Ineens veel puistjes

Waarom krijg je opeens puistjes en wat kun je doen?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
ineens veel puisten

Het kan even schrikken zijn als je in de spiegel kijkt en ineens veel puisten ziet op je gezicht en de rest van je lichaam. Niet alleen tieners hebben puisten, maar ook volwassenen kunnen ineens puistjes krijgen.

Natuurlijk baal je flink als je voorheen nooit last had van puistjes en nu opeens wel. Want waarom heb je nu wel puistjes en vroeger niet?

In onze gratis gids ga je ontdekken welke voeding en gewoontes plotseling puistjes op het hele lichaam veroorzaken en hoe je het probleem snel kunt stoppen.

Het kan verschillende redenen hebben waarom je nu ineens overal puisten en andere oneffenheden op je huid ziet. Ik wil dan ook enkele mogelijke aanleidingen en oplossingen met je gaan bespreken.

Na het lezen van dit artikel kun jij gelukkig snel actie ondernemen om toekomstige puistjes en ergere uitbraken te voorkomen.

Hoe kunnen ineens veel puisten ontstaan?

Voordat ik je ga vertellen wat de mogelijke oorzaken en oplossingen kunnen zijn voor wanneer je ineens veel puistjes hebt gekregen, wil ik nog even kort toelichten hoe een puistje precies ontstaat.

Er zijn eigenlijk meerdere factoren die uiteindelijk een puistje laten ontstaan. Het begint bij een overproductie van de talgklieren. Overtollig talg gaat vervolgens mengen met dode huidcellen, vuil en andere bacteriën op de huid. Hierdoor kan de ingang van een porie verstopt raken en een ontsteking ontstaan.

De ontsteking van een porie kun je vaak herkennen aan een rode bult met een witte kop, oftewel een puistje.

Je talgklieren gaan dus teveel talg produceren, waarna opeens veel lelijke puistjes groeien. Om puistjes tegen te gaan, dien je het probleem bij de bron aan te pakken en dus bijvoorbeeld de talgproductie te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door de hormonen weer in balans te brengen met bepaalde voeding.

Hieronder zal ik je voorbeelden geven van periodes en factoren waardoor ineens veel puisten ontstaan. Daarnaast geef ik je ook enkele oplossingen.

Plots puistjes rond de menstruatie

Het kan in de oren van vrouwen bekend klinken als ik zeg dat zij iedere maand opeens een onzuivere huid krijgen. Rond de menstruatie kunnen er dan ook ineens puistjes zichtbaar worden op de huid.

Dit is goed te verklaren.

De menstruatie zorgt er namelijk voor dat de hormonen uit balans raken rond de eisprong. Er worden dan meer androgenen hormonen aangemaakt, die een verhoging van de talgproductie veroorzaken.

Recent onderzoek gaf aan dat voornamelijk vrouwen op latere leeftijd puistjes krijgen tijdens de menstruatie.

Gestopt met de pil

Wanneer vrouwen besluiten te stoppen met de pil wegens bijvoorbeeld de vervelende bijwerkingen kunnen opeens veel puistjes ontstaan.

Dat komt omdat je lichaam geen kunstmatig oestrogeen en progestageen meer binnenkrijgt. Hierdoor gaan je hormonen schommelen en veranderen, wat weer tot puistjes leidt.

Je hormoonhuishouding kan dus flink van streek raken, vooral als je jarenlang de pil hebt geslikt. Je hormonen zullen vanzelf weer in balans raken.

Door te stoppen met de pil kun je opeens acne krijgen, ook als je hiervoor nog nooit puistjes hebt gehad.

Uit het niets puistjes tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap gaan je talgklieren meer talg aanmaken dan gebruikelijk. Sommigen vrouwen zullen deze periode een mooiere huid krijgen, terwijl anderen vrouwen juist veel acne krijgen in hun gezicht.

In de eerste 3 maanden van de zwangerschap vinden de meeste hormoonschommelingen plaats, en zal je acne waarschijnlijk het ergst zijn.

Mijn tip is je gezicht meerdere keren per dag te reinigen. Gebruik hierbij geen zeep, maar een mild verzorgingsproduct. Probeer je puistjes in ieder geval nooit aan te raken met je blote handen. Anders verspreid je namelijk bacteriën over de rest van je huid.

Wil je puistjes camoufleren? Gebruik dan enkel niet-comedogene make-up.

Puisten tijdens de overgang

Een andere periode waarin ineens veel puisten kunnen ontstaan is de overgang.

In deze periode vermindert de hoeveelheid oestrogenen hormonen in het lichaam van een vrouw. Er zijn dan meer mannelijke geslachtshormonen actief. Ook word je huid dunner en droger naarmate je ouder wordt, waardoor je nog gevoeliger wordt voor puistjes.

Door deze hormoonwisselingen tijdens de overgang kun je opeens veel puistjes en haartjes in je gezicht krijgen.

Ineens puistjes bij mooi weer

Sommigen personen krijgen ineens veel puistjes wanneer zij op vakantie gaan of gaan zonnen bij warm weer in Nederland.

De zon kan een slechte invloed hebben op je huidstructuur. Het maakt bijvoorbeeld je huid droger en vetter. Ook kan het zweet de poriën laten verstoppen. UV-straling in combinatie met een verzorgingsmiddel kan zelfs een allergische reactie veroorzaken genaamd Mallorca Acne.

Er zijn veel dingen die je kunt doen om acne door de zon te vermijden. Denk hierbij aan het volgende:

 • Draag een pet of hoed om je gezicht uit de zon te houden
 • Gebruik een zonnebrandcrème met een geschikte factor voor jouw acne
 • Gebruik een milde douchegel
 • Gebruik nooit een geparfumeerde douchegel voor je gezicht
 • Draag luchtige kleding zodat je huid kan blijven ‘ademen’
 • Ga meteen douchen na het sporten om het zweet van je lichaam te wassen

Voeding en hormonen

Als je ineens puistjes krijgt op latere leeftijd, dan kan het zijn dat je een verhoogde IGF-1 en insulinespiegel hebt.

Het eiwithormoon wordt gemaakt in de lever door een groeihormoon. Dit zorgt weer voor een verhoogde talgproductie. Ook kunnen er meer bacteriën en dode huidcellen terecht komen in de poriën.

Verschillende lichamelijke processen zorgen ervoor dat er opeens puistjes ontstaan. Het is bekend dat zuivelproducten een stijging van het hormoon IGF-1 kunnen veroorzaken. Ook veel andere voedingsmiddelen kunnen hormonen beïnvloeden.

In onze gratis gids ga je ontdekken welke voedingsmiddelen en voedingsstoffen kunnen helpen bij hormonale puistjes.

Stress en opeens puistjes

Volgens veel artsen zou stress geen oorzaak van plotselinge puistjes zijn. Als je echter gaat zoeken op Google naar meer informatie kom je veel artikelen tegen over de relatie tussen stress en puistjes.

Door stress zou er bijvoorbeeld meer van het hormoon cortisol worden aangemaakt, waardoor de hormonen uit balans raken. Ook kan stress leiden tot het vaker aanraken van je gezicht, het eten van slechte voedingsmiddelen en een huid die sneller vatbaar is voor acne.

Stress is sowieso niet goed voor je lichaam. Redenen genoeg dus de hoeveelheid stress in je leven te verminderen.

Plots veel puistjes na het gebruiken van verschillende middeltjes

De meeste mensen gebruiken allerlei middeltjes door elkaar. Vooral mensen die ineens puistjes krijgen, proberen van alles om hun acne sneller te verhelpen.

Het is echter zeer slecht voor de huid ongelijksoortige formules van allerlei merken te gebruiken. De ingrediënten van verschillende lotions, crèmes en middelen kunnen elkaar namelijk irriteren.

Ineens veel puisten? Deze gratis gids bevat de ultieme oplossing

Je hebt kunnen lezen door welke factoren je ineens veel puistjes kunt krijgen.

Ook heb je enkele tips gekregen die je kunnen helpen puistjes tegen te gaan. Er zijn echter nog veel meer oorzaken en oplossingen voor acne waarvan je op de hoogte moet zijn.

In onze gratis gids krijg je eenvoudige oplossingen. Hiermee kun je op snelle wijze jouw puistjes en acne te verminderen voor de langere termijn. We gaan ons namelijk niet alleen richten op de huidige symptomen, maar ook op de échte onderliggende oorzaken.

Hieronder kun je de revolutionaire methode bekijken.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ben jij erachter gekomen waarom je opeens veel puisten hebt gekregen? Probeer dan de onderliggende factoren aan te pakken om snel de baas te worden over acne. Het is altijd raadzaam je huid goed te verzorgen en hierbij de juiste behandelingen of producten in de juiste hoeveelheid te gebruiken.

Ps. Vergeet geen reactie achter te laten als je zelf ineens veel last hebt gekregen van puistjes, of goede manieren kent om er snel van af te komen. Wij en de bezoekers waarderen je reactie.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Andere bezoekers vonden deze artikelen ook interessant:

2 reacties op “Ineens veel puistjes

 1. Hallo ik ben een man van 68 en heb diabetes.
  Ik heb altijd al zo nu en dan wat puistjes gehad maar nu is het de laatste tijd behoorlijk aan het verergeren.
  Zal de oorzaak kunnen zijn dat ik sinds 2maanden 4x p.dag insuline spuit.
  Ik eet dagelijks 1 gekookt ei bij het ontbijt.
  Gr H.Voigt

  1. Bedankt voor je reactie.
   Personen met diabetes hebben vaker last van puistjes door de verhoogde bloedsuikerspiegel.
   Aangezien er verschillende types diabetes zijn, kun je het beste even contact opnemen met je huisarts voor een gepast medisch advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *