Helpt tandpasta tegen puistjes?

Helpt tandpasta echt of is het een fabel?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Het is een veel gehoorde vraag: helpt tandpasta tegen puistjes? Er zijn veel verhalen te vinden over het positieve verband tussen puistjes en tandpasta. Als je zelf gaat zoeken op internet naar manieren om puisten te verwijderen, kom je allerlei huis-en-keukenmiddeltjes tegen, waaronder tandpasta.

Het is niet prettig om naar een belangrijke afspraak te moeten gaan met puistjes op het gezicht. Voordat je je gezicht begint vol te smeren met tandpasta, kun je beter eerst even dit artikel lezen. Want, helpt tandpasta echt tegen puistjes?

Aan het einde zal ik je ook over een bijzondere methode vertellen waarmee je puistjes veiliger kunt elimineren. Je hoeft hierbij niet per se (dure) middeltjes te gebruiken.

Helpt tandpasta echt tegen puistjes?

Het antwoord op de vraag of tandpasta helpt tegen puistjes is niet zo makkelijk te beantwoorden. Het zou bijvoorbeeld het antimicrobiële en antischimmel middel “triclosan” bevatten.

Tandpasta zou dus mogelijk kunnen helpen acne bacteriën op de huid te doden. Maar het antibacteriële effect betekent ook dat goede deeltjes van je huid worden verwijderd.

Bovendien heeft triclosan een negatief effect op je schildklierhormonen en andere nadelige gevolgen voor je gezondheid. Dat is ook de rede waarom makers van tandpasta’s het ingrediënt niet meer gebruiken.

Andere ‘werkende’ ingrediënten in tandpasta

Er zitten allerlei ingrediënten in tandpasta die slecht zijn voor de huid. Tandpasta kan een puistje wel doen uitdrogen en in sommige gevallen sneller laten verdwijnen, maar het heeft nare gevolgen voor je huid. Ik zal je een overzicht geven van de ingrediënten in tandpasta en waarom het slecht is voor je huid.

  • Waterstofperoxide – droogt puistjes uit en de concentratie is te hoog voor de huid.
  • Baking soda (zuiveringszout) – droogt puistjes uit en irriteert de huid.
  • Menthol (smaak) – alcohol op de huid kan jeuk en ontsteking veroorzaken.
  • Etherische oliën – kunnen de huid flink doen irriteren.

De ingrediënten zouden tevens extreme uitdroging kunnen veroorzaken waardoor er brandwondjes ontstaan. Het is dus beter om een geschikt acne middel te gebruiken dan tandpasta-ingrediënten te smeren op je pukkels.

Tandpasta’s bevatten ingrediënten die de talgproductie in de huid verhogen. Het extra talg gaat mengen met dode huidcellen wat in een porie verstopt. Uiteindelijk ontsteekt de porie en zullen de puistjes zichtbaar worden.

Tandpasta op pukkels smeren is niet aan te raden

Helaas gaat tandpasta je dus niet helpen om van je pukkels af te komen. Je tanden zijn immers een stuk sterker dan je huid en dus minder gevoelig voor tandpasta. Tandpasta kan de huid irriteren en allergie veroorzaken, zeker de tandpasta’s met een aparte smaak.

Misschien is je tube tandpasta al besmet geraakt met bacteriën. Als deze bacteriën en tandpasta op je acne terecht komen, kan het nog veel erger worden. Er zullen namelijk nog meer puistjes ontstaan, en de huid eromheen zal ook uitdrogen.

Mijn tip is om een speciaal acneverzorgingsmiddel te gebruiken. Je weet dan een stuk beter of je acne en huid er tegen kunnen. Bij ernstige vormen van acne is het aan te raden een afspraak te maken bij de huisarts. Je krijgt dan een crème of wordt doorgestuurd naar een dermatoloog.

Wat helpt wel tegen puistjes?

Je vraagt jezelf nu waarschijnlijk af wat dan wel helpt tegen puistjes.

Mogelijk is een goede behandeling voor je acne een product dat benzoylperoxide of salicylzuur bevat. Probeer in ieder geval de puistjes niet aan te raken of uit te knijpen, hoe moeilijk het ook is. Was ’s avonds en ’s ochtends je gezicht met een geschikt middel en gebruik zeker geen tandpasta.

In mijn e-book, Leven Zonder Acne, laat ik je stap-voor-stap zien hoe je voor de langere termijn puistjes kunt verminderen door de kernoorzaken van acne te bestrijden.

Klik op de knop hieronder om naar mijn methode te gaan.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *