Wat is Hormonale Acne? Uitleg, 10 Tips en Dé Oplossing

Gemiddelde leestijd: 26 minuten
hormonale acne

Ben jij klaar met die vervelende acne op je huid? (Bijna) iedere dag weer in de spiegel kijken om minimaal 2 nieuwe puistjes te zien?

Veel mensen hebben last van hormonale acne. Je wilt die nare huidaandoening eens goed aanpakken! Dat kan bijvoorbeeld door de hormonen weer in balans te brengen.

Ik ga je op deze pagina meer vertellen over hormonale acne. Tevens zal ik je een aantal tips geven, zodat jij zelf acne kunt aanpakken.

Je moet echter niet vergeten dat deze blog slechts een hulpmiddel is om acne te bestrijden. Voor de beste resultaten dien je naar een arts te gaan die alle kennis heeft over acne, veroorzaakt door hormonen.

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Wat is hormonale acne?

Bij acne is er sprake van een ontsteking van de talgkliertjes die zich in de huid bevinden. De manier waarop acne zich uit, is in de vorm van mee-eters, pukkels en puistjes.

Talgkliertjes bevinden zich weliswaar bijna overal op je lichaam, maar acne vind je vaak op de plekken waar zich veel talgkliertjes bevinden. Dit is hoofdzakelijk het geval op je rug en in je gezicht. In je gezicht zal de acne zich voornamelijk manifesteren op je voorhoofd, kin en op je kaaklijn, omdat dit de gebieden in je gezicht zijn waar de meeste talgkliertjes in je huid zitten.

Talgkliertjes maken talg en die talg functioneert als huidsmeer. Je huid heeft de huidsmeer nodig om soepel en verzorgd te blijven. Een teveel aan huidsmeer is echter niet gewenst.

Bij hormonale acne maken de talgkliertjes te veel talg aan door hormonale schommelingen in het lichaam. De acne is dus een reactie op de hormonen.

Wanneer ontstaat acne?

De eerste uitingen van acne zullen in verreweg de meeste gevallen zichtbaar zijn in de leeftijdscategorie van 13 tot ongeveer 25 jaar. Doordat de uitingen van acne juist dan zichtbaar beginnen te worden, wordt veelal gesproken over jeugdpuistjes.

Het is geen toeval dat de acne zich juist in deze fase van het leven openbaart. Tijdens de puberteit vinden er namelijk veel veranderingen in je lichaam plaats. Hormonen zijn in deze periode hard aan het werk om jouw lichaam klaar te maken voor de toekomst. Als je je bedenkt dat hormonen bijdragen aan groei en ontwikkeling dan is de optelsom snel gemaakt.

Door de hormoonschommelingen kan de huid onrustig worden.

Wat zijn hormonen?

Het menselijk lichaam zit wonderbaarlijk in elkaar. Om de lichaamsfuncties zo optimaal mogelijk te laten functioneren en om invloed op processen in het lichaam uit te oefenen, worden door het lichaam hormonen aangemaakt.

Afhankelijk van de behoefte van het lichaam, zorgen hormonen ervoor dat jouw organen worden geactiveerd of juist afgeremd. Dit geldt ook voor de weefsels in je lichaam. De hormonen kunnen dit echter niet op eigen kracht. Voor de aansturing van de organen en weefsels hebben de hormonen namelijk ontvangers nodig.

Die ontvangers worden met een mooi woord ‘receptoren’ genoemd. Op het moment dat het hormoon verbonden is aan de ontvanger kunnen de genoemde processen worden gestopt of juist in gang worden gezet. De receptoren en hormonen werken dus op een prachtige manier samen om het lichaam op een goede manier te begeleiden in allerhande processen.

Het lichaam zorgt dus zelf voor de aanmaak voor hormonen, om zo het lichaam op een optimale manier te kunnen reguleren. Of het nu gaat om processen als groei of het rijpen van de geslachtscellen, hormonen doen hun werk op verschillende manieren, geheel afhankelijk van de situatie. Bij snel werkende processen in het lichaam hebben de hormonen net zo goed een taak te verrichten. Denk bijvoorbeeld aan de reactie van jouw lichaam op angst of de impact van iets spannends op jouw bloeddruk.

Los van de werking van hormonen hebben ze als groot voordeel, dat ze via het bloed vervoerd worden en op deze manier ook lang paraat blijven. Uiteindelijk zullen de hormonen dan toch, na verloop van tijd, in je lever weer worden afgebroken.

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Rol van hormonen

Om de werking van hormonen goed te begrijpen, is het belangrijk om je te realiseren bij welke onderdelen in het lichaam de verschillende hormonen allemaal betrokken zijn.

Hormonen spelen een rol bij:

  • Ontwikkeling en groei
  • Spijsvertering
  • Zout- en waterhuishouding
  • Voortplanting
  • Stofwisseling
  • Verbruik en de opslag van “reserve” voedsel
  • Gevoel, emoties en gedrag
  • Functies van de organen

Door de vele functies van hormonen in het lichaam kun je begrijpen dat er wellicht een verband kan bestaan tussen je hormonen en je acne.

invloed hormonen op puisten
De invloed van hormonen op acne

Wanneer komt hormonale acne tot uiting?

Onze huid is voorzien van oliekliertjes. Deze oliekliertjes komen tot rijping onder invloed van de mannelijke hormonen, de zogeheten androgenen. Alhoewel het mannelijke hormonen zijn, hebben vrouwen deze hormonen ook, zij het in mindere mate.

De olieklieren scheiden olie af op de huid. Dat is dus een heel natuurlijk proces. Als er echter teveel olie wordt aangemaakt, dan kunnen de haarzakjes op de huid hierdoor geblokkeerd raken. Bacteriën krijgen dan vrij baan om te groeien. De groei van deze bacteriën uit zich in de vorm van acne en met een beetje pech soms ook in littekens.

Het is vast komen te staan dat mensen met een vettere huid eerder acne ontwikkelen, omdat de haarzakjes bij hen sneller geblokkeerd raken. Is er bij jou sprake van een vette huid, dan doe je er goed aan om bij een specialiste na te vragen welke crème jij het beste voor jouw huid kunt gebruiken.

Acne bij vrouwen

Omdat bij vrouwen verschillende hormonale uitschieters plaatsvinden, in periodes als menstruatie, zwangerschap en de overgang, is het niet zo vreemd dat acne extra de kop opsteekt in deze bijzondere periodes.

Wat vaak gezien wordt bij vrouwen die last hebben van acne, is de aandoening polycysteus eierstokkensyndroom. Een duur woord voor een aandoening waarbij de eisprong niet zoals bij de gemiddelde vrouw maandelijks plaatsvindt, maar op onregelmatige basis of soms zelfs helemaal niet meer.

De reden dat de eisprong bij deze vrouwen niet, of veel minder vaak, komt, is dat hun lichaam een te hoge dosis mannelijk hormoon aanmaak. In dit geval is dat het mannelijk hormoon testosteron. Helaas kampen vrouwen met het polycysteus eierstokkensyndroom niet alleen met een verhoogd hormonengehalte, ze kampen daarnaast vaak ook met dunner worden haar of ongewenste haargroei in het gezicht en elders op het lichaam.

Tijdens de puberteit stijgt de testosteronspiegel bij zowel mannen als vrouwen. Bij mannen heeft dit een groei van de penis en testikels tot gevolg. De uitwerking bij vrouwen is dat hun spieren en botten versterkt worden. Als één van de boosdoeners voor het ontstaan van acne, kan het mannelijk hormoon testosteron dus worden aangewezen. De invloed van testosteron is dermate groot dat bijna 70% van de jongeren in meer of mindere mate acne ontwikkelt.

Pluspunt in deze situatie is dat acne in verreweg de meeste gevallen na de puberteit tot rust komt. Desalniettemin blijft bijna de helft van de volwassen bij tijd en wijle, toch wat hinder van acne ondervinden. Dat het hierbij voornamelijk vrouwen betreft is heel goed te verklaren, omdat zowel de menstruatieperiode, zwangerschap en overgang op volwassen leeftijd bij vrouwen een grote rol speelt. Hierdoor heeft de hormonale acne opties te over om zich eens flink te laten gelden.

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Hormonen en de menstruatie

Tijdens de vrouwelijke maandelijkse menstruatiecyclus, vindt er een grote verandering plaats in de hormoonhuishouding. In deze periode vinden er namelijk stijgingen en dalingen plaats. Dit heeft effect op de huid en jawel, de acne heeft weer ruim baan en laat zich weer zien in de vorm van puistjes, pukkels en mee-eters.

De cyclus van een vrouw duurt gemiddeld 28 dagen. Om te begrijpen wanneer en waarom de acne in fases van de cyclus meer opspeelt, is het belangrijk de cyclus en de daarmee gepaard gaande veranderingen in kaart te brengen. Hoewel de hormoonbalans op elke dag van de cyclus schommelt, vinden er toch een paar pieken en dalen plaats.

De eerste veertien dagen

In de eerste veertien dagen van de menstruatiecyclus, worden door de hypofyse (een kleine klier in het hoofd, onder de hersenen) twee hormonen afgescheiden. Deze beide hormonen moeten zorgen voor de rijping van de eicel en het stimuleren van de eisprong. De hormonen die deze taak voor hun rekening nemen zijn FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) en LH (het Luteïniserend Hormoon). Onder invloed van deze hormonen krijgen de eierstokken de instructie om hormonen te produceren. In deze fase van de menstruatiecyclus is het vrouwelijk hormoon, het oestrogeen, de baas over het mannelijk hormoon, het progesteron, waardoor hormonale acne in deze fase van de cyclus minder vaak zal voorkomen.

De laatste dagen

Het tweede deel van de cyclus stijgt het progesterongehalte echter weer, waardoor de progesteron overheerst en puistjes en pukkels zich helaas samen met mee-eters wederom zullen laten zien.

Progesteron wakkert de talgafscheiding aan, waardoor de huid het flink te verduren krijgt. Als je als vrouw bijna begint met menstrueren, dan houden zowel de oestrogeen- als de progesteronspiegel zich tamelijk rustig. De hormonen dalen dan in hoeveelheid. Hoewel beide hormonen dalen in sterkte, is het testosterongehalte toch hoger dan het gehalte oestrogeen waardoor er nog meer talg geproduceerd zal worden.

Acne dat voor de menstruatie opspeelt, vindt dus meestal plaats tussen de zeven en tien dagen voor aanvang van de menstruatie. Voor de duidelijkheid: dit is in de menstruatiecyclus rond de 18 tot 21 dagen.

Er wordt bij de cyclus van de vrouw namelijk geteld vanaf de eerste dag van de menstruatie. Als de menstruatie eenmaal begonnen is, neemt de hoeveelheid acne af en wordt de huid aanmerkelijk rustiger. Een gemak bij alle ongemakken.

Zwangerschaps-acne

De zwangerschap is doorgaans een mooie periode in het leven van een vrouw. Het is echter ook een periode, die zich kenmerkt door een nieuwe schommeling van de hormonen.

Het mannelijk hormoon androgeen laat zich in deze periode namelijk flink gelden waardoor ook nu de puistjes en pukkels zich weer zullen openbaren. Weliswaar heeft niet elke vrouw acne in deze periode, maar meer dan de helft heeft toch periodes waarin haar huid er niet zo glad uitziet als zij graag zou willen. Sterker nog, de vrouwen die geen last hebben gehad tijdens de puberteit, kunnen het nu toch niet meer ontkennen: ze krijgen puistjes en pukkels.

Over de periode van zwangerschap kan worden gezegd, dat de hormoonspiegels op hun hoogtepunt zijn tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. De uitwerking van acne is bij iedere vrouw en iedere zwangerschap echter anders. Zo zijn er vrouwen die doorgaans veel last hadden van hormonale acne, maar tijdens de zwangerschap beduidend minder hinder ondervonden. Aan de andere kant komt het ook voor dat vrouwen die tot de zwangerschap eigenlijk nooit werden geteisterd door acne, het tijdens de zwangerschap of na de geboorte van hun kleine toch moeten ontgelden.

Acne vindt in de periode van de overgang het minst plaats, doordat de hoeveelheid hormonen daalt. De huid wordt echter wel extra vatbaar voor onzuiverheden, waardoor die onzuiverheden toch acne tot gevolg kunnen hebben, zij het dus minimaal.

Medicijnen tegen hormonale puisten en acne

Als je iets aan je puistjes, mee-eters en pukkels gedaan wilt hebben, is het goed om een afspraak met de huisarts te maken. Die zal als eerste een aantal vragen stellen.

Zo zal de huisarts jou vragen hoe lang de klachten al bestaan, of je er zelf al iets aan gedaan hebt en of je (als vrouw) anticonceptie gebruikt.

De belangrijkste middelen die door de huisarts kunnen worden ingezet om acne te behandelen zijn:

  • Benzoylperoxide: dit voorkomt dat de poriën verstopt raken door het bovenste cellaagje te verwijderen
  • Retinoïden: een hoge dosis vitamine A
  • Antibiotica, die werkt tegen papels en pustels (dit zijn twee soorten puistjes). De huisarts kan echter ook een combinatie van antibiotica voorschrijven.

Blijft bij het gebruik van bovengenoemde middelen het resultaat uit, dan kan als laatste redmiddel isotretinoïne worden voorgeschreven. Dit is een doeltreffend middel tegen acne maar is ook een vrij agressief middel. Het mag dan ook absoluut niet tijdens een zwangerschap worden ingenomen.

Mocht de huisarts niet voldoende voor jou kunnen betekenen, dan zal deze een verwijzing voor jou aanvragen bij de endocrinoloog. De endocrinoloog (hormoonarts) kan jou, eventueel samen met een gynaecoloog, oplossingen aandragen zodat de acne naar de achtergrond verdwijnt. Zo kan jou worden aangeraden om aan de pil te beginnen, indien jij last hebt van menstruatie-gerelateerde acne. De pil die je dan krijgt voorgeschreven bevat een proteïne, het zogeheten: SHBG, wat staat voor Seks Hormoon Bindend Globuline. Dit zorgt voor binding van de testosteron waardoor de hoogte van oestrogeen in het bloed verhoogd wordt.

Voeding tegen hormonale acne

Door een dieet te volgen met plantaardige, natuurlijke hormonen, kan jij jouw lichaam helpen met het in balans houden van jouw hormonen. Dit wordt het fyto-oestrogenen dieet genoemd. Bij dit dieet eet je veel sojabonen en andere peulvruchten, omdat hier de natuurlijke hormonen in voorkomen.

Zorg daarnaast ook dat je voldoende groente en fruit eet. Hierdoor krijg je een gezonde dosis vitamine C binnen. Door voldoende vitamine C tot je te nemen ga je huidontstekingen tegen. Erg effectief tegen de acne dus.

Zink is een belangrijk mineraal waar het gaat om het in toom houden van acne. Het zal de puistjes en pukkels niet voorkomen, maar wel doen verergeren als je er te weinig van binnenkrijgt. Om voldoende zink binnen te krijgen doe je er goed aan veel volkorenproducten, eieren en noten te eten.

Als je al acne hebt, kunnen zoete etenswaren je acne verergeren. Probeer dit dus te beperken.

Minimaliseer de inname van melk, want melk bevat namelijk hormonen en hormonen en acne….

Ik schreef zelfs een uitgebreid artikel over “voeding tegen hormonale acne

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Schoonheidsspecialiste en acne

Veel mensen met acne schamen zich voor de aanblik van acne. Om te zorgen dat jij je wat zelfverzekerder voelt, kan de schoonheidsspecialiste jou een stuk op weg helpen.

Door je huid intensief te reinigen en het herstel van de huid te stimuleren, komt de acne wat tot rust en wordt de structuur van je huid verbeterd. Als de acne heeft gezorgd dat je littekenvorming hebt gekregen, kan ze jou diverse behandelingen aanbieden die de ontsiering van jouw huid oplossen.

Wat kan de schoonheidsspecialiste tegen (hormonale) puistjes doen?

  • Het met de hand reinigen van je huid
  • Het verwijderen van mee-eters door dieptereiniging van de huid toe te passen waarbij medische/chemische peelings worden gebruikt
  • Toepassen van laser- en lichttherapie
  • Gebruik maken van littekentherapie
  • Gebruik maken van camouflagetherapie

De schoonheidsspecialiste zal jou ook voorzien van adviezen. Hierdoor weet jij goed hoe jij huid het beste kunt verzorgen en ook de eventueel aanwezige littekens.

hormonen acne schoonheidsspecialiste
Puisten door hormonen laten behandelen door een schoonheidsspecialiste

Psychische klachten en hormonale acne

Omdat acne zichtbaar is voor anderen, kan het gebeuren dat je er psychische klachten door krijgt.

Het uiterlijk is natuurlijk bij lange na niet het belangrijkste in het leven, maar als je lijdt onder acne dan voelt alles veel zwaarder. Zo kan je ook echt het idee hebben dat mensen jou anders aankijken of behandelen. Vandaag de dag lijkt het steeds meer om het uiterlijk te draaien. Vaak is dit een gevoel. Je vindt immers overal perfect egale gezichten, waar je ook kijkt.

Het is goed je te realiseren dat de gave gezichten in de meeste gevallen helemaal niet zo gaaf zijn. Perfect aangebrachte make-up en fotoshoppen, kunnen de realiteit er heel anders doen uitzien. De manier waarop je omgaat met het hebben van hormonale acne hangt van veel verschillende factoren af. Dit heeft met jouw weerbaarheid te maken maar ook met jouw karakter. In de ergste gevallen kan acne leiden tot een depressie. Het is dan ook zaak om de oplossing voor acne niet alleen in het fysieke te zoeken, maar ook aandacht te hebben voor het mentale aspect. Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen het uiterlijk.

Als jouw leven echt beperkt wordt door jouw hormonale puisten en je weet echt niet meer wat je moet doen, dan is het hoog tijd hulp in te schakelen. Door te praten over wat jou dwarszit zal het negatieve gevoel met een beetje geluk naar de achtergrond verdwijnen. Je realiseren dat je evenveel waard bent, als iemand zonder acne is eenvoudig gezegd, maar best een uitdaging om te voelen. Op mensen afstappen terwijl jij je heel onzeker voelt over je uiterlijk, is een hele grote stap. Hoe jij je voelt zal je houding bepalen en daarmee veelal ook hoe mensen op jou reageren.

Stresshormonen en acne

Om echt goede mentale hulp te krijgen, is het belangrijk dat je een hulpverlener zoekt, waarbij jij je echt ontspannen voelt. De kans is dan namelijk een stuk groter, dat jij het achterste van je tong durft te laten zien en juist dat is nodig om tot de kern van het probleem te komen. De therapeut zal jou inzichten geven en tips aandragen. De positieve impact van mentale hulpverlening is vaak erg groot en de investering dus meer dan waard.

Als jij je te druk maakt en/of bijvoorbeeld een spiegelobsessie krijgt, ervaar je automatisch stress. Hierdoor kunnen stresshormonen, zoals cortisol de ruimte krijgen om ontstekingen en hormonale acne te veroorzaken. Het loont dus om stress te vermijden of een oplossing te zoeken. Een rustgevend iets als Yoga kan bijvoorbeeld helpen te ontspannen.

De lichamelijke oplossing voor acne is vaak niet in korte tijd gevonden en het is goed om te realiseren, dat de geestelijke hulp vaak ook wat meer tijd in beslag neemt. In veel gevallen ga je al tijden gebukt onder het leed acne en heeft het jou op een bepaalde manier veranderd. Het voordeel van veranderen is dat je het in de meeste gevallen ook weer terug kunt draaien. Blijkt het geestelijke hulpverleningstraject dus langer te duren dan jij voor ogen had, dan is het goed je te realiseren dat het een investering in jouw toekomst is.

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Helaas bestaan er nog steeds veel misverstanden rondom acne

Veel mensen hebben hun oordeel snel klaar als ze iemand met (hormonale) acne zien.

Zo wordt onterecht gedacht dat het een kwestie van slechte hygiëne is en dat degene met acne dus niet goed voor zichzelf zorgt. De blikken die dat met zich meebrengt, maken dat je je nog meer alleen voelt staan en het bevestigt min of meer jouw gevoel, dat je minder waard bent met acne. Dit is uiteraard absoluut niet het geval. Voor je het weet zit je echter in een vicieuze cirkel, waar bijna niet meer uit te komen is.

Voor mensen die zelf nog nooit last hebben gehad van acne is het moeilijk om te begrijpen wat het echt met je kan doen. Er is vaak een enorm gebrek aan gevoel naar jou toe. Mensen die zelf geen last hebben van acne, begrijpen vaak niet echt hoe het is en kunnen om die reden heel verkeerde opmerkingen maken. Het probleem wordt voor jou zo alleen maar groter. Starende blikken richting jou maken de situatie voor jou alleen maar lastiger. Jij weet immers al dat je acne hebt. Het feit dat mensen jou daarom steeds aanstaren, maakt dat je je nog meer bewust bent van je ongewenste oneffenheden.

Blijf je realiseren dat je goed bent zoals je bent. Acne zegt niet altijd iets over wie jij bent en hoe jij in het leven staat. Laat hormonale acne jouw zelfbeeld niet verpesten en kom in actie tegen de puistjes, mee-eters en pukkels. Met een beetje geluk is er voor jou een goed werkende oplossing en ga je binnenkort weer fluitend en vol zelfvertrouwen door het leven.

Tips tegen puisten door hormonen

De volgende tips gelden bij acne, waarbij je puistjes krijgt door hormonen. Neem deze tips mee op weg naar het elimineren van je hormonale acne!

  1. Probeer stress indien mogelijk zoveel mogelijk te vermijden. Stress staat er namelijk om bekend dat het de talgklieren activeert waardoor mee-eters, pukkels en puistjes zich wederom zullen aankondigen.
  2. Slaap voldoende om geen last te krijgen van hormonale schommelingen.
  3. Geniet wat vaker van de zon. De aanmaak van vitamine D laat je huid namelijk stralen en gaat puistjes tegen.
  4. Vitamine A staat ook bekend om de werking tegen puistjes, maar dan alleen als het in een crème verwerkt zit.
  5. Drink elke dag voldoende water. Minimaal 1,5 liter water per dag drinken, helpt je om je lichaam van binnenuit te reinigen.
  6. Je moet nooit zelf aan acne gaan voelen of een puist uitknijpen. Je loopt anders risico op gaatjes en littekens die niet meer weg gaan.
  7. Make-up is weliswaar erg leuk om te dragen, maar het sluit helaas de poriën wel af. Zorg dus ook dat je je gezicht goed reinigt voor je gaat slapen.

Ik hoop dat deze blogpost jou genoeg heeft geïnformeerd over acne en hormonen. Ook hoop ik dat je actie gaat ondernemen. Heel veel succes op weg naar een leven van een egalere huid met minder puisten! 

De ultieme oplossing voor hormonale acne!

Ik denk dat hormonale acne het beste kan worden tegengegaan met een dieet, met uitzondering van grote genetische problemen. Weet dat voldoende slaap, zon, ontspanning en voldoende zuiver water ook belangrijk zijn bij hormonale acne.

Bij het zoeken naar dé behandeling voor je hormonale acne raad ik je aan mijn e-book “Leven Zonder Acne” te downloaden. Deze zeer effectieve, en complete methode is geschikt voor elke huidtype.

Je leert de types acne, zoals hormonale acne te begrijpen, krijgt voedingsschema’s, informatie over een gezonde levensstijl en hulp bij het ontwikkelen van een dagelijkse huidverzorgingsroutine. Kortom: alle belangrijke punten over acne komen aan bod.

Via de onderstaande blauwe knop kun je meer lezen over mijn methode en eindelijk de ultieme behandeling voor hormonale acne ontdekken.

Succes!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ps. Er zijn verschillende manieren om hormonale acne te bestrijden. Er is gelukkig lang niet altijd een zware behandeling nodig. Laat onderaan deze pagina gerust een reactie achter als je nog tips hebt om puistjes tegen te gaan!

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Andere bezoekers vonden deze blogs ook interessant:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *