Ernstige acne

Symptomen en beste behandelingen

Gemiddelde leestijd: 20 minuten
mm
ernstige zware acne

Niemand wordt er blij van wanneer er puistjes of acne verschijnen op de huid. De klachten kunnen namelijk ernstig zijn of lijken. Misschien heb je binnenkort een eerste date en beschouw je de plotselinge acne daarom als ernstig. Dit is echter niet het soort acne waar we het vandaag over gaan hebben.

Ernstige acne is een classificatie van acne die veel heftiger is dan enkele milde puistjes of mee-eters. Er ontstaan dan ook veel acne plekken dichtbij elkaar, bijvoorbeeld op het gezicht en op de rug. Er kunnen zelfs littekens verschijnen wanneer ernstige puistjes verdwijnen.

In deze blog bespreek ik met je welke symptomen horen bij ernstige acne en welke behandelingen hier het beste tegen kunnen werken.

Wat is ernstige acne?

Je bent niet de enige die last heeft van acne. Naar schatting heeft zo’n 85% van de jongeren last van een vorm van acne en zo’n 40% blijft er langdurig last van houden. Het kan zelfs aanhouden tot je 50e levensjaar of hoger.

In het geval van ernstige acne ontstaan er vaak en veel puistjes. Deze kunnen zichtbaar worden op plekken, zoals het gezicht, de rug, de schouders en de borst. Een patiënt met ernstige acne kan bijvoorbeeld last krijgen van acne over zijn of haar hele gezicht. Maar de puisten kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan op de billen, de armen en de oren.

Ernstige acne wordt aangeduid als graad III of graad IIII acne. Ernstige acne onderscheidt zich van milde tot matige acne (graad I of II) doordat er veelal diepe onderhuidse ontstekingen ontstaan die langdurig aanhouden. Deze onzuiverheden worden ook wel onderhuidse puisten, cysten en knobbeltjes genoemd. De bulten kunnen hard zijn en gepaard gaan met pijn en zwelling. Ook kunnen er acnelittekens vormen wanneer de puistjes verdwijnen.

Bij ernstige acne hoeven echter niet alleen maar onderhuidse puistjes te ontstaan. Er kunnen ook gewone zwarte of gele mee-eters en puisten met witte koppen ontstaan. Dit worden ook wel comedonen genoemd.

Wanneer je momenteel last hebt van ernstige acne weet je hoe hardnekkig deze huidaandoening kan zijn. De meeste vrij verkrijgbare middelen hebben dan ook geen effect op ernstige acne. Het is raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dermatoloog of arts. Het kan namelijk jaren duren voordat ernstige acne uit zichzelf zal verdwijnen.

Waarom moet ernstige acne worden behandeld?

Het kan vreselijk zijn om te moeten leven met acne. Zowel fysiek als mentaal kan het lastig zijn. In verschillende onderzoeken is dan ook naar voren gekomen dat acne gepaard kan gaan met een slecht zelfbeeld, laag zelfvertrouwen, depressie en angst. Ook gaan mensen zelfs sociale contacten en gelegen vermijden, leidt hun carrière eronder en stoppen zij met hun sport. Dit kan gelden voor milde, matige en ernstige acne. Maar bij ernstige acne is deze kans natuurlijk het meest aanwezig.

Om de mentale gevolgen kan het alleen al een goede keuze zijn om je acne te behandelen. Echter, er zijn nog meer voordelen verbonden aan een behandeling van ernstige acne, namelijk:

 • De acne wordt direct op de juiste manier behandeld zonder zelf te hoeven aanklooien en problemen erger te maken
 • De acne kan verminderen, minder pijn doen, onder controle worden gehouden en zelfs compleet verdwijnen
 • De vorming van (nieuwe) permanente acnelittekens en huidverkleuring kan worden voorkomen
 • De mentale gesteldheid kan flink worden verbetert wanneer de huid weer schoner wordt
Waarom ernstige acne behandelen
Ernstige acne kan grote mentale gevolgen hebben
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

De behandeling van ernstige acne door artsen en dermatologen

Personen die last hebben van ernstige acne zullen waarschijnlijk als eerste hun huisarts bezoeken. Anderen kiezen ervoor gelijk naar een dermatoloog toe te stappen. Dit is namelijk een arts die zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van alles wat met de huid te maken heeft, waaronder dus acne. In veel gevallen zal de huisarts een patiënt met ernstige acne dan ook doorsturen naar een dermatoloog.

Een dermatoloog of arts kan verschillende aanbevelingen doen voor jouw acne. Allereerst zal een onderzoek worden gestart naar je acne en lichaam. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar de duur van je acne en mogelijke gezondheidsklachten. Ook wordt nagegaan welke type je huid jij hebt. Er bestaan namelijk verschillende huidtypes, namelijk: de droge huid, de vette huid en de gecombineerde huid. Met al deze factoren zal rekening worden gehouden bij het uitkiezen van een acnebehandeling.

Wanneer het onderzoek klaar is, kan een dermatoloog of arts je één of meerdere van de volgende behandelingen voor ernstige acne aanbevelen.

Antibiotica en medicijnen

Eén van de meest voorkomende manieren om ernstige acne te behandelen is het inzetten van antibiotica, oftewel medicijnen en pillen. De geneesmiddelen kunnen helpen tegen ernstige acne door acne veroorzakende bacteriën te verwijderen en de talgproductie te reduceren, waardoor de roodheid en zwelling van puistjes afneemt. De exacte werking is afhankelijk van het voorgeschreven antibioticum.

Vaak wordt één van de volgende orale antibiotica gebruikt voor de behandeling van ernstige acne:

 • minocycline
 • doxycycline
 • tetracycline
 • erytromycine
 • sulfamethoxazole
 • trimethoprim
 • azithromycine

Houd er rekening mee dat dergelijke medicijnen bijwerkingen kunnen opleveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overgevoeligheid voor de zon en het krijgen van maagklachten. Vaak moet dan ook de zon voor een poosje worden vermeden.

Een ander mogelijk gevolg waar je rekening mee moet houden is het opbouwen van resistentie tegen antibiotica. Wanneer je te lang een antibiotica gebruikt, dan raakt je lichaam er aan gewend. Het heeft dan geen effect meer op je acne. Ook hebben andere antibiotica voor andere ziektes dan geen effect meer op je lichaam. Om deze reden zullen artsen vaak zowel een oraal antibiotica als een actueel geneesmiddel voorschrijven, zoals benzoylperoxide.

Retinoïde crèmes, lotions en gels

Retinoïden kunnen voorkomen in crèmes, gels en lotions. Vaak worden crèmes en lotions gebruikt voor een patiënt met een droge huidtype, terwijl retinoïden gels beter kunnen worden voor een vettere huidtype.

Retinoïden zijn vitamine A derivaten die worden gebruikt voor ernstige acne, omdat ze gunstig zijn voor je huidcellen en het verminderen van ontstekingen. Wanneer er teveel huidcellen op de aanwezig zijn, kan dit leiden tot verstoppingen van de poriën. Dankzij retinoïden worden uitbraken door verstopte en ontstoken poriën voorkomen.

Ook zouden medicijnen die retinoïden bevatten waarschijnlijk kunnen helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van acnelittekens en huidpigmentatie, omdat ze de aanmaak van collageen en de vernieuwing van de huid bevorderen.

Retinoïden zijn gemaakt om er slechts een dunne laag van aan te brengen over de gehele huid van je gezicht. Meer aanbrengen heeft geen effect en kan zelfs averechts werken. Je kunt dus beter een kleine hoeveelheid, ter grootte van een erwt nemen en dit uitsmeren over je gezicht.

Steroïde injecties

Een andere manier om imflammatoire (ontstoken), ernstige acne te behandelen is het gebruiken van een injectie met verdunde steroïden. Er wordt dan een injectie geplaatst in de grootste, ontstoken acne plekjes.

Steroïde injecties kunnen een aantrekkelijke behandeling zijn, omdat ze dezelfde dag of binnen drie dagen de grootte van een puistje kunnen verminderen. Dit wordt bereikt door de ontstekingsremmende werking van de injectie.

Aangezien een steroïde een symptomatische behandeling is, en dus niet de echte problemen verhelpt, wordt dit vaak alleen gebruikt als tijdelijke acnebehandeling.

Anticonceptiepillen

Schommelende hormonen kunnen een onderliggende oorzaak zijn voor het ontstaan van ernstige acne. Wegens de grote hoeveelheid van het hormoon “oestrogeen” in sommigen anticonceptiepillen kunnen de acne-veroorzakende “androgenen” hormonen worden tegen gegaan. Wanneer de hormonen weer in balans raken, zal de talgproductie afnemen en de kans op nieuwe acne verkleinen.

Naast een anticonceptiepil wordt vaak ook een plaatselijke behandeling tegen acne voorgeschreven.

Alleen vrouwen die baat hebben bij anticonceptie kunnen gebruik maken van deze behandeloptie tegen ernstige acne. Houd daarbij rekening met ernstige bijwerkingen die kunnen optreden. Ook mogen niet alle soorten anticonceptie worden gebruikt in combinatie met andere onderliggende aandoeningen. Zorg daarom dat je je voldoende laat informeren door je arts of dermatoloog.

Laser- en lichttherapieën

Zowel laser- en lichttherapieën kunnen helpen tegen ernstige acne en acnelittekens. Er kunnen lasers van verschillende sterktes en lichten van verschillende kleuren worden gebruikt, afhankelijk van de ernst van je acne en diepte van je acnelittekens. Er zal met lasers of lichten worden geschenen op je huid, zodat bijvoorbeeld de huid zichzelf gaat vernieuwen, de huid gunstige huideigen stoffen gaat aanmaken en acne bacteriën worden bestreden.

Doorgaans moeten patiënten meerdere behandelingen ondergaan. Ook is het vaak geen oplossing om voorgoed van ernstige acne af te komen. Wel kan het dus een goede optie zijn voor acnelittekens.

Chemische peelings

Bij een chemische peeling wordt de buitenste huidlaag verwijderd, zodat de huid zich gaat vernieuwen met de daaronder liggende huid. Dit wordt bereikt met exfoliërende middelen. Een peeling kan variëren van een lichte tot zware behandeling. Dit ligt aan de hevigheid van je acne en het gebruikte ingrediënt in de chemische peeling dat wordt ingezet.

Ook kunnen de beschadigde cellen van een litteken worden verwijderd, waardoor deze mogelijk verbetert na een chemische peeling.

Volgens een studie heeft een acne patiënt met een donkere huidtype waarschijnlijk meer kans op hyperpigmentatie door een chemische peeling. Daarom is het voor personen met een donkere huid verstandiger te kiezen voor een alternatieve behandeling.

Ernstige acne behandeling met een peeling
Chemische peeling tegen acne en acnelittekens

Extracties en professioneel laten verwijderen

Artsen en dermatologen hebben verschillende professionele apparaten, zoals cortisone injecties, steriele naalden en messen waarmee grote puistjes veilig kunnen worden verwijderd. Er kan een opening worden gemaakt in een cyste of puist, waardoor deze makkelijk kan worden verwijderd. Het wordt vaak alleen toegepast wanneer medicijnen niet werken tegen een ernstige acne plek.

Hoewel ernstige acne frustrerend kan zijn, is het nooit verstandig om zelf een puistje proberen open te knijpen. Dit kan alleen maar leiden tot een verergering, infectie, litteken of putje in je huid. Vooral bij ernstige acne, en diepe puistjes, is deze kans erg aanwezig. Zorg dus dat je deze kans verkleint door het te laten doen door een professional.

Roaccutane

Isotretinoïne, oftewel roaccutane, wordt vaak omschreven als “het laatste redmiddel” tegen acne. Het wordt dan ook alleen aanbevolen voor mensen met ernstige acne waarbij de puistjes zich diep onder de huid bevinden, de puisten pijnlijk zijn en de kans op littekens groot is.

Roaccutane is een hoog gedoseerde vitamine A derivaat. De kuur pakt de verschillende oorzaken van acne allemaal aan, namelijk: de talgproductie, de verstopte poriën en de bacteriën. Ongeveer 85% merkt een significante, blijvende verbetering waarna ze klaar zijn met deze kuur.

De kans op veel bijwerkingen, zoals een geboorte afwijkingen zijn aanwezig. Ook is de kans groot dat je zeer droge lippen krijgt. Je wordt dan ook nauwlettend in de gaten gehouden tijdens deze behandeling en moet regelmatig een bloedtest en zwangerschapstest doen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Wat kun je zelf doen tegen ernstige acne?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om van ernstige acne af te komen. Hoewel ernstige acne vaak niet afneemt door het gebruik van vrij verkrijgbare middelen kun je dit wel proberen. Ook zijn er een aantal levensstijl aanpassingen om te proberen.

Je kunt bijvoorbeeld een huidverzorgingsroutine uitproberen. Hierbij is het belangrijk om zachte producten te gebruiken die geen verergering van acne veroorzaken. Hieronder geef ik je een aantal tips:

 • Was zowel in de ochtend en de avond je gezicht
 • Was je gezicht met lauw water en een milde gezichtsreiniger
 • Gebruik producten die benzoylperoxide, adapaleen of azelaïnezuur bevatten
 • Was je huid voordat je een anti-acne middel aanbrengt
 • Houd je aan de aangegeven instructies op de verpakking van een huidproduct
 • Gebruik een warm of koud kompres om de pijn, roodheid en zwelling tijdelijk te verminderen
 • Scheer je gezicht met zorg
 • Was je gezicht of ga douchen nadat je hebt gezweet om ergere verstopte poriën te voorkomen
 • Slaap nooit met make-up op

Ga niet overdrijven met het gebruiken van middelen en het reinigen van je gezicht. Wanneer middelen in een grote hoeveelheid of hoge frequentie worden aangebracht, dan kunnen de problemen juist erger worden.

Naast een huidverzorgingsregime en goede algemene hygiëne kun je ook een aantal aspecten uit je levensstijl aanpassen, namelijk:

 • Vermijd omega-6-vetzuren om ernstige ontstekingen te voorkomen
 • Krijg meer omega-3-vetzuren, omdat deze juist ontstekingsremmend werken
 • Kies voor een gevarieerd en gezond dieet dat rijk is aan gunstige voedingstoffen
 • Kies voor een acne dieet waarmee de hormonen in balans kunnen worden gebracht
 • Vermijd stress, spanning en slaaptekort
 • Doe meer aan lichaamsbeweging
 • Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven

Wanneer je puistjes littekens veroorzaken is het verstandiger met een arts te praten over een passende behandeling. Zelf heb ik goede ervaringen gehad met het natuurlijke product 100% pure aloë vera. Maar ik heb dit wel toegepast in een vroeg stadium van mijn littekens.

Ernstige acne en voeding
Ernstige acne en voeding

Wat moet je niet zelf doen tegen ernstige acne?

Zelf aan de slag gaan met ernstige acne kan werken. Er zijn wel veel factoren waar je rekening mee moet houden. Hieronder krijg je nog een aantal tips wat je vooral niet moet doen en wilt voorkomen als je ernstige acne goed wilt behandelen:

 • Gebruik je handen om je gezicht te wassen in plaats van irriterende washandjes en schurende sponsen
 • Vermijd agressieve producten met ingrediënten, zoals alcohol, geurstoffen en schuurmiddelen
 • Vermijd acne concealers, agressieve gezichtsmaskers, vettige huidproducten en zonnebanken
 • Raak je puistjes niet aan en knijp deze ook niet uit
 • Vermijd wrijving van strakke kleding, sportuitrustingen, banden van tassen en alles wat in aanraking komt met je huid en wrijving of druk veroorzaakt
 • Draag wegwerp mondmaskers of maak herbruikbare voldoende schoon
 • Trap niet in zogenaamde “toverbehandelingen” met zogenaamde snelle werkingen

De invloed van medicijnen tegen acne op je gevoeligheid voor zonlicht

Veel medicijnen, zoals roaccutane en chemische peelings vereisen dat je enige tijd zonlicht vermijdt. Sommigen medicijnen maken je huid namelijk vatbaarder voor de zon. Zelfs een klein beetje zonlicht kan er al voor zorgen dat de acne-gevoelige huid geïrriteerd raakt. Zorg daarom dat je op de hoogte bent van het effect van je medicijn op gevoeligheid voor de zon. Praat hier dus over met je arts of dermatoloog.

Een aantal tips die je kunnen helpen om zonneschade te voorkomen zijn:

 • Vermijd simpelweg de zon zoveel mogelijk
 • Draag een pet of een hoed met een brede rand om je gezicht en nek te beschermen tegen de zon
 • Vraag je dermatoloog naar geschikte zonnebrandcrèmes die je poriën niet verstoppen
 • Draag kledingstukken om je lichaamsdelen volledig uit de zon te houden
 • Zoek vaker de schaduw op

Geef een behandeling tegen ernstige acne de tijd

Na het starten met een behandeling duurt het vaak twee tot drie maanden voordat de huid opklaart en ernstige acne verbetert. Eerst moet je huid nog wennen aan een medicijn of aanpassing in je dieet. Een tijdelijke verergering kan worden verklaard, omdat je huid alle verontreinigheden naar de openingen van je poriën stuurt die zich bovenaan de huid bevinden. Geef je lichaam dus de kans om zichzelf te kunnen reinigen en geef het niet te snel op. Overleg het altijd met een arts als je toch vroegtijdig wilt stoppen met een voorgeschreven behandeling.

Wanneer voorgeschreven behandelingen of medicijnen niet blijken te werken, dan kan van behandeling worden gewisseld. Mocht dit ook geen effect hebben, dan wordt vaak gepraat over de mogelijkheid voor roaccutane, één van de sterkste medicijnen tegen ernstige acne.

Bovendien geeft een goede behandelaar tips voor de nazorg. Wanneer acne achteraf niet goed wordt behandeld met behulp van een goede huidverzorgingsroutine kunnen de puistjes namelijk mogelijk terugkeren.

Conclusie & laatste tip

Acne kan een zeer hardnekkige huidaandoening zijn. In het geval van ernstige acne kan het pijn doen, werken vrij verkrijgbare behandelingen soms niet, zijn puistjes erg ontstoken, kunnen er littekens optreden en kan je mentale gesteldheid verslechteren.

Gelukkig zijn er veel beschikbare behandelingen voor het verminderen of verwijderen van alle soorten ernstige acne. Je hoeft dus niet alleen maar toe te kijken en kunt er daadwerkelijk iets tegen gaan doen of laten doen.

Tot slot raad ik je aan mijn eigen e-book Leven Zonder Acne te lezen. Hierin bespreek ik hoe ik na 10 jaar, zonder medicijnen van mijn hardnekkige acne ben afgekomen door de onderliggende problemen bij de wortel te bestrijden. Je kunt deze tips ook gebruiken voor de verlichting van jouw ernstige acne.

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *