
Er worden veel fouten gemaakt bij het behandelen van acne. Hierdoor blijven veel mensen onnodig lang last houden van acne. In dit artikel zal ik dan ook meer vertellen over de fouten en foutieve gedachtes bij acne behandelingen.
Veel mensen denken bijvoorbeeld dat acne verdwijnt na de tienerjaren. Veel jongeren worden getroost met dit antwoord, dat de acne vanzelf wel verdwijnt. Dit is echter een goed voorbeeld van een foutieve gedachtegang. Acne kan namelijk nog jaren lang op de huid blijven bij geen of een verkeerde behandeling.
Met alle middeltjes die je tegenwoordig kunt kopen, wordt het behandelen van acne ook niet makkelijk gemaakt. Want welke producten zijn nou geschikt voor jouw type huid en acne? In dit artikel zal ik de fouten bij acne bespreken. Doe hier je voordeel mee.
Inhoudsopgave
De veel gemaakte fouten bij het behandelen van acne
Hieronder zie je 13 gemaakte fouten bij acne. Aan het einde krijg je ook nog eens als bonus de top 10 gemaakte fouten bij acne. Lees dus zeker tot het einde om ervoor te zorgen dat jij dezelfde fouten niet hoeft te maken, en dus je acne gaat bestrijden op de juiste manier.
1. Het niet afmaken van een behandeling
De meeste mensen kiezen een acnebehandeling uit. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van een talg reducerend medicijn of zalf. Met de arts wordt afgesproken om het medicijn elke dag te gebruiken, maar vervolgens houdt de acne patiënt zich hier niet aan.
Om van acne af te komen, is het echter belangrijk om je te houden aan de gemaakte afspraken. De medicijnen kunnen immers pas hun werk doen wanneer zij op de juiste manier worden gebruikt.
Hetzelfde geldt voor het reinigen van de huid. Bij acne wordt aangeraden elke dag het gezicht een tot wee keer te wassen met een zachte reiniger. Echter wordt dit in de realiteit nogal eens overgeslagen.
Bovendien dien je door te gaan met het voorkomen van acne als de puistjes eenmaal zijn verdwenen. Logischerwijs kunnen er anders opnieuw ontstekingen ontstaan.
2. Het niet reinigen van je beddengoed
Op je beddengoed, en dan met name de kussenslopen kunnen een hoop bacteriën en micro-organismen verzamelen. Het is daarom verstandig regelmatig je beddengoed te wassen. Je ligt hier namelijk met je hoofd op.
Het hebben van een goede overige hygiëne is dus belangrijk om acne te voorkomen. Het heeft weinig zin je gezicht te wassen als je vervolgens weer in het vuil ligt.
3. Overdrijven met het verzorgen van de huid
Personen die last hebben van acne hebben al snel de neiging hun huid te veel en te vaak te wassen. Het te grondig reinigen van de huid kan echter leiden tot meer acne en puistjes.
Ga ook geen heftige scrubs te vaak gebruiken. Anders ben je steeds de huidcellen aan het verwijderen en krijgt de huid niet de tijd om te herstellen. Ook is het belangrijk geen producten met agressieve poriën verstoppende ingrediënten te gebruiken. Kies in plaats daarvan voor non-comedogene producten.
4. Het niet reinigen van make-up
Make-up kan handig zijn om puistjes te verbergen. Je moet echter niet vergeten de make-up ’s avonds weer van je huid te wassen. Gebruik hierbij geen normaal make-up doekje, maar liever water met een milde reiniger.
Door het make-up van je gezicht te wassen voorkom je dat de make-up restjes in de poriën trekken en tot ontstekingen leiden. Tevens kan het make-up op je kussensloop belanden, wat weer funest is voor acne.
5. Het aanraken van je puistjes
Iemand met acne heeft vaak de neiging om vaker aan zijn of haar gezicht te komen. Er kan echter vuil op je handen zitten waardoor de poriën kunnen verstoppen.
Ook is het ontzettend dom om je puistjes uit te knijpen. Er kunnen dan namelijk meerdere puistjes terugkomen of zelfs littekens op de huid achterblijven. Door in een puistje te knijpen ben je simpelweg in een ontsteking aan het drukken.
6. Het niet beschermen voor de zon
Een andere veel gemaakte fout bij acne is het niet beschermen van de huid tegen de zon. Je hebt echter kans dat er verschillende problemen met de huid ontstaan door de zon. Tevens kan je huid gevoeliger worden voor de zon door het gebruiken van bepaalde medicijnen en huidverzorgingsproducten.
De oplossing is dus een zonnebrandcrème te gebruiken zonder ingrediënten die de poriën verstoppen. Draag de zonnebrand het hele jaar door, ook als je in Nederland bent, waar het niet altijd even zonnig is.
7. Het geloven in misleidende reclames
Het zou geweldig zijn als de acne van de ene op de andere dag zou verdwijnen. Helaas is dit niet mogelijk. Toch geloven veel mensen in de beloftes uit reclames van huidverzorgingsfabrikanten.
Een ‘wonder’ oplossing bestaat simpelweg niet. We hebben immers allemaal een andere soort huid. De resultaten van een middeltje of medicijn kunnen dan ook erg verschillen per persoon. Soms zou je meerdere producten moeten proberen om te ontdekken wat het meest effectief is voor jouw acne. Vergeet daarbij ook niet dat acne bestrijden ook een kwestie is van volhouden. Het kan dus niet in één dag verdwijnen.
8. Het niet gebruiken van een vochtinbrengende crème
Sommige huidtypes met acne zijn erg droog. Veel mensen laten de droge huid voor wat het is. Echter kan de huid steviger en minder vet worden gemaakt met een vochtinbrengende crème. Er geldt wel weer dat je een product moet kiezen dat geschikt is voor acne.
9. Het alleen focussen op plaatselijke puistjes
Een andere fout bij acne is dat mensen zich alleen richten op het behandelen van lokale puistjes met middeltjes. Echter zijn er nog veel meer manieren om puistjes te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan voeding, overige verzorging van de huid en je levensstijl.
10. Het niet voldoende reinigen van items
Misschien ben jij regelmatig aan het bellen of draag je graag een zonnebril. Het is dan belangrijk om de items voldoende te reinigen. Er kan namelijk een hoop viezigheid op je telefoonscherm of zonnebril zitten wat vervolgens in contact komt met de huid. Het gevolg is dat het viezigheid in de poriën trekt en er een ontsteking ontstaat.
11. Het gebruiken van te veel haarproducten
Heb je nog geen idee waarom je puistjes krijgt, dan kan je eens kijken naar de haarproducten die je gebruikt. Deze puistjes ontstaan voornamelijk langs de haarlijn. Er kunnen veel ingrediënten in haarproducten, foundation en shampoo zitten die de poriën verstoppen. Het advies luidt weer om niet-comedogene producten te gebruiken.
12. Het scrubben onder de douche
Hoewel ik sowieso geen fan ben van scrubs, omdat veel gezonde huidcellen worden verwijderd, en ik dus een alternatief gebruik, gebruiken veel mensen de scrubs ook nog eens onder de douche om snel klaar te zijn. Echter geef je op deze manier de scrub geen tijd om zijn werk te doen. Ook kan de douche heet zijn waardoor de huid uitdroogt en er puistjes ontstaan. Je kunt dan ook beter eerst je gezicht wassen met een milde reiniger en daarna pas een scrub aanbrengen.
13. Het niet wassen van je gezicht nadat je hebt gezweet
In veel situaties kun je gaan zweten. Denk bijvoorbeeld aan je bezwete rug als je een training hebt gehad. Het zweet kan makkelijk de poriën intrekken, omdat de huid wordt afgesloten voor de buitenlucht door het trainingsoutfit. Zorg dus dat je na elke training je gezicht wast en schone kleding aantrekt.
Bonus fouten bij acne!
Op deze pagina heb ik slechts enkele fouten besproken die worden gemaakt bij het behandelen van acne. Ze kunnen allemaal bijdragen aan een betere huid. Ga de tips toepassen om weer een mooiere huid te krijgen.
Om het je nog makkelijker te maken kun je als bonus mijn gratis e-book ‘de top 10 gemaakte fouten bij acne’ downloaden.

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes
Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.