Donkere vlekken na puistjes

Gebruik deze tips en producten tegen donkere vlekken na acne

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Donkere vlekken na puistjes

Een puistje kan al vervelend zijn. Waarschijnlijk wil je dan ook dat deze weer snel weg gaat.

Wanneer er donkere vlekken ontstaan na puistjes, dan kan dat extra frustrerend zijn. Helaas hebben veel mensen hier last van.

Om van donkere vlekken op je huid na puistjes af te komen, dien je eerst de oorzaak te begrijpen.

Een puistje is een vorm van ontsteking. Je huid probeert te genezen door nieuwe huidcellen aan te maken. De huidcellen worden gestuurd naar de puistjes. In sommige gevallen bevatten de huidcellen te veel melanine (pigment). Dit resulteert in een donkerder stukje huid. In de medische wereld wordt dit post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Het is dus ontstekingsschade.

Door bijvoorbeeld te knijpen in een puistje wordt de kans groter dat er een donkere vlek ontstaat. Ook mensen met een donkere huidskleur kunnen sneller last krijgen. Vaak krijgen met een lichte huid rode vlekken en mensen met een donkere huid bruine vlekken.

In dit artikel ga ik toelichten wat je kunt doen tegen donkere vlekken na puistjes en hoe je deze onzuivere plekken in de toekomst kunt proberen te voorkomen.

Waar ontstaan donkere vlekken door puistjes?

Donkere vlekken die zijn ontstaan door puistjes komen vaak voor op dunne delen van de huid. Denk bijvoorbeeld aan het gezicht en de hals.

Om donkere vlekken op verschillende lichaamsdelen te verzorgen of te behandelen, kunnen vaak dezelfde producten of behandelingen worden gebruikt.

Puistjes ontstaan doorgaans op plekken waar talgkliertjes het meest actief zijn. Donkere vlekken zullen dan ook voornamelijk zichtbaar worden op het gezicht, de rug, de schouders en de borst.

Is het een donkere vlek of acnelitteken?

De behandeling voor donkere vlekken na puistjes is anders dan acnelittekens.

In het geval van acnelittekens is er namelijk weefsel beschadigd of overgroeid. Dit zie je aan de putjes of gaten in je huid. Het is lastig van acnelittekens af te komen, maar ze kunnen wel steeds minder zichtbaar worden.

Anderzijds liggen donkere vlekken op de oppervlakte van je huid. Hierbij is dus geen sprake van langdurige schade aan huidcellen of poriën. Ook is er dus geen sprake van een “echt” acnelitteken.

Donkere vlekken kunnen lichter worden en uiteindelijk helemaal verdwijnen. Houd rekening met een tijdsduur van 3 maanden tot 2 jaar voordat je er helemaal van af bent.

Gelukkig kan je meer doen om sneller van donkere vlekken af te komen. Huismiddeltjes, vrij verkrijgen huidverzorgingsproducten en behandelingen van dermatologen kunnen helpen.

Zorg er bovendien voor dat je jouw huidige acne onder controle krijgt, en ga zeker niet je puistjes uitknijpen. Op deze manier kun je voorkomen dat er nog meer donkere vlekken zichtbaar zullen worden.

Huismiddeltjes tegen donkere vlekken op de huid na puistjes

Huismiddeltjes kunnen helpen tegen bestaande acne en restacne, zoals donkere vlekken na puistjes. Hierbij moet niet vergeten worden dat er veelal meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om de werkelijke effectiviteit van natuurlijke producten te kunnen bepalen. Het is echter in de meeste gevallen veilig om zelf een huismiddeltje te proberen.

Voorbeelden van huismiddeltjes die kunnen helpen zijn:

  • Vitamine C: Vitamine C kan waarschijnlijk helpen tegen pigmentvlekken door de vorming van melanine te verminderen. Daarnaast kan vitamine C zorgen voor een verbeterde teint van de huid.
  • Aloë vera: Er zijn veel mensen die donkere vlekken en littekens na acne proberen te verhelpen met aloë vera. Dit natuurlijke product kan namelijk helpen bij het stabiliseren van melaninespiegels in huidcellen.
  • Druivenpit extract: Door druivenpit extract oraal in te nemen kunnen donkere vlekken misschien minder erg worden.
  • Zonnebrandcrème: Zorg bovendien dat je elke dag een goed zonbescherming product gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld een dagcrème met SPF (Sun Protection Factor) zijn. Dankzij zonbescherming kan worden voorkomen dat donkere vlekken nog donkerder worden. Ook zullen je donkere vlekken sneller kunnen wegtrekken, omdat de zon ervoor kan zorgen dat je huid trager geneest.

Vrij verkrijgbare producten tegen donkere vlekken

Huidverzorgingsmerken weten dat veel mensen last hebben van donkere vlekken op hun huid, of dit nou is gekomen door acne, eczeem of een andere huidaandoening.

Huidverzorgingsproducten tegen donkere vlekken kunnen verschillende ingrediënten bevatten. Ze zijn erop gericht de aanmaak van melanine te verminderen, oude huidresten te verwijderen en nieuwe huidcellen aan te maken.

Het nadeel van sommige producten is dat er te veel pigment kan worden verwijderd, waardoor er hypopigmentatie ontstaat. Je moet dus kiezen voor milde producten en producten die de poriën niet verstoppen, anders kunnen de problemen verergeren.

Producten die vitamine A (retinol), niacinamide, vitamine E, amandelzuur, melkzuur of azelaïnezuur bevatten schijnen effectief te zijn tegen donkere vlekken.

Vermijd in ieder geval huidverlichters die kwik bevatten, omdat het waarschijnlijk vervelende bijeffecten kan opleveren.

Welke producten tegen donkere vlekken raden wij aan?

Je weet nu dat je je huid kan helpen van donkere vlekken na puistjes af te komen door huidverzorgingsproducten te gebruiken. Kies in ieder geval voor producten die zijn getest door dermatologen.

Overweeg bijvoorbeeld de Biodermal pigmentvlekkencrème met SPF 15. Met deze crème kan je de zichtbaarheid van bestaande vlekken verminderen.

De SPF kan ervoor zorgen dat de huid wordt beschermt tegen zonnestralen. Ook kan de natuurlijke huidvernieuwing worden bevordert en de aanmaak van melanine in de huid worden afgeremd.

Biodermal product tegen donkere vlekken na acne
Biodermal

The Ordinary heeft ook een mild product tegen donkere en bruine vlekken. In het product is onder andere gebruik gemaakt van alfa-arbutine en hyaluronzuur. Je kunt er hyperpigmentatie mee verminderen door de melanineproductie af te remmen.

Product tegen donkere vlekken door puistjes
The Ordinary

Professionele behandelingen tegen donkere vlekken

Wanneer huismiddeltjes of vrij verkrijgbare huidverzorgingsmerken geen effect hebben, dan kun je overwegen een dermatologische behandeling te ondergaan. Je moet dan wel rekening houden met dure uitgaven, omdat de donkere vlekken geen gevaar zijn voor je gezondheid, en kosten dus waarschijnlijk niet worden gedekt door je ziektekostenverzekering.

Denk aan de volgende professionele behandelingen tegen donkere vlekken die zijn veroorzaakt door acne:

  • Chemische peeling: Door het verwijderen van beschadigde huidcellen met zuren wordt de jongere uitziende huid eronder zichtbaar.
  • Microdermabrasie: Door het verwijderen van laagje voor laagje van de huid met microkristallen en een klein zuigend apparaat, kunnen nieuwe huidcellen sneller worden aangemaakt. Daarnaast kan de aanmaak van collageen en elastische vezels worden versneld.
  • Lasers of lichttherapie: Door lasers op de huid te schijnen, kunnen dode huidcellen worden verwijderd en nieuwe huidcellen worden aangemaakt. Hierdoor kan littekenweefsel worden afgebroken en kunnen donkere vlekken verminderen.

Er moet contact worden opgenomen met een arts of dermatoloog om dergelijke behandelingen te mogen ondergaan.

Vaak verdwijnen donkere vlekken vanzelf door huidverzorgingsproducten en is er dus geen professionele behandeling nodig.

Is het veilig zelf donkere vlekken na puistjes te verzorgen of moet je naar de huisarts?

Je moet voorzichtig zijn met het zelf proberen te verwijderen van donkere vlekken na acne met sommige huidverzorgingsproducten.

Sommige producten bevatten bijvoorbeeld krachtige retinolingrediënten die de huid kunnen verdunnen. Veel mensen vergeten echter dat dit de huid vatbaarder maakt voor schade door zonnestralen. Om deze reden moet een zonnebrandcrème worden aangebracht op de huid.

Je kunt het beste even praten met een dermatoloog over het gebruiken van huidverzorgingsproducten om donkere vlekken te bestrijden.

Krijg je vaak donkere vlekken nadat puistjes zijn verdwenen? Word je dagelijkse leven beïnvloed door donkere vlekken? Of maak je jezelf zorgen? Je kunt dan het beste even langs je huisarts of dermatoloog gaan.

Conclusie

Een puistje kan er soms voor zorgen dat je huid cellen aanmaakt die te veel melanine bevatten om de beschadigde huid te vervangen. Het gevolg is dat er donkere vlekken na puistjes ontstaan. De medische benaming hiervoor is post-inflammatoire hyperpigmentatie. Veel mensen hebben last van dit huidprobleem.

De zichtbaarheid van donkere vlekken na acne kan maanden tot jaren aanhouden. Verschillende methoden kunnen helpen sneller van een donkere vlek af te komen. Denk bijvoorbeeld aan huismiddeltjes, vrij verkrijgbare producten en dermatologische behandelingen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *