
Op veel huidverzorgingsetiketten zie je vaak een ingrediënt als glycolzuur staan. Dit glycolzuur is een zuur dat ervoor zorgt dat je dode huidcellen worden verwijderd; het ‘exfolieert’ de huid. Dat houdt onder andere in dat glycolzuur een zuur is, dat acne bestrijdt.
Op jonge leeftijd heb je dat nog helemaal niet nodig en doet de natuur zijn werk, maar als je wat ouder wordt, na je twintigste of dertigste ongeveer, dan wordt het steeds lastiger om je dode huidcellen kwijt te raken. Als je deze dode huidcellen laat zitten, zal je misschien wel gemerkt hebben dat je huid wat dof en grauw wordt, maar het betekent ook dat de kans op onzuiverheden toeneemt.
In dit artikel bespreek ik alles wat je moet weten over het gebruiken van glycolzuur tegen acne.
Inhoudsopgave
Wat is glycolzuur?
Glycolzuur wordt over het algemeen afgeleid van suikerriet en deze hoort bij de familie van alfa-hydroxyzuur, afgekort AHA, samen met de melk- en appelzuur. Het is een veel gebruikt ingrediënt in huidverzorgingsproducten.
Als je het chemisch bekijkt, is glycolzuur een klein molecuul en daardoor is het vrij makkelijk om door te dringen in de huid.
Glycolzuur wordt zelfs aangeraden door dermatologen.
Helpt glycolzuur tegen acne?
Om daar heel kort in te zijn is het antwoord, ja. Voor een huid die gevoelig is voor acne, werkt het echt geweldig.
Het maakt niet uit in welke vorm je last hebt van acne, het begint allemaal met het verstopt raken van je poriën door de dode huidcellen. Glycolzuur zorgt ervoor dat deze dode huidcellen worden verwijderd, waardoor de kans op acne aanzienlijk wordt verminderd of zelfs verdwijnt.
Ook heeft glycolzuur het vermogen om door te dringen in de haarzakjes en opgebouwde talg los te maken, zodat er minder snel nieuwe puistjes of mee-eters ontstaan en de aanwezige acne vermindert.
Als je een exfoliant zoals glycolzuur gebruikt, is dat een geweldige manier om weer een frisse en gladde uitstraling aan je huid te geven. Daarnaast geeft het je huid de kans om makkelijker te hydrateren. Eventuele pigmentvlekken worden zelfs minder zichtbaar.
Dan zijn we er nog niet met dit goedje, want glycolzuur beschermt, volgens onderzoek, tegen schade van de zon, wat weer betekent dat het krijgen van ouderdomsverschijnselen en zelfs huidkanker af zal nemen. Als je een product gebruikt waar meer dan 10% glycolzuur in zit, stimuleert dat de aanmaak van collageen en elastine. Hierdoor zal de structuur van de huid verbeteren en minder vatbaar worden voor acne.
De voordelen van glycolzuur
Als je een product met glycolzuur op je huid aanbrengt, dan werkt de glycolzuur als een soort oplosmiddel voor de “lijmlaag” die tussen je eerste twee huidlagen zit. Hierdoor ontstaat een soort peeling effect, waarmee je de bovenste laag verwijdert en je een mooie en gladde huid overhoudt.
Het grote voordeel voor mensen met acne is, dat je door het verwijderen van de bovenste laag, er geen “troep’ meer achterblijft, die je poriën kunnen verstoppen. Glycolzuur zorgt er ook voor dat je huid meer vocht kan vasthouden en voorkomt dus uitdroging van de huid.
Uit onderzoek blijkt dat glycolzuur ook en antioxiderende en antibacteriële werking heeft en dat dit ook kan helpen bij het verbeteren van het uiterlijk als je acne hebt. Glycolzuur kan er bovendien voor zorgen dat de groei van collageen wordt gestimuleerd, waardoor de huid dikker kan worden.
Wat is een goed product met glycolzuur tegen acne?
In het verleden heb ik gebruik gemaakt van Rosenberg Glycolzuur huidgel. Het middel heeft mijn acne en puistjes aanzienlijk verbetert. Dankzij dit product kun je profiteren van alle hierboven genoemde voordelen van glycolzuur.
Je hoeft enkel wat glycolzuur op je gezicht aan te brengen met ronddraaiende bewegingen. Daarbij mag je zelf bepalen of je het middel 1 of 2 keer per dag aanbrengt. Nadat de glycolzuur in de huid is ingetrokken, na circa 30 seconden, spoel je het zachtjes af met lauw water.
Let er wel op dat je huid eerst iets gevoeliger voor de zon kan worden door glycolzuur. Ik raad dan ook aan om na het aanbrengen van glycolzuur een dag- of nachtcrème te gebruiken die SPF (sun protection factor) bevat. Na enkele weken glycolzuur te gebruiken, zal je huid echter beter beschermd zijn tegen de zon.
Meer gratis tips tegen acne ontvangen?
Glycolzuur kan dus helpen tegen acne. Helaas zal je meer moeten doen om voor een langere periode je puistjes te verminderen.
Glycolzuur heeft verschillende eigenschappen om de symptomen van acne te verminderen. Er zijn echter meer oorzaken van acne die moeten worden bestreden. Anders blijven de talgklieren talg overproduceren en de bacteriën ontstekingen veroorzaken waardoor er steeds nieuwe puistjes ontstaan.
Via de onderstaande knop kun jij direct mijn gratis e-book downloaden met tips om toe te passen in je levensstijl. De veranderingen in je levensstijl in combinatie met glycolzuur zou wel eens de complete behandeling voor je acne kunnen zijn.

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes
Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.