Hoe gaat acne weg?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
hoe gaat acne weg

Hoe gaat acne weg? Doorgaans gaat acne weg wanneer het einde van de puberteit nadert, maar ook volwassenen kunnen last blijven ondervinden van acne.

In de meeste gevallen kan acne succesvol worden behandeld. Het is dan ook een kwestie van zoeken naar de juiste acne behandeling.

Op deze pagina ga ik je enkele tips geven om acne te voorkomen en sneller te verminderen. Ook vertel ik je aan het einde over een bijzondere methode tegen puistjes. Je krijgt dan ook een uitgebreid antwoord op de vraag: hoe gaat acne weg?

Hoe gaan acne en andere onzuiverheden weg?

Misschien heb je al van alles geprobeerd om je acne weg te krijgen, maar blijven er toch onzuiverheden aanwezig. Geen paniek.

Vaak dien je wat veranderingen aan te brengen in je dagelijkse leven om acne te verwijderen.

De volgende tips zijn gebaseerd op punten van dermatologen. De tips hebben als doel het volledig wegwerken en verminderen van acne.

1. Houd een acne behandeling 4 weken vol

De eerste tip hoe acne weg gaat is een acne behandeling te ondergaan voor ten minste 4 weken.

Veel mensen proberen om de 2 dagen nieuwe soorten producten. Echter kan het gebruik van meerdere producten door elkaar juist acne verergeren. Om een behandeling succesvol te laten verlopen moet je simpelweg geduldig blijven.

Wanneer je met een behandeling begint en na maximaal 4 tot 6 weken verbetering ziet, werkt de behandeling. Het is dan goed om de behandeling voort te zetten. Het ultieme resultaat wordt meestal pas na 2 tot 3 maanden zichtbaar.

Als je resultaat ziet kan het verleidelijk zijn vroegtijdig te stoppen met een behandeling. Verstandiger is de behandeling helemaal af te maken en dus een nieuwe uitbraak te voorkomen.

hoe gaat acne weg dermatoloog

Waarom een dermatoloog bezoeken?

Bij ernstige vormen van acne kun je overwegen een dermatoloog in te schakelen en een behandelplan op te laten stellen. Vaak gaat acne niet weg met huid producten uit de winkel.

2. Bestrijd meerdere oorzaken van acne

Wanneer je na 4 tot 6 weken acne niet ziet weg gaan of verminderen, kun je meerdere oorzaken van acne gaan bestrijden.

Je kunt bijvoorbeeld een tweede acne product toevoegen aan je behandelplan en meerdere oorzaken van acne aanpakken, zoals: bacteriën, verstopte poriën, huidsmeer en ontstekingen.

Het tweede product dat je aan de behandeling toevoegt dient dus een andere veroorzaker aan te pakken. Misschien gebruikte je eerst benzoylperoxide. Besluit dan een middel te gebruiken die andere acne bestrijdende ingrediënten bevat. Om je te helpen bij het uitkiezen van een geschikt product, werken de ingrediënten kort gezegd:

  • Benzoylperoxide: verlaagt het aantal P. acnes bacteriën.
  • Retinoïden: helpt verstopte talgklieren voorkomen en vermindert huidsmeer
  • Salicylzuur: werkt tegen ontstekingen en houd poriën schoon

Middelen met deze ingrediënten zijn online of in de winkel te koop en zonder recept verkrijgbaar.

Vraag een huisarts om advies als je nog twijfelt welk middel past bij jouw type acne.

Voeg slechts 1 product toe aan je behandelplan. Gebruik de middelen zoals aangegeven op de verpakking en geef het wat tijd.

3. Volg de instructies van het behandelplan

De derde tip hoe acne weg gaat is je houden aan aanwijzingen van een dermatoloog of huisarts.

Het kan eenvoudig lijken om af en toe een middel op de plekken van je acne aan te brengen. Toch kan het niet opvolgen van instructies een groot verschil maken hoe snel acne weg gaat. Veel mensen besluiten zich dan ook niet te houden aan gemaakte afspraken, en gebruiken niet dagelijks het middel voor de afgesproken periode.

Een acne behandeling deels afmaken of het niet aanpakken van meerdere oorzaken kunnen redenen zijn dat acne niet snel weg gaat.

4. Was je gezicht twee keer per dag en na het zweten

Veel mensen met acne hebben een extra gevoelige huid. Het is daarom al voldoende om twee keer per dag je gezicht te wassen. Als je besluit vaker te wassen kan het nog langer duren voordat acne weg gaat.

Dermatologen raden aan om je gezicht te reinigen als je wakker wordt en naar bed gaat.

Vergeet ook niet om na inspannende activiteiten het zweet van je huid te wassen. Zweet kan namelijk de huid flink irriteren en meer puistjes aanwakkeren.

5. Stop met hard schrobben en scrubs

Acne gaat moeilijker wanneer je hard schrobt met een ruw washandje tijdens het douchen. Ook het gebruik van agressieve scrubs met harde korrels wordt niet aangeraden bij een acne gevoelige huid.

6. Gebruik producten die geschikt zijn voor een acne gevoelige huid

In make-up, zonnebrand, shampoo, cosmetica en huidverzorgingsproducten kunnen allerlei ingrediënten zitten die acne veroorzaken.

Kies daarom alleen voor producten die geschikt zijn voor een acne gevoelige huid. Je kunt op de verpakking kijken of je de volgende termen of labels ziet:

  • Verstopt de poriën niet
  • Olievrij
  • Ongeparfurmeerd
  • Niet-acnegeen
  • Niet-comedogeen

Ondanks dat de producten geen wondermiddelen zijn en er nog steeds puistjes kunnen ontstaan kun je er beter wel op letten. Het kan zijn dat je verschillende producten moet proberen om acne weg te laten gaan.

7. Raak je puisten en huid niet aan

Het kan een snelle oplossing lijken om een puist uit te drukken. Puistjes uitknijpen kan echter de problemen nog erger maken. Vrijgekomen pus kan naar omliggend huid dringen waardoor acne verspreidt. Daarnaast loop je zelfs de kans om blijvende littekens en putjes te krijgen.

8. Smeer acne medicatie op alle acne plekken, niet alleen de puistjes

Breng een dun laagje aan op alle acne gevoelige huid. Zo kun je zorgen dat bestaande acne weg gaat en in de toekomst geen nieuwe onzuiverheden ontstaan.

9. Was kussenslopen, petten en dingen die in contact komen met acne

Er komt dagelijks een hoop (vuil) terecht op kleding en dingen die vervolgens je acne aanraken. Echter kunnen die bacteriën en dode huidcellen de poriën laten verstoppen. Het kan dus flink lonen om bepaalde zaken vaker te wassen.

Verschoon 1 keer per week je lakens en 2 tot 3 keer per week je kussensloop om acne weg te houden.

10. Schakel professionele hulp in

Heb je de voorgaande tips uitgeprobeerd, maar gaat acne niet weg? Of heb je last van cysten, diepe ontstekingen en littekens? Dan kan een dermatoloog de oplossing zijn.

Tegenwoordig zijn er verschillende behandelingen waardoor vrijwel elk type acne kan worden bestreden.

Hoe gaat acne weg? Conclusie en ultieme methode

Je weet nu hoe acne weg gaat.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om acne aan te pakken. In mijn e-book “Leven Zonder Acne” deel ik de exacte stappen om acne voor de lange termijn te verminderen. Je gaat namelijk de oorzaken bij de bron aanpakken, zodat je acne weg gaat.

De oplossing is in mijn ogen echt een combinatie van de juiste verzorging van de huid, je algemene hygiëne en voeding. Via de onderstaande groene knop kun je meer lezen over de ultieme methode.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Na het lezen van mijn blog weet je hoe acne weg gaat. Wat ga jij veranderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *