Glycolzuur VS salicylzuur

De beste keuze voor jouw huid (en acne)

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
mm
Glycolzuur of salicylzuur

Op de markt kun je talloze huidverzorgingsproducten met veel verschillende ingrediënten vinden. Twee bekende ingrediënten zijn glycolzuur en salicylzuur. Deze worden bijvoorbeeld vaak verwerkt in een scrub, gezichtsreiniger of toner. Het voornaamste doel van producten met glycolzuur of salicylzuur is dan ook het reinigen van de huid.

Glycolzuur en salicylzuur hebben ongeveer dezelfde functie. Toch zijn er wel degelijk een aantal verschillen die je moet weten als je een weloverwogen keuze wilt kunnen maken. Zo kan het ene product beter zijn voor het verminderen van rimpels en de andere kan juist beter zijn om de zichtbaarheid van acne te verminderen.

Het kan soms moeilijk zijn om een goede keuze te maken voor een huidverzorgingsproduct. Ik denk dat het in ieder geval altijd slim is een product met glycolzuur of salicylzuur te nemen. Op deze manier ga je namelijk je huid helpen gezond te houden. Gun jezelf alleen de beste producten! Lees verder om te ontdekken wat een betere keuze is en welke exfoliant beter past bij jouw huidtype, huidprobleem en overige wensen.

Wat is glycolzuur?

Glycolzuur is een alfahydroxyzuur, oftewel een AHA. Van nature kun je glycolzuur aantreffen in suikerriet en ananas. Om er grote hoeveelheden van te verkrijgen, wordt het ook in laboratoria nagemaakt. Glycolzuur is een klein molecuul. Dit maakt dat het eenvoudig een weg naar binnen in je huid kan vinden.

Het doel van glycolzuur is exfoliëren en hydrateren van de huid. Met andere woorden betekent dit dat je er dode huidcellen mee kunt verwijderen en de huid vochtig kan houden. Dit komt de gezondheid van je huid ten goede. Andere redenen om te kiezen voor glycolzuur zijn de ontstekingsremmende en antibacteriële werking.

Je kunt ook profiteren van de volgende voordelen als je voor glycolzuur kiest:

  • milde hyperpigmentatievlekjes, rimpels, zonbeschadigingen en acne littekens minder zichtbaar maken
  • de huid er gezonder uit laten zien door de kleur te verbeteren
  • de poriën zullen minder opvallen
  • de huid steviger maken
  • het verwijderen van dode huidresten om acne en puistjes te beheersen

Kort gezegd is glycolzuur een goede keuze voor hyperpigmentatie, huidveroudering en acne. Het wordt echter ook voor andere huidproblemen ingezet. Immers, glycolzuur heeft veel voordelen.

Je kunt een product met glycolzuur aanschaffen om te profiteren van de vele voordelen. Er zijn producten die 5% glycolzuur bevatten, maar anderen bevatten zelf 30%. Voor een nog sterkere variant zal je dit eerst moeten bespreken met een arts of huidarts. Logischerwijs kan een sterker product meer bijwerkingen opleveren. Als je het product zelf en thuis wilt gebruiken, kun je dan ook een percentage van 15% glycolzuur aanhouden.

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur is een bèta-hydroxyzuur, oftewel een BHA. Van nature kun je salicylzuur aantreffen in wilgenbast en wintergroene bladeren. Daarnaast wordt het gemaakt in laboratoria.

Een gemeenschappelijk effect van salicylzuur en glycolzuur is het exfoliëren van de huid. Beide zuren kunnen dan ook dode huidcellen verwijderen en de aanmaak van gezonde huidcellen optimaliseren. Salicylzuur heeft als extra effect dat het talgresten kan verwijderen en de talgproductie kan beheersen. Mocht je dus jouw poriën volledig willen reinigen, is salicylzuur waarschijnlijk een betere keuze. Ook voor een vette huid met acne en mee-eters is salicylzuur dus een betere keuze. Bovendien is salicylzuur in staat om ontstekingen te verminderen.

Salicylzuur is een erg sterk ingrediënt. Het kan bijvoorbeeld je huid laten uitdrogen en je huid gevoeliger maken voor de zon. Daarom dien je zowel een hydraterende crème als een zonnebrandcrème te gebruiken na het aanbrengen van salicylzuur op de huid. Bovendien moeten mensen met een zeer gevoelige huid beginnen met het laagste percentage om bijwerkingen te voorkomen. Mensen met een aspirine allergie mogen het niet gebruiken, omdat dit stofje in salicylzuur zit. Raadpleeg altijd voor de zekerheid een huidarts.

Glycolzuur of salicylzuur bij acne?

Eigenlijk kunnen glycolzuur en salicylzuur beide goed werken tegen acne, puistjes en mee-eters. Beide ingrediënten kunnen namelijk de huidcellen uit de poriën verwijderen.

Toch raad ik aan voor salicylzuur te kiezen als je acne hebt. Het bijkomende voordeel van salicylzuur is namelijk dat het de hoeveelheid talg in de poriën kan verminderen. Dit is gunstig voor acne, omdat anders je poriën alsnog verstopt blijven raken met talg. Salicylzuur kan erg diep in de poriën terecht komen, omdat het in olie oplosbaar is.

Glycolzuur of salicylzuur bij dode huidcellen?

Is jouw voornaamste doel het verwijderen van dode huidcellen en wil je jouw huid aantrekkelijker laten lijken? Dan kun je overwegen voor glycolzuur te kiezen.

Een belangrijk verschil tussen glycolzuur en salicylzuur is dan ook dat glycolzuur de huid kan hydrateren, terwijl salicylzuur de huid kan laten uitdrogen.

Kiezen voor glycolzuur versus salicylzuur

Hierboven heb je al een aantal verschillen ontdekt tussen glycolzuur en salicylzuur.

Samenvattend kan het beter zijn voor glycolzuur te kiezen als je hyperpigmentatie, fijne lijntjes, rimpels en de kleur van je huid wilt verbeteren. Dit geldt alleen wanneer je geen vette huidtype en weinig tot geen acne hebt. Kies echter voor salicylzuur als je wel last hebt van acne(littekens) en een vette huid. Bij een combinatie van hyperpigmentatie en acne kun je eventueel kiezen voor een product dat beide ingrediënten bevat, dus zowel glycolzuur als salicylzuur.

Persoonlijk kan ik het gebruiken van een exfoliant elke persoon aanraden. Het is een misvatting dat een exfoliant alleen bedoeld is om acne te behandelen. Als je besluit een product met glycolzuur of salicylzuur te gebruiken, dan dien je wel te letten op het percentage en je persoonlijke situatie. In sommige gevallen, zoals tijdens een zwangerschap, mogen vrouwen geen salicylzuur of glycolzuur gebruiken. Ik adviseer je dan ook met een arts te praten voordat je deze producten gaat gebruiken.

De beste producten die salicylzuur of glycolzuur bevatten

Hieronder deel ik een aantal van mijn favoriete producten die salicylzuur, glycolzuur of beide ingrediënten bevatten.

Het eerste product wat ik met je ga delen is van het merk Paula’s Choise. Dit product met salicylzuur heb ikzelf ook mogen testen en kan dus vanuit mijn persoonlijke ervaringen aangeven dat dit een super product is. Zelf gebruik ik ‘m nog steeds voor de behandeling van mijn acne en mee-eters.

Dit product is ook van Paula’s Choise. Hier gaat het echter om glycolzuur in plaats van salicylzuur. Glycolzuur is dus meer geschikt als je vooral een mooiere huid met minder rimpels wil krijgen in plaats van acne bestrijden.

Het laatste product wat ik met je deel bevat zowel salicylzuur als glycolzuur. Dit product gebruik ik zelf ook tot op heden. Eén keer per week zeep ik mijn hele lichaam er mee in onder de douche, zodat de rest van mijn lichaam ook geen kans krijgt op het laten ontstaan van onzuiverheden. Het is dan ook een lichaamszeep in plaats van voor je gezicht.

Hoe breng je glycolzuur of salicylzuur aan op de huid?

Voor het aanbrengen van een product met glycolzuur of salicylzuur kun je beste even op de verpakking kijken. Er zijn namelijk verschillende soorten producten die de ingrediënten bevatten, waarvan de werkingen verschillen. Sommigen producten moeten worden aangebracht op de huid en hoeven er vervolgens niet meer van af te worden gewassen. Anderen producten mag je maar enkele minuten laten intrekken en moeten vervolgens wel van de huid worden gewassen.

Zorg in ieder geval dat je gezicht schoon is wanneer je besluit een product met glycolzuur of salicylzuur aan te brengen op de huid. Je kunt dan ook besluiten hiervoor een zachte reinigingsgel te gebruiken. Met een wattenschijfje kun je vervolgens de exfoliant aanbrengen op je huid, of alleen op de specifieke plekken waar je de huid of acne wilt behandelen.

Als laatste kan het verstandig zijn een hydraterende crème en een zonnebrandcrème aan te brengen. Je huid kan namelijk uitdrogen en gevoeliger worden voor de zon door het gebruiken van salicylzuur en glycolzuur. Treden dergelijke bijwerkingen op? Stop of minder dan even met het gebruiken ervan.

Heb je een keuze kunnen maken tussen glycolzuur of salicylzuur? Harstikke fijn! Als je dit je nog niet gelukt is, dan kan je natuurlijk altijd specifiek advies inwinnen bij een dermatoloog.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *