Droge huid en acne

Hoe kun je acne het beste behandelen als je een droge huid hebt?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
mm
droge huid met acne

Je denkt misschien dat het logischer is voor een vette huidtype om last te hebben van acne. Bij een droge huid denk je waarschijnlijk dan ook, zoals de meeste mensen, dat je geen last zult krijgen van puistjes. Hoewel de combinatie van een vette huid en acne, vaker voorkomt, kun je ook met een droge huid zeer zeker last krijgen van acne.

Puistjes zijn het gevolg van een verstopping van de talgklieren, meestal ontstaan ze op je gezicht, rug en schouder. Als de talgkliertjes verstopt raken, kan het geproduceerde talg nergens heen. Rond deze plekken wordt er dus minder huidvet geproduceerd. Dit samen, heeft meestal acne tot gevolg, terwijl de huid strak en droog aan kan voelen.

De droge huid is dus extra gevoelig voor acne, maar wat kun je hiertegen doen? In dit artikel ga ik je alles vertellen over het ontstaan en het behandelen van de droge huid met acne.

Waarom krijg je een droge huid en acne?

Op de huid zitten talloze haarzakjes en poriën. Hierin zitten talgkliertjes die talg produceren. Talg is een vettige olie die voorkomt dat de huid uitdroogt. Soms ontstaat er een overproductie van de talgklieren, waardoor er teveel talg wordt aangemaakt. Het talg en andere verontreinigheden kunnen dan een porie laten verstoppen en ontsteken.

Je kunt last krijgen van een droge, rode en schilferige huid. Dit gebeurt wanneer de huid geen vocht meer heeft. Je huid zal hierop een reactie geven door meer talg te produceren om de droogte te verminderen. Echter zorgt de overtollige talg er dus voor dat er acne ontstaat. Dit is de reden dat sommige personen zowel last hebben van een droge huid als acne.

Acne en een droge huid ontstaan dus door verstopte talgklieren, maar talgklieren verstoppen niet zomaar. Hier is eigenlijk altijd wel een reden aan te linken. Deze redenen kunnen te maken hebben met een verandering in je hormoonhuishouding, bijvoorbeeld rond de pubertijd, of tijdens een eventuele zwangerschap. Ook heeft stress een bepaalde invloed op de vorming van puistjes. Bovendien kun je na het eten van bepaalde voeding ook een uitbraak krijgen, bijvoorbeeld als je veel melkproducten en koolhydraten binnenkrijgt. Vergeet ook niet dat bepaalde acnemedicatie droogheid als bijwerking hebben.

Als tiener kun je dus behoorlijk last hebben van acne, maar dat wil niet zeggen, dat je hier als je ouder bent geen last meer van kunt krijgen. Als je als tiener geen puistjes hebt gehad, wil dit ook helemaal niet zeggen dat je er dan op latere leeftijd ook geen last van zult hebben of krijgen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, want een hormoonwisseling kan op iedere leeftijd voor puistjes zorgen, vooral bij vrouwen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Producten die de huid verder laten uitdrogen en acne verergeren

Voordat ik ga vertellen over het behandelen van de droge huid in combinatie met acne wil ik je eerst even waarschuwen voor producten die de problemen erger kunnen maken.

Of je nu een droge huid, een vette huid, of een gecombineerde acne-gevoelige huid hebt: de problemen worden nagenoeg altijd verergerd als je een verkeerde routine voor de verzorging van je huid hanteert. 

De volgende producten kun je sowieso het beste weglaten, aangezien deze echt een aanslag zijn op je huid:

 • Agressieve scrubs
 • Zeep
 • Borsteltjes voor de huid
 • Producten met irriterende, poriën verstoppende ingrediënten
 • Alcoholhoudende verzorgingsproducten

Tegenwoordig zijn er ontelbare producten op de markt die zogenaamd allemaal het beste zijn voor je huidproblemen, zoals een droge huid en acne. Helaas bevatten deze soms ingrediënten waar je huid niet blij van wordt, zoals:

 • Menthol
 • Alcohol
 • Pepermunt
 • Eucalyptus
 • Geur- en kleurstoffen

Dit zijn dus enkele factoren en ingrediënten waar je op moet letten als je een nieuw product gaat kiezen om je droge huid met acne te behandelen.

Gebruik huidverzorgingsproducten niet te vaak en niet te veel

Naast de net besproken producten die je beter niet kunt gebruiken, zijn er gelukkig ook nog een hoop producten die wetenschappelijk aantoonbaar, wel goed zijn voor je droge huid en acne. Het is echter niet de bedoeling dat je deze te vaak gebruikt. 

Wanneer je producten te vaak of door elkaar gebruikt, dan kan je huid hier (nog meer) van gaan uitdrogen. Niet de bedoeling, dus het gebruiken van krachtige producten met mate is zeker aan te raden.

Uiteraard geldt, juist voor de huid, dat ze allemaal verschillend zijn. Niet alles werkt bij iedereen even goed, of even snel, of misschien wel helemaal niet. Wordt dus niet zo wanhopig dat je van alles gaat proberen in een korte tijd. Wacht eerst af en geef een product de tijd om zijn werk te kunnen doen.

De droge huid en acne behandelen

Een droge huid en acne zijn vaak prima te behandelen met producten die vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist. In het geval van erge uitdroging en een hevige vorm van acne kan je huid baat hebben bij een sterker product. Dit kan worden voorgeschreven door een arts of dermatoloog.

Als je een droge huid hebt, en last hebt van acne, dan heeft jouw huid het meeste baat bij lichtgewicht, olievrije, niet-comedogene crèmes, serums en toners in gelvorm. Producten die zacht zijn voor de huid zullen het talg en vuil uit je poriën reinigen zonder de huid uit te drogen. Je poriën kunnen immers nog meer verstoppen van de ingrediënten die ervoor zorgen dat een crème een dikke, of volle textuur heeft.

De droogheid van de huid kan worden verminderd met een vochtinbrengende crème die bijvoorbeeld glycerine of hyaluronzuur bevat. Een sterkere moisturizer bevat vaak melkzuur. Dit kan je huid ook ook helpen om vocht vast te houden. Als je echt goed voor je huid wil zorgen, dan kies je voor een product met UV-bescherming. In de winter hoeft dit natuurlijk geen hoge UV-bescherming zoals in de zomer te zijn.

Gebruik de producten over elkaar om echt een goed resultaat te krijgen, maar gebruik ze zoals aangegeven en niet meer dan dat.

Het voorkomen van een droge huid met acne

Een goed huidverzorgingsregime kan ervoor zorgen dat een droge huid en acne worden voorkomen.

Hieronder heb ik nog een aantal tips voor je om de droge huid en acne te verminderen en te voorkomen.

 • vermijd cosmetica en andere huidproducten die comedogeen (porie verstoppend) zijn en parfum bevatten
 • verwijder de make-up van je huid voordat je naar bed gaat
 • was je gezicht niet te vaak op een dag om vocht verlies, uitdroging en ergere huidirritatie te voorkomen
 • droog je huid af door deppende bewegingen te maken met je handdoek in plaats van te wrijven
 • raak je acne niet aan en knijp ook geen puistjes uit
 • gebruik een milde reiniger in plaats van een scrub of exfoliant, deze producten hebben namelijk een uitdrogend effect en verwijderen de natuurlijke oliën van je huid
 • vermijd zonnebanken en veel tijd doorbrengen in de zon
 • smeer direct een vochtinbrengende crème nadat je hebt gedoucht of in bad bent geweest, zodat je huid water vast kan houden
 • gebruik thuis een luchtbevochtiger om vocht in de lucht te houden
 • smeer slechts een dun laagje van crèmes en zalven om de kans op een droge huid te minimaliseren
 • was je gezicht met lauw water in plaats van heet water, heet water kan namelijk de huid uitdrogen
 • drink genoeg water, probeer elke dag te bewegen, slaap voldoende, vermijd stress, rook niet en drink geen alcohol

Een beetje geduld doet ook wonderen

Je verwacht vast een wonder van jouw nieuwste producten voor de droge huid en acne, maar houd altijd in gedachten dat het niet van de ene op de andere dag een wonderbaarlijk resultaat zal geven.

Wees consistent in de producten die je gebruikt, was je gezicht dagelijks en volg alle verdere adviezen op. Je zou dan na een paar weken zeker verandering moeten en kunnen zien.

Je kunt bij de schoonheidsspecialiste, een analyse laten doen van je huid en dan gerichte producten kopen om mee te kunnen experimenteren, totdat jij het product hebt gevonden dat het beste bij je huid past.

Conclusie en gratis mijn beste tips voor de droge huid en acne ontvangen?

Door een opstapeling van talg en verontreinigheden in de huidporiën kan acne ontstaan. Een droge huid kan bijdragen aan dit proces. Gelukkig zijn acne en een droge huid goed te behandelen met vrij verkrijgbare middelen. Eventueel kun je sterkere producten laten voorschrijven door een arts.

Om een droge huid en acne te voorkomen dien je een goed huidverzorgingsregime te hebben die is afgestemd op de droge huidtype. Zorg in ieder geval dat de huid gehydrateerd blijft om je acne en puistjes te bestrijden.

Je hebt in dit artikel alvast enkele tips gekregen hoe je de droge huid en acne kunt behandelen.

Mijn e-book ‘Leven Zonder Acne’ kan je hiermee helpen om nog snellere resultaten te krijgen. In Leven Zonder Acne deel ik een compleet huidverzorgingsregime voor de droge huidtype. Zo weet je precies welke producten je moet gebruiken, en je hoeft er niet veel tijd in te steken.

Klik op de knop hieronder voor meer informatie over Leven Zonder Acne en om mijn gratis e-book te downloaden.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *