Eczeem en puistjes tegelijkertijd

Wat te doen als je last hebt van eczeem en puistjes op hetzelfde moment?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Eczeem en puistjes tegelijkertijd

Vrijwel iedereen heeft een huidprobleem of zelfs een huidaandoening. Sommigen personen hebben bijvoorbeeld last van eczeem en anderen van acne, ofwel puistjes. Pechvogels kunnen zelfs eczeem en puistjes tegelijkertijd krijgen.

Eczeem en puistjes hebben eigenlijk niets met elkaar te maken. De klachten die ontstaan kunnen echter veel op elkaar lijken. Daarom is het soms lastig om te weten waar je precies last van hebt.

Bij acne ontstaan vaak bultjes met een witte of rode kop en bij eczeem ontstaan droge of rode plekken met puistjes-achtige bultjes. Deze klachten kunnen allemaal op het zelfde moment voorkomen, maar verschijnen dan vaak op verschillende delen van het gezicht en lichaam.

Gelukkig zijn er voor zowel eczeem als puistjes behandelingen mogelijk. Naast de oorzaken van de huidaandoeningen ga ik dus ook met je bespreken hoe je mogelijk de symptomen kunt verminderen en onder controle kunt houden.

Is er een verschil tussen acne en eczeem?

Het verschil tussen acne en eczeem is redelijk eenvoudig te herkennen.Ten eerste komt eczeem vaker voor bij kinderen, terwijl acne ontstaat in de puberteit en nog jaren kan aanhouden. Dit wil echter niet zeggen dat ouderen geen last kunnen krijgen van eczeem of acne, op welke leeftijd dan ook.

Eczeem ontstaat vaak door een slechte huidbarrière en een immuunsysteem welke overactief reageert op omgevingsfactoren, irriterende stoffen en bacteriën. Puisten en mee-eters ontstaan tevens door bacteriën, maar ook door overtollig talg, dode huidresten en vuil wat zich ophoopt in de poriën. Dat gebeurt vaak wanneer de hormonen in het lichaam uit balans zijn geraakt.

Het grootste verschil tussen acne en eczeem is misschien wel de erge jeuk die hoort bij eczeem plekken.

Als je er niet uitkomt, dan kun je natuurlijk altijd terecht bij een arts of dermatoloog om een diagnose te laten stellen.

Is het mogelijk eczeem en puistjes tegelijkertijd te krijgen?

Het is inderdaad mogelijk dat je op hetzelfde moment last krijgt van zowel eczeem als puistjes. Vaak verschijnen de huidaandoedingen dan op verschillende gedeeltes van het lichaam.

Je kunt bijvoorbeeld last hebben van eczeem op je handen en ellebogen, terwijl de puistjes in je gezicht en op je rug ontstaan.

Het komt niet vaak voor dat eczeem en puistjes op exact dezelfde plek ontstaan, omdat eczeem vaak gepaard gaat met een extreem droge huid en puistjes zichtbaar worden op de vettere gedeeltes.

Veel mensen hebben een gecombineerde huidtype. Hiermee wordt bedoelt dat het gezicht bestaat uit vette delen, meestal de kin, neus en voorhoofd, maar ook uit droge delen, dat zijn meestal alleen de wangen. In dat geval zou er dus eczeem kunnen ontstaan op de droge delen en acne op de vette delen.

Let erop dat er verschillende soorten eczeem bestaan. Daarnaast zijn er verschillende soorten puistjes, zoals onderhuidse puistjes en mee-eters. Door te achterhalen van welke soorten onzuiverheden je last hebt, kun je een gerichtere behandeling ondergaan

Hoe kun je eczeem en puistjes behandelen?

Je kunt professionele en sterke behandelingen tegen huidaandoeningen verkrijgen bij een huisarts of huidarts. Zij hebben medicijnen of zalven die kunnen worden gebruikt tegen hardnekkige eczeem en puistjes.

Om eczeem van binnenuit te behandelen, zal je kunnen zoeken naar manieren om je immuunsysteem gezond te houden. Voor de behandeling van acne van binnenuit, zal je kunnen zoeken naar manieren om de hormonen weer in balans te krijgen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen zowel positief zijn voor je immuunsysteem als hormonen. Voldoende water drinken en voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijgen zouden ook gunstig zijn voor eczeem en puistjes.

Voor plekken waar je last hebt van eczeem kun je behandelingen inzetten om de jeuk en droge huid te verminderen. Gladskin Acne Cream is hier ideaal voor, omdat met dit product de staphylococcus aureus bacteriën kunnen worden bestreden. Er is immers bekend geworden dat deze bacteriesoort veel van de eczeem klachten kan laten ontstaan.

Anderzijds kunnen de plekken met acne worden behandeld met de Gladskin Acne Gel, omdat dezelfde bacterie ook een grote rol speelt bij de symptomen van deze huidaandoening.

Bovendien kan voor beide huidaandoeningen een vochtinbrengende crème effectief zijn, omdat de droge huid van eczeem kan verminderen en de overmatige talgproductie van acne kan verminderen.

Hoe kun je eczeem en puistjes met één product behandelen?

Sommigen mensen willen het hunzelf makkelijk maken en kiezen ervoor om slechts één product te gebruiken.

Mogelijk kan salicylzuur effectief zijn wanneer het wordt aangebracht op de eczeem en puistjes. Het ingrediënt is namelijk in staat om de huid minder droog te maken en schilfers van eczeem te verwijderen. Voor acne kan het effectief zijn door de huidcellen te verwijderen en de porien diep te reinigen.

Moeten eczeem en puistjes worden behandeld?

Het behandelen van eczeem en puistjes is zeker raadzaam. Je kunt namelijk erge last krijgen van bijvoorbeeld jeuk.

Tevens kunnen onbehandelde acne en eczeem plekken leiden tot:

  • Verlegenheid
  • Depressies
  • Stress
  • Littekens
  • Donkere plekken (hyperpigmentatie)

Conclusie

Eczeem en puistjes kunnen op elkaar lijken, maar ontstaan door andere factoren.

Om eczeem en puistjes uit elkaar te houden, kun je kijken naar de vorm van de uitslag. Bij acne ontstaan alleen bultjes en witte of zwarte puntjes op de huid en bij eczeem wordt de huid vaak droger, ontstaan schilfers en kun je veel last krijgen van jeuk.

Hoewel de behandelingen verschillen, heeft Gladskin specifieke producten om de bacteriën die gepaard gaan met puistjes en eczeem te behandelen. Ook kun je overwegen salicylzuur te gebruiken op zowel je eczeem als puistjes. Bovendien kunnen levensstijl veranderingen helpen tegen de onderliggenden.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *