Ineens veel puisten: waarom krijg je opeens puistjes?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
ineens veel puisten

Het kan even schrikken zijn als je in de spiegel kijkt en ineens veel puisten ziet. Niet alleen tieners hebben puisten, maar ook volwassenen kunnen ineens puistjes krijgen.

Natuurlijk baal je flink als je voorheen nooit last van puistjes had en nu opeens wel. Want waarom heb je nu wel puistjes, en vroeger niet?

Het kan verschillende redenen hebben waarom je nu ineens veel puisten en andere oneffenheden op je huid ziet.

Ik wil dan ook de mogelijke aanleidingen en oplossingen met je bespreken. Na het lezen van dit artikel kun jij gelukkig snel actie ondernemen om toekomstige puistjes en ergere uitbraken te voorkomen.

Inhoudsopgave

Hoe kunnen ineens veel puisten ontstaan?

Voordat ik ga vertellen wat de mogelijke oorzaken en oplossingen zijn wanneer je ineens veel puistjes hebt, wil ik je nog even kort toelichten hoe een puist precies ontstaat.

Er zijn eigenlijk meerdere factoren die uiteindelijk een puistje laten ontstaan. Het begint bij een overproductie van de talgklieren. Overtollig talg gaat vervolgens mengen met dode huidcellen en ander vuil/bacteriën op de huid. Hierdoor kan de ingang van een porie verstopt raken en een ontsteking ontstaan.

De ontsteking van een porie kun je zien aan een rode bult met een witte kop, ofwel een puistje.

Je talgklieren gaan dus talg overproduceren waarna opeens veel lelijke puistjes groeien. Om puistjes tegen te gaan dien je het probleem bij de bron aan te pakken, en dus de talgproductie te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door de hormonen weer in balans te brengen.

Hieronder zal ik je voorbeelden geven van periodes en factoren waardoor ineens veel puisten ontstaan.

Plots puistjes rond de menstruatie

Het is een bekend probleem voor vrouwen dat zij iedere maand opeens een onzuivere huid krijgen. Rond de menstruatie kunnen er dan ook ineens puistjes zichtbaar worden op de huid.

Dit is goed te verklaren.

De menstruatie zorgt er namelijk voor dat de hormonen rond de eisprong uit balans raken. Er worden dan meer androgene hormonen aangemaakt, die een verhoging van de talgproductie veroorzaken.

Recent onderzoek gaf aan dat voornamelijk vrouwen op latere leeftijd puistjes krijgen tijdens de menstruatie.

Gestopt met de pil

Wanneer vrouwen besluiten te stoppen met de pil wegens de vervelende bijwerkingen kunnen opeens veel puistjes ontstaan.

Dat komt omdat je lichaam geen kunstmatige oestrogeen en progestageen meer binnen krijgt. Hierom gaan je hormonen schommelen en veranderen wat weer tot puistjes leidt.

Je hormoonhuishouding kan dus flink van streek raken, vooral als je jarenlang de pil hebt geslikt. Je hormonen zullen vanzelf weer in balans raken.

Door te stoppen met de pil kun je dus opeens acne krijgen, ook als je hiervoor nog nooit puistjes hebt gehad.

Uit het niets puistjes tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap gaan je talgklieren meer talg aanmaken dan gebruikelijk. Sommige vrouwen zullen hier een mooiere huid van krijgen, terwijl anderen juist veel acne in het gezicht krijgen.

In de eerste 3 maanden van de zwangerschap vinden de meeste hormoonschommelingen plaats, en zal je acne het ergst zijn.

Mijn advies is om je gezicht meerdere keren per dag te reinigen. Gebruik geen zeep, maar een mild verzorgingsproduct. Probeer je puistjes in ieder geval nooit aan te raken met blote handen, anders verspreid je namelijk bacteriën over de rest van je huid.

Wil je puistjes camoufleren? Gebruik dan enkel niet-comedogene make-up!

Puisten tijdens de overgang

Een andere periode waarin er ineens veel puisten kunnen ontstaan is de overgang.

In deze periode vermindert de hoeveelheid oestrogenen in het lichaam van een vrouw. Er zijn dan meer mannelijke geslachtshormonen actief. Ook word je huid dunner en droger naarmate je ouder wordt, waardoor je nog gevoeliger wordt voor puistjes.

Door deze hormoonwisselingen tijdens de overgang kun je opeens veel puistjes en haartjes in je gezicht krijgen.

Ineens puistjes bij mooi weer

Sommige mensen krijgen ineens veel puistjes wanneer zij op vakantie gaan, of gaan zonnen bij warm weer in Nederland.

De zon kan een slechte invloed hebben op je huidstructuur. Het maakt bijvoorbeeld je huid droger, vetter en zweet kan de poriën laten verstoppen. UV-straling in combinatie met een verzorgingsmiddel kan zelfs een allergische reactie veroorzaken genaamd Mallorca Acne.

Er zijn veel dingen die je kunt doen om acne door de zon te vermijden. Denk hierbij aan het volgende:

  • Draag een pet of hoed om je gezicht uit de zon te houden
  • Gebruik een zonnebrand met een geschikte factor voor jouw acne
  • Gebruik een milde douchegel
  • Gebruik nooit een geparfumeerde douchegel voor je gezicht
  • Draag luchtige kleding zodat je huid kan blijven ‘ademen’
  • Ga meteen douchen na het sporten om het zweet van je lichaam te wassen

Verhoogde IGF-1 spiegel

Als je ineens puistjes krijgt op latere leeftijd kan het zijn dat je een verhoogde IGF-1 en insuline spiegel hebt.

Het eiwithormoon wordt gemaakt in de lever door een groeihormoon. Dit zorgt weer voor een verhoogde talgproductie, extra bacteriën en dode huidcellen in de poriën.

De verschillende processen zorgen ervoor dat er opeens puistjes ontstaan. Het is bekend dat zuivelproducten een stijging van het stofje IGF-1 kunnen veroorzaken.

Stress en opeens puistjes

Volgens veel artsen zou stress geen oorzaak van plotse puistjes zijn. Als je echter gaat zoeken op Google naar meer informatie kom je veel artikelen tegen over de relatie tussen stress en puistjes.

Door stress zou er bijvoorbeeld meer van het hormoon cortisol worden aangemaakt. Ook kan stress leiden tot meer aanraken van je gezicht en een huid die sneller vatbaar is voor acne.

Stress is sowieso niet goed voor je lichaam. Redenen genoeg om de hoeveelheid stress in je leven te verminderen.

Plots veel puistjes na gebruiken verschillende middeltjes

De meeste mensen gebruiken allerlei middeltjes door elkaar heen. Vooral mensen met puistjes proberen dan ook van alles om hun acne sneller te verhelpen.

Het is echter zeer slecht voor de huid om ongelijksoortige formules te gebruiken. De ingrediënten van verschillende lotions, crèmes en middelen kunnen namelijk elkaar irriteren.

Ineens veel puisten? Dit e-boek bevat de ultieme oplossing!

Je hebt nu gelezen waarom je ineens veel puisten kunt krijgen.

Ook heb ik je enkele tips gegeven die je kunnen helpen om puistjes tegen te gaan. Er zijn echter nog veel meer oplossingen voor acne.

In mijn e-book “Leven Zonder Acne” krijg je een exact stappenplan om op snelle wijze blijvend van jouw puistjes en acne af te komen.

Hieronder kun je de revolutionaire methode bekijken:

leven zonder acne cover

Wil jij meer informatie over Leven Zonder Acne?

Ja! Ik wil meer informatie!

Ben jij na het lezen erachter gekomen waarom je ineens veel puisten hebt? Probeer dan de onderliggende factoren aan te pakken om acne snel de baas te worden. Het is altijd raadzaam je huid goed te behandelen en hierbij de juiste producten (in de juiste hoeveelheid) te gebruiken.

Ps. Vergeet niet om onderaan deze pagina een reactie achter te laten als je zelf ineens veel last hebt van puistjes, of goede manieren kent om ze snel te verwijderen. Ik waardeer je reactie erg!

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en veilig te verwijderen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Dit doe ik zowel op deze website, als in magazines en schoonheidssalons. Bekijk hier de revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verwijderen in hele korte tijd.

Andere bezoekers vonden deze artikelen ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *