.

Vrouwen krijgen vaak te maken met raargevormde cysten. Deze treden het vaakst op aan de onderkant van je gezicht. Puistjes ontstaat door een verstopping van dode huidcellen in de porie. Er kunnen in deze verstoppingen regelmatig bacteriën en vuil vast komen te zitten. Dit kun je herkennen door een rode en opgezwollen oppervlakte van je gezicht. De puistjes kunnen gaan jeuken en zelfs pijn gaan doen. De infectie wordt erger als een cyste kapot is gegaan, hierdoor krijg je nog meer puistjes. Het vrijgekomen pus kan namelijk omliggende huiddelen ontsteken.

Wat kun je doen tegen de cysten?

Je kunt de gevolgen van cystische acne enigszins zelf beperken. De acne is moeilijk helemaal weg te halen. Probeer de volgende tips eens:

 • Verzorg je huid met een effectieve, dagelijkse routine
 • Reinig je gezicht 2 keer per dag. Doe dit met een reiniger die oplosbaar is in water met een milde, maar effectieve werking voor je huid.
 • Voorkom te allen tijde het gebruik van zeep! Zeep verstopt je poriën alleen maar meer en maakt zo de aandoening erger.
 • Gebruik voor het verminderen van de roodheid en het verminderen van de opzwellingen een BHA- exfoliatie op dagelijkse basis.
 • De bacteriën die in de poriën vast zitten kun je doden met benzoylperoxide. Dit is een tube die je bij je apotheek kunt kopen. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat er geen menthol of alcohol aan is toegevoegd. In dat geval kun je de tube beter laten liggen want deze stoffen maken de ontstekingen alleen maar erger.
 • Als je dag- of nachtcrème met een dikke textuur gebruikt zorg er dan altijd voor dat je dit niet smeert op de plekken van je acne. Vooral dag- en nachtcrème die een beetje een crème textuur hebben verstoppen je poriën. Kies voor een lotion of een gel van lichtgewicht als alternatief.
 • Ga de abcessen niet zelf uitknijpen. Deze cyste variant wordt normaliter door middel van een scherpe naald doorgeprikt. Ga dit niet zelf thuis doen, maar laat dit altijd doen door een dermatoloog of door een andere huidspecialist. Wanneer je de cyste op een verkeerde manier verwijderd kan dit littekenvorming en zelfs infectie als gevolg hebben.

Deze tips kun je allemaal zelf toepassen. Wel wordt aangeraden dat je contact opneemt met een dermatoloog of met een huisarts als je vermoedt dat je deze huidaandoening hebt en een passende behandeling nodig hebt.

Medische behandelingen

Vaak kan acne goed worden bestreden met zelfbehandelingen. In sommige gevallen is cystische acne zeer hardnekkig en kun je je huisarts vragen om antibiotica.

De meest gebruikte antibiotica zijn:

 • Tetracycline
 • Doxycycline
 • Minocycline

Vraag je huisarts naar de mogelijke bijwerkingen. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn onder andere:

 • Overgevoelig zijn voor zonlicht
 • Zwangerschap complicaties
 • Leverschade

Voor een lange periode werden de acne cysten behandeld door middel van antibiotica, en met succes. Echter kunnen de bacteriën die de strijd met de antibiotica aangaan gewend raken aan het werkzame stofje in de antibiotica. Dit heeft als gevolg dat de antibiotica behandeling niet meer altijd de gewenste resultaten laat zien.

Bovendien kun je je huisarts vragen naar lasertherapie. Lasertherapie wordt ingezet om de littekens die de huidaandoening achtergelaten heeft te vervagen. Lasertherapie kan aan de andere kant ook worden ingezet om je te helpen bij een uitbraak van de acne. Lasertherapie dankt zijn werking aan het wegbranden van de haarzakjes, het wegbranden van de talgklier, of door het oxideren van de bacterie.

Dagelijkse huidverzorgingsroutine

De volgende huidverzorgingsroutine kun je gebruiken om dagelijks je huid te reinigen en te verzorgen. Houd er wel rekening mee dat je hiermee niet de onderliggende oorzaken van cystische acne aanpakt. Je bent nu namelijk enkel de cysten aan het behandelen.

1. Reinig je gezicht met een milde reiniging.
De beste optie is een reinigingsmiddel dat wateroplosbaar is. Deze zijn zachter voor je huid dan de normale reinigingsmiddelen en je behaalt hiermee hetzelfde resultaat.

2. Na het wassen altijd je huid hydrateren
Vocht is erg belangrijk voor je huid. Zeker als je dagelijks het vet en vocht van je huid verwijderd. Zorg ervoor dat je een moisturizer gebruikt waar je poriën niet door verstopt raken. Kies dus niet voor een vette soort, maar ga voor een lichtere variant zoals een gel.

3. Scrub eens per week je huid
Gebruik voor het scrubben van je huid een peeling die vanuit de basis uit salicylzuur bestaat. Door de chemische peeling komen de dode huidcellen los van je huid, en komt er nieuw huid voor terug.

4. Raak je cysten niet aan.
Wanneer je cystische acne hebt is het waarschijnlijk dat je ook last hebt van normale acne. Als je vingers in contact komen met je huid is de kans op infectie groter. Hierdoor worden de bultjes en plekjes nog roder en worden ze nog geïrriteerder. Ook vergroot je hiermee de kans op littekens. Hoe lastig het ook is, of hoe “rijp” de puist ook lijkt te zijn, ga niet je eigen dermatoloog spelen. Als je dit toch besluit te doen wees dan voorbereid op nog meer pukkels. Onthoud: als je van de pukkels afblijft, kunnen ze zich ook niet verspreiden.

5. Maak je routine niet te ingewikkeld
Als je bij een dermatoloog of bij een huisarts op bezoek bent geweest en je hebt een routine meegekregen om uit te voeren, houd dit dan eenvoudig. Je dermatoloog of huisarts hebben je advies meegegeven dus volg dit op. Ga niet lopen smeren met allerlei agressieve middeltjes die wonderen beloven. Acne is een ontsteking en ook hier, net zoals bij elke andere ontsteking, zal je geduldig moeten zijn. Zolang je geduldig blijft en je houdt je aan je routine en je medicijnen of advies dan trekken de ontstekingen vanzelf weg.

Cystische acne verminderen met behulp van mijn 4 stappen!

In dit artikel heb je geleerd hoe acne ontstaat. Ook heb je al verschillende tips gekregen om van cystische acne af te komen. Echter kan ik goed begrijpen dat het allemaal nog een beetje onduidelijk voor je is.

Ik raad je dan ook aan om mijn e-book “Leven Zonder Acne” te bekijken.

In het e-book bespreek ik de nodigde stappen om op een toegankelijke manier acne te verminderen. Je gaat de echte oorzaken van acne leren kennen. Hierdoor kun je de acne in de toekomst meer voorkomen in plaats van de terugkerende bultjes blijven behandelen.

Bekijk de onderstaande link als jij meer wilt leren over bijvoorbeeld hormonen, voeding, levensstijl, stress, slaap, hygiëne, huidverzorging en de relatie met acne. Dankzij de hulp uit mijn e-book is het vrouwen met mentale problemen gelukt cystische acne te verminderen.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *