Erytromycine ervaringen

Dit zeggen acne patiënten

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
mm
Erytromycine acne ervaringen

Heb je last van een hardnekkige vorm van acne en wil je erytromycine gebruiken als behandeling? Dan wil je natuurlijk eerst op de hoogte zijn van de bestaande ervaringen met erytromycine van personen met acne.

Wanneer puistjes niet weg gaan door het gebruiken van vrij verkrijgbare middelen of milde medicijnen, kan er worden gekozen voor een sterker, voorgeschreven medicijn.

Erytromycine is een voorbeeld van een medicijn tegen acne. Het is een krachtig antibioticum dat ook wordt gebruikt voor andere bacteriële infecties in de huid, luchtwegen en oren. Het kan namelijk de bacterieproductie afremmen of helemaal stoppen.

Erytromycine kan oraal worden ingenomen als een tablet of rechtstreeks op de huid worden aangebracht als een crème. In dit artikel geef ik je mijn review over het medicijn en zullen meerdere acnepatiënten hun eerlijke ervaringen delen met erytromycine.

Blijft acne aanhouden?

Stop met symptoomgerichte behandelingen en begin met het behandelen van de kernoorzaken

Ja! Ik wil van mijn puistjes af!

Wat is de functie van erytromycine?

Voordat ik de reviews en ervaringen met erytomycine ga delen, zal ik je iets meer vertellen over de werking.

Veel mensen proberen van alles om hun puistjes te verwijderen. Er dan zijn ook verschillende middelen, pillen en natuurlijke manieren om een tijdje van acne af te komen.

Wanneer lichte, vrij verkrijgbare behandelingen of zelfs medicijnen van een arts niet werken, kan worden overgegaan op erytromycine of een combinatie van behandelingen. Dit is dan ook een antibioticum die acne klachten kan verminderen. Het is geen heel effectieve behandeling tegen acne. Andere behandelingen kunnen beter werken.

Vaak wordt erytromycine voorgeschreven als een zalf, lotion of crème tot tonerachtige oplossing. Er is ook een orale behandeling voor acne. De behandeling mag enkele keren per dag op de huid worden aangebracht of één tot twee per dag worden geslikt. Luister altijd naar de aanwijzingen van je zorgverlener.

Met een arts zal worden besproken of de werkzame stof kan worden gebruikt in combinatie met andere geneesmiddelen die je gebruikt. Let er dus op dat het soms niet mag worden gebruikt, zoals soms ook het geval is tijdens de zwangerschap.

Erytromycine gebruiken om acne te verwijderen

Acne ontstaat wanneer de talgklieren teveel talg produceren. Talg is een vettige substantie die wordt aangemaakt door de huid om bescherming te bieden en de huid vochtig te houden. Het talg kan via de poriën de huid verlaten.

Door verschillende factoren kunnen de talgklieren overproduceren. Het gevolg is dat poriën verstopt raken en het talg gaat ophopen. Er kunnen ook dode huidcellen in de poriën terecht komen. Door het overtollige vuil in de poriën zullen er mee-eters ontstaan. Deze verontreinigheden kunnen geïnfecteerd raken door de acne-veroorzakende staphylococcus aureus bacteriën. Hierdoor zullen puistjes en acne ontstaan.

Erytromycine kan worden ingezet tegen acne door één gunstige eigenschap, namelijk het verwijderen van acnebacteriën. Dit wordt bereikt door de productie van eiwitten te verminderen. De eiwitten zullen er normaal gesproken namelijk voor zorgen dat bacteriën verder groeien.

Aangezien met erytromycine enkel wordt gericht op acne-veroorzakende bacteriën en niet op talg en dode huidcellen is het geen aanrader. Er wordt namelijk 1 van de 3 factoren mee aangepakt. Soms kan het wel een goede behandeling zijn voor vrouwen die zwanger zijn, maar doe dit in overleg met je arts.

Voor- en nadelen van erytromycine

Als we erytromycine vergelijken met andere medicijnen kan het goed zijn om voor erytromycine te kiezen. Hieronder zie je alle voor-en nadelen op een rijtje:

Voordelen

 • Snelle werking van enkele dagen

 • Sterkere werking dan benzoylperoxide en andere veel gebruikte medicijnen

 • Weinig veristen om het in te zetten als behandeling

Nadelen

 • Er kan resistentie ontstaan

 • Niet gefocust op de kernoorzaken van acne

 • Er kunnen bijwerkingen optreden

 • Optimale resultaten pas na enkele weken

Resistentie betekent dat antibiotica na een tijde geen effect meer hebben op puistjes, omdat de huid gewend is geraakt. Dit is eigenlijk het nadeel van alle antibiotica.

Nog belangrijker is dat de echte onderliggende problemen van acne niet worden aangepakt met erytromycine. Wanneer acne bijvoorbeeld ontstaat door bepaalde voedingsmiddelen te eten en drinken gaat een medicijn niet helpen. Veel patiënten zullen daarom tijdelijk positieve resultaten merken, maar teleurgesteld zijn als de acne na een tijdje terugkomt.

Bijwerkingen van erytromycine

Er zijn verschillende bijwerkingen die kunnen optreden door het gebruiken van erytromycine, namelijk:

 • Diarree en buikpijn
 • Misselijkheid en/of braakneigingen
 • Allergische reacties
 • Rode plekken
 • Jeuk

Veel mensen die erytromycine gebruiken geven aan dat zij roodheid, schilfers en een brandiger of jeukerig gevoel ervaren na het aanbrengen van de gel op de plekken. Dit kan worden verklaard door de overgevoeligheid van de huid en sterkte van het medicijn.

Na enkel dagen kunnen bijwerkingen afnemen of helemaal stoppen, omdat je lichaam gewend is geraakt. Wanneer de klachten blijven aanhouden, kan het slim zijn contact op te nemen met je zorgverlener of minder vaak of dik te smeren.

Ervaringen met erytromycine van acne patiënten

Hieronder heb ik een aantal ervaringen met erytromycine voor je opgesomd. Hierbij mag ik logischerwijs geen namen vermelden.

 • Een vrouwelijk acne patiënt van 25 jaar geeft aan dat zij een erytromycine kuur kreeg voorgeschreven voor 15 dagen om eerst even het effect te zien. Door een andere antibiotica kuur kreeg zij namelijk ook last van haar darmen. Na 2 dagen deze nieuwe kuur te gebruiken, ervaart zij weer last van haar maag en darmen. Ze heeft een slap gevoel, schrikt wakker en is enorm moe. Na 14 jaar last te hebben van acne wilt de vrouw van haar acne af, maar voor deze bijwerkingen vind ze dat niet waard.
 • Een man van 23 jaar met een ernstige vorm van acne geeft aan dat erytromycine geringe resultaten heeft opgeleverd. De man gebruikte erytomycine in combinatie met een actueel retinoïde. De man is op de hoogte van bacteriële resistentie en besluit het daarom voor een korte tijd te gebruiken. Wel blijft hij retinoïden langer gebruiken om de puistjes onder controle te houden.
 • Een andere vrouw met een onbekende leeftijd geeft aan dat zij inderm, erytromycine en Differin gel gebruikt. De vrouw is al lange tijd bezig met het behandelen van haar acne, probeerde de pil tegen acne en bezoekt ook regelmatig een schoonheidsspecialiste. Ze geeft aan dat je moet opletten dat de huid uitdroogt, omdat je huid dan juist meer talg gaat aanmaken om de droogheid tegen te gaan. De oplossing voor haar acne was geen erytromycine, maar de diane pil.
 • Een vrouwelijke acne patiënt van 27 jaar heeft last van cystische acne langs de zijkanten van haar gezicht. Ze heeft erytromycine 3 maanden gebruikt. De acne is inderdaad bijna volledig verdwenen. Na het stoppen, omdat het erytromycine recept op was, is na nog geen 2 weken de acne terug gekomen. De ernst van de acne is weer even heftig als voorheen.
 • Een man geeft aan benzoylperoxide en erytromycine te gebruiken. De huid voelt nu opeens een stuk vettiger aan. Na het een tijdje te gebruiken zijn er nog steeds nauwelijks verbeteringen te zien.
 • Een andere vrouw haar huid is ernstig uitgedroogd en rood geworden. Ze dacht dat de bijwerkingen vanzelf zouden verdwijnen naarmate de huid wende. Ze bracht ook slechts een zeer dun laagje aan op haar huid. Ze gaat het nooit meer gebruiken en raadt het niemand aan.
Erytromycine
Erytromycine

Beoordeling door Fleur,

11 okt 2021
1

Erytromycine is geen heel effectieve oplossing tegen acne. Daarnaast worden de kernoorzaken niet bestreden en kan er resistentie ontstaan. Acne van binnenuit behandelen met de juiste voeding kan effectiever zijn. Lees hier meer over in Leven Zonder Acne.

Begin met Leven Zonder Acne in plaats van erytromycine

Persoonlijk raad ik je aan acne te behandelen van binnenuit en dus geen erytromycine te kopen. Mocht je het wel willen kopen, dan heb je eerst een doktersrecept nodig.

Het kan beter zijn om de echte onderliggende oorzaken van acne aan te gaan pakken. De problemen zullen dan namelijk voor een langere tijd verholpen worden in plaats van tijdelijk met één of ander middeltje of pilletje met heftige bijwerkingen.

De reviews en ervaringen met erytromycine van acne patiënten spreken eigenlijk voor zich.

Via de onderstaande knop kun je meer informatie krijgen over de Leven Zonder Acne methode.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *