Feiten en fabels over acne

Wat moet je wel en niet geloven over acne?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
feiten en fabels over acne

Er zijn erg veel feiten en fabels over acne en het behandelen van deze vervelende huidaandoening. Hierdoor is het soms lastig om te bepalen wat je wel of juist niet moet doen tegen je puistjes.

Ik heb de belangrijkste feiten en fabels op een rijtje gezet voor je, zodat je voor eens en voor altijd weet hoe het zit.

Aan het einde geef ik je ook nog enkele tips om je op weg te helpen. Je zult dan dus zeker weten wat je moet doen tegen acne en dat middeltjes en fabeltjes niet altijd het gewenste effect zullen opleveren.

Fabels over acne

Hieronder zie je de belangrijkste fabels en onjuistheden omtrent acne.

1. Acne verdwijnt na de tienerjaren

Onterecht zeggen veel mensen dat acne verdwijnt na de tienerjaren. Dit hoeft dan ook niet zo te zijn. Zo heeft een studie geconcludeerd dat 43% van de 30 tot 39 jarigen nog steeds last heeft van acne. Denk dus niet te makkelijk over acne. Anders zal de acne blijven en kun je zelfs nare littekens krijgen.

2. Tandpasta helpt tegen puistjes

De tweede fabel is dat tandpasta helpt tegen puistjes. Puistjes kunnen namelijk juist erger worden door tandpasta. Er zitten verschillende ingrediënten in tandpasta die niet goed zijn voor acne. Denk bijvoorbeeld aan waterstofperoxide, zuiveringszout en menthol. Je puistjes zullen uitdrogen en de huid zal geïrriteerd raken. Kies dus voortaan voor speciale verzorgingsmiddeltjes de gericht zijn op acne.

3. De zon helpt tegen puistjes

Door de bruine huidskleur en het uitdrogende effect van de zon lijkt het alsof de acne vermindert. Echter zullen de puistjes op lange termijn erger worden. Een huid met acne is namelijk gevoelig voor de zon. Het is belangrijk om zonnebrandcrème op te smeren om verergering en andere huidproblemen te voorkomen.

4. Acne is besmettelijk

Veel mensen zijn angstig en schamen zich, omdat ze denken dat acne besmettelijk is. Dit is echter een fabeltje. De bacterie die acne veroorzaakt, genaamd P.acnes, kan namelijk niet worden overgebracht van mens tot mens.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

5. Acne wordt veroorzaakt door slechte hygiëne

Het te vaak en grondig wassen van je gezicht kan er voor zorgen dat je huid natuurlijke oliën verliest. Hierdoor kan de huid uitdrogen, gaan de talgklieren overproduceren en zullen je puistjes verergeren. Dat acne wordt veroorzaakt door slechte hygiëne is dus een fabel. Echter is het wel belangrijk om elke dag je gezicht te reinigen met een mild verzorgingsproduct zonder alcohol als je last hebt van acne.

Feiten over acne

Na de fabels is het tijd voor de belangrijkste feiten over acne:

1. Cosmetica en make-up producten maken acne erger

Dit is de eerste feit over acne. Normale make-up heeft namelijk eigenschappen om de huidporiën te verstoppen. Hierdoor kunnen er ontstekingen op de huid ontstaan. Als je make-up wilt gebruiken, dien je voor niet-comedogene minerale make-up te kiezen. Dit is namelijk beter geschikt voor de acne gevoelige huid. Ook gel en wax kunnen de poriën en puistjes rond de haargrens irriteren.

2. Puistjes uitknijpen maakt acne erger

Dit is ook een belangrijke feit. Door een puistje uit te knijpen wordt er wat talg terug in de huid geduwd. Hierdoor kan een ergere ontsteking ontstaan. Ook kan het vrijgekomen pus omliggend huid ontsteken. Bovendien is het ergste gevolg van puistjes uitknijpen dat je kans hebt op littekens en putjes in de huid. Knijp dus geen puistjes uit, maar zoek liever naar geschikte natuurlijke behandelingen om de talgproductie te reduceren.

3. Voeding veroorzaakt acne

Het is een feit dat bepaalde voedingsmiddelen acne kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan zuivelproducten en producten met een hoog glychemische last. Voeding kan ervoor zorgen dat de hormonen uit balans raken waardoor de talgklieren overproduceren. Het fijne is dat er ook voedingsmiddelen zijn die de hormonen in balans kunnen brengen en dus acne kunnen verhelpen.

4. Stress levert puistjes op

Stress kan om meerdere redenen puistjes opleveren. Als je veel stress hebt wordt er een stresshormoon aangemaakt door je lichaam. Ook kun je bijvoorbeeld minder goed slapen door stress. Het is daarom van belang voor je puistjes om stress zoveel mogelijk te voorkomen.

5. Na de meeste behandelingen komt acne weer terug

Schoonheidsbehandelingen, dure zalfjes en antibiotica met nare bijwerkingen zijn er veelal op gericht om de huidige puistjes aan te pakken in plaats van naar de grondoorzaken te kijken. De puistjes worden bijvoorbeeld uitgeknepen of de acne veroorzakende bacteriën worden bestreden. Wanneer puistjes worden veroorzaakt door stress of hormonen, begrijp je ook wel dat een zalfje niet gaat helpen. Vandaar komt acne vaak weer terug na een behandeling. Overweeg voortaan te zoeken naar behandelingen die de echte oorzaken van acne aanpakken.

6. Genen spelen een rol

Het is waar dat de genen een rol spelen bij acne. Zo krijgen mensen die familieleden hebben met acne zelf ook vaak acne. Het is echter even belangrijk om te zoeken naar mogelijkheden om de acne onder controle te krijgen.

Feiten en fabels over acne: conclusie en de meest gemaakte fouten

De bovengenoemde fabels en feiten over acne hebben je al enige kennis gegeven over acne en hoe je acne enigszins kunt voorkomen. Er zijn echter nog veel meer factoren die een rol spelen bij het ontstaan van acne.

Om je op weg te helpen heb ik een e-book voor je geschreven genaamd “Leven Zonder Acne“. Mocht je toch liever eerst de meest gemaakte fouten bij acne ontdekken, dan kun je hieronder ook mijn gratis variant downloaden.

Ken jij zelf nog leuke feiten of fabels over acne? Laat dan zeker een reactie achter!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *