Depressief door acne

Wat zijn de psychologische gevolgen van acne en wat kun je doen?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
depressief door acne

Depressief zijn door acne komt helaas bij veel mensen voor. Naast de zichtbare puistjes kan iemand dus ook geestelijk last ondervinden van acne.

Misschien voel je je regelmatig angstig en depressief door acne en leidt je gehele levenskwaliteit eronder. Het is dan tijd om een oplossing te vinden voor je depressieve gevoelens en acne. Het kan hierbij gaan om jouw eigen acne of de acne van je kind.

In dit artikel bespreek ik de psychologische gevolgen van acne en wat je er tegen kunt doen. Ik heb het zelf ook meegemaakt, dus je bent bij mij op het juiste adres!

Waarom kun je depressief worden door acne?

De huid van je gezicht is voor iedereen zichtbaar. Als jij veel puistjes hebt, kan dit dus opvallen.

Natuurlijk weet je wel dat er meer in het leven is dan uiterlijk. Echter kun je mogelijk slechte gevoelens krijgen door je acne, omdat er steeds meer mensen waarde hechten aan het uiterlijk op Instagram en andere social media platformen.

Niet iedereen wordt psychologisch beïnvloedt door acne. Als je hier echter gevoelig voor bent, kan dat zeer vervelend voor je zijn en kun je zelfs depressief worden door acne. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, namelijk:

  • Veel mensen hebben vooroordelen over acne en kennen de huidaandoening niet voldoende. Vandaar denken veel mensen over acne patiënten dat zij een slechte hygiëne hebben. Hierdoor kan iemand met acne zich schamen.
  • Veel mensen die zelf geen last hebben van acne weten soms niet hoe vervelend de huidaandoening kan zijn. Er kunnen dan ook verschillende pijnlijke opmerkingen worden gemaakt, als ‘puistenkop’, ‘grindtegel’, ‘puistenkoningin’ of ‘wat gebruik je veel make-up’. Dit kan erg pijnlijk overkomen, terwijl het misschien als een grapje was bedoeld.
  • Pesten en buitensluiting kan een dusdanig grote invloed hebben dat je persoonlijkheid hierdoor wordt aangepast.
  • Het hebben van puistjes kan ervoor zorgen dat je minder (seksueel) contact hebt. Mensen met acne kunnen onzeker en angstig zijn over hun huid waardoor zij minder snel nieuwe relaties aangaan. Dat is erg vervelend voor pubers en personen in de late tienerjaren, omdat acne dan vaak begint en jongeren in deze periode interesse in seks krijgen.
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Wat zijn de psychologische gevolgen van acne?

Zowel pubers als volwassenen kunnen psychologische gevolgen ondervinden door acne. Misschien heb je een slecht zelfbeeld, heb je weinig zelfvertrouwen, ben je onzeker en maak je je veel zorgen over je acne.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat acne patiënten meer risico hebben op depressie, angststoornissen of sociale fobieën. Ook zouden vrouwen meer last ondervinden van de psychologische impact dan mannen.

Er kunnen verschillende gedragsveranderingen plaatsvinden door acne, zoals:

  • Het vermijden van oogcontact
  • Verlegen worden
  • Je puistjes willen verbergen (voor je partner) onder make-up, een sjaal of lang haar
  • Het stoppen met sociale activiteiten en sporten
  • Niet op de foto willen
  • Knijp, friemel en/of spiegel obsessie

Als je jezelf herkent in de bovenstaande punten raad ik je aan om een oplossing te vinden voor je acne en psychische lasten. Zo voorkom je dat je daadwerkelijk depressief wordt en nog lang last zult houden door je acne.

Na het verwijderen van de puistjes stijgen het zelfbeeld en zelfvertrouwen bij veel mensen enorm!

Wat kun je doen tegen acne en depressie?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen tegen acne en je depressieve gevoelens. Bekijk de onderstaande lijst zeker, maar vergeet ook niet om mijn gratis e-book over acne te downloaden. Hierin bespreek ik namelijk hoe je de daadwerkelijke kernoorzaken van acne kunt aanpakken, zodat je er voorgoed vanaf komt!

  • Praat met een arts: Een arts of psycholoog kan advies geven voor je depressie. Ook kan er wellicht een acne medicijn worden voorgeschreven om acne bacteriën te verwijderen en de huid te kalmeren.
  • Gebruik de juiste (hoeveelheid) anti-acnemiddeltjes: Reinig je huid minimaal 1 keer per dag met een milde gezichtsreiniger. Gebruik ook een vochtinbrengende crème. Ga niet allemaal middeltjes door elkaar gebruiken. Wil je make-up gebruiken? Kijk dan of er ‘niet-comedogeen’ staat op de verpakking. Dit betekent dat het product geen ingrediënten bevat die de poriën verstoppen. Vergeet niet om de make-up van je gezicht te wassen aan het einde van de dag.
  • Ga voor een gezonde levensstijl: Het is goed voor acne om dagelijks te sporten, te letten op je voeding en een algehele gezonde levensstijl te hebben. De gifstoffen in sigaretten passen hier bijvoorbeeld niet bij. Een gezonde levensstijl kan je zelfvertrouwen laten stijgen en een positief gevoel opleveren.
  • Blijf omgaan met vrienden: Veel jongeren met acne besluiten om te stoppen met uitgaan. Dit levert echter meer stress op, want diep van binnen wil je natuurlijk gewoon met je vrienden zijn. Praat ook met familie en vrienden of een vertrouwenspersoon over je problemen.
  • Voorkom stress: Acne en stress hebben een verband met elkaar. Het is daarom belangrijk om te bedenken waar stress vandaan komt en dit aan te pakken. Zoek ook naar rustgevende oplossingen.
  • Knijp geen puistjes uit: Als je slechte gevoelens krijgt door acne en je zelfbeeld al slecht is, kan het extra verleidelijk zijn om je puistjes uit te knijpen. Dit moet je echter niet doen. Anders heb je kans op blijvende littekens en putjes in je huid.
  • Kijk uit met adviezen: Iedereen heeft een andere huidtype waardoor de adviezen van vrienden niet altijd zullen werken op jouw huid. Een arts zal eerder een antibiotica voorschrijven dan willen onderzoeken of je acne het gevolg is van een onderliggend probleem. Bovendien hebben behandelingen van schoonheidssalons en anti-acnemiddeltjes een tijdelijk effect. De meeste behandelingen zijn er dan ook op gericht om symptomen te bestrijden in plaats van het echte probleem op te lossen, waardoor de acne lang blijft aanhouden.

Depressief door acne: mijn ultieme behandeling!

Ik heb zelf ook jarenlang last gehad van acne en de psychologische problemen die erbij horen. Aangezien ik de daadwerkelijke ernst en gevolgen van acne ken, heb ik deze website in het leven geroepen.

Download vooral eens mijn gratis e-book. Hierin leer ik je alvast wat de meeste mensen fout doen om acne te behandelen en waardoor sommigen zelfs de rest van hun leven last blijven houden van acne. Ook ga je kennis maken met mijn ‘Leven Zonder Acne’ methode.

Via de onderstaande knop kun je het e-book downloaden en mijn volledige verhaal lezen:

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ps. Laat onderaan deze pagina een reactie achter als je nog vragen of tips hebt rondom psychologische problemen en depressie door acne.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *