Gezicht met acne reinigen

Hoe reinig je een gezicht met acne en puistjes?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
gezicht reinigen acne

Het voldoende reinigen van je gezicht met acne is een belangrijke taak in de huidverzorgingsroutine als je van je puistjes wilt afkomen. Wanneer de huid namelijk niet voldoende en grondig wordt gereinigd kunnen verontreinigheden op de huid aanwezig blijven en zelfs ergere acneklachten opleveren.

Veel mensen reinigen hun gezicht te weinig of verkeerd waardoor puistjes terug blijven komen. Het is echter belangrijk om het vuil en bacteriën wat op je gezicht terecht komt, er dagelijks af te halen.

Op deze pagina bespreek ik hoe je het beste je gezicht met acne kunt reinigen. Ook vertel ik je welke producten ikzelf gebruik bij het reinigen van mijn gezicht.

Waarom een gezicht met acne reinigen?

Generaties lang werd gedacht dat een slechte hygiëne de grootste oorzaak was van het ontstaan van acne. Toch is dit niet waar. Hoewel een goede hygiëne en reiniging van de huid om meerdere redenen belangrijk zijn, ontstaat acne niet door vuil. Acne ontstaat namelijk onderhuids door verstopte talgklieren.

Desondanks is het verstandig om je gezicht voldoende te wassen en te reinigen. Het zweet, vuil en make-up kan namelijk op de huid blijven zitten en voor irritaties zorgen, zoals schimmelklachten, ergere verstoppingen van de talgklieren en dus ergere acne.

Door je gezicht te reinigen met een reinigingsmiddel kunnen de poriën worden verschoond en losser worden gemaakt, zodat de verstoppingen verminderen en de huid zuiverder wordt.

Een goed reinigingsmiddel bevat vaak een ingrediënt zoals salicylzuur. Deze stof ruimt bacteriën en vuil op op de huid. Je kunt verder lezen, een consult aanvragen bij een dermatoloog of gelijk mijn gratis e-book downloaden om de juiste producten te vinden bij het reinigen van je gezicht.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

De voordelen van het reinigen van je gezicht

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het wassen van je gezicht. De huid wordt bijvoorbeeld ontdaan van vuil en dode huidcellen, maar wordt tegelijkertijd ook voorbereid op eventuele andere producten die later op de huid worden aangebracht, zoals crèmes en serums. Het wordt altijd aangeraden om je huid te wassen alvorens je andere producten gaat aanbrengen op een acne gevoelige huid. De werking van de producten wordt dan namelijk verbeterd.

Ook voorkom je dankzij een face wash verdere irritatie van de huid, slechte ph waardes van de huid en dehydratatie. Door het voldoende reinigen van je gezicht kun je dus in ieder geval de schade van acne minimaliseren en tegengaan.

Hoe kun je je gezicht wassen?

Als mensen last hebben van puistjes krijgen ze al snel de neiging om de huid zo vaak en grondig mogelijk te reinigen met allerlei agressieve middelen. Ze kennen namelijk niet de echte oorzaken van acne en weten niet hoe je het reinigen van je gezicht aanpakt. Door de misverstanden maken veel mensen hun acne alleen maar erger en ontstaan zelfs beschadigingen van de huid.

Besef dat je met een reinigingsmiddel niet een porie dusdanig diep kan binnendringen om het vuil eruit te verwijderen. Daarom raden huidtherapeuten aan om milde reinigers te gebruiken in het geval van een acne gevoelige huid. Je kunt beter niet alles geloven wat je in reclames van cosmetica fabrikanten te horen krijgt.

Bij het reinigen van je gezicht kun je een keuze maken uit verschillende gezichtsreinigers, namelijk: gewone zeep, een zeepvrije reiniger, een synthetische reiniger of een antibacteriële reiniger. Kies in ieder geval nooit voor normale zeep. Dit is namelijk te grof voor de huid van je gezicht en kan dus irritatie opleveren. Je kunt beter kiezen voor één van de andere reinigers. Zo gebruik ik zelf een niet-comedogene zeepvrije reiniger speciaal voor acne, omdat deze het meest geschikt is voor de huidporiën en een acne gevoelige huid.

Natuurlijk kun je ook een middel zoals benzoylperoxide gebruiken om bacteriën van je gezicht te reinigen. Ook kun je je gezicht stomen om de viezigheid uit je poriën te zweten. Hieronder bespreek ik echter hoe je je gezicht kunt reinigen met een reinigingsmiddel.

Stappenplan gezicht met acne reinigen

Als jij je gezicht met acne wilt reinigen is 1 of 2 keer per dag wassen al voldoende. Je kunt bijvoorbeeld ’s ochtend je gezicht wassen met water en ’s avonds een reinigingsmiddel gebruiken. Als je vaker je gezicht gaat reinigen, kan je huid niet goed hydrateren en zal de huid geïrriteerd raken.

Gebruik de onderstaande stappen om je acne gevoelige huid zo goed mogelijk te reinigen.

  1. Kies een reiniger die is afgestemd op jouw droge, vette of gecombineerde huid.
  2. Was je handen met zeep om bacteriën van je handen te wassen en te voorkomen dat deze in aanraking komen met je gezicht.
  3. Maak je gezicht vochtig met lauwwarm water. Zorg dat eventuele make-up en vuil van je gezicht is verwijderd voordat je verder gaat met de volgende stap.
  4. Breng de reiniger aan op je gezicht. Maak cirkelvormige bewegingen en oefen niet teveel druk uit op de huid. Kijk ook uit rond je ogen en lippen.
  5. Spoel de reiniger van je gezicht met lauw water.
  6. Dep je gezicht droog in plaats van te wrijven. Gebruik hierbij een schone handdoek.
  7. Na het wassen van je gezicht kun je eventueel een dag-of nacht crème aanbrengen.

Welke milde reiniger moet ik kopen?

Er is een ruime keuze aan reinigers voor het gezicht en een huid met acne.

Persoonlijk maak ik gebruik van de Biodermal face wash op bol.com. Dit is een gezichtsreiniger die speciaal is gemaakt tegen puistjes, mee-eters en andere onzuiverheden op de huid. Het fijne is dat het product ook door mij en dermatologen is getest.

Kort gezegd heeft de reiniger drie werkingen op de huid. Zo worden de dode huidcellen verwijderd door melkzuur. De vochtbalans van de huid wordt op peil gehouden en de huid blijft gehydrateerd door melkzuur en betaïne. Het product is erg geschikt voor een gezicht met acne, omdat het een zacht product is die de huid niet vettig maakt. Er zitten namelijk enkel milde plantoliën en vetten in.

Een gezichtsreiniger kan erg goed helpen tegen acne op het gezicht. Het is wel belangrijk dat je meerdere stappen gaat ondernemen als je acne snel en voor een langere periode wilt verminderen. Ik leg je alles uit over de echte oorzaken van acne in mijn gratis e-book. Natuurlijk krijg je ook de bijbehorende tips voor een schonere huid. Hieronder kun je hem direct downloaden.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *